Στις 2 Απριλίου, με αφορμή τη γέννηση του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, όλες οι τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και η Βιβλιοθήκη μας μεταμορφώθηκε σε σκηνή θεάτρου, εργαστήριο δημιουργίας και πεδίο παιχνιδιού. Ήταν μια μέρα που μας υπενθύμισε πως τα βιβλία ανοίγουν πόρτες σε κόσμους ατελείωτης φαντασίας και δημιουργίας.
Η γιορτή ξεκίνησε με την ομαδοποίηση των μαθητών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες βάση του ονόματος του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μαθαίνοντας έτσι για τον σπουδαίο συγγραφέα που ενέπνευσε τις δράσεις της ημέρας.
Ακολούθησε το κινητικό παιχνίδι «Τοποθέτηση του Βιβλίου», όπου τα παιδιά χρησιμοποίησαν το σώμα τους για να αναπαραστήσουν τα μέρη ενός βιβλίου.
Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων (Δ’, Ε’, ΣΤ’) συμμετείχαν στο τηλεπαιχνίδι «5 x 5», το οποίο ήταν βασισμένο στο άρθρο της Ηρώς Κουνάδη «50 καλοί λόγοι να διαβάζεις βιβλία» με στόχο οι ομάδες να ανακαλύψουν τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις.
Οι μικρότερες τάξεις (Α’, Β’, Γ’) ασχολήθηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες: ζωγράφισαν και δραματοποίησαν σκηνές από βιβλία, έγραψαν φράσεις από ήρωες σε συννεφάκια. Οι δημιουργίες τους συγκεντρώθηκαν σε ένα μοναδικό βιβλίο γεμάτο χρώμα και φαντασία που κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας.
Η παρουσία της ομάδας Δ.Υ.Ν.Α.Μ.Η. της ΣΤ’ τάξης ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή. Οι μαθητές της ομάδας διάβασαν αποσπάσματα από παιδικά βιβλία που ζωντάνεψαν μέσω θεατρικών τεχνικών. Αφού οι υπόλοιποι μαθητές άκουγαν τις ιστορίες, δημιουργούσαν σχετικές “παγωμένες εικόνες”. Στη συνέχεια, με ένα απαλό άγγιγμα στην πλάτη, τα παιδιά που είχαν φτιάξει τις εικόνες μιλούσαν σαν να ήταν οι χαρακτήρες των ιστοριών εκφράζοντας τα συναισθήματά τους.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον σχολιασμό του μηνύματος της αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου:
«Κι αν από εμένα προέρχονται τα λόγια αυτά, είναι δικά σου τώρα πια.»
Στο τέλος της ημέρας, όλοι μαζί μοιραστήκαμε το σύνθημα της ημέρας:
«Η Ελευθερία της Φαντασίας!»
Θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές μαθητές της ομάδας Δ.Υ.Ν.Α.Μ.Η. της ΣΤ’ τάξης και στην Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Ζωή Μαργαρίτη, για την οργάνωση και την εμψύχωση.
Ευχαριστούμε, επίσης, τους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Ανδρεόπουλο Ελευθέριο, Κωνσταντίνο Δύντσικο, Δάκα Δημήτριο – για την πολύτιμη παρουσία και συνεργασία.