Συμμετοχή του Σχολείου μας στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο, στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κωνσταντινούπολη

6

Μαθητές των δύο τμημάτων της Ε’ τάξης του Σχολείου μας, με τη συνοδεία του Διευθυντή Παύλου Γκουρνέλη και των εκπαιδευτικών Ειρήνης Νεστορούδη και Ιωάννας Ευαγγέλου, συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο που εντάσσεται στο Δίκτυο Δράσης: “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη. Μια εκπαιδευτική συνύπαρξη. Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης”, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, το διάστημα 4-7 Απριλίου 2024. H παρουσίασή είχε τίτλο: “Το 4ο Δημοτικό Σχολείο στον Προσφυγικό Συνοικισμό. Ένα ιστορικό κτίριο της Ξάνθης” και ήταν σε μορφή βίντεο.
Οι μαθητές μας ερεύνησαν την ιστορία της περιοχής του σχολείου μας, όπου κατοίκησαν οι πρόσφυγες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923. Κατέγραψαν τα προσφυγικά σπίτια που υπάρχουν ακόμα, και δημιούργησαν τον χάρτη του Συνοικισμού, με τις οδούς που έχουν ονόματα από τις χαμένες πατρίδες. Επίσης, πήραν συνεντεύξεις από παλιούς μαθητές.
Με αφορμή την παρουσία μας στο Συνέδριο, οργανώσαμε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εκδρομή και επισκεφτήκαμε πολλούς χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως η Αγιά Σοφιά, η μονή Βλαχερνών, η μονή Ζωοδόχου Πηγής, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Πατριαρχείο, ο Ιππόδρομος, η Βασιλική κινστέρνα, κ.α..

Στην εκδρομή συμμετείχαν ως συνοδοί και οι μαμάδες των μαθητών, οι οποίες βοήθησαν τα μέγιστα στην ομαλή υλοποίηση όλων των προγραμματισμένων δράσεων.
Ήταν για όλους τους συμμετέχοντες μια μοναδική εμπειρία.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12