”Το ψωμί αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας κάθε περιοχής. Η διαδικασία της σποράς και του ζυμώματος μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για την κάθε εποχή. Η διαδρομή του ψωμιού στον χρόνο είναι εντυπωσιακή και ο καθένας μπορεί να μάθει πολλά μέσα από αυτή για έναν τόπο’’.
Στις 22/11/16 πραγματοποιήσαμε την τρίτη μας εκδρομούλα! Όπως κάθε φορά με ανυπομονησία, κέφι και χαρά ανεβήκαμε στο πούλμαν με προορισμό το Μουσείο Άρτου, τμήμα του Λαογραφικού Μουσείου του Βαρνάβα Αττικής στα πλαίσια του Προγράμματος Αγωγής Υγείας ”Με Υγιεινή Τροφή χτίζω δυνατό κορμί”.
Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον παραδοσιακό τρόπο οργώματος, σποράς, θερίσματος, αλωνίσματος του σταριού πριν γίνει αλεύρι και στη συνέχεια ψωμί και φτάσει στο τραπέζι μας. ‘Εγιναν πρωταγωνιστές σε μια αυθεντική, ζωντανή αναπαράσταση της δύσκολης καθημερινότητας των προγόνων μας, που όμως είχε άμεση εξάρτηση με τη ζωή μας (τροφή). Tο αλέτρι, το δρεπάνι και το ντουγένι είναι μερικά από τα εργαλεία που είδαν τα παιδιά κάποια από αυτά τα χρησιμοποίησαν, ενώ στη συνέχεια γύρισαν το χειρόμυλο ρίχνοντας σιτάρι, δημιούργησαν αλεύρι και παρασκεύασαν, ζύμωσαν, έπλασαν και διακόσμησαν το δικό τους ‘’ψωμάκι’’.
Περάσαμε πολύ όμορφα και γυρίσαμε ενθουσιασμένοι!!!!