Παγκόσμιες, Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Ημέρες

world international days

Παγκόσμιες, Διεθνείς, Ευρωπαϊκές & Ελληνικές Ημέρες όπως καταγράφονται από διεθνείς οργανισμούς.

Επιλογή Μήνα

Ιανουάριος

Ιανουάριος | Συνοπτική Λίστα
01 Ιαν Ημέρα Κοινού Κτήματος
04 Ιαν Παγκόσμια Ημέρα Γραφής/Κώδικα Μπράιγ | OHE
14 Ιαν Παγκόσμια Ημέρα Λογικής | UNESCO
XX Κυρ Ιαν (κινητή) Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού | FIS
17 Ιαν Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας | Italian Chefs – GVCI
21 Ιαν Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς
3η Κυρ Ιαν (κινητή) Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα | Ελληνική Κυβέρν.
24 Ιαν Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης | OHE
24 Ιαν Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους
26 Ιαν Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων | WCO
26 Ιαν Ημέρα της Αυστραλίας | Αυστραλιανή Κυβερν.
27 Ιαν Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος | OHE
27 Ιαν Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος | Ελληνική Κυβέρν.
28 Ιαν Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων | Συμβούλιο της Ευρώπης
Τελ Κυρ Ιαν (κινητή) Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας | ILEP
  ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ / ΔΙΕΘΝΗΣ / ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕPΑ
Ημέρα Κοινού Κτήματος
01 Ιανουαρίου
Ημέρα Κοινού Κτήματος

Public Domain Day

Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος «κοινό κτήμα» (public domain στα αγγλικά) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων, που δεν υπόκεινται σε δικαιώματα και δύνανται να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους ενδιαφερομένους.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 2121/1993), η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Ανάλογες είναι και οι νομοθεσίες των περισσοτέρων χωρών του κόσμου.

Έτσι, η 1η Ιανουαρίου τιμάται με σειρά εκδηλώσεων σε κάποια μέρη του κόσμου ως Ημέρα Κοινού Κτήματος (Public Domain Day), επειδή έργα του ανθρώπινου πολιτισμού (λογοτεχνικά, μουσικά κ.ά.) απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα και γίνονται κτήμα της ανθρωπότητας. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στον Καναδό ακτιβιστή Γουάλας ΜακΛιν.

Σχετικοί ιστότοποι

Παγκόσμια Ημέρα Γραφής / Κώδικα Μπράιγ
04 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα Γραφής/Κώδικα Μπράιγ OHE

World Braille Day

Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ είναι η 4η Ιανουαρίου και ανακηρύχθηκε επίσημα στις 18 Δεκεμβρίου 2018 με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σκοπός του εορτασμού είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής Μπράιγ για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση και ως μέσου υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ως ημέρα εορτασμού επιλέχθηκε η 4η Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουί Μπράιγ, επειδή ήταν η ημέρα γέννησης του και ο οποίος όντας ο ίδιος τυφλός, εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς το οποίο φέρει το όνομά του.

Σχετικοί ιστότοποι

Παγκόσμια Ημέρα Λογικής
14 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα Λογικής UNESCO

World Logic Day

Στόχος η προσοχή των επιστημονικών κοινοτήτων και του ευρύτερου κοινού στην πνευματική ιστορία, την εννοιολογική σημασία και τις πρακτικές επιπτώσεις της λογικής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Λογικής (World Logic Day) καθιερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019 από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Conseil international de la philosophie et des sciences humaines, CIPSH) και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιανουαρίου, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος του θανάτου του αυστριακού Κουρτ Γκέντελ (1906-1978) και τα γενέθλια του πολωνοαμερικανού Άλφρεντ Τάρσκι, (1901-1983), δύο διακεκριμένων μαθηματικών και φιλοσόφων που είχαν τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη της λογικής τον 20ό αιώνα.

Ο Γκέντελ μνημονεύεται περισσότερο για τα δύο θεωρήματά του για τη μη πληρότητα, που δημοσιεύθηκαν το 1931. O Τάρσκι είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στην αλγεβρική λογική.

Κύριος στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Λογικής είναι να προσελκύσει την προσοχή των επιστημονικών κοινοτήτων και του ευρύτερου κοινού στην πνευματική ιστορία, την εννοιολογική σημασία και τις πρακτικές επιπτώσεις της λογικής.

Σχετικοί ιστότοποι

Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού
XX Κυριακή Ιανουαρίου (κινητή)
Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού FIS

World Snow Day

Winter Skiing

Η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού (World Snow Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκι (FIS) και διεξάγεται μία Κυριακή του Ιανουαρίου, για την προώθηση των σπορ του χιονιού στα κράτη-μέλη της, με σειρά εκδηλώσεων.

Σχετικοί ιστότοποι

Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας
17 Ιανουαρίου
Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας Italian Chefs – GVCI

International Day of italian Cuisines

Italian Cuisine | Ιταλική Κουζίνα

Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του δικτύου itchefs-GVCI.

Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και των προϊόντων της από τους «παραχαράκτες» της, η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την αυθεντική και ποιοτική ιταλική κουζίνα και η προστασία του καταναλωτή από τα εστιατόρια που φέρουν την ένδειξη «Ιταλικό».

Η 17η Ιανουαρίου, που επελέγη ως Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, είναι γιορτή του Αγίου Αντωνίου, ενός από τους δημοφιλέστερους αγίους της Ιταλίας, προστάτη, μεταξύ άλλων, των κρεοπωλών και των αλλαντοποιών.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς
21 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

National Hugging Day

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε στις 21 Ιανουαρίου την Ημέρα Αγκαλιάς και συνεπώς μας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε μια στους δικούς μας ανθρώπους. Το 1896 ένας φοιτητής εν ονόματι Kevin Zaborney σκέφτηκε την συγκεκριμένη ιδέα με σκοπό να αγκαλιάζουμε περισσότερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Βέβαια η ημέρα δεν έχει κατοχυρωθεί επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν. Η αγκαλιά έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως προσφέρει βελτιωμένες συνθήκες ζωής μιας και λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς προκαλείται αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης. Αναλυτικότερα, οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης, μαζί με την καρδιά ενώνονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο με την σειρά του ενώνει τον εγκέφαλο μας με το δίκτυο αισθητήριων οργάνων που βρίσκεται πάνω στο δέρμα μας. Έτσι μέσω της ορμόνης αυτής μας δημιουργείται το αίσθημα της ευεξίας. Όσα παιδιά ή και ζώα ακόμα δεν είχαν φυσική επαφή με τους γονείς τους παρουσίασαν στο μέλλον επιθετικές στάσεις κάτι το οποίο μας δείχνει την αξία του συναισθηματικού δεσίματος μέσω της αγκαλιάς.

Επιπλέον, αισθανόμαστε πιο σίγουροι και ασφαλείς σε μια σχέση όταν αγκαλιαζόμαστε συχνά με τον σύντροφό μας. Παράλληλα, οφείλουμε να αγκαλιάζουμε συχνά τα παιδιά μας όσο είναι ακόμα μωρά ώστε στην ενηλικίωσή τους να στρεσάρονται και να εκδηλώνουν λιγότερο άγχος. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Άμεση σχέση με το στρες έχει και η αρτηριακή πίεση η οποία πέφτει με μήνυμα χαλάρωσης προς τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Άλλα και η καρδιά επωφελείται μέσω της αγκαλιάς αφού έρευνες δείχνουν ήπιας μορφής ταχυκαρδία σε ζευγάρια τα οποία δεν αγκαλιάζονται τόσο συχνά.

Επιπρόσθετα, η αγκαλιά λειτουργεί και σαν φυσικό κατασταλτικό μιας ασθένειας. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του νοσούντα και τα συμπτώματα παρουσιάζουν μειωμένη έξαρση σε σχέση με την υποθετική κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν δεχόταν καθόλου κοινωνική υποστήριξη με αγκαλιές από τον στενό οικογενειακό κύκλο του. Έπειτα, όταν αγκαλιάζουμε ένα άψυχο αγαπημένο μας αντικείμενο ή ένα έμψυχο άτομο μας μειώνεται άμεσα ο φόβος λαμβάνοντας δύναμη.

Καταλήγοντας, όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύ χρειαζόμαστε το φυσικό άγγιγμα στην ζωή μας. Με αυτό το τρόπο μειώνεται το συναίσθημα της μοναξιάς και αυξάνεται το συναίσθημα της συναισθηματικής θαλπωρής και δεσίματος με άμεσο όφελος της βελτιωμένη υγεία ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Το 2004 ο Αυστραλός Juan Mann επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Σίδνευ και κανείς δεν τον περίμενε. Έτσι σκέφτηκε να γράψει σε ένα χαρτί FREE HUGS και παρά την καχυποψία των γύρω του, τον αγκάλιασε μια κυρία που πρόσφατα έχασε τον σκύλο της. Οι αγκαλιές αποτελούν απλώς τυχαίες πράξεις τρυφερότητας όπως ανέφερε. Το κίνημα FREE HUGS CAMPAIGN βρίσκει απήχηση παγκοσμίως όπως και στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδος Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο.

Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα
3η Κυριακή Ιανουαρίου (κινητή)
Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα Ελληνική Κυβέρν.

Η «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα» καθιερώθηκε το 2006, με πρόταση της τότε Υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιανουαρίου. Η πρόταση της κυρίας Γιαννάκου αποτυπώθηκε στο άρθρο 14 του νόμου 2443/2006, το οποίο ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βασιλείου, τόνισε ότι η καθιέρωση της ημέρας μνήμης «αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής που οφείλουμε να αποτίσουμε σε όλους αυτούς που έπεσαν θύματα από πολέμιους της δημοκρατίας. Η μνήμη μας για τα πρόσωπα αυτά, πρέπει να μείνει εναργής και να αποτελεί μνημείο αναφοράς για όλους μας». Την επίσημη στάση του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο εισηγητής του, Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος χαρακτήρισε την καθιέρωση της ημέρας μνήμης «ελάσσονα και όχι μείζονα εθιμοτυπική διαδικασία, με την οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς».

Την αντίθεσή τους στην καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, αφού τη χαρακτήρισε αμερικανικής εμπνεύσεως, υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν διαπνέεται από τρομολαγνεία, αλλά από σεβασμό προς τα θύματα της τρομοκρατίας. Για «πανηγυρισμούς και πυροτεχνήματα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης.

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης
24 Ιανουαρίου
Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης OHE

International Day of Education

Ως Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση υιοθετήθηκε η 24η Ιανουαρίου κάθε έτους από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 03 Δεκεμβρίου 2018, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Σε αυτόν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για την Εκπαίδευση, η UNESCO καλεί τις κυβερνήσεις των μελών της και όλους τους εταίρους της να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητα παγκοσμίως.

Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους
24 Ιανουαρίου
Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους

Moebius Syndrome Awareness Day

Η Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 24 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία οργανώσεων πασχόντων και γιατρών από όλο τον κόσμο.

Το Σύνδρομο Μέμπιους είναι μια εξαιρετικά σπάνια συγγενής νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται απο παράλυση του προσώπου και ανικανότητα κίνησης των ματιών απο τη μια στην άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία,αλλά εξαρτάται από την συμπτωματολογία και είναι υποστηρικτική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο Μέμπιους γεννιούνται με πλήρη παράλυση του προσώπου και δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους ή να σχηματίσουν εκφράσεις του προσώπου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους συνανθρώπους τους, επειδή δεν μπορούν να δείξουν τα συναισθήματά τους. «Ουσιαστικά είναι σα να έχεις μια μάσκα στο πρόσωπό σου», λέει στην βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Ρολάν Μπιενβενί, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Μέμπιους. Όταν δεν μπορείς να χαμογελάσεις, οι άλλοι «μπορούν να δημιουργήσουν μια εσφαλμένη εντύπωση σένα», λέει, «Σχεδόν μπορείς να διαβάσεις τις σκέψεις τους. Αναρωτιούνται: «Τι πρόβλημα έχει αυτός; Έπαθε κάποιο ατύχημα;» «Αμφιβάλλουν για την πνευματική σου ικανότητα, σκέφτονται ότι ίσως έχεις κάποια νοητική αναπηρία εξαιτίας αυτού του κενής έκφρασης στο πρόσωπό σου».

Η νόσος οφείλει την ονομασία της στον γερμανό νευρολόγο Πάουλ Γιούλιους Μέμπιους (1853-1907), ο οποίος ήταν πρώτος που την περιέγραψε διεξοδικά το 1888 και από τον οποίο πήρε το όνομά της, αν και ο πρώτος γιατρός που τή διέγνωσε ήταν ο γερμανός οφθαλμίατρος Άλφρεντ Γκρέφε (1830-1899), το 1880. Η 24η Ιανουαρίου, που επελέγη ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους, είναι η ημερομηνία γέννησης του Πάουλ Γιούλιους Μέμπιους.

Σχετικοί ιστότοποι

Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων
26 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων WCO

International Customs Day

Κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (WCO), για την ανάδειξη του έργου, το οποίο επιτελούν.

Ειδικότερα, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών, των οικονομικών συμφερόντων της χώρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της από το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο, προσφέροντας υποστήριξη στη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σχετικοί ιστότοποι

Ημέρα της Αυστραλίας
26 Ιανουαρίου
Ημέρα της Αυστραλίας Αυστραλιανή Κυβερν.

Australia Day

Australia kangaroos

Η Ημέρα της Αυστραλίας είναι η εθνική εορτή της χώρας των καγκουρό. Με συναυλίες, υπαίθριες, ψησταριές και άφθονα πυροτεχνήματα, οι Αυστραλοί γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 26 Ιαν την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, που συνέβη στις 26 Ιανουαρίου του 1788.

Την αποστολή αποτελούσαν 736 Άγγλοι θανατοποινίτες και περίπου 500 δεσμοφύλακες και στρατιώτες με τις οικογένειές τους. Επέβαιναν σε 11 πλοία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Άρθουρ Φίλιπ, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της νέας αποικίας του βρετανικού στέμματος. Προσέγγισαν τον κόλπο του Σίδνεϊ με ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι η γη ήταν αφιλόξενη και πολύ φτωχή για να τους θρέψει. Ήταν οι πιονιέροι, που με επινοητικότητα, σκληρή εργασία, αλλά και την εκμετάλλευση των ντόπιων ιθαγενών, των Αβοριγίνων, έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της Αυστραλίας, μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σήμερα.

Για τους Αβοριγίνες, η ημέρα έχει διαφορετικό περιεχόμενο. Είναι η «Ημέρα της Εισβολής», όπως την ονομάζουν, για να θυμούνται την υποδούλωση των προγόνων τους από τους Άγγλους αποικιοκράτες Είναι η «Ημέρα Πένθους», για να καταγγείλουν τη γενοκτονία και τη λεηλασία, που υπέστησαν από τους Ευρωπαίους.

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία στις 27 Αυγούστου του 1829. Ήταν επτά Υδραίοι ναυτικοί, οι Αντώνιος Μανώλης, Δαμιανός Νίνης, Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Στρόμπολης, Γεώργιος Λαρίτσος και Νικόλαος Παπανδρέας, μέλη του πληρώματος της σκούνας «Ηρακλής», που είχαν καταδικασθεί για πειρατεία από Αγγλικό Ναυτοδικείο το 1827 και στάλθηκαν στην Αυστραλία με ισόβια εξορία, όπως και οι πρώτοι άποικοι.

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος
27 Ιανουαρίου
Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος OHE

International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust | International Holocaust Remembrance Day

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».

Σχετικοί ιστότοποι

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
27 Ιανουαρίου
Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος Ελληνική Κυβέρν.

Η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο στην Βουλή, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι δεν επιδιώκεται απλώς η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά «και η διαρκής υπόμνηση του τι μπορεί να συμβεί αν η μισαλλοδοξία, το μίσος και η αδιαφορία γίνουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας». Διότι, όπως προσέθετε, «το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο μια υπόθεση καταστροφής και απωλειών. Είναι, κατά κύριο λόγο, μια υπόθεση ενός κόσμου παθητικότητας και αδράνειας και κάποιων επί μέρους προσώπων εξαιρετικού θάρρους και γενναιότητας».

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων
28 Ιανουαρίου
Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων Συμβούλιο της Ευρώπης

Data Privacy Day

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της είναι η ενημέρωση του ευρωπαίου πολίτη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία στην εποχή των υπολογιστών και του ίντερνετ αμφισβητούνται και ακυρώνονται, όχι μόνο από κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.

Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και περιγράφει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συμπεριφορά κλπ), οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονομική συμπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες.

Αρμόδια για την προστασία τους στην Ελλάδα είναι η συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σχετικοί ιστότοποι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας
Τελ Κυριακή Ιανουαρίου (κινητή)
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας ILEP

World Leprosy Day

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια της λέπρας, που πλήττει 3 εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

Η Λέπρα είναι μια μεταδοτική λοιμώδης πάθηση, γνωστή από την αρχαιότητα με τα ονόματα «λεύκη» και «ελεφαντίαση». Προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο «Mycobacterium leprae», που απομονώθηκε από τον νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν.

Παλαιότερα ήταν ανίατη αρρώστια και οι λεπροί απομονώνονταν υποχρεωτικά σε ορισμένες περιοχές (Σπιναλόγκα κλπ). Σήμερα θεωρείται ιάσιμη. Η λέπρα πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως την Ινδία, ενώ στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί.

Σχετικοί ιστότοποι

Αφήστε μια απάντηση