Ο καθοριστικός ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού

Τι χάνουν λοιπόν τα παιδιά όταν ο πατέρας τους είναι απών, απόμακρος ή μονίμως απασχολημένος;

 

Κάποιες έρευνες σχετικές με την ανάπτυξη του παιδιού μας πληροφορούν ότι αυτό που τα παιδιά χάνουν είναι κάτι περισσότερο από μια «βοηθητική μητέρα». Ο πατέρας δημιουργεί με το παιδί του μια σχέση τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη με τη μητέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η συμμετοχή και η εμπλοκή του συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαφορετικών ικανοτήτων, ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών σχέσεων.

 

Η επίδραση του πατέρα φαίνεται ακόμη και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Μια έρευνα έδειξε ότι αγοράκια μόλις πέντε μηνών, τα οποία είχαν πολλές επαφές με τους πατέρες τους, ένιωθαν πιο άνετα όταν περιβάλλονταν από άγνωστα ενήλικα άτομα. Τα μωρά έβγαζαν περισσότερους ήχους και δυσανασχετούσαν λιγότερο όταν οι άγνωστοι τα έπαιρναν αγκαλιά —πάντοτε σε σύγκριση με βρέφη των οποίων οι πατέρες δεν συμμετείχαν στην ανατροφή τους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα μωρά ενός έτους που είχαν περισσότερη επαφή με τον πατέρα τους έκλαιγαν λιγότερο όταν τα άφηναν με άγνωστα πρόσωπα.

 

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση του πατέρα συντελείται κυρίως μέσα από το παιχνίδι. Όχι μόνο γιατί οι μπαμπάδες αφιερώνουν χαρακτηριστικά μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που διαθέτουν για τα παιδιά τους σε δραστηριότητες παιχνιδιού, αλλά και γιατί το στιλ του παιχνιδιού που υιοθετούν είναι πιο πολύ σωματικό και περισσότερο συναρπαστικό από την αντίστοιχη αλληλεπίδραση των μητέρων. Παρατηρώντας κάποιους γονείς με τα νεογέννητα παιδιά τους, οι Michael Yogman και Τ. Berry Brazelton διαπίστωσαν ότι οι πατέρες μιλούσαν λιγότερο αλλά άγγιζαν τα παιδιά τους περισσότερο. Ακόμη, δημιουργούσαν περισσότερους ρυθμικούς ήχους και χτύπους για να προσελκύσουν την προσοχή των μωρών. Το παιχνίδι τους μπορούσε να προκαλέσει στα παιδιά ένα απίστευτο εύρος διαφορετικών συναισθημάτων, ξεκινώντας από δραστηριότητες που παρουσίαζαν ελάχιστο ενδιαφέρον μέχρι δραστηριότητες που συνάρπαζαν τα μωρά. Οι μητέρες, αντίθετα, κρατούσαν το παιχνίδι και τα συναισθήματα των παιδιών τους σε ισορροπία, χωρίς «σκαμπανεβάσματα».

 

Οι διαφορές αυτές εμφανίζονται και στην παιδική ηλικία, με τον πατέρα να εισάγει τα παιδιά του σε «τραχιά», γεμάτα ανατροπές και χωρίς κανόνες παιχνίδια, στα οποία περιλαμβάνονται οι ανυψώσεις, τα πηδήματα και τα γαργαλητά. Οι μπαμπάδες επιδίδονται συχνά σε ιδιόρρυθμα και ασυνήθιστα παιχνίδια, σε αντίθεση με τις μαμάδες που είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν προσκολλημένες σε δοκιμασμένες συνταγές, όπως το «κρυφτούλι», το «πλάθω κουλουράκια», το «έλα να διαβάσουμε ένα βιβλίο» ή το «ας παίξουμε με τα παιχνίδια και τα παζλ σου».

 

Πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το τραχύ πατρικό στιλ του θορυβώδους παιχνιδιού χαράσσει μια σημαντική δίοδο που διευκολύνει τη μάθηση των συναισθημάτων από τα παιδιά. Φανταστείτε τον μπαμπά σαν μια «κακιά αρκούδα» να κυνηγά ένα καταγοητευμένο μικρό παιδάκι στην αυλή του σπιτιού. Ή φανταστείτε έναν άλλο μπαμπά που σηκώνει ψηλά το παιδί και το φέρνει γύρω-γύρω σαν αεροπλανάκι. Τα παιχνίδια αυτά επιτρέπουν στο παιδί να βιώσει τη συγκίνηση του μικρού, ελεγχόμενου φόβου, ενώ ταυτόχρονα το διασκεδάζουν και το ευχαριστούν. Του μαθαίνουν τον τρόπο να παρατηρεί και να αντιδρά στα επικοινωνιακά σήματα του πατέρα του για να βιώσει μια θετική εμπειρία. Διαπιστώνει, για παράδειγμα, ότι το στρίγκλισμα και το γαργάλημα κάνουν τον μπαμπά να γελά και να παρατείνει το παιχνίδι. Παρατηρεί επίσης τον πατέρα του αναζητώντας ενδείξεις ότι το παιχνίδι πλησιάζει στο τέλος του («Εντάξει, φτάνει για την ώρα») και μαθαίνει πώς, μετά τη διέγερση του παιχνιδιού, να επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση και να ηρεμεί.

 

Οι δεξιότητες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες καθώς το παιδί αποτολμά να βγει έξω στον κόσμο των συνομηλίκων του. Από την εμπειρία των παιχνιδιών του με τον μπαμπά έχει μάθει να διαβάζει τα μηνύματα των άλλων και ξέρει πότε η κατάσταση οξύνεται. Γνωρίζει πώς να αναπτύξει το δικό του συναρπαστικό παιχνίδι και ανταποκρίνεται στους άλλους με τρόπο που δεν είναι ούτε πολύ νωθρός ούτε υπερβολικά παρορμητικός. Γνωρίζει πώς να ρυθμίζει τα συναισθήματά του έτσι ώστε να συμβάλλει σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

 

Οι μελέτες σε τρίχρονα και πεντάχρονα παιδιά, τις οποίες πραγματοποίησαν οι Ross Parke και Kevin MacDonald, κατέδειξαν τη σχέση ανάμεσα στο φυσικό παιχνίδι με τον πατέρα και στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους συνομηλίκους τους.

Συνθήματα Ομάδων

 

Κάθε ομάδα φτιάχνει το δικό της σύνθημα!  Ένα μικρό ποιηματάκι , με τη βοήθεια της νηπιαγωγού.

Το σύνθημα εμψυχώνει και δένει τα μέλη της ομάδας. Τους ικανοποιεί το αίσθημα του ανήκειν, πέρα από την μεγάλη παρέα της ολομέλειας, και σε μια πιο μικρή ομάδα.  Τους εμπνέει και τους βοηθά να νιώθουν πιο φιλικοί και πιο συνεργάσιμοι μεταξύ τους. Τους δίνει χαρά, κέφι, τους κεντρίζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Τα συνθήματα που έφτιαξαν φέτος οι ομάδες είναι:

  1.  ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ :

 

Στα λουλούδια τριγυρνάμε

και χορεύοντας, πετάμε!

Ομορφαίνουμε τη φύση!

Ποιος θα το αμφισβητήσει;

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ!!!

 

  1.  ΔΕΛΦΙΝΙΑ :

 

Είμαστε τα δελφινάκια!

Των ανθρώπων φιλαράκια!

Και παιχνίδια ένα σωρό,

παίζουμε μεσ’ στο νερό!

ΔΕΛΦΙΝΙΑ!!!

 

  1. ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ :

Βασιλιάδες του βυθού!

Του απέραντου ωκεανού!

Κυνηγάμε όλα τα ψάρια,

και σουπιές και καλαμάρια!

ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ!!!

 

 

  1. ΤΙΓΡΕΙΣ

    Μεσ’ στη ζούγκλα τριγυρνάμε!

    Τα ζωάκια κυνηγάμε!

    Τρέχουμε σαν αστραπή

    μέσ’ στον ήλιο, στην βροχή!

    ΤΙΓΡΕΙΣ!!!

     

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η λογοτεχνία είναι μια αστείρευτη πηγή ευχαρίστησης για τον άνθρωπο!

Δημιουργεί στον αναγνώστη ειδικά συναισθήματα και συγκινήσεις!

Παρέχει απόλαυση και διασκέδαση!

Περιέχει και κοινοποιεί φανταστικά ή παράξενα συμβάντα!

Θυμίζει γεγονότα, συναισθήματα, συγκινήσεις που έχει βιώσει ο αναγνώστης στο παρελθόν!

Μεταδίδει πολιτισμικές, κοινωνικές και ηθικές αξίες!

Με λίγα λόγια εμπλουτίζει τον πνευματικό και ψυχικό κόσμο του αναγνώστη.

Σκοπός της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι να εξοικειώσει  το παιδί με τη λογοτεχνία αλλά και με τη μάθηση και τη γνώση.

Το βιβλίο είναι ένα διαχρονικό εργαλείο γνώσης.

Με το θεσμό της δανειστικής βιβλιοθήκης μπαίνει στο σπίτι κάθε βδομάδα κι ένα διαφορετικό βιβλίο. Το βιβλίο αυτό δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία για επικοινωνία του παιδιού με τον ενήλικο που θα του το διαβάσει. Θα περάσουν μαζί χρόνο ευχάριστο και δημιουργικό. Θα διαβάσουν το βιβλίο θα το συζητήσουν, θα ζωγραφίσουν, θα γράψουν, θα μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς, θα οδηγηθούν σε συμπεράσματα, θ’ ανακαλύψουν κρυμμένα μηνύματα.

Τα παιδιά επίσης, θα εξοικειωθούν με την υποχρέωσή τους σαν μαθητές να διαβάζουν στο σπίτι και να ετοιμάζουν  εργασία για το σχολείο, μια φορά την εβδομάδα ώστε να μην τους κακοφανεί στο δημοτικό που θα πρέπει καθημερινά να εργάζονται στο σπίτι για ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου.

Ο δανεισμός των βιβλίων θα γίνεται κάθε Παρασκευή .

Κάθε μαθητής παίρνει ένα βιβλίο της δικής του επιλογής και μαζί ένα έντυπο.

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, το παιδί συμπληρώνει μόνο του το έντυπο (με τη βοήθεια του ενηλίκου). Θα γράψει τ’ όνομά του, τον τίτλο του βιβλίου, την ημερομηνία και ποιος του διάβασε το βιβλίο.

Το παιδί πρέπει να μάθει να προσέχει τα βιβλία, να μη σκιστούν, να μη λερωθούν, να μη μουτζουρωθούν και φυσικά δεν γράφουμε ούτε σημειώνουμε πάνω στα βιβλία.

Τα βιβλία πρέπει να επιστραφούν σε άριστη κατάσταση όπως  παρελήφθησαν..

Η καταστροφή ενός βιβλίου προϋποθέτει την αντικατάστασή του.

Το παιδί θα συμπληρώνει μόνο του το έντυπο. Θα γράφει με κεφαλαία γράμματα. Αργότερα αν το ίδιο θελήσει μπορεί να γράφει και με μικρά.

Ο ενήλικος μπορεί να βοηθήσει, γράφοντας τις λέξεις σ’ ένα άλλο χαρτί, ώστε να μπορεί το παιδί να τις αντιγράψει. Δεν σβήνουμε. Δεν διορθώνουμε, εκτός αν το ζητήσει το ίδιο το παιδί. Επιβραβεύουμε κάθε προσπάθεια, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι «ορνιθοσκαλίσματα». Δεν συμπληρώνει το έντυπο ο ενήλικας. Δεν μπαίνει βαθμός.  Σκοπός είναι η εξοικείωση του παιδιού με τη γραφή και την αντιγραφή, φυσικά και αβίαστα. Σταδιακά το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό καθώς θα ωριμάζει και θα βελτιώνεται η ικανότητα του παιδιού.

Το ίδιο ισχύει και για τις ζωγραφιές. Ζωγραφίζει μόνο του κάτι που του έκανε εντύπωση ή και κάτι άσχετο γιατί αυτό μπορεί. Αν ζητήσει βοήθεια του σχεδιάζουμε αυτό που ζήτησε σε άλλο χαρτί για να το αντιγράψει ή του πιάνουμε το χεράκι και σχεδιάζουμε μαζί πάνω στο χαρτί. Σε καμιά περίπτωση δεν το ζωγραφίζουμε εμείς.

Μετά το Σαββατοκύριακο, φέρνει το βιβλίο έως και την Πέμπτη μαζί με το έντυπο, για να πάρει άλλο την Παρασκευή. Όποιος δεν έχει φέρει το βιβλίο, δεν παίρνει άλλο.

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 

Ξεκινώντας το διάβασμα, δείξτε το εξώφυλλο στο παιδί, διαβάστε τον τίτλο και ζητήστε του να σας πει τι φαντάζεται για το περιεχόμενο του βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, εξηγήστε τις λέξεις ή τις έννοιες που δεν καταλαβαίνει. Σταματήστε το διάβασμα και ζητήστε του να προβλέψει τη συνέχεια ( τι λες να έγινε μετά ή αν ήσουν εσύ στη θέση του τι θα έκανες ή τι θα ήθελες να συμβεί ή πως θα ήθελες να τελειώσει η ιστορία). Αφού τελειώσει η ανάγνωση, ζητήστε του να επαναλάβει την ιστορία, για να δείτε τι θυμάται, τι κατάλαβε, τι του έκανε εντύπωση, τι του άρεσε και τι όχι, και βοηθήστε το να μάθει να αφηγείται  την ιστορία με τη σειρά κάνοντας ερωτήσεις (πως αρχίζει η ιστορία, τι έγινε μετά, πριν από αυτό μήπως έγινε κάτι άλλο κλπ). Απαντήστε στις ερωτήσεις και απορίες που θα εκφράσει. Ρωτήστε αν του έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, αν έχει νιώσει σαν τον πρωταγωνιστή, πότε και γιατί.

Βοηθήστε το παιδί ν’ αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα. Καθήστε μαζί τους με χαρά και περάστε το μήνυμα ότι το διάβασμα είναι διασκέδαση, απόλαυση και όχι αγγαρεία ή καταναγκασμός.

Χωρισμός σε ομάδες

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες με δική τους επιλογή! Υπάρχουν τέσσερα τραπεζάκια και καλούνται να επιλέξουν που θέλουν να κάτσουν. Αφού καθίσουν όλοι σε θέση και με την παρέα της επιλογής τους, έχουν σχηματιστεί τέσσερις ομάδες. Τους ανατίθεται να συζητήσουν και να αποφασίσουν ένα όνομα για την ομάδα τους. Η νηπιαγωγός επιλέγει έναν συντονιστή της συζήτησης ο οποίος θα προτείνει ένα όνομα και θα ρωτήσει τους υπόλοιπους αν συμφωνούν. Όποιος διαφωνεί προτείνει εκείνος ένα όνομα και ρωτά τους υπόλοιπους αν συμφωνούν. Όποιος διαφωνεί προτείνει με την σειρά του , κι αυτός ένα άλλο όνομα και ρωτά τους υπόλοιπους. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να καταλήξουν να συμφωνήσουν όλοι σε κάποιο όνομα. Ο συντονιστής το ανακοινώνει στην ολομέλεια. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε ομάδα. Έτσι δημιουργούνται τέσσερις ομάδες οι οποίες ανήκουν φυσικά στη μεγάλη ομάδα της παρέας. Οι δικές μας ομάδες φέτος είναι  :

1. “Πεταλούδες”

2. “Δελφίνια”

3. ¨Καρχαρίες”

4. “Τίγρεις”

Αυτές είναι οι σταθερές και μόνιμες ομάδες κατά τη διάρκεια της χρονιάς . Φυσικά κάποιες φορές φτιάχνουμε και διαφορετικές ομάδες, προσωρινές, με τυχαία επιλογή, για κάποιο παιχνίδι, εργασία ή δραστηριότητα για να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε με όλους.

Το σύνθημα της παρέας

Είμαστε όλοι μια παρέα

και περνάμε τόσο ωραία!

Αγαπάμε τη φιλία,

την καλή συνεργασία!!!

Το σύνθημα αφορά την ολομέλεια. Όλη η παρέα του Νηπιαγωγείου είναι μια μεγάλη ομάδα, και αυτό είναι το σύνθημα όλης της ομάδας. Το όνομα της ομάδας  προτείνεται από τη νηπιαγωγό! Το δικό μας είναι: “Περιστέρια”!  Τα περιστέρια της ειρήνης, της φιλίας, της καλής συνεργασίας. Ξεκινώντας την μέρα μας, φωνάζουμε το σύνθημά μας, και στο τέλος φωνάζουμε όλοι μαζί  το όνομά μας: “Περιστέρια!!!!”  Το φωνάζουμε και κάθε φορά που χρειάζεται να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι μια ομάδα και ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε καλλιεργώντας πνεύμα φιλίας και ομόνοιας.