“Έφηβοι”

2

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 2ο Τεύχος 2012-13, Αρθρα | , στις 28-11-2012

των μαθητών : Κουστή Θανάση , Κωστάλα Δημήτρη ,Μαραγκού Αντώνη,Μαχαίρα Σταύρου και Μητσιώρη Νίκου

Είμαστε μαθητές του Γ2. Βρισκόμαστε στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου και στην «αυγή» της εφηβικής ηλικίας. Μιας ηλικίας που μας φέρνει αντιμέτωπους με μεγάλες αλλαγές, νέες αναζητήσεις και μας «καλεί» να χαράξουμε νέους προσανατολισμούς, εντελώς διαφορετικούς από αυτούς της παιδικής ηλικίας και αθωότητας. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της «πολυθρύλητης» ηλικίας και ποιους προβληματισμούς γεννά  στους νέους της ηλικίας μας.

Στις μέρες μας οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με πολυάριθμες προκλήσεις. Συχνά παρασύρονται από τους  συνομηλίκους του και αποκτούν κακές συνήθειες ή κάνουν κάτι κακό. Πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της επιρροής που δέχονται από τους άλλους έφηβους γύρω τους. Η αποφυγή της εμπλοκής των εφήβων σε παραβατική συμπεριφορά μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή καθοδήγηση και την υποστήριξη από τους γονείς τους.

Η αποδοχή των εφήβων απο τους συνομηλίκους τους είναι απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή τους. Οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν αγαπητοί στους άλλους και να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να κάνουν πράγματα που κάνουν οι άλλοι παρόλο που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν έιναι σωστά.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τους φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και να υποστούν κάποιες τιμωρίες. Η αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων είναι κοινή ευθύνη των παιδιών αλλά και των γονιών τους. Οι έφηβοι πρέπει να νιώθουν δυνατοί και να έχουν αυτοπεποίθηση, ώστε να πατούν γερά στα πόδια τους και να μην παρασύρονται. Εάν γνωρίζουν τον εαυατό τους, θα παίρνουν σωστότερες αποφάσεις για τους ίδιους . Τέλος, η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ γονέων – εφήβων είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή των αρνητικών αποτελεσμάτων της κακής εφηβικής επιρροής.

Εάν οι γονείς δουλεύουν με τα παιδιά τους  στο να χτίσουν μεταξύ τους μια αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθήσουν τις σωστές αξίες, πολλά προβλήματα μπορεί αν αποφευχθούν.

(2)

  • Ο/Η ηλιανα λέει:

    συγχαρητηρια!! πολυ ωραιο!!

  • Ο/Η Ο Χρήστος λέει:

    Πολύ καλό το άρθρο σας και όποιος το διαβάσει θα μάθει και θα καταλάβει πάρα πολλά.

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση