cropped

Συναισθήματα φίλων-Σχολική δράση

Σήμερα υποδεχθήκαμε την καλεσμένη μας κα Κωνσταντίνα Ζιάγκου, υπεύθυνη ψυχολόγο του κέντρου πρόληψης ” Αριάδνη” Ηγουμενίτσας, τα παιδιά  με χαρά  την καλωσόρισαν με το τραγούδι  της ομάδας μας “Είμαστε πουλιά “.  Στη συνέχεια το καθένα παρουσίασε στην ομάδα το αγαπημένο του φαγητό.

20211022155314 to tik kai to takΠαραμύθι: Φιλία-«Το τικ και το τακ» της αγαπημένης μας συγγραφέα Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη μας έμαθε πολλά για το τι είναι φίλος! Η κα Κωνσταντίνα μας διάβασε το παραμύθι παρατηρώντας τις εικόνες του  σε κάθε σελίδα… Οι ήρωες της ιστορίας ο Μένιος και ο Μέντιος ζωντάνεψαν μπροστά μας και μας οδήγησαν στο μαγικό κόσμο της φιλίας. Τι συμβαίνει όμως όταν οι φίλοι διαφωνούν; Πως λύνουν τις διαφορές τους; Πως αισθάνονται; Πως διαχειρίζονται το θυμό και πως αποφεύγουν τις συγκρούσεις;

Ένας καλός φίλος στέκεται δίπλα σου: Έχει πάντα ένα χαμόγελο για σένα, έχει αυτιά που σε ακούνε προσεκτικά, έχει μια καρδιά γεμάτη αγάπη για σένα, έχει πάντα μια αγκαλιά για σένα, έχει ωραίες ιδέες για παιχνίδια…

Συνεργασία σε ομάδες: Τα παιδιά διάλεξαν το ανάλογο χρώμα και χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η κάθε ομάδα συζήτησε για διαφορές που καλούνται να λύσουν  σε δραστηριότητες ή στο ελεύθερο παιχνίδι στο σχολείο. Καλέστηκε να  ζωγραφίσει σε λευκό χαρτί Α3 τι συμβαίνει στην ομάδα τους και να το παρουσιάσει μετά στην ολομέλεια της τάξης. Επίσης ποιες λύσεις προτείνουν για να λύσουν τη διαφωνία τους.

Χωρίς τίτλο7

“Μια θάλασσα πλαστικά…τι κάνεις γι’ αυτό;”

Τα πλαστικά επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας ή κατανέμονται στη στήλη του νερού και στη συνέχεια μεταφέρονται με τα helmepa 768x432 Κθαλάσσια ρεύματα, ενώ αφού διανύσουν συχνά μεγάλες αποστάσεις, ένα μέρος τους καταλήγει στον πυθμένα αποτελώντας σημαντική απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και ένα άλλο μέρος τους καταλήγει στην ακτογραμμή, όπου την υποβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά.

Όπως αναφέρει η HELMEPA:Την 8η Ιουνίου, η παγκόσμια κοινωνία τίμησε τους Ωκεανούς θυμίζοντας σε όλους μας πως χρειάζονται την προστασία μας. Τους οφείλουμε την ευαισθησία και την κατανόηση μας καθώς από τη θάλασσα εξαρτάται η ίδια η ζωή μας.

Γι’ αυτό προσέξτε όχι σκουπίδια όχι πλασM6SDgClxzvegBuτικά σε θάλασσες και ακτές, για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι μας!

Β΄Θεματικός κύκλος-Φροντίδα για το περιβάλλον

Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: ” Η μόλυνση των θαλασσών από τα πλαστικά”

Το κέντρο ενδιαφέροντος για το περιβάλλον δημιουργείται με τη συνεργασία και των παιδιών με κατάλληλο ποικίλο υλικό για το περιβάλλον και ειδικά για τη θάλασσα.(Βιβλία,εγκυκλοπαίδειες,σχετικές εικόνες,παιχνίδια, καρτέλες αναφοράς με λέξεις και εικόνες).

441430100 1531437537579480 3979627628032725427 nΕπίσης η βιβλιοθήκη ενισχύεται με παραμύθια σχετικά με το θέμα. Επίσης καθημερινά τα παιδιά με βιωματικό τρόπο παίρνουν τους ρόλους του θεατρικού έργου με τίτλο:“Η μόλυνση της θάλασσας απειλεί τον πλανήτη γη”, που θα παρουσιάσουν με τη λήξη του σχολικού έτους στη γιορτή για το περιβάλλον,ανοικτή σε γονείς. Τα παιδιά μαθαίνουν τα τραγούδια: 1ο “Σώσε τον πλανήτη”, 2ο “Ν’ αγαπάς τα βουνά και τις θάλασσες”, 3ο “Θάλασσα”, 4ο ” Άσπρα καράβια τα όνειρά μας”, 5ο “Θαλασσάκι μου”

1ο Εργαστήριο: –Μετά τη σχολική δράση και επίσκεψη στον ποδηλατόδρομο της πόλης μας δίπλα στη θάλασσα, τα παιδιά παρατηρούν και περιγράφουν τις εικόνες με καθαρό και βρώμικο περιβάλλον.

-Τα παιδιά σε ομάδες διαλέγουν κάποιες εικόνες με ζώα της θάλασσας που έχουν παγιδευτεί σε πλαστικές σακούλες σε πλαστικά ποτήρια . Προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί σε κάθε εικόνα και το παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα

2ο Εργαστήριο:   -Διαβάζουμε τα παραμύθια “Μια θάλασσα από πλαστικά ” ,”Μια φορά και ένα μπουκάλι” .

-Κάνουμε κολάζ την βρώμικη και καθαρή θάλασσα1716992394992 1

3ο Εργαστήριο: –Παρακολουθούμε video animation «Η γη με τα πλαστικά στο μέλλον»  και  «Το ταξίδι του πλαστικού» από την Greenpeace καθώς και ένα βίντεο με αληθινούς επιστήμονες που ερευνούν την πορεία των απορριμμάτων στους ωκεανούς και συζητάμε τους προβληματισμούς μας 

-Δείχνουμε στα παιδιά αφίσες και spot της Helmepa «Ο Γλάρος». Συζητάμε για τις αφίσες τι μπορεί να γράφουν; Ποιος ο σκοπός τους; Γιατί μας ενημερώνουν;          Polish 20240601 161725495Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και συζητάνε ,συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν αφίσες με μηνύματά για να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους για την κακή χρήση των πλαστικών και τις βλαβερές συνέπειες στη ζωή των θαλάσσιων ζώων.Η κάθε ομάδα παρουσιάζει την αφίσα-μήνυμα που θέλει να στείλει στους ανθρώπους 

4ο Εργαστήριο: –Πως μπορούμε εμείς τα παιδιά να βοηθήσουμε στην προστασία της θάλασσας . Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους . Προτείνουν να πάμε να καθαρίσουμε την παραλία  , να μαζέψουμε τα σκουπίδια . Επίσης να ζητήσουν από το Δήμο να βάλει περισσότερους κάδους ανακύκλωσης καθώς και περισσότερες ταμπέλες στις θάλασσες που να προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην πετάνε σκουπίδια και πλαστικά στις παραλίες. Επίσης να αντικαταστήσουν τα πλαστικά με άλλα υλικά  που δεν κάνουν κακό στο περιβάλλον.

Δραματοποίηση. Ρίχνουμε μέσα στην αίθουσα σκουπίδια από το πρωινό μας  και άλλα που έχουμε φέρει από το σπίτι. Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες και με μουσική υπόκρουση η κάθε ομάδα προσπαθεί να μαζέψει τα περισσότερα σκουπίδια

5ο Εργαστήριο:-Βλέπουμε video για τον Μπλε κάδο καθώς και ένα video με την Άννα την Ανακύκλωση.

-Ετοιμάζουμε τους κάδους για κάθε υλικό(πλαστικό, γυάλινο, χαρτί, αλουμίνιο) που ανακυκλώνεται για να κάνουμε τη διαλογή όπως μας εξήγησε η Άννα η Ανακυκλωσούλα στο παραπάνω βίντεο. Οι 2 ομάδες χωρίζουν τα σκουπίδια που μάζεψαν στους 4 κάδους ανακύκλωσης .Συνειδητοποιούμαι ότι τα περισσότερα σκουπίδια είναι πλαστικά.

1716995716210 1 1716995716158 2

-Παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια στον υπολογιστή

Ανακυκλώνεται ή όχι;

Ας κάνουμε ψηφιακή διαλογή σκουπιδιών

Πώς γίνεται η ανακύκλωση;

6ο Εργαστήριο:-Μιλάμε για τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης που έχουν απαγορευτεί και  φέρνουμε στην τάξη τα χάρτινα, με τα οποία έχουν αντικατασταθεί. Αναφέρουμε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να μειώσει την χρήση πλαστικών και τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά. π.χ πάνινες ή χάρτινες αντί πλαστικές σακούλες, παγουρίνο ή μεταλλικά ποτήρια αντί μπουκαλάκι πλαστικό

Βρίσκουμε εικόνες στο διαδίκτυο και φτιάχνουμε μια ομαδική εργασία  με τα πλαστικά προϊόντα και με αυτά που μπορούν να αντικατασταθούν

Πείραμα Βάζουμε σε νερό ένα πλαστικό καλαμάκι και ένα χάρτινο καθώς και άλλα αντικείμενα χάρτινα και πλαστικά . Παρατηρούμε τι θα γίνει. Βγάζουμε συμπεράσματα και τα συζητάμε.

Αξιολόγηση: Μετά την συζήτηση και την παρουσίαση όλων των πληροφοριών  ,τα παιδιά ζωγραφίζουν κάτι που θα ήθελαν να υιοθετήσουν στη συμπεριφορά τους και να το κάνουν πράξη μαζί με την οικογένεια τους για την  προστασία της θάλασσας από τα πλαστικά.

-Παρουσιάζουν την πρόταση τους στα άλλα παιδιά της τάξης

images

Σχολική δράση-Συνεργασία-Κωπηλασία

Παρασκευή 17-05-2024         

438137633 459123026785515 7239354465160990493 n438154495 1383608758993613 2514014763716141888 n      

 

 

 

 

Σχολική δράση:Επίσκεψη στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας,

σε μια συνεργατική σχολική δράση με το 1ο Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς, όπου είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας υποδεχθεί ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κωπηλασίας κος Απόστολος Γκουντούλας, μα πάνω απ’ όλα υπέροχος άνθρωπος!🎖

Αφού υποδεχθήκαμε τους φίλους μας από το 1ο Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς και την κα Αλίκη, βαδίσαμε όλοι μαζί στον ποδηλατόδρομο παρατηρώντας τις ομορφιές της πόλης μας.

Στο Ναυταθλητικό όμιλο Ηγουμενίτσας μας περίμενε ο κ. Γκουντούλας για να μας δείξει τους χώρους άθλησης και να μας γνωρίσει τη μαγεία του αθλητισμού.

441929608 415060591347319 8635487544346706199 n441559654 752129457114786 5206547957657589270 nΜετά τη γνωριμία με τα παιδιά, αυτά χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και ως βοηθοί κωπηλάτησαν στα σκιφ των αθλητών ,είδαν τους χώρους που φυλάσσονται και γνώρισαν τις διαφορετικές ομάδες αθλητών που τα χρησιμοποιούν. Με αμείωτο και μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό άκουγαν προσεκτικά τις νέες πληροφορίες για τις επιτυχίες σε ευρωπαϊκούς και ολυμπιακούς αγώνες των αθλητών μας και ασκήθηκαν ως μικροί κωπηλάτες στα εργόμετρα των αθλητών. Χειροκρότησαν με δέος τις προσπάθειες των αθλητών της κας Αλεξάνδρας Τσιάβου  και του κ. Στέφανου Ντούσκου Ολυμπιονικών, αλλά κι όλων των αθλητών που έφεραν μετάλλια στο σύλλογο.

Ο χώρος που μάγεψε τα παιδιά ήταν το γραφείο με τα μετάλλια των αθλητών. Όλοι μας ευχαριστήσαμε θερμά τον κ. Γκουντούλα για τις νέες βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ως μικροί αθλητές και τις γνώσεις που τις συνόδεψαν, εκτιμώντας την κωπηλασία ως άθλημα και την εμπειρία και γνώση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή!