25η Μαρτίου 1821

25 martioy

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή…

Στις 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή. Θρησκευτική και εθνική.

Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Παναγίας.

Γιορτάζει όμως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, γιατί μια τέτοια μέρα, στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους μακριά από την Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε να γνωρίζουμε τους ήρωες της Επανάστασης και την προσφορά τους στην πατρίδα.

ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 Σελίδα 1 1821 Σελίδα 2

Παρατηρήσαμε τα χαρακτηριστικά τους ,τα ρούχα τους , τα μαλλιά τους . Είδαμε ότι υπήρχαν και γυναίκες .

Υπάρχουν και σήμερα ήρωες. Ποιον θεωρούν σήμερα τα παιδιά ήρωα και γιατί; …Την μαμά, τον μπαμπά , τον γιατρό, τον αστυνομικό… και πολλές άλλες ιδέες που καταγράψαμε.

IMG 20220318 123547

Μιλήσαμε για την Φιλική Εταιρεία, τους κώδικες που χρησιμοποιούσε στην επανάσταση και προσπαθήσουμε να βρούμε και εμείς έναν μυστικό κώδικα και να αποκαλύψουμε το μήνυμα.

IMG 20220321 143037 IMG 20220321 143044

Αποκαλύψαμε το μήνυμα που κρυβόταν πίσω από τον μυστικό κώδικα: Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!

Μια τεράστια καρδιά με την σημαία δεσπόζει στο σκηνικό μας .Η καρδιά μου χτυπάει ελληνικά γιατί…

-Είναι όμορφη χώρα

-Έχει ωραίες θάλασσες

-Έχει πολλά μουσεία

-Έχει όμορφες παραλίες…

Μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά

IMG 20220318 123554

Μιλήσαμε για το κρυφό σχολειό ,παρατηρήσαμε και περιγράψαμε τον πίνακα ζωγραφικής του Νικόλαου Γκύζη” Το κρυφό σχολειό”.

κρυφό σχολειό

Κάναμε διάφορες κατασκευές:

IMG 20220318 123537 IMG 20220321 132816 IMG 20220321 133127

IMG 20220321 150835

Ελεύθερο σχέδιο :  Αντιγραφή  και ζωγραφική από εικόνα

IMG 20220321 141808

Πήραμε πληροφορίες από τα παρακάτω βιβλία

IMG 20220318 123716 IMG 20220318 123721

Ετοιμάσαμε το σκηνικό για τη γιορτή μας

IMG 20220318 123608

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ !!!

 

 

Παιδιά ,αθώα θύματα του πολέμου.

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Φωτογραφίες και βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Από τις πιο συγκλονιστικές αυτές που δείχνουν μικρά παιδιά. Ο φόβος, η αγωνία, η έκπληξη, δεν κρύβονται.

Ο πόλεμος για τα παιδιά είναι ένας κακός γίγαντας, που σπέρνει παντού το φόβο, τον τρόμο και την καταστροφή.

Τα παιδιά του πολέμου παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, γιατί κάποιοι αποφάσισαν για τη δική τους μοίρα.

Παιδιά θύματα, που ζούνε τον εφιάλτη του πολέμου, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία τους, στις πλατείες, στις παιδικές χαρές ,στο σπίτι με την οικογένειές τους.

Τα χαμόγελα έχουν εξαφανιστεί, η ελπίδα έχει χαθεί, τα όνειρά τους έχουν αλλάξει χρώματα και πρωταγωνιστής στα πρόσωπά τους ο ΦΟΒΟΣ

Οι πληγές που αφήνει ο πόλεμος στα παιδιά είναι βαθιές και δύσκολα μπορούν να επουλωθούν, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να ζήσουν μία υγιή σχολική και κοινωνική ζωή.

Συζητώντας  εμείς, οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά μας , μπορούμε να τα υποστηρίξουμε, από τον δικό μας  ρόλο,  αξιοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό και διδακτικές πρακτικές, με στόχο να τα  βοηθήσουμε να εκφράσουν  τους προβληματισμούς τους για το θέμα του πολέμου. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε τις βαθύτερες ανησυχίες τους και να συζητήσουμε μαζί τους με ειλικρίνεια και  λόγια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους.

Όλοι προσευχόμαστε αυτή η φρικαλεότητα να τελειώσει σύντομα, να μην υπάρξουν άλλα θύματα, τα παιδιά να γυρίσουν στην αγκαλιά των γονιών τους, στο σχολείο τους, στην ρουτίνα τους.

Στα πλαίσια του 3ου Εργαστηρίου δεξιοτήτων ασχολούμαστε  αυτό το διάστημα  με τα «δικαιώματα των παιδιών»  και με αφορμή την επικαιρότητα,   τα παιδιά αποφάσισαν  να στείλουν μια τεράστια κάρτα στα παιδιά της Ουκρανίας, με ζωγραφιές, ευχές και το δικό τους μήνυμα .

 «Σας σκεφτόμαστε, σας αγαπάμε

είμαστε κοντά σας

και φωνάζουμε όλοι μαζί

ΟΧΙ άλλος πόλεμος πάνω στη γη»

 

3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Τα δικαιώματα των παιδιών

photo

Ξεκίνησε ο 3ος κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων πάνω στη Θεματική Ενότητα΄΄Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη΄΄ με θέμα: ΄΄Τα Δικαιώματα των Παιδιών΄΄

Κύριος σκοπός του προγράμματος με τίτλο «Τα δικαιώματα των παιδιών» είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πρώτη επαφή και γνωριμία των νηπίων με την προώθηση  και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των παιδιών. Η κατανόηση της  σημασίας τους, η αναγνώριση  της ύπαρξης στη ζωή των ίδιων και η εφαρμογή  τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο αποτελεί άλλωστε το βασικό στόχο της εκμάθησης των δικαιωμάτων.

Οι δεξιότητες που θέλουμε να αποκτήσουν τα παιδιά είναι:

Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Ανθεκτικότητα και Υπευθυνότητα, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα

Ξεκινήσαμε την αναφορά μας στη λέξη “δικαίωμα” και τη σημασία της. Μιλήσαμε για τα παιδιά και ότι και αυτά έχουν δικαιώματα. Είδαμε εικόνες αναφοράς.

Κάναμε αναφορά στη UNICEF και στο έργο της

DIKAIOMATA PAIDIOU 2008 FORTUNE 2 723x1024

Τι χρειάζονται όλα τα παιδιά, για να είναι ευτυχισμένα; Φτιάξαμε το χαρταετό μας. ο οποίος πετάει ψηλά και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της γης.

IMG 20220309 122042

Ο ήλιος των δικαιωμάτων.

 

IMG 20220310 120625

Εργασίες ενδεικτικά: Τα παιδιά ζωγράφισαν ένα  βασικό δικαίωμα

 

IMG 20220310 121550  IMG 20220311 120449

Κάναμε μία κατασκευή, όπου το κάθε παιδί , στη φωτογραφία του, έγραψε το δικαίωμα της επιλογής του και το ζωγράφισε

Ομαδική κατασκευή: Η γη μας μια καρδιά που χωράει όλου του κόσμου τα παιδιά.

Τα παιδιά λένε τις ιδέες τους για το πως θα ήταν ο κόσμος αν ψήφιζαν αυτά και τις καταγράψαμε.

IMG 20220311 120319

Αποκριάτικη διασκέδαση Νο 2

Συνεχίσαμε τις αποκριάτικες δραστηριότητές μας με το γαϊτανάκι. Μιλήσαμε γι΄αυτό το έθιμο, τον συμβολισμό του και στη συνέχεια χορέψαμε με το γαϊτανάκι.

Τα παιδιά έφτιαξαν και μια ομαδική κατασκευή.

Ντυθήκαμε ινδιανάκια…

Και επειδή Απόκριες χωρίς πάρτι και χορό δεν γίνεται…Τα παιδιά μας το ζήτησαν και εμείς χατίρι δεν χαλάμε…

Γέμισε η τάξη μας πολύχρωμους μασκαράδες και διασκεδάσαμε με φαγητό και πολύ, πολύ χορό.

Καλές Απόκριες και του χρόνου!