Εκπαιδευτική εκδρομή της Α και Β τάξης στην ομάδα “Κιβωτός, Παιδικές Υποθέσεις” στο κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης στις 6 Δεκεμβρίου 2023.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν τα ακόλουθα προγράμματα:
- Α τάξη: Από την Ελιά…στο Λαδάκι!
- Β τάξη: Σπορά: Η Γη που μας τρέφει!
Υπεύθυνοι δάσκαλοι:
Α τάξη: Φένια Μούτσιου-Ρέντζου, Ανθή Σαχά
Β τάξη: Λίνα Ρίζου, Άννα Τσιρογιάννη
Συνοδοί: Κλαίρη Χρόνη, Ματθαίος Λεγάκης, Μάγδα Χόντου
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Χάρτης κτήματος “Πύργος Βασιλίσσης”
Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Ίλιον
Από την Ελιά…στο Λαδάκι!
Ελιά! Το ιερό δέντρο της αφθονίας, της ομορφιάς και της ειρήνης… πηγή ζωής, υγείας και έμπνευσης για πολλούς ποιητές και ζωγράφους. Ακολουθήστε μας και ανακαλύψτε το θαυματουργό μονοπάτι της ελιάς, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ελάτε να μεταμορφωθούμε όλοι σε μικρούς ελαιουργούς και, μέσα από βιωματικές αναπαραστάσεις και θεατρικά παιχνίδια να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα τον θαυματουργό αυτόν καρπό και τις μοναδικές θεραπευτικές του ιδιότητες!
Βήμα – βήμα
1ος σταθμός | 15’
- Κολατσιό σε ειδικά διαμορφωμένο, στεγαζόμενο χώρο
2ος σταθμός | 15-20’
- Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο με το μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για την προέλευση της ελιάς.
- Παραλαβή των παιδιών από τον ελαιουργό τους και έναρξη της ξενάγησης.
3ος σταθμός | 25-30’
- Επίσκεψη στον ελαιώνα και γνωριμία με το δέντρο και τον καρπό του.
- Ράβδισμα και χτένισμα των ελαιόδεντρων. Προηγήθηκε μια μικρή εκπαίδευση των μαθητών για τον σωστό τρόπο ραβδίσματος / χτενίσματος του δέντρου για να μην προκληθούν ζημιές.
- Λιομάζωμα, μια ομαδική δράση, όπου όλοι οι μαθητές μάζεψαν και ξεχώρισαν τις ελίτσες από τα φύλλα και τα κλαδιά πάνω σε λιόπανα.
4ος σταθμός | 20’
- Φωτογραφική παρουσίαση του σύγχρονου και του παραδοσιακού τρόπου εξαγωγής ελαιολάδου. Τα παιδιά έμαθαν τα παράγωγα της ελιάς, τις ποικιλίες του ελαιολάδου και τα μεγέθη των καρπών της ελιάς.
- Γευστική δοκιμή: έφαγαν φρέσκο ψωμάκι βουτηγμένο σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
5ος σταθμός | 20’
- Γνωριμία με την παραδοσιακή μυλόπετρα. Οι μαθητές είδαν την μυλόπετρα μας (απομίμηση σε φυσικό μέγεθος) και κατανόησαν τη λειτουργία της για την εξαγωγή του ελαιολάδου.
- Είδαν το λιώσιμο της ελιάς, και τον πολτό ελιάς και μύρισαν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.
6ος σταθμός | 20’
- Τα παιδιά έπλασαν και έφαγαν νόστιμα λαδοκούλουρα
Σπορά: Η Γη που μας τρέφει
Εδώ και χιλιάδες χρόνια όλος ο κόσμος τρέφεται από τη γη.
Μέσα από βιωματικές δράσεις τα παιδιά έμαθαν με ποιόν τρόπο φτάνουν στα χέρια μας τα τρόφιμα, πώς παίρνουν την μορφή με την οποία τα καταναλώνουμε και ποια ιστορία έχουν τα τρόφιμα να μας πουν. Τα παιδιά βίωσαν όλη τη διαδικασία παραγωγής, από το όργωμα, τη σπορά έως και τη συγκομιδή.
Βήμα – βήμα
1ος σταθμός Ι 15’
- Κολατσιό στον ειδικά διαμορφωμένο, στεγασμένο χώρο.
2ος σταθμός Ι 15-20’
- Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο “Το σποράκι ταξιδεύει” για την διαδικασία φύτευσης και μεταμόρφωσης ενός σπόρου σε καρπερό φυτό.
- Παραλαβή των παιδιών από τον γεωργό τους. Έναρξη της ξενάγησης.
3ος σταθμός Ι 25-30’
- Τα παιδιά φόρεσαν ψάθινα καπέλα και επισκέφτηκαν τον ειδικά διαμορφωμένο βοτανικό κήπο, τον βιολογικό αμπελώνα και τον ελαιώνα.
- Αναπαράσταση των εργασιών σποράς, ποτίσματος και περιποίησης των νέων φυτών, σε ειδικά διαμορφωμένο χωραφάκι.
4ος σταθμός Ι 15-20’
- Είδαν και αναγνώρισαν τα σποράκια και τους καρπούς που τους δόθηκαν.
- Είδαν, μύρισαν και έμαθαν τα πιο σημαντικά παράγωγα των φυτών που μας τρέφουν.
5ος σταθμός Ι 20’
- Φύτεψαν το δικό τους λαχανικό και ζωγράφισαν το γλαστράκι του.
Κτήμα Πύργου Βασιλίσσης – Photo gallery
Πύργος Βασιλίσσης
Για την Ιστορία…
Ο «Πύργος της Βασιλίσσης Αμαλίας» είναι ένα κτίσμα του προπερασμένου αιώνα στην περιοχή του Ιλίου, του οποίου η ανέγερση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1854 και το οποίο περιβάλλεται από ένα ονειρικό τοπίο, βγαλμένο από μια άλλη εποχή.
Ο επιβλητικός πύργος, γοτθικού ρυθμού, δεσπόζει στο ομώνυμο κτήμα, το οποίο αναδιαμορφώθηκε με πρωτοβουλία της τότε βασίλισσας της Ελλάδος, Αμαλίας.
Το κτήμα στο Ίλιον οι βασιλείς το αγόρασαν το 1848, αρχικής έκτασης 305 στρεμμάτων και η Αμαλία συνέχισε ν’ αγοράζει γη, ώσπου το κτήμα έφτασε το 1861 έως τα 2.500 στρέμματα!
Δημιουργήθηκε έτσι, με την προσωπική φροντίδα της Αμαλίας, ένα πρότυπο Κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας παράγοντας προϊόντα που διακρίθηκαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα προστέθηκε το 1857 με εντολή της Αμαλίας και ένας έβδομος τεχνητός. Στους λόφους αυτούς η βασίλισσα έδωσε ονόματα Αργοναυτών : Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς, Πηλεύς. Η ίδια έδωσε στο κτήμα την επωνυμία “Επτάλοφος”, όπως ονομάζεται αλλιώς και η Κωνσταντινούπολη.
Σήμερα…
Στις μέρες μας, το μοναδικό αυτό κτίσμα και κτήμα – λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (7 χλμ. από την Ομόνοια) – έχει αποκατασταθεί και αναδιαμορφωθεί για την ανάδειξη της αναμφισβήτητης αξίας του ως χώρος ιστορίας και πολιτισμού.
Το κατάφυτο αγρόκτημα περικλείει δραστηριότητες που δύσκολα πιστεύεις ότι πραγματοποιούνται λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης:
- αμπέλια
- επισκέψιμο σύγχρονο οινοποιείο και υπόγειες κάβες
- οπωροφόρα δέντρα (ελιές, φιστικιές)
- καλλιέργειες με κηπευτικά, λαχανικά, βότανα και αρωματικά φυτά
- βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
- άλογα και ιπποστάσια