Αρχική » Σεμινάριο Erasmus

Σεμινάριο Erasmus

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Αειφορία – STEAM : με το βλέμμα στο μέλλον» του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης, δεκαμελής ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μετέβη στο Ταλίν της Εσθονίας όπου και παρακολούθησε σειρά μαθημάτων με θέμα την χρήση ψηφιακών εργαλείων STEAM στην καθημερινή διδακτική πράξη ενσωματώνοντας την πληροφορική και την τεχνολογία σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα. Το σεμινάριο οργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Euneos και διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν (Tallinn University) από τις 3 έως τις 9 Απριλίου 2022 με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας και οι βασικές αρχές της διδακτικής προσέγγισης STEAM σύμφωνα με την οποία οι μαθητές και καθηγητές χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές και εφαρμογές που συνεισφέρουν ώστε τα μαθήματα να γίνονται πιο ενδιαφέροντα και πιο σύγχρονα. Ταυτόχρονα, τα ψηφιακά αυτά εργαλεία προωθούν την διαθεματικότητα και τη συνεργατικότητα και ενισχύουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα κάνοντας έτσι τη σχολική πραγματικότητα πιο ελκυστική αλλά και πιο κοντά στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν δύο σχολικές μονάδες, το 21ο σχολείο του Ταλίν Tallinna 21. Kool και το Γυμνάσιο Γουσταύος Αδόλφος Gustav Adolfi Gümnaasium, στις οποίες χρησιμοποιούνται τα εργαλεία STEAM στην καθημερινή πρακτική και ενσωματώνονται στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων. Συνομίλησαν με τους μαθητές και το προσωπικό και έλαβαν μέρος σε εργαστήρια επίδειξης ψηφιακών εργαλείων καθοδηγούμενοι από τους μαθητές.
Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διαλέξεις επιστημονικών συνεργατών του επιμορφωτικού προγράμματος στις οποίες παρουσιάστηκε η χρήση ψηφιακών εργαλείων στα μαθητοκεντρικά Μαθηματικά και στα Ρομπο-Μαθηματικά. Έλαβαν επίσης μέρος σε εργαστήρια χρήσης ψηφιακών εργαλείων με βάση το παιχνίδι και την επιτόπου έρευνα.
Στο περιθώριο της επιμόρφωσης, όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να βάλουν τα θεμέλια μελλοντικών συνεργασιών.
Είναι κοινή πεποίθηση όλων των μελών της εκπαιδευτικής ομάδας του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης ότι η επιμόρφωση στην οποία συμμετείχαν ήταν μια απόλυτα θετική εμπειρία τόσο σε γνωστικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, προτρέπουν όλες τις σχολικές μονάδες να λάβουν μέρος σε κινητικότητες Erasmus+, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες γνώσης, προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης αλλά και εισαγωγής χρήσιμων καινοτόμων διδακτικών πρακτικών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός
Μπορεί να είναι εικόνα 17 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Όνομα συντάκτη

Όνομα: 3ο ΓΕΛ Κοζάνης

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση