με υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους σας!
Το θέμα μας: Έρχονται Χριστούγεννα…τι γιορτάζουμε;
Το θέμα μας: Πρωτοχρονιά– Προετοιμασία για τη γιορτή μας: “Χάθηκε ο σάκος του Αι Βασίλη;”

με υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους σας!
Το θέμα μας: Έρχονται Χριστούγεννα…τι γιορτάζουμε;
Το θέμα μας: Πρωτοχρονιά– Προετοιμασία για τη γιορτή μας: “Χάθηκε ο σάκος του Αι Βασίλη;”

Το «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι ένα εργαστήριο ευαισθητοποίησης των παιδιών πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Δεξιότητες στόχευσης του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι: Δεξιότητες αναλυτικής κριτικής σκέψης, ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, αυτοεξυπηρέτησης, ανεξαρτητοποίησης, γνώση και κριτική κατανόηση γλώσσας και επικοινωνίας, κατανόηση του κόσμου, γνώση κριτικής σκέψης, δεξιότητες ζωής, ψηφιακές δεξιότητες. Το έναυσμα μας δόθηκε μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού: «Τι θα πει παιδί»
Οι πρόσφυγες και η ειρήνη (εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως το «Ειρήνη» που αναφέρεται στο ένα
άρθρο του WordPress.com, βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τις εμπειρίες των προσφύγων και να υιοθετήσουν στάσεις αλληλεγγύης και ειρήνης) συνδέονται στενά, καθώς οι πρόσφυγες συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω πολέμων και συγκρούσεων, αναζητώντας ασφάλεια, ενώ η ειρήνη είναι ο θεμέλιος λίθος για την επιστροφή τους, την ενσωμάτωση και τη βιώσιμη συνύπαρξη, με οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να δουλεύουν για την προστασία τους και την προώθηση της κατανόησης.
Η Σχέση Μεταξύ Προσφύγων και Ειρήνης:
Αιτίες Φυγής: Οι πόλεμοι, οι διώξεις και οι βίαιες συγκρούσεις είναι οι κύριες αιτίες που αναγκάζουν
ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες, διαταράσσοντας την ειρήνη στις χώρες τους.
Αναζήτηση Ειρήνης: Οι πρόσφυγες, στην ουσία, αναζητούν ειρήνη και ασφάλεια, μακριά από τη βία και την ανασφάλεια.
Ενσωμάτωση και Αποκατάσταση: Η ειρήνη στις χώρες υποδοχής είναι κρίσιμη για την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων και την αποκατάσταση της ζωής τους.
Προκλήσεις: Η παρουσία προσφύγων μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις σε μια κοινωνία, οπότε η διασφάλιση της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης απαιτεί πολιτικές ένταξης και αλληλοκατανόηση.
Ρόλος Διεθνών Οργανισμών: Ο ΟΗΕ, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR), διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία των προσφύγων, την παροχή βοήθειας και την προώθηση λύσεων που συνδέονται με την ειρήνη.

σε γιορτές! Καλό μήνα!Δεκέμβρης μήνας,γιος του Χειμώνα,φέρνει κοντά μας, τρανή γιορτή!(Τραγούδι)
Χειμώνας: Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής και των μηνών της. Εικόνες και εμπειρίες των παιδιών στην εποχή του Χειμώνα.Ο χειμώνας είναι μια εποχή με διακριτά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Φυσικά Χαρακτηριστικά και Καιρός:

σε ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές.2/12/2025 : 1η Άσκηση αντισεισμικού κινδύνου-Φυσικές καταστροφές-σεισμοί
Η πρώτη άσκηση αντισεισμικού κινδύνου στο νηπιαγωγείο έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τις βασικές ενέργειες προστασίας με τρόπο παιγνιώδη και ψύχραιμο, ώστε να αποκτήσουν τη σωστή συμπεριφορά σε περίπτωση πραγματικού σεισμού. Βασίζεται στις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και αποτελεί μέρος του ετήσιου σχολικού σχεδιασμού.
Στάδια 1ης Άσκησης Αντισεισμικού Κινδύνου στο Νηπιαγωγείο:
Η άσκηση περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό.
1. Πριν την Άσκηση (Προετοιμασία)
2. Κατά τη Διάρκεια της Άσκησης (Εφαρμογή)
Ηχείο Συναγερμού: Με την ενεργοποίηση του σήματος, τα παιδιά καθοδηγούνται να εφαρμόσουν άμεσα τον κανόνα: “Καλύπτομαι, Στηρίζομαι, Περιμένω” (Drop, Cover, and Hold On).
Ενέργειες Προστασίας:
Καλύπτουν το κεφάλι και τον αυχένα τους με τα χέρια.
Μπαίνουν κάτω από ένα γερό τραπέζι ή κάθονται δίπλα σε έναν εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και βαριά αντικείμενα.
Παραμένουν εκεί μέχρι να σταματήσει το σήμα ή δοθεί η οδηγία για εκκένωση.
Ψυχραιμία Εκπαιδευτικών: Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν ψύχραιμοι, καθοδηγούν τα παιδιά με ήρεμο τόνο και επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή των μέτρων.
3. Μετά την Άσκηση (Εκκένωση και Αξιολόγηση)
3 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία—μια ημέρα υπενθύμισης και δράσης για την προώθηση των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής.