Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου στην Στοκχόλμη-Erasmus+ 2022

erasmus 2022

Συμμετοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου στο πρόγραμμα «Reading the City» στην Στοκχόλμη της Σουηδίας με το Erasmus+ 2022

Τη σχολική χρονιά 2021-2022 το σχολείο μας για πρώτη φορά συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+. Η συμμετοχή αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τη σχολική κοινότητα, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα πλαίσια της πόλης μας, να έρθουμε σε επαφή με συναδέλφους από την Ευρώπη, να γνωρίσουμε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε στοιχεία αυτών. Χάρη σ’ αυτήν την πολύ εποικοδομητική εμπειρία, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας με διαφορετικούς και καινοτόμους τρόπους μάθησης, να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διαπολιτισμικές, επικοινωνιακές και ακαδημαϊκές μας δεξιότητες, καθώς και να προσεγγίσουμε τη γνώση μέσα από διαφορετικούς δρόμους πέρα από τα στενά πλαίσια του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος.

Στο Πρόγραμμα Erasmus+ 2022 “Reading the City”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, συμμετείχε ως εταίρος το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου και είχε διάρκεια 7 ημέρες (24/7/2022 – 30/7/2022).

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μετακινήθηκαν 5 εκπαιδευτικοί της σχολικής μας κοινότητας:

  • Μαρία Κουκούδα (ΠΕ70),
  • Κανέλλα Χρόνη (ΠΕ 70),
  • Θεοδώρα – Μαρία Ρούμπου (ΠΕ70),
  • Άννα Τσιρογιάννη (ΠΕ70) και
  • Ιωάννα Τρίγκα (ΠΕ 11).

Πρόγραμμα «Reading the City» Στοκχόλμη – Χρονολόγιο

24/7/2022

Erasmus 2022 - day 1

1η ημέρα

Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε αρχικά την υποδοχή όλων των αντιπροσωπειών, 18 μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ρουμανία, Πορτογαλία) από τον επικεφαλής εταίρο. Παρουσιάστηκε η δομή και η στοχοθεσία του προγράμματος, ενώ παράλληλα διαμοιράστηκε έντυπο υλικό. Στη συνέχεια, κάθε μέλος από τις συμμετέχουσες χώρες, έχοντας μαζί του δύο προσωπικά αντικείμενα, παρουσίασε τον εαυτό του στους υπολοίπους με σκοπό να γνωριστεί καλύτερα η ομάδα. Η μέρα έκλεισε με δείπνο καλωσορίσματος.

25/7/2022

Erasmus 2022 - day 2

2η ημέρα

Τη δεύτερη ημέρα έγινε ο χωρισμός των μελών σε ομάδες και ορίστηκαν οι υπεύθυνοι. Ακολούθησε η παρουσίαση μεθοδολογικών εργαλείων (eLearning και mobile learning), διάλεξη για τα μουσεία, για την αρχιτεκτονική και την ιστορία της πόλης της Στοκχόλμης. Έπειτα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης.

26/7/2022

Erasmus 2022 - day 3

3η ημέρα

Την τρίτη ημέρα, στα πλαίσια των εξωτερικών δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Skansen open air Museum, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της σουηδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ζητήθηκε να πάρουμε συνεντεύξεις από τους εργαζόμενους του μουσείου, οι οποίοι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές σουηδικές φορεσιές υποδύονταν ποικίλους ρόλους, παρουσιάζοντας στο κοινό την κουλτούρα της χώρας στο πέρασμα των χρόνων.

Φεύγοντας από εκεί, επισκεφθήκαμε το Swedish Centre for Architecture and Design και το Stockholm Medieval museum. Στο τελευταίο μάς ζητήθηκε να δημιουργήσουμε ψηφιακό ίχνος με QR code για ένα έκθεμα της επιλογής μας, καθώς ένα μέρος του προγράμματος ήταν αφιερωμένο στη χρήση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας σε εξωτερικούς χώρους. (https://www.qr-code-generator.com)

27/7/2022

Erasmus 2022 - day 4

4η ημέρα

Την τέταρτη ημέρα συζητήσαμε για την ταυτότητα των μουσείων και μας δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούμε το Museum of Mediterranean and Near Eastern Antiquities, το Swedish National Museum of Science and Technology και το Modern Art Museum in Stockholm. Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της πόλης περιόδου 1900-1970.

28/7/2022

Erasmus 2022 - day 5

5η ημέρα

Η Πέμπτη ημέρα περιελάμβανε ανοιχτή ξενάγηση στην τοποθεσία Mariefred | , όπου μας ανατέθηκε η δημιουργία βίντεο, βασισμένο σε φωτογραφίες της περιοχής, με τη χρήση της εφαρμογής inshot (https://inshot.com). Η συγκεκριμένη εργασία είχε ως σκοπό να εξασκηθούμε στην οργάνωση και διαμόρφωση εξωτερικών δραστηριοτήτων, ώστε να εμπλέκονται ενεργά μαθητές και εκπαιδευτικοί. Η επιστροφή μας στη Στοκχόλμη έγινε με το Museum steam boat.

29/7/2022

Erasmus 2022 - day 6

6η ημέρα

Την έκτη ημέρα οι ομάδες ξεναγήθηκαν σε μια βιώσιμη αστική περιοχή της Στοκχόλμης. Επιστρέφοντας στον χώρο συνεδριάσεων, οι ομάδες έπρεπε να δημιουργήσουν μακέτες ιδεατών πόλεων, τις οποίες παρουσίασαν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

30/7/2022

Erasmus 2022 - day 7

7η ημέρα

Την έβδομη ημέρα προβλήθηκαν τα βίντεο των ομάδων ως συνολική αποτίμηση της εβδομάδας. Κλείνοντας δόθηκαν βεβαιώσεις επιτυχούς συμμετοχής στο πρόγραμμα.


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, καθώς κάθε πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μια οντότητα όπου συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν πολιτισμοί, παραδόσεις, γλώσσες και αξίες, το Reading the City μας παρείχε δεξιότητες και πόρους προκείμενου να γνωρίσουμε την Ευρώπη μέσα από τις πόλεις της. Επιπλέον, μας επέτρεψε να εξερευνήσουμε τις ιστορικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δομές που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών.

Όλες οι εμπειρίες και η γνώση που αποκτήθηκαν στο επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα θα μεταλαμπαδευτούν στους μαθητές του σχολείου μας μέσα από ανάλογες δράσεις.

Η ομάδα Erasmus+21 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *