Καλοκαίρι..προσεχώς!

 

Γεια σας παιδιά!

Είμαστε μια εβδομάδα σχεδόν πριν το τέλος του Μαΐου ,και μαζί μ αυτόν τον μήνα θα τελειώσει και η Άνοιξη!

Θυμάστε πόσες μέρες έχει μια εβδομάδα?

Πόσες μέρες έχει ένας μήνας;

Μόλις τελειώσει αυτός ο μήνας θα έρθει ο Ιούνιος και μαζί του το Καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου! Θυμάστε πόσες και ποιες είναι οι εποχές; Στο σπίτι του καλοκαιριού, όπως και στο σπίτι κάθε άλλης εποχής, μένουν 3 μήνες, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος!

Δείτε το βίντεο για να θυμηθείτε τους μήνες και τις εποχές!

Μπορείτε να σκεφτείτε τι συμβαίνει γύρω μας το καλοκαίρι;

 

 

δραστηριότητες:

  • βάζω στη σωστή σειρά τις εποχές:

 

 

  • Παζλ

 

  • Γράφω ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και καλοκαίρι όπως μπορώ.

χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και ότι υλικό θες για να γράψεις με τον τρόπο σου ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και καλοκαίρι!

 

  • Παρακολουθώ το βίντεο και μαθαίνω τη φωνούλα Κ,κ

 

  • Παραμύθι:

Διαβάζω το παραμύθι, συζητάω για τους ήρωες και το νόημα του, ζωγραφίζω κάτι που μου έκανε εντύπωση

 

 

 

περιμένουμε τις εργασίες και τις εντυπώσεις σας στον τοίχο του νηπιαγωγείου μας:

Μετάβαση στο padlet.com

 

καλή διασκέδαση!

με φιλιά και αγάπη πολλή, οι κυρίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα μυρμήγκια στο νηπιαγωγείο!

Γειά σας παιδιά!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα μυρμήγκια!

Τα μυρμήγκια είναι και αυτά έντομα και όπως έχουμε ξαναπεί, το σώμα των εντόμων χωρίζεται σε 3 μέρη: ΚΕΦΑΛΙ, ΘΩΡΑΚΑ, ΚΟΙΛΙΑ.

 

δείτε εδώ πως είναι ένα μυρμήγκι αν το κοιτάξεις από πολύ πολύ κοντά:

πηγή: http://Από fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Sigma 150mm f/2.8 – Έργο αυτού που το ανεβάζει, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1499681

 

Τα μυρμήγκια ζούνε σε αποικίες, δηλαδή πολλά πολλά μαζί, και χτίζουν τις φωλιές τους είτε υπόγεια είτε σε κορμούς δέντρων. Πολύ συχνά θα βρείτε φωλιές μυρμηγκιών κάτω από πέτρες, φύλλα ή μέσα σε βράχους!

 

 

πως είναι μια μυρμηγκοφωλιά; πηγή : https://digitalzoot.weebly.com/kappaalphataualphasigmakappaepsilonupsilon941sigmaf-tauetasigmaf-phi973sigmaetasigmaf.html

 

Όπως και τα υπόλοιπα έντομα ,τα μυρμήγκια γεννιούνται από αυγά και περνούν από διάφορα στάδια για να πάρουν την τελική τους μορφή.

ο κύκλος ζωής των μυρμηγκιών

πηγή: http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/05/1.html

 

Σε κάθε αποικία μυρμηγκιών θα βρείτε σίγουρα μια βασίλισσα, μερικούς κηφήνες και αρκετές εργάτριες. Θυμάστε σε ποια άλλη οικογένεια εντόμων βρίσκουμε βασίλισσα,κηφήνες και εργάτριες;

Τα μυρμήγκια, όπως και οι άνθρωποι, ζουν σε κοινότητες και συνεργάζονται για το κοινό καλό. Κάθε μυρμήγκι, ανάλογα με το αν είναι εργάτης,κηφήνας ή βασίλισσα προσφέρει στην αποικία.  Μπορείτε να σκεφτείτε τη δουλειά της βασίλισσας σε μια αποικία μυρμηγκιών; Εκτός από εργάτες, κηφήνες και βασίλισσα ,σε κάθε αποικία υπάρχουν και μυρμήγκια πολεμιστές! Οι πολεμιστές προστατεύουν την φωλιά από επιθέσεις άλλων μυρμηγκιών.

μυρμήγκια-πολεμιστές που επιτίθενται σε ένα μυρμήγκι από άλλη φωλιά

 

 

Τα μυρμήγκια φημίζονται για την εργατικότητα τους και για τη δύναμή τους.

“Παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αξίζει να γνωρίσουμε.
  • 1. Οι αποικίες μυρμηγκιών λειτουργούν ως «μικροοργανισμοί»,δηλαδή όλα τα μυρμήγκια μιας αποικίας συντονίζονται
  • 2.Τα μυρμήγκια μπορούν να δημιουργήσουν γέφυρες με τα σώματά τους.
  • 3. Τα μυρμήγκια μπορούν να επιπλεύσουν σαν ένα «σώμα» στο νερό
  • 4. «Μιλούν» με τις μυρωδιές τους.
  • 5. Επικοινωνούν και με ήχους.
  • 6. Οι κεραίες τους μπορούν να λάβουν και να στείλουν δεδομένα.
  • 7. Τα μυρμήγκια παράγουν από μόνα τους αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις ασθένειές τους.
  • 8. Τα μυρμήγκια μπορούν να σηκώσουν έως 5.000 φορές το βάρος τους.”

πηγή:https://www.aftodioikisi.gr/diethni/apisteftes-idiotites-pou-echoun-ta-myrmigkia/

Δείτε και άλλες πληροφορίες για τα μυρμήγκια εδώ:

 

 

Δραστηριότητες:

 

  • σταυρόλεξο

  • παζλ:

 

  • λαβύρινθος:

πηγή: https://gr.pinterest.com/pin/49961877095813487/

 

πηγή:http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2012/09/blog-post_1.html

 

  • παραμύθι:

παρακολουθώ το παραμύθι, συζητώ για το νόημά του, ζωγραφίζω κάτι που μου άρεσε.

 

  • τραγούδι:

ακούω το τραγούδι,διηγούμαι την ιστορία των στίχων, χτυπάω το ρυθμό, τραγουδάω τους στίχους : γρήγορα- αργά, δυνατά- ψιθυριστά.

 

εκτυπώνω τις εικόνες και τις βάζω στη σωστή σειρά ώστε να λένε την ιστορία των στίχων. Αν θέλω διαλέγω 3 από αυτές και φτιάχνω τη δική μου, διαφορετική ιστορία.

πηγή:http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/05/3.html

 

 

περιμένουμε τις εργασίες και τις εντυπώσεις σας εδώ:

Μετάβαση στο padlet.com

καλή διασκέδαση!

με φιλιά και αγάπη πολλή,

οι κυρίες

 

 

 

πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CF%81%CE%BC%CE%AE%CE%B3%CE%BA%CE%B9

https://digitalzoot.weebly.com/kappaalphataualphasigmakappaepsilonupsilon941sigmaf-tauetasigmaf-phi973sigmaetasigmaf.html

https://21dimkalkse.fandom.com/el/wiki/%CE%A4%CE%91_%CE%9C%CE%A5%CE%A1%CE%9C%CE%97%CE%93%CE%9A%CE%99%CE%91

https://www.aftodioikisi.gr/diethni/apisteftes-idiotites-pou-echoun-ta-myrmigkia/

 

ΜΕ..ΜΕ…ΜΕΛΙΣΣΑ!

Γειά σας παιδιά!

Σήμερα είναι Παρασκευή, 15 Μάίου το 2020

Τις προηγούμενες μέρες μιλήσαμε για τα έντομα, και αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ένα πολύ αγαπημένο έντομο, τη μέλισσα!

Οι μέλισσες είναι πού σπουδαίες για τον άνθρωπο και τη φύση γιατί βοηθάνε τα φυτά να αναπαραχθούν (δηλαδή να φτιάξουν καινούρια φυτά) και παράγουν μέλι , κερί, πρόπολη και βασιλικό πολτό.

Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια! δες εδώ μια τοιχογραφία που δείχνει έναν άνθρωπο να μαζεύει μέλι πριν από 8000 χρόνια!

Του fr:Utilisateur:Achillea – Drawn of a painting from the caves of Cueva de la Araña by fr:Utilisateur:Achillea, GPL, Σύνδεσμος

Αν κοιτάξεις μια μέλισσα από πολύ πολύ κοντά θα παρατηρήσεις πως και το δικό της σώμα αποτελείται από κεφάλι, σώμα και κοιλιά όπως και στα άλλα έντομα.Οι μέλισσες έχουν επίσης φτερά και κεντρί, που το χρησιμοποιούν για να αμύνονται όταν κάποιο άλλο έντομο τους επιτεθεί.

Ζούνε σε μεγάλες οικογένειες ,και τα σπίτια τους τα λέμε κυψέλες. Όταν οι μέλισσες ζουν ελεύθερες στη φύση φτιάχνουν συνήθως τις κυψέλες τους σε κουφάλες δέντρων και βράχους. Όμως οι μέλισσες που ζούνε στα μελίσσια έχουν κυψέλες που είναι φτιαγμένες από ξύλο η πλαστικό . Μέσα στην κυψέλη υπάρχουν οι κηρήθρες, που τις φτιάχνουν οι μέλισσες από κερί για να βάζουν το μέλι τους και τα αυγά τους.  Κάθε οικογένεια έχει μια βασίλισσα που είναι η πιο μεγάλη από όλες τις μέλισσες και η πιο σημαντική της δουλειά είναι να γεννάει αυγά από τα οποία θα γεννηθούν άλλες μέλισσες. Γι’αυτό και στην κυψέλη την προσέχουν πάρα πολύ! Τις άλλες δουλείες της κυψέλης τις κάνουν μέλισσες που δεν μπορούν να κάνουν αυγά και τις λέμε εργάτριες. Οί εργάτριες φροντίζουν τη βασίλισσα, καθαρίζουν τις κυψέλες, συγκεντρώνουν φαγητό και άλλα πολλά! Τέλος, κάθε οικογένεια μελισσών έχει και μερικούς κηφήνες, αρσενικές μέλισσες δηλαδή, που ζευγαρώνουν με τη βασίλισσα ώστε να τη βοηθήσουν να φτιάξει τα αυγά της. Οι κηφήνες ξεχωρίζουν από τις άλλες μέλισσες γιατί είναι πιο παχουλοί και δεν έχουν κεντρί.

κηρήθρα

 

Τι τρώνε οι μέλισσες;

Οι βασίλισσες μέλισσες τρέφονται με βασιλικό πολτό, που τον φτιάχνουν οι εργάτριες, Οι υπόλοιπες μέλισσες, δηλαδή οι εργάτριες και οι κηφήνες, τρέφονται με γύρη που μαζεύουν από τα λουλούδια και μέλι που φτιάχνουν οι ίδιες.

 

εργάτρια που μεταφέρει γύρη

 

Πως φτιάχνουν το μέλι;

“Οι εργάτριες μέλισσες (οι οποίες αποτελούν το 98% τουλάχιστον του πληθυσμού των κυψελών) είναι εκείνες που παράγουν το μέλι μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία. Απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εργατριών μελισσών, και καμία μέλισσα δεν μπορεί μόνη της να παράγει μέλι χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Με λίγα λόγια, κάποιες μέλισσες πετάνε έξω από την κυψέλη, αναζητώντας νέκταρ. Στη συνέχεια, ρουφάνε το νέκταρ από τα λουλούδια και το αποθηκεύουν στο δεύτερο ειδικό στομάχι που έχουν (σχεδιασμένο ειδικά για την αποθήκευση του μελιού) ενώ πετούν πίσω στην κυψέλη. Μόλις φτάσουν στην κυψέλη, παραδίδουν το νέκταρ σε μια άλλη ομάδα μελισσών για να το  “μασήσουν” . Οι  μέλισσες που ”μασάνε” συλλέγουν το νέκταρ και το μασούν για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της μάσησης, ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που περιέχει μέλι μαζί με αρκετό νερό. Μετά από το μάσημα, οι εργάτριες διαχέουν την ουσία σε κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί, και να κάνει έτσι το μέλι πιο πυκνό και παχύρευστο. Η εξάτμιση του νερού επιταχύνεται καθώς άλλες μέλισσες κάνουν αέρα με τα φτερά τους. Μόλις  η παραγωγή του μελιού τελειώσει, μια άλλη ομάδα  μελισσών είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τις κυψελίδες με κερί, έτσι ώστε το προϊόν να προστατεύεται. Οι μέλισσες παράγουν και αποθηκεύουν τα προϊόντα τους (μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη κλπ.) για δική τους χρήση.  Μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας μέλι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε άλλες περιόδους όταν η γύρη δεν είναι διαθέσιμη. Οι μελισσοκόμοι στην πραγματικότητα “κλέβουν” ένα μέρος αυτού του αποθέματος έκτακτης ανάγκης, όταν συγκομίζουν το μέλι. Αλλά εάν η συγκομιδή γίνεται σε λογικά πλαίσια, οι μέλισσες θα αντισταθμίσουν την «κλοπή» και θα υποκαταστήσουν την ποσότητα μελιού που χάνουν από τον άνθρωπο, συνεχίζοντας τον κύκλο ζωής τους χωρίς περαιτέρω προβλήματα.”

πηγή:https://wikifarmer.com/el/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9/

 

     

 

πηγή :http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/04/blog-post_7.html

δες πως φτιάχνεται το μέλι εδώ:

 

 

 

εργάτριες που μαζεύουν νέκταρ

 

Οι μελισσοκόμοι ,δηλαδή οι επαγγελματίες που έχουνε μελίσσια, συγκεντρώνουν το μέλι από τις κυψέλες. Για να μην τους τσιμπήσουν οι μέλισσες χρησιμοποιούν καπνό για να τις ζαλίσουν και φοράνε ειδική στολή!

δες εδώ έναν  μελισσοκόμο πως μαζεύει το μέλι από τα μελίσσια του:

 

  

μελισσοκόμος

μελίσσια (  Από Jonathunder – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11274580 )

 

 

 Η μέλισσα στην μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, ανατράφηκε την Μέλισσα και την Αμάλθεια, κόρες του Μελισσέα που ήταν βασιλιάς  της Κρήτης. Οι δύο αυτές αδερφές τον βοήθησαν να μεγαλώσει προσφέροντάς του φροντίδα και τροφή. Ο πατέρας του Δια, ο Κρόνος, ήταν πολύ θυμωμένος γιατί φοβόταν πως ο Δίας θα του πάρει το θρόνο και θα γίνει αρχηγός των Θεών,όπως και έγινε. Για να τιμωρήσει τις δύο αδερφές μεταμόρφωσε τη Μέλισσα σε σκουλήκι. Ο Δίας ,που τη λυπήθηκε ,της έδωσε φτερά και την μεταμόρφωσε στη μέλισσα που ξέρουμε και που μας είναι τόσο χρήσιμη.

Ο Δίας και οι τροφοί του, Nicolas Poussin (1638) (πηγή: https://www.meliforos.com/melissa-mithologia/)

 

Πίνακες με θέμα τη μέλισσα

 

δες και άλλες πληροφορίες για τις μέλισσες εδώ:

 

 

 

 

Δραστηριότητες

 

  • παζλ

 

 

  • Παγωτό μπανάνας με μέλι:

 

Υλικά

2 μπανάνες χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε μικρά κομμάτια και παγωμένες στην κατάψυξη για δύο με τρεις ώρες
2 1/2 κουταλιές σούπας μέλι

Εκτέλεση: Βγάζουμε τις μπανάνες από την κατάψυξη, τις οποίες έχουμε τοποθετήσει επάνω σε μεμβράνη πριν παγώσουν για να ξεκολλήσουν εύκολα. Τις ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το μέλι. Χτυπάμε στην αρχή για λίγο και κάθε τόσο σταματάμε. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να πολτοποιείται η μπανάνα, χτυπάμε μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα παγωτού. Σερβίρουμε αμέσως ή τοποθετούμε και πάλι στην κατάψυξη για να καταναλώσουμε αργότερα. (πηγή:https://www.talcmag.gr/sintages/meli/)

 

 

  • Παραμύθι:

Διαβάζω το παραμύθι και προσπαθώ να διηγηθώ την ιστορία . Σκέφτομαι ένα διαφορετικό τέλος. Ζωγραφίζω κάτι που μου άρεσε.

 

 

  • Βάζω το σωστό αριθμό:

 

 

 

  • Ακροστιχίδα

    

πηγή:http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/04/blog-post_9482.html

 

 

 

 

  • Κατασκευή μολυβοθήκη μέλισσα

θα χρειαστούμε ρολό από χαρτί υγείας, χαρτόνι λευκό, μαρκαδόρους και κόλλα. Αφού κόψουμε και κολλήσουμε τα φτερά, το κεφάλι και τις κεραίες, ζωγραφίζουμε το μελισσάκι μας. Τέλος κολλάμε στην κάτω μεριά ένα στρογγυλό χαρτόνι και έτοιμη η μολυβοθήκη μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Περνά περνά η μέλισσα

Αν είμαστε αρκετοί  παίζουμε το παραδοσιακό παιχνίδι “Περνά περνά η μέλισσα”.

Οδηγίες: Τα παιδιά διαλέγουν δύο “αρχηγούς”, ο ένας αντιπροσωπεύει τον Ήλιο και ο άλλος το Φεγγάρι. Αυτοί οι δύο σχηματίζουν μια καμάρα με τα χέρια τους και τα υπόλοιπα παιδιά περνούν κάτω από την καμάρα (πιασμένα από τη μέση τους, σαν τρενάκι) τραγουδώντας δύο φορές: “Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα”. Κάθε φορά που τελειώνει το τραγούδι οι αρχηγοί κατεβάζουν τα χέρια τους και εγκλωβίζουν ένα παιδί. Τότε το ρωτάνε ψιθυριστά: “Τι θέλεις τον Ήλιο ή το Φεγγάρι; Ανάλογα την απάντηση του παιδιού πηγαίνει και στέκεται πίσω από τον αρχηγό που διάλεξε. Το παιχνίδι συνεχίζεται έως το τελευταίο παιδί, όπου η ερώτηση γίνεται πια φωναχτά. Μόλις όλα τα παιδιά μοιραστούν, τότε τραβάμε μια γραμμή και δίνουμε ένα σκοινί. Κάθε άκρη του σκοινιού την κρατούν οι δύο αρχηγοί. Ξεκινούν να τραβούν και όποια ομάδα παρασύρει την άλλη και περάσει τη γραμμή κερδίζει.
Αλλιώς μπορούμε να μάθουμε το τραγουδάκι και να το τραγουδήσουμε με διαφορετικούς τρόπους -πιο δυνατά, πιο σιγά, πιο γρήγορα, πιο αργά)
  • κινητικό παιχνίδι:

Οριοθετούμε ένα σημείο που είναι η κυψέλη μας. Σκορπίζουμε μπάλες τσαλακωμένου χαρτιού, αυτή είναι η γύρη μας! Όσο παίζει το μουσικό κομμάτι μαζεύουμε όση περισσότερη γύρη μπορούμε. Μόλις σταματήσει η μουσική πάμε στην κυψέλη μας. Ιδανικά παίζουμε το παιχνίδι με πάνω από 2 παίχτες για να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν ξεχνάμε να φτιάξουμε όσες κυψέλες όσοι και οι παίχτες. Χρειαζόμαστε και κάποιον που δεν θα παίζει μα θα σταματάει και θα ξεκινάει τη μουσική.

 

 

 

 

περιμένουμε τις εργασίες και τις εντυπώσεις σας εδώ:

Μετάβαση στο padlet.com

καλή διασκέδαση!

Με φιλιά και αγάπη πολλή, οι κυρίες

 

 

πηγές:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία , από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής.

Για το σχολικό έτος 2020-21, οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και για την ολοκλήρωση της εγγραφής, οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο νηπιαγωγείο μέχρι τις 30 Μαΐου 2020.

 

Τα νήπια που εγγράφονται για το σχολικό έτος 2020-2021 είναι τα γεννηθέντα το 2015 και τα προνήπια που έχουν γεννηθεί τομ 2016.

 

Ημέρες και ώρες υποβολής δικαιολογητικών 

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου θα δέχεται από τις 15 έως 30 Μαΐου, από 9:30 πμ – 12:00 μμ. στο νηπιαγωγείο τις εργάσιμες ημέρες.

 

Διαδικασία εγγραφής

 

Οι γονείς/κηδεμόνες πριν έρθουν στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τα εξής βήματα:

  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του με χρήση κωδικών taxisnet.
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας:
    Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου, μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

(Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το τέκνο/τα τέκνα για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα ως άνω στοιχεία του νηπίου/ προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή).

Για την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου-προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του,την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, και που  θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (16:00μμ)  ή/και στο τμήμα πρόωρης υποδοχής (ώρα προσέλευσης 7:45) δ)Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα εγγραφής έχουν μόνο τα παιδιά που φοιτούν στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι υποχρεωτικά 7:45πμ-8:00πμ.

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα

στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου-προνηπίου».

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου που αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

*Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει για την πορεία της αίτησης και τυχόν διορθώσεις που απαιτούνται Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.

Έγγραφα που πρέπει προσκομίσετε στο νηπιαγωγείο, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή και εντός της προθεσμίας (από 15 έως 30 Μάϊου)

α) Βεβαίωση φοίτησης από τη Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου, για τα αδέρφια που φοιτούν στο Δημοτικό

β) Βεβαίωση του φορέα εργασίας ή κάρτα ανεργίας για εγγραφή στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα (ώρα λήξης 16:00μμ).

γ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/τριας συμπληρωμένο και σφραγισμένο από παιδίατρο.

δ) Βιβλιάριο υγείας του μαθητή/τριας (απλή επίδειξη)ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

ε) Γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

στ) Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (Λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ ή μισθωτήριο συμβόλαιο που να φαίνεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας)

 

 

Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ Α’ 109).

Συνιστάται για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων και προς αποφυγήν συγχρωτισμού να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία.  Στο 26710-24914

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:  mail@4nip-argost. Kef.sch.gr

 

                                                                                Η ΠΡ/ΝΗ ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ                     

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας γνωστοποιούμε τα όρια της σχολικής περιφέρειας του 4ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου που απαρτίζονται από τις παρακάτω οδούς : Δεβοσέτου( αρίθμηση με μονούς αριθμούς)  ως Αμοργού στη συμβολή με την οδό Στ. Πυλαρινού-ευθεία στην περιφερειακή οδό. Επίσης, στη σχολική περιφέρεια του νηπιαγωγείου εντάσσονται μέρος των Λαϊκών κατοικιών με όρια τις οδούς: Βουτσινά ( αρίθμηση με ζυγούς αριθμούς) διασταύρωση με Τσιλιμιδού- διασταύρωση με Αποστολάτου-Τζουγανάτου- Βασιλάτου, καθώς και η περιοχή ΚΤΕΛ-Λυκιαρδοπουλάτα και τα χωρία Χελμάτα, Κομποθεκράτα .

Επίσης σας ενημερώνουμε πώς οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του Κορονοϊού,  μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων / προνηπίων για το νηπιαγωγείο που ανήκουν, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου.

Άνοιξη στο νηπιαγωγείο!

Γεια σας παιδιά!

Σήμερα έχουμε Τρίτη, 5 Μαΐου ,2020 και συνεχίζουμε να μιλάμε για την Άνοιξη!

Η Άνοιξη είναι μια εποχή του χρόνου. Θυμάστε πόσες εποχές έχει ο χρόνος; Θυμάστε ποιες είναι αυτές;

Κάθε εποχή έχει 3 μήνες. Εκτός από το Μάιο θυμάσαι ποιοι άλλοι μήνες μένουν στο σπιτάκι της Άνοιξης;

Την Άνοιξη συμβαίνουν πολύ όμορφα πράγματα,που σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει κ εσύ:

  • ανθίζουν τα λουλούδια!
  • έρχονται τα χελιδόνια και άλλα αποδημητικά πουλιά!-

(μπορείς να βρεις πληροφορίες για τα αποδημητικά πουλιά εδώ:

http://gym-paralimni-amm.schools.ac.cy/data/uploads/xrisoprasinofyllo/apodimitikapouliaxristofi2018.pdf)

 

  • τα ζώα, που κοιμούνται το χειμώνα, ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη!

-πληροφορίες για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη μπορείς να βρεις εδώ:https://perierga.gr/2017/12/zoa-pou-peftoun-se-chimeria-narki-ke-den-ine-arkoudes/

Ποιες άλλες αλλαγές έχετε παρατηρήσει;

 

 

Δραστηριότητες:

  • εικονογράφηση ποιήματος:

Από το παρακάτω  ποίημα μπορείτε να σχεδιάσετε με όποιον τρόπο θέλετε (μαρκαδόροι, κολλάζ, στο χώμα) μια από τις εικόνες του ποιήματος, αξιοποιώντας π.χ. 2-3 στίχους. Επίσης μπορείτε να γράψετε τους στίχους που διαλέξατε όπως μπορείτε!

Κώστας Καρυωτάκης

“Άνοιξη

Έφτασ’ η ώρια Άνοιξη -το λεν τα χελιδόνια-

κι ο σκυθρωπός Χειμώνας εκίνησε να φύγει·

του στέλνει κείνη λούλουδα, αυτός της ρίχνει χιόνια,

και με τ’ αθώο γέλιο της τα δάκρυά του σμίγει.

Στο γαλανό παλάτι του ο Φοίβος τριγυρίζει και,

χύνοντας, αφόβιστα ολόχρυσες αχτίδες,

σ’ ό,τι στο δρόμο του βρεθεί το χρώμα του χαρίζει

κι αφήνει πίσω του χαρά και άσβεστες ελπίδες.

Τα δέντρα πρασινίσανε και γιόμισαν λουλούδια·

του πιστικού ακούγεται η γέρικη φλογέρα

να σιγολέει άφταστα κάθε πρωί τραγούδια,

και τα πουλιά να κελαηδούν τον ύμνο τους στη μέρα.

Παντού ξεχύνετ’ η χαρά.Μόνον εσύ, μικρή μου,

βλέπεις τις τόσες ομορφιές με μάτια δακρυσμένα.

Έλα να βρεις παρηγοριά στ’ ολόθερμο φιλί μου!

Επρόβαλε η Άνοιξη! Ξέχνα τα περασμένα!”

(Κώστας Καρυωτάκης, Εφηβικοί Στίχοι, 1913-1916, πηγή:http://e-keimena.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=510%3Apoihmata-gia-thn-anoiksh&catid=149%3Apoihmata-anoiksh&Itemid=54&fbclid=IwAR1IWoJprNnyzzjwgAu94evEqfSHRZf51RRqwuzS5CcGcTjJSjifVl5KHL8)

 

  • παιχνίδι με ανοιξιάτικες παροιμίες (ενώνω τις εικόνες):

https://www.educaplay.com/learning-resources/5666653-learning_resource.html

 

  • παζλ:

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1e0e4178fbc2

 

  • παιχνίδι με λέξεις( χωρίζω σε ομάδες τις λέξεις ανάλογα με το πως είναι γραμμένες):

https://www.educaplay.com/learning-resources/5595143-learning_resource.html

 

  • Quiz:

https://www.educaplay.com/learning-resources/5666278-learning_resource.html

 

  • Δραστηριότητα μαθηματικών:

(πηγή:https://nipioneraidakonstadina.blogspot.com/2020/05/blog-post.html?fbclid=IwAR1Ok6ZG8Yt6uLr1fjhW9zwJPwhkOZN-sJlEF8s3T68l93Jte7b8Nof8bE4)

 

  • ζωγραφίζω ελεύθερα με θέμα την άνοιξη.

εδώ μπορείτε να δείτε πίνακες με θέμα την άνοιξη, να παρατηρήσετε τα χρώματα και τον τρόπο που είναι ζωγραφισμένοι,να μιλήσετε για τα συναισθήματα που έχετε όταν τους κοιτάτε και τέλος,αν θέλετε να πάρετε ιδέες για τη δική σας ζωγραφιά!

Η Άνοιξη στους πίνακες ζωγραφικής: η μεγάλη συλλογή του elniplex (32 πίνακες)

 

  • κατασκευή με ρολά από χαρτί υγείας:

πηγή:https://www.pinterest.ie/pin/404198135276694518/

  • κρυπτόλεξο:

 

 

 

  • βρες τις διαφορές:

πηγή:https://nipioneraidakonstadina.blogspot.com/2020/05/blog-post.html?fbclid=IwAR1Ok6ZG8Yt6uLr1fjhW9zwJPwhkOZN-sJlEF8s3T68l93Jte7b8Nof8bE4

 

παιχνίδι μνήμης:

 

Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!

περιμένουμε τις εργασίες σας εδώ:

Μετάβαση στο padlet.com

 

 

με φιλιά και αγάπη πολλή,

οι κυρίες

 

*για να παίξετε τα παιχνίδια δεξί κλικ πάνω στο σύνδεσμο και επιλέγω “άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα”

 

 

 

 

 

 

 

12 προτάσεις για τέλειο σαββατοκύριακο!!

Καλημέρα παιδιά!

Σήμερα είναι Παρασκευή, 1/5/2020. Καλό μήνα!

Αν ο καιρός είναι καλός,μιας και έρχεται το σαββατοκύριακο, ίσως  πάτε κάποια βόλτα.  Ακόμα και αν δεν πάτε όμως, εμείς σας προτείνουμε 12 διαφορετικούς τρόπους για να γελάσετε πολύ και να περάσετε ευχάριστα το σαββατοκύριακο!

  1. Κάνε το περίγραμμα από τις παλάμες ή τις πατούσες σου και διακόσμησε τες όπως θες. Αν έχεις χαρτί του μέτρου μπορείς να κάνεις το ίδιο και με το περίγραμμα από το σώμα σου!
  2. Φτιάξε ένα κολάζ! Θα χρειαστείς παλιές εφημερίδες ή περιοδικά, ψαλίδι και κόλλα . (εδώ θα βρεις μερικές ιδέες για κολάζ: https://mea-colpa.com/11-kolaz-poy-tha-ftiaxete-me-selides-apo-periodika-kai-efimerides/3/)
  3. Φτιάξε σπιτική πλαστελίνη! δες πως εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=OmAPZumpjAQ
  4. Βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε.
  5. Δες παλιές φωτογραφίες.
  6. Γράψε ένα γράμμα για τον μελλοντικό εαυτό σου.
  7. Δες μια παιδική ταινία.Ζωγράφισε κάτι από την ταινία που σου άρεσε πολύ. Αν μπορούσες να βάλεις άλλο τέλος, τι τέλος θα έβαζες;
  8. Ξεχώρισε και χάρισε παιχνίδια που δεν χρειάζεσαι πια.
  9. Παίξε ένα παιχνίδι μόνο με μακαρόνια (θα χρειαστείς σπαγγέτι και πέννες. Βάζεις ένα άβραστο σπαγγέτι στο στόμα και προσπαθείς να περάσεις σε αυτό, χωρίς χέρια, 4 πέννες)
  10. Παίξε ένα παιχνίδι μόνο με βαμβάκι ( θα χρειαστείς ένα μπολ, μπάλες από βαμβάκι και μια κρέμα σώματος. Βάζουμε λίγη κρέμα στη μύτη μας και το βαμβάκι σε ένα μπολ. Μόνο με τη μύτη, και χωρίς χέρια, προσπαθούμε να βγάλουμε όσο περισσότερο βαμβάκι μπορούμε από το μπολ. Αν βάλεις και χρονόμετρο θα είναι ακόμα πιο αστείο! )
  11. Φτιάξε ένα βάζο για ιστορίες ( δες ως εδώ : https://www.aspaonline.gr/vazo-istories/ )
  12. Προσπάθησε να κάνεις τον άλλο να γελάσει (κάθεσαι απέναντι από κάποιον. σκοπός του παιχνιδιού είναι να κάνει ο ένας τον άλλο να γελάσει. Κάνε αστείες γκριμάτσες όμως πρόσεχε μην γελάσεις εσύ! Χάνει αυτός που θα γελάσει πρώτος!

περιμένουμε φωτογραφίες από τα παιχνίδια σου εδώ:

Μετάβαση στο padlet.com

Καλή διασκέδαση!

με φιλιά και αγάπη πολλή ,

οι κυρίες.