Εβδομάδα θεάτρου

theatro

Η εβδομάδα που έρχεται είναι μαι εβδομάδα θεάτρου για το 60ο Δημοτικό Σχολείο και για τους ενήλικες και τα παιδιά.

Την Κυριακή στις 6 μ.μ. θα παιχτεί η παράσταση “ΤΟ ΜΑΜ” από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες (χωρίς να αποκλείονται τα παιδιά) και η είσοδος είναι δωρεάν και είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Είστε όλοι καλεσμένοι

Το έργο

Επί επτά χρόνια, ένας μοναχικός μαθητής, ο Ζοζέφ, κι ένας μοναχικός οδηγός λεωφορείου, ο Μεγάλος, αναπτύσσουν μια ιδιότυπη φιλία. Καθισμένοι πλάι-πλάι μέσα στο σχολικό λεωφορείο, συζητούν κι εξομολογούνται μυστικά κι εμπειρίες για την ευτυχία, τον έρωτα, τη μνήμη, τον θάνατο, τα ζόρια αλλά και τα κέφια της ζωής. Για τον μαθητή αυτή η σχέση αποτελεί μια μύηση στη ζωή που τον περιμένει. Για τον οδηγό αποτελεί μια αφορμή για αναπόληση και επανεκτίμηση της ζωής που πέρασε.

Ως «εργαλείο» για τα επτά μυητικά στάδια χρησιμοποιούνται επτά μαγειρεμένες τροφές τις οποίες προσφέρει και εξηγεί, ο οδηγός στον μαθητή, ενώ από τη μεριά του ο μαθητής καλείται, επί επτά χρόνια, να ανακαλύψει, ως τελετουργία αυτογνωσίας, την ιδανική συνταγή για την παρασκευή του τέλειου ταραμά.

Γύρω τους κινούνται ένας πατέρας που λατρεύει μανιακά τις κοιλαδογέφυρες, μια μητέρα που τρέφεται μόνο με άγριο ρύζι, μια γιαγιά που φορά χάι-τεκ κόκκινα αθλητικά παπούτσια, μια σαγηνευτική συμμαθήτρια και μια αγέλη συμμαθητών. Ανάμεσα στα επτά πιάτα που σερβίρονται στη διάρκεια του έργου περιλαμβάνεται ένα σκουμπρί γεμιστό με κάππαρη, σαλιγκάρια με δεντρολίβανο, λεμονάτες καρδιές αγκινάρας…

Ποιο μάθημα ζωής κρύβει η κάθε μια από αυτές τις τροφές μέσα της;

Συντελεστές

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος.

Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος και Αλεξάνδρα Σκιάφκου,

Χορογραφία: Μαριμίλη Ασημακοπούλου.

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

 

Πηγή: http://tetartopress.gr

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου οι μαθητές των Ε΄και  ΣΤ΄ τάξεων θα παρακολουθήσουν την παράσταση “Ο Αλυσοδεμένος ελέφαντας”:

Το θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει την παράσταση «Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας» του Χόρχε Μπουκάι (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδόσεις Opera), σε σκηνοθεσία Ελένης Καραμούζη. Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Χόρχε Μπουκάι, το οποίο επικεντρώνεται στο πόσο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου και να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Το διαχρονικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι ,που πραγματεύεται την ανάγκη του ανθρώπου να αποδεσμευτεί από τις πάσης φύσεως αλυσίδες που τον κρατούν περιορισμένο στη ζωή, γίνεται η αφορμή για ένα πρωτότυπο θεατρικό σε σύλληψη Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου.

Τη διασκευή του έργου και τους στίχους των τραγουδιών να υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ένας καταξιωμένος λογοτέχνης παιδικών έργων («Τη νύχτα που έλαμψε το άστρο», «Η μοναξιά του χαρταετού»)

Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Δίπλας, γνωστός από τη μακρόχρονη θητεία του στο χώρο του θεάτρου (έργα για παιδιά και ενήλικες), με πολύ σημαντική εργογραφία (Μαριενίνα Κριεζή «Μουσικά παραμύθια», Σοφία Φίλντιση «Τραγούδια για παιδιά» Α’ Κρατικό Βραβείο, Λάκη Κουρεζή «Ο χρόνος ειν’ένα παιδί που παίζει», «Χάνσελ και Γκρέτελ» και «Μόμο» ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας).

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Πάρης Λαλιώτης, με μακρά θητεία στο Θέατρο Δρόμου , όπως και μακρόχρονη παρουσία υψηλής αισθητικής στα δρώμενα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Την κίνηση επιμελείται η Όλγα Σπυράκη , αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πατρών, επίσης απόφοιτος Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» και Ανώτερης Δραματικής Σχολής Γ.Θεοδοσιάδη. Έχει εργασθεί ως performer και χορεύτρια.

Στη σκηνοθεσία η Ελένη Καραμούζη, απόφοιτος της Σχολής «Νέο Ελληνικό Θέτρο» του Γιώργου Αρμένη και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου»Λιθογραφείο».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ελένη Καραμούζη

Κείμενα: Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

Μουσική: Γιώργος Δίπλας

Κίνηση: Όλγα Σπυράκη

Σκηνικά-κοστούμια: Πάρης Λαλιώτης

Αφίσα: Σοφία Δέλγα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκη Καρακώστα, Γεράσιμος Σοφιανός, Γεωργία Μυλωνά

πηγή: lithografeion.gr

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές των Α΄και Γ΄ τάξεων θα παρακολουθήσουν την παράσταση “Δυο χαρταετοί τη νύχτα”:

Το θέατρο act και η επαγγελματική θεατρική ομάδα ΚΑΝΘΑΡΟΣ παρουσιάζουν την παράσταση μουσικού θεάτρου για μικρούς και μεγάλους «Δύο Χαρταετοί στη Νύχτα» σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και μουσική σύνθεση του Διονύση Μπάστα. Πρόκειται για τη νέα δουλειά των δημιουργών του έργου «Το Κορίτσι Που Επιμένει» που παίζεται για δεύτερη σεζόν στην Αθήνα.

Οι «Δυο Χαρταετοί στη Νύχτα» είναι μία ολοκαίνουργια μουσική παράσταση γεμάτη ζωντανό τραγούδι, μουσική και πολύ χιούμορ. Χρησιμοποιούνται τεχνικές σωματικών κρουστών και σωματικού θεάτρου με πολλές εναλλαγές ρόλων, καθώς και τεχνικές μουσικού θεάτρου με στοιχεία όπερας, με ειδικούς θεατρικούς φωτισμούς και ειδικά κατασκευασμένα σκηνικά αντικείμενα. Το παραμύθι αντλεί την έμπνευσή του από την Ελληνική Μυθολογία. Μιλάει για τη δημιουργία δύο γνωστών αστερισμών, της Μεγάλης Άρκτου και της Μικρής Άρκτου. Διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, τη δύναμη της οικογενειακής αγάπης παρά τις αντιξοότητες και την αξία των δεσμών ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, όποια μορφή κι αν έχει και όποιες δυσκολίες και αν συναντά, μια οικογένεια.

Υπόθεση έργου

Ο Δίας κάνει ένα παιδί με την νύμφη Καλλιστώ που είναι ιέρεια της Άρτεμης. Η Άρτεμη τιμωρεί την νύμφη εξορίζοντάς την να ζει μόνη της με το παιδί της στο δάσος και στη συνέχεια, η νόμιμη σύζυγος του Δια, η θεά Ήρα, από τη ζήλεια της, την εκδικείται μεταμορφώνοντάς την σε αρκούδα. Η Καλλιστώ μεταμορφωμένη σε αρκούδα, αλλά διατηρώντας ανθρώπινη καρδιά και ανθρώπινο νου, θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα στο τρομακτικό δάσος. Η μοίρα όμως θα τα φέρει έτσι ώστε να ξαναβρεί το παιδί της που στο μεταξύ έχει μεγαλώσει με άλλους γονείς. Η τελική λύση που θα δώσουν οι θεοί θα είναι δίκαιη για όλους.

Παίζουν και τραγουδούν: Χριστίνα Κουταλιάγκα, Νικόλας Τσίχλας, Βιβή Φωτοπούλου, Τάσος Χρυσόπουλος

Πηγή: http://tetartopress.gr