Σήμερα η ημερομηνία είναι 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 και είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Υπάρχουν πολλά είδη χορού όπως ο σύγχρονος χορός,το κλασικό μπαλέτο, οι λάτιν χοροί, οι παραδοσιακοί και άλλοι. Ο χορός είναι τρόπος έκφρασης και ένα είδος τέχνης όπως η ζωγραφική, η συγγραφή και το τραγούδι. Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία οι θεότητες των τεχνών ήταν οι μούσες και του χορού συγκεκριμένα η Τερψιχόρη. Μπορείς να βρεις παραπάνω πληροφορίες για τις μούσες εδώ:
Ο χορός,όπως και οι υπόλοιπες τέχνες ,αλλάζει και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και διαφέρει από χώρα σε χώρα μιας και κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό! Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείς να δεις πως διαμορφώθηκε ο χορός από τα παλιά χρόνια έως σήμερα καθώς και χορούς από διάφορες χώρες.
Η εξέλιξη του χορού με την πάροδο των χρόνων:
οριεντάλ:
βαλς:
λάτιν:
ο χορός στην Αφρική:
παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί -Κεφαλλονιά:
σύγχρονος χορός:
Κλασικό μπαλέτο:
Μπορείς να βρεις πληροφορίες και για άλλους χορούς χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σου. Εσένα ποιος χορός σου αρέσει πιο πολύ;
Ψυχοκινητικά παιχνίδια (με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου)
-Στο τρένο Όλη στην ομάδα, ο ένας πίσω από τον άλλον, πιάνονται γερά απ’ την μέση και κλείνουν τα μάτια, εκτός από τον πρώτο και τελευταίο, σχηματίζοντας ένα
τρένο. Αρχίζουν να μετακινούνται στο χώρο αργά στην αρχή, πιο γρήγορα αργότερα με εναλλαγές της ταχύτητας. Κάθε που πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση το τρένο,
ο οδηγός σφυρίζει.
– Πλάτη με πλάτη Δυο – δυο κάθονται πλάτη με πλάτη. Ο ένας ακουμπά στην πλάτη του άλλου, κλείνει τα μάτια, ενώ ο άλλος τα έχει ανοιχτά και αρχίζουν να
λικνίζονται μπρος – πίσω. Πιάνονται από τα χέρια και προσπαθούν να συγχρονιστούν, ώστε να σηκωθούν όρθιοι πάντα πλάτη με πλάτη. Αυτός που έχει
μάτια ανοιχτά οδηγεί το ταίρι του σε διάφορες κατευθύνσεις μέσα στο χώρο.
-Λίκνισμα σε κύκλο. Κάθε μέλος της ομάδας με τη σειρά του μπαίνει στο κέντρο ενός κλειστού κύκλου που σχηματίζουν τα υπόλοιπα μέλη, που σφίγγονται ώμο με
ώμο ή είναι γερά πιασμένοι από τα χέρια. Τα μέλη του κύκλου ωθούν μαλακά αυτόν που είναι στο κέντρο χαλαρός και αφημένος να ταλαντεύεται από τον έναν στον
άλλον.
Εμπιστοσύνη στο βάδισμα. Χωριζόμαστε σε ζευγάρια. Ο ένας οδηγεί και ο άλλος έχει τα μάτια κλειστά.Κινούμαστε στο χώρο.Όταν σταματήσουμε κάπου, αυτός που είχε τα μάτια κλειστά περιγράφει πού πιστεύει πως βρίσκεται. Μετά ανοίγει τα μάτια και διαπιστώνει που είναι πραγματικά. -παραλλαγή: μπορεί την περιγραφή να κάνει ο οδηγός και να μαντέψει αυτός που έχει τα μάτια κλειστά που μπορεί να είναι
Μάρτυρας και δράστης Χωρίζονται δυο – δυο κάθονται. Ο ένας κλείνει τα μάτια, είναι ο «δράστης» ενώ ο άλλος τα έχει ανοιχτά, είναι ο «μάρτυρας». Ακούγεται
μουσική ο «δράστης» αρχίζει να χορεύει αυτοσχεδιάζοντας πάνω στη μουσική καθώς ο «μάρτυρας» τον προσέχει και τον προστατεύει.
Μουσικά Συναισθήματα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα βάλουμε 4 τραγούδια και θα εξερευνήσουμε τα συναισθήματα. Σηκωνόμαστε όρθιοι και χορεύουμε στην αρχή μαζί με τα τραγούδια την πρώτη φορά. Την δεύτερη φορά, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τα συναισθήματα που εκφράζει η μουσική στο πρόσωπο μας. Μετά την δεύτερη φορά, βάζουμε πάλι τα τραγούδια αν θέλουμε, ώστε να μιμηθούμε κάποιο ζώο ή κάποιον χαρακτήρα ή καθόμαστε απλά και μιλάμε για κάθε ένα τραγούδι και πως μας έκανε να αισθανθούμε ή τι αισθήματα μας προκάλεσε. Πατήστε τα λινκ παρακάτω για τα σχετικά τραγούδια.
Η 1η Μαΐου, ή αλλιώς Πρωτομαγιά, είναι μέρα αργίας- απεργίας στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Τη μέρα αυτή έχουμε διπλή γιορτή. Τιμάμε τον αγώνα των εργατών του Σικάγο,το 1886, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν “8 ώρες δουλειά.8 ώρες διασκέδαση-8 ώρες ξεκούραση” και εναντιώθηκαν στους πλούσιους της εποχής που εκμεταλλεύονταν την εργασία τους.Μέχρι τότε δούλευαν πάρα πολλές ώρες και δεν προλάβαιναν ούτε να διασκεδάσουν ούτε να ξεκουραστούν!Στην Ελλάδα η πρώτη εργατική διαδήλωση έγινε το 1892. Παραπάνω από 2000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα ζητώντας 8 ώρες δουλειά,να ξεκουράζονται την Κυριακή κ.α.
Εκτός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την πρώτη μέρα του Μαΐου στην Ελλάδα τιμάμε και χαιρόμαστε για τον ερχομό της Άνοιξης και το στολισμό της Φύσης. Αν και η άνοιξη έρχεται μαζί με το Μάρτη, καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 1η Μαΐου,καθώς τότε την γιόρταζαν και οι αρχαίοι Έλληνες στα Ανθεστήρια -μια γιορτή προς τιμή του θεού Διόνυσου. Οι πιστοί ,για να τιμήσουν το θεό του κρασιού , κατευθύνονταν προς τα ιερά κρατώντας λουλούδια!
Σήμερα, την Πρωτομαγιά, οι πολίτες κάνουν πορείες για να τιμήσουν των αγώνα των εργατών και πηγαίνουν εκδρομές για να θαυμάσουν την πρωτομαγιάτικη φύση. Μαζεύουν λουλούδια και μ ‘αυτά φτιάχνουν το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι,που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής. Σε πολλά μέρη τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ανθισμένα κλαδιά πορτοκαλιάς και τραγουδώντας τα “κάλαντα του Μάη”. Σε άλλα μέρη κάνουν ακόμα “ανθεστήρια” και περπατούν στους δρόμους κρατώντας λουλούδια ή διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις λουλουδιών.
Εκτυπώνω την εικόνα ή την κατεβάζω στον υπολογιστή και την ανοίγω με το πρόγραμμα ζωγραφικής.
θα χρειαστώ 12 “καρτέλες εντολών” [κόβω μόνος μου 12 τετράγωνα η ζητάω βοήθεια από κάποιον μεγάλο.] Στις καρτέλες αυτές θα γράψω όπως μπορώ ή θα ζωγραφίσω τς παρακάτω εντολές:
Ζωγράφισε 1 φύλλο [4 καρτέλες]
Ζωγράφισε 2 φύλλα [ 4 καρτέλες
Χάνεις τη σειρά σου [4 καρτέλες].
Με ένα λάχνισμα (τα γνωστά τραγουδάκια τύπου “αμπεμπαμπλόμ) διαλέγουμε ποιος θα παίξει πρώτος. Ο κάθε παίχτης διαλέγει ένα λουλούδι και το ζωγραφίζει ανάλογα με τις εντολές που θα τύχει. Κερδίζει όποιος τελειώσει τη ζωγραφιά του πρώτος!
Για το σαββατοκύριακο που έρχεται σας προτείνουμε ένα παιχνίδι. Θα χρειαστείτε χαρτί κομμένο σε τετράγωνα(επίσης αν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότσαλα ή πέτρες) και μαρκαδόρους.
Ζωγραφίζουμε σε κάθε τετράγωνο(ή βότσαλο ή πέτρα) από κάτι διαφορετικό, ότι θέλουμε. Βάζουμε τα ζωγραφισμένα τετράγωνα σε ένα σακουλάκι και από κει διαλέγουμε 2 ή 3. Με τα ζωγραφισμένα μας τετράγωνα προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ιστορία. Την ιστορία αυτή μπορούμε :
Τη μουσική μπορούμε να την ακούσουμε,να τη γράψουμε και να τη διαβάσουμε με τις νότες. Μπορούμε όμως και να τη ζωγραφίσουμε?
Πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι! Κάποιος διαλέγει μια φωνούλα( φωνούλες λέμε τα φωνήεντα Α,Ε,Ο,Ι) και την τραγουδάει συνεχόμενα, πιο αργά,ή πιο γρήγορα, πιο δυνατά ή πιο σιγά. Οι άλλοι ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί αυτό που ακούνε,με μια συνεχόμενη γραμμή,χωρίς να σηκώσουν το μολύβι τους! Αυτό το λέμε γράφημα! Ας το κοιτάξουμε τώρα. Μπορούμε να θυμηθούμε που ήταν πιο δυνατά η φωνούλα? Που την τραγουδήσαμε πιο αργά?Που το λέει αυτό στο σχέδιό μας? Ας κάνουμε το ίδιο με ένα μουσικό κομμάτι! Και τώρα; Τώρα μπορούμε να ζωγραφίσουμε πάνω στο γράφημά μας. Κάτι που νιώσαμε ή σκεφτήκαμε όσο ακούγαμε τη μουσική. Βάζουμε τίτλο και έτοιμο το έργο τέχνης μας! να που καταφέραμε να ζωγραφίσουμε τη μουσική!
Εμείς σας προτείνουμε να ακούσετε και να ζωγραφίσετε την “Άνοιξη” του Βιβάλντι :
Ποια άλλα λουλούδια ή δέντρα μπορούμε να βρούμε που η παράδοση τα έχει ταυτίσει με το Πάσχα και την Ανάσταση; Ζητάμε τη βοήθεια κάποιου μεγάλου για να ψάξουμε στο διαδίκτυο,βρίσκουμε το αγαπημένο μας και κάνουμε μια ζωγραφιά. Επίσης μπορούμε να κάνουμε κολάζ, να βρούμε κάποιο ποίημα σχετικό που μας άρεσε. να γράψουμε το όνομα του λουλουδιού ή του δέντρου όπως μπορούμε ,να χτυπήσουμε και να μετρήσουμε τις συλλαβές (φωνούλες)
Ο καιρός δεν είναι καλός,να βγούμε έξω δεν μπορούμε, ώρα για να παίξουμε στο σπίτι με μόνο υλικό την καλή διάθεση και τη φαντασία μας! Ακολουθούν 5 ψυχοκινητικά παιχνίδια που υπόσχονται γέλιο πολύ!
1.Ποιος θα γελάσει πρώτος;
Σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες έρχονται ο ένας αντίκρυ του άλλου. Πρόσωπο με πρόσωπο. Ο κάθε παίκτης έχει κάποιο χρόνο στη διάθεση του να κάνει τον άλλο παίκτη να γελάσει χωρίς να τον ακουμπήσει και να χρησιμοποιήσει κανένα υλικό ή αξεσουάρ μεταμφίεσης.
2. Που είμαι;
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο ένας παίκτης κλείνει τα μάτια του και μετρά ως το 10. Ο άλλος παίκτης κρύβεται σε ένα μέρος του σπιτιού. Μόλις ο παίκτης με τα κλειστά μάτια τελειώσει το μέτρημα κρατάει τα μάτια του κλειστά και λέει δυνατά ΣΤΟΠ. Ο παίκτης που έχει κρυφτεί τον καθοδηγεί με την φωνή του να ακούσει που κρύβεται ώστε να μαντέψει το σημείο.
3. Βρες τι είμαι!
Οι παίκτες μιμούνται με την φωνή τους ζώα, ήχους από την καθημερινότητα ή πράγματα και ο άλλος παίκτης πρέπει να βρει τι μιμείται ο άλλος παίκτης.
4. Βρίσκω το χρώμα.
Σε αυτό το παιχνίδι όλοι ακολουθούν τις οδηγίες του αρχηγού για το ποια κατεύθυνση θα πάρουν. Ο αρχηγός τους λέει να βρουν στον χώρο κάτι που να έχει χρώμα μπλε, κίτρινο, άσπρο κλπ. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν τα αντικείμενα στον χώρο!
5.Ακολουθώ τα παλαμάκια.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι στοχεύει στον συντονισμό των κινήσεων του παιδιού με τις κινήσεις του οδηγού. Ο ενήλικας χτυπά παλαμάκια με διαφορετικούς ρυθμούς κάθε φορά και το παιδί επαναλαμβάνει.
την ιδέα για τα ψυχοκινητικά παιχνίδια πήραμε από :
Παγκόσμια ημέρα βιβλίου σήμερα.και η αποστολή είναι να φτιάξουμε το δικό μας!
Το παιχνίδι έχει ως εξής : χρειαζόμαστε 6 χαρτάκια ανά συμμετέχοντα. Σε κάθε χαρτάκι απαντάμε μια ερώτηση (εδώ μάλλον θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου,ή μπορούμε να παίξουμε και σε ομάδες) . Οι ερωτήσεις που θα απαντήσουμε είναι οι ακόλουθες:
ποιος;που;τι έκανε;πως το έκανε;τι είπε;τι είπε ο κόσμος;
Οι απαντήσεις δεν πρέπει να σχετίζονται μεταξύ τους,και σίγουρα πρέπει να είναι λίγο τρελούτσικες! Τα χαρτάκια διπλώνονται και μπαίνουν σε στοίβες ανάλογα με το ερώτημα. (μία στοίβα με τα ποιος μία με τα πότε κτλ)
Στο τέλος τραβάμε με την παραπάνω σειρά των ερωτήσεων τα χαρτάκια από τις στοίβες και ανακαλύπτουμε μία τρελή ιστορία! Την ιστορία μας μπορούμε :
να τη γράψουμε με όποιο τρόπο νομίζουμε
να κάνουμε ρόλους και θεατρικό
να την κάνουμε τραγούδι ή να σκεφτούμε τρόπους για να της βάλουμε μουσική
να φτιάξουμε μια ζωγραφιά
ή ό,τι άλλο εσείς σκεφτείτε! Εμείς θα περιμένουμε φωτογραφίες από τα παιχνίδια σας εδώ :
Η Φιλιώ Νικολούδη μας ξεναγεί σ ‘ένα λιβάδι! Θα μου πείτε,και τι έγινε,έχουμε ξαναπάει σε λιβάδι! Ναι..μα αυτό…δεν είναι και ένα λιβάδι σαν όλα τ άλλα,αλλά δεν λέω τίποτε άλλο. Παρακολουθούμε το βίντεο
και :
φτιάχνουμε μια ζωγραφιά
γράφουμε τον τίτλο όπως μπορούμε
παίζουμε ρόλους με τη μαμά και το μπαμπά (ή όποιον άλλο θέλουμε)
φτιάχνουμε το δικό μας λιβάδι με τα δικά μας λουλούδια (
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή