Ψάχνοντας το αγόρι με την καλιακούδα

 Την Τρίτη 27 Μαρτίου οι μεγάλες τάξεις του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν στον κινηματογράφο Πάνθεον την ταινία:

Το αγόρι με την καλιακούδα

Μια ταινία του Boudewijn Koole

Έγχρωμο,  Διάρκεια: 90’, Ολλανδία, 2012

Σκηνοθεσία: Boudewijn Koole
Σενάριο: Boudewijn Koole, Jolein Laarman
Μουσική: Helge Slikker
Πρωταγωνιστούν: Rick Lens, Loek Peters, Husein Cahit Ölmez, Susan Radder, Ricky Koolen

Μια μέρα, ο δεκάχρονος Jojo φέρνει στο σπίτι μια μικρή καλιακούδα. Πρέπει να την κρύψει από τον πατέρα του, που δεν θέλει να έχει πουλιά μέσα στο σπίτι. Πότε-πότε μιλάει κρυφά με τη μαμά του στο τηλέφωνο, αλλά δεν της λέει για το πουλί. Το φυλάει για έκπληξη για τα γενέθλια της που πλησιάζουν. Ο πατέρας του είναι ανένδοτος: δεν θέλει να γιορτάσει τα γενέθλια της αφού δεν είναι εδώ. Επειδή είναι βίαιος, ο Jojo πρέπει να προσέχει πολύ. Μέσα από τη φιλία του με το πουλί και την χαρακτηριστική προσαρμοστικότητα που μόνο τα παιδιά διαθέτουν, ο Jojo βρίσκει τρόπο να γκρεμίσει το τείχος που περιβάλλει την καρδιά του πατέρα του.

Το αγόρι με την καλιακούδα (Kauwboy) ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ολλανδίας στη διαδικασία επιλογής υποψηφιοτήτων για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Boudewijn Koole γεννήθηκε το 1965 στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Αφού πήρε πτυχίο βιομηχανικού σχεδίου από το Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, έμαθε μόνος του να γυρίζει ντοκιμαντέρ. Στις ταινίες του συνεργάζεται συχνά με παιδιά και νέους. Για την ταινία και τον πρωταγωνιστή της είπε:

«Όταν έγραφα το σενάριο είχα ένα αδύνατο αγόρι στο μυαλό μου. Ένα αγόρι ντροπαλό και λίγο φοβισμένο. Στην πραγματικότητα ο Rick Lens ήταν το αντίθετο. Συνειδητοποίησα την δύναμη που έχει ο Rick από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο καλύτερος ηθοποιός με διαφορά και έφερε δύναμη στην ιστορία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενος με αυτόν τον Jojo που διάλεξα…»

Τη μουσική συνθέτει και κιθαρίζει λειτουργικά ο πασίγνωστος στη χώρα του Helge Slikker. Στο σημαδιακό κάντρι μελό κομμάτι “της μαμάς” τραγουδάει η τριταγωνίστρια Ricky Koole (συνωνυμία με τον σκηνοθέτη).

Η ταινία έχει πάρει δεκάδες βραβεία:

  • Επίσημη υποψηφιότητα της Ολλανδίας για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2013
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Brasilia International Film Festival 2012
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Tokyo Kinder Film 2012
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Berlinale, 2012
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2012
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Ένωση Ευρωπαϊκών Νεανικών και Παιδικών Φεστιβάλ Κινηματογράφου-ECFA
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νεανικού Κοινού, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου 2012
  • Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2012
  • Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, Brasilia International Film Festival 2012
  • Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, Βραβεία Young Artists 2013
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2012
  • Prix de la ville de Saint-Quentin», Cinejeune, 2012
  • Βραβείο UNICEF, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2012
  • Βραβείο UNICEF, Buenos Aires International Film Festival 2012
  • Βραβείο EFCA, Kristiansand International Children’s Film Festival 2012
  • Βραβείο Film & Kino, Kristiansand International Children’s Film Festival 2012
  • Βραβείο European Discovery of the Year, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου 2012
  • Εύφημη Μνεία, Buenos Aires International Film Festival 2012

Πηγή: neanikoplano.gr

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το αγόρι με την καλιακούδα

Διαβάζουμε στη lifo.gr:

Το Kauwboy έχει ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ και τώρα είναι και στην λίστα για τα Όσκαρ. Ήρθε και στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και το κοινό το λάτρεψε. Αλλά η διανομή του στους ελληνικούς κινηματογράφους θα γίνει χάρη στον Δημήτρη Σπύρου και έτσι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν.  Εγώ το είδα για πρώτη φορά σε ένα μικρό φεστιβάλ στις Βρυξέλλες και μάλιστα χωρίς να καταλαβαίνω τη γλώσσα μια και δεν υπήρχαν αγγλικοί υπότιτλοι. Το βρήκα παρόλα αυτά φοβερά δυνατό και το μικρούλη Rick Lens φαινόμενο υποκριτικής.

Συνέντευξη με το σκηνοθέτη:

Κατερίνα:  Η ταινία σου προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί αργότερα στους κινηματογράφους. Έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα, και πώς ήταν η εμπειρία σου εδώ;

– Boudewijn:  Είμαι πολύ χαρούμενος που η ταινία θα προβληθεί στο φεστιβάλ σας. Ελπίζω η ιστορία να αγγίξει τους ανθρώπους εκεί και να καταφέρει να τους παρασύρει για 80 λεπτά. Έχω πάει στην Θεσσαλονίκη μια φορά. Ήμουν 20 χρονών και με τρεις φίλους μου αγοράσαμε ένα παλιό αμάξι και ταξιδέψαμε από το Άμστερνταμ μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Μείναμε δυο μέρες στη Θεσσαλονίκη. Θυμάμε την παραλία, τους ανθρώπους και τους φίλους μου να ανταγωνίζονται για το ίδιο όμορφο κορίτσι…Περάσαμε πολύ ωραία!

– Κ:  Πως οραματιζόσουν τον κεντρικό ήρωα πριν βρεις τον ηθοποιό σου; Αυτό που φανταζόσουν είχε σχέση με την πραγματικότητα;

– Β:  Όταν έγραφα το σενάριο είχα ένα αδύνατο αγόρι στο μυαλό μου. Ένα αγόρι ντροπαλό και λίγο φοβισμένο. Στην πραγματικότητα ο Rick Lens ήταν το αντίθετο. Συνειδητοποίησα την δύναμη που έχει ο Rick από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο καλύτερος ηθοποιός με διαφορά και έφερε δύναμη στην ιστορία, αλλά μου πήρε μια βδομάδα να ξεχάσω την παλιά μου εικόνα ενός ντροπαλού Jojo. Και τώρα είμαι πολύ χαρούμενος με αυτόν τον Jojo που διάλεξα…

– K:  Ο Jojo, το αγόρι της ταινίας κρύβει ένα μικρό πουλάκι στο σπίτι του παρά την αντίρρηση του πατέρα του. Όταν ήμουν μικρή είχα παρόμοιο πρόβλημα με αυτόν, γιατί η μαμά μου αντιπαθούσε τα κατοικίδια και τα έκρυβα στο διαμέρισμα που μέναμε. Είχα καταφέρει να κρύψω ένα γατάκι για πολύ καιρό. Γυρνάω μια μέρα από το σχολείο και βλέπω με πανικό τη μαμά μου με το θείο μου να κάθονται στο σαλόνι και δίπλα τους να παίζει το γατάκι. Και ο θείος μου μου είπε: ‘Και τώρα ήρθε η ώρα η γάτα να γυρίσει πίσω στο σπίτι της, στους αγρούς!΄Είχες και συ μια παρόμοια κατάσταση όταν ήσουν μικρός που σου έδωσε την έμπνευση για την ταινία σου;

– B:  Τώρα έχεις ζωάκι; Η πρέπει πάλι να το κρύβεις; 🙂

– K: Είναι αστείο αλλά τους τελευταίους δύο μήνες μένω με την ίδια μαμά στο ίδιο σπίτι που έμενα μικρή. Οπότε φαντάζομαι πως ναι, αν είχα ζωάκι θα έπρεπε πάλι να το κρύψω.

– Β:  Ένα πουλάκι ερχόταν στο παράθυρο μου όταν ήμουν μικρός. Μετά από δύο μέρες ξεθάρρεψε και μπήκε μέσα στο δωμάτιο. Μια μέρα θυμάμαι μάλωσα με την αδερφή μου. Ήταν πολύ θυμωμένη μαζί μου. Όταν μπήκα στο δωμάτιο μου όλα τα πόστερ μου ήταν σκισμένα. Σκέφτηκα ότι το είχε κάνει η αδερφή μου οπότε πήγα στο δωμάτιο της και έσκισα όλα τα δικά της πόστερ. Μετά, όταν ξαναμπήκα στο δωμάτιο μου βρήκα το πουλάκι που είχε κάνει φωλιά από τα σκισμένα πόστερ. Αυτό τα είχε καταστρέψει. Συγνώμη, αδερφούλα μου. 🙂

Πηγή: www.lifo.gr