Η Ε΄ Τάξη στην 1η έκθεση εικονογράφων

Τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, η Ε΄ τάξη με τις δασκάλες τους Ζωή Μαργαρίτη και Έλενα Μαμούρα είχε τη χαρά να παραβρεθεί στην 1η Έκθεση Εικονογράφων με τίτλο “Μια εικόνα…ένας κόσμος…” που στεγαζόταν στον Θόλο του Πανεπιστημίου. Ήταν μία συνδιοργάνωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του 16ου ΕΠΕΣ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς.

Τα παιδιά συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα – ξεναγήσεις με τη βοήθεια εμψυχωτών εκπαιδευτικών και φοιτητριών. Παρατήρησαν βιβλία, σχολίασαν τις εικόνες που τα συνοδεύουν, έπαιξαν, ζωγράφισαν… Η δράση βέβαια που ξεχώρισε, κατά κοινή ομολογία, ήταν η “χρονοκάψουλα” . Ένας φάκελος στον οποίο τα παιδιά καλούνταν να γράψουν σε ένα χαρτάκι μία επιθυμία/ευχή  που απευθυνόταν στα ίδια και θα πρέπει να τον ανοίξουν μετά από 8 χρόνια, δηλαδή το 2032!

Εξερευνώντας τα θαύματα του ηλιακού μας συστήματος

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, οι μαθητέ/τριες των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο αμφιθέατρό μας ξεκίνησαν ένα ουράνιο ταξίδι μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Ηλιακό μας Σύστημα» της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος Βόλου.

 Υπό την καθοδήγηση της κ. Αποστολίας Γιαννοπούλου και της κ. Ευαγγελίας Βαζή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν μια καθηλωτική εμπειρία που σχεδιάστηκε για να πυροδοτήσει την περιέργεια και να ενθαρρύνει μια βαθύτερη κατανόηση των ουράνιων σωμάτων που αποτελούν το ηλιακό σύστημα. Στη αρχή του ταξιδιού, τα παιδιά γνώρισαν την εκπληκτική διάσταση του ηλιακού μας συστήματος, τη σειρά πλανητών, φεγγαριών και άλλων ουράνιων σωμάτων. Στη συνέχεια, μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, μαγευτικά γραφικά και βιωματικές δραστηριότητες βυθίστηκαν στα θαύματα της ουράνιας γειτονιάς μας. Από την καυτή ζέστη του Ερμή μέχρι τις παγωμένες πεδιάδες του Πλούτωνα, κάθε γωνιά του ηλιακού συστήματος εξερευνήθηκε με δέος και κατάπληξη.

Για τους μαθητές/τριές μας, «Το Ηλιακό μας Σύστημα» δεν ήταν απλώς ένα μάθημα, ήταν μια περιπέτεια που τους οδήγησε στο να «αγγίξουν»  τα αστέρια και να ανακαλύψουν τις άπειρες δυνατότητες της κοσμικής αυλής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Αποστολία Γιαννοπούλου και Ευαγγελία Βαζή που με το πάθος τους για την αστρονομία ενέπνευσαν τους μαθητές μας να ονειρεύονται να φτάσουν στα αστέρια.

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου ανυπομονεί για τη συνέχεια της συνεργασίας του με την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος Βόλου!

Αγαπάμε Σκύλους Οδηγούς

Με αφορμή την ανακήρυξη της 4ης Απριλίου κάθε έτους ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την Πέμπτη 18/4/2024 μετά από πρόσκλησή μας επισκέφθηκαν τα σχολεία μας, το16ο και 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, η κ. Άννα Μπαλάν μαζί με το σκύλο οδηγό της, τον Νίτρο, και τον εθελοντή  σύνοδο της, Βαγγέλη.

Παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Αγαπάμε Σκύλους Οδηγούς» στους μαθητές/τριες των Δ΄ και Ε΄ Τάξεων! Η κ. Άννα Μπαλάν περπατώντας με το Λευκό Μπαστούνι της και μετά με τον Σκύλο Οδηγό της τους εξήγησε τις διαφορετικές τεχνικές και την μεγάλη αξία που έχουν για την αυτονομία και την ασφάλεια στην καθημερινότητα της. Ιδιαίτερα τόνισε τον ρόλο του σκύλου οδηγού στη ζωή ενός ατόμου με αναπηρία όρασης.

Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τα παιδιά που έδωσαν μία ευκαιρία για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Στο τέλος, για να την ευχαριστήσουν, της αφιέρωσαν ένα υπέροχο τραγούδι!!!

Ευχαριστούμε από καρδιάς την ομάδα της κ. Άννας Μπαλάν, τους μουσικούς Θοδωρή και Κώστα που συνόδευσαν το τραγούδι των παιδιών μας και ιδιαίτερα την μουσικό μας κ. Ζερβοπάνου Ντορίτα για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της δράσης!

Μια Μαγική Δράση Δημιουργικότητας και Συνεργασίας: Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα

Τι εντυπωσιακή μέρα ήταν η 16η Απριλίου 2024! Το γέλιο, η χαρά και η μαγεία γέμισαν την ατμόσφαιρα καθώς μαθητές, γονείς και δάσκαλοι συγκεντρωθήκαμε για να παρακολουθήσουμε μια πραγματικά υπέροχη παράσταση. Στο επίκεντρο όλων ήταν «Η Πριγκίπισσα Δυσκολούλα», μια απολαυστική παραγωγή φιλοτεχνημένη με αστείρευτο κόπο και μεράκι από τη Β’ Τάξη του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου σε συνεργασία με τη Β’ Τάξη του 16ου Δημοτικού Σχολείου.

Αντλώντας έμπνευση από το αγαπημένο παραμύθι που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς, «Η Πριγκίπισσα Δυσκολούλα» αφηγείται την ιστορία μιας γοητευτικής αλλά αναποφάσιστης πριγκίπισσας. Η Δυσκολούλα βρίσκεται να παλεύει με το βάρος της αναποφασιστικότητάς της, προκαλώντας όχι μόνο τη δική της αναστάτωση αλλά και επηρεάζοντας τους γύρω της.

Η παράσταση ξεπέρασε τα όρια του σχολείου μας, καθώς είχαμε την τιμή να καλωσορίσουμε παιδιά και εκπαιδευτικούς από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, που δέχτηκαν με προθυμία την πρόσκλησή μας. Αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παράσταση!

Τα εύσημα για αυτή τη μαγευτική εμπειρία πάνε στο ταλαντούχο δίδυμο της κυρίας Βάσως Τρίγκα και του κυρίου Γιάννη Προκοπίου. Με την καθοδήγησή τους, μεταμόρφωσαν τους μαθητές μας σε μικρούς δημιουργούς καλλιεργώντας την αγάπη για τη λογοτεχνία και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάμψουν επί σκηνής.

“Η Πριγκίπισσα Δυσκολούλα” δεν ήταν απλώς ένα θεατρικό έργο, ήταν απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.

Κύριε Γιάννη Προκοπίου, κυρία Βάσω Τρίγκα, κυρία Κατερίνα Μαμούρα και καταπληκτικοί μαθητές/τριες των Β΄ Τάξεων η αφοσίωση και η δεξιοτεχνία σας χάρισαν σε όλους όσους παραβρέθηκαν στην παράσταση στιγμές χαράς, γέλιου και ευχαρίστησης! Ανυπομονούμε για τις μαγευτικές δράσεις σας!

Όταν το χθες συναντά το σήμερα!!

Την Τετάρτη 10 Απριλίου οι μαθητές/τριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του σχολείου μας  μαζί με τις δασκάλες τους Βασιλική Τρίγκα και Γεωργία Τσαλαβρέτα αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια της φοιτήτριας Σοφίας Καραγιάννη επισκέφθηκαν το μουσείο της πόλης και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Από το κάστρο στην πόλη’’.

Το πρόγραμμα αφορούσε την ιστορία της πόλης όπως αυτή δημιουργήθηκε από ένας μικρός οικισμός με τείχος στην περιοχή των Παλαιών σε μια μεγάλη και σύγχρονη πόλη.

Οι μαθητές αρχικά δημιούργησαν τη δική τους πόλη με την βοήθεια της κυρίας  Καρενά που είναι η υπεύθυνη του προγράμματος. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους δύο ορόφους του μουσείου και μέσα από τις θεματικές ξεδίπλωσαν την ιστορία της πόλης μας.

Οι μικροί μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα παλιά αντικείμενα που φιλοξενούνται στο χώρο και είχαν την ευκαιρία να δουν το χθες μέσα από τα μάτια του σήμερα.

Ο εθελοντισμός στην πράξη: The Love Van

Η ομάδα του Τhe Love Van βρέθηκε σήμερα στο σχολείο μας. Μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης και με τη δασκάλα τους Ευαγγελία Κυριάκου μαγείρεψαν 120 μερίδες ζεστό φαγητό!!! Οι μερίδες αυτές συσκευάστηκαν και μοιράστηκαν σε διάφορες δομές της πόλης. 

Ο Λευτέρης, ο Γιώργος, η Βάσω, η Έλενα, η Ανίτα και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ξεχωριστής αυτής παρέας  δίδαξαν την αξία της αλληλεγγύης, της προσφοράς,  της συνεργασίας, της συλλογικότητας και της ανιδιοτέλειας στα παιδιά. Χωρίς να ξεχνάμε το πολύτιμο έργο τους κατά τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή μας συνεχίζουν να μας εμπνέουν  με τη δύναμή τους να προσφέρουν ακούραστοι. 

Μεγάλη έκπληξη για όλους μας ήταν η συνεργατικότητα, η υπευθυνότητα και η σκληρή δουλειά των παιδιών! Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Η Διευθύντρια του σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν την ομάδα του The Love Van για την προσφορά και την αφοσίωσή της.

 

Το 7ο Νηπιαγωγείο στη δανειστική μας βιβλιοθήκη

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου δεχτήκαμε μία ξεχωριστή επίσκεψη στον χώρο μας! Την Παρασκευή, 5 Απριλίου, ήρθε το 7ο Νηπιαγωγείο στη δανειστική μας βιβλιοθήκη μαζί με τις νηπιαγωγούς Κανέλλου Γεωργία και Γκαρλόφη Αναστασία και γέμισε η αίθουσα λιλιπούτειους μελλοντικούς αναγνώστες. Περίπου 30 παιδάκια κάθισαν προσεκτικά, άκουσαν τους βασικούς κανόνες μιας βιβλιοθήκης και έμαθαν το όνομα του Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, χάρη στον οποίο γιορτάζουμε κάθε χρόνο το παιδικό βιβλίο.
Στη συνέχεια προσπάθησαν να μαντέψουν το πλήθος των βιβλίων μας… Από 100 μέχρι 1.000 ήταν τα νούμερα που ακούστηκαν, με τον πραγματικό αριθμό να φτάνει στα 809 βιβλία. Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα βιβλία στα ράφια είναι οργανωμένα και χωρισμένα σε παρεούλες.
Τέλος, από την παρεούλα-ράφι των Εικογραφημένων Ιστοριών διαλέξαμε ένα βιβλίο και διαβάσαμε λίγες σελίδες.Το βιβλίο δεν προλάβαμε να το τελειώσουμε αλλά δεν πειράζει… Το ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων δεν τελειώνει ποτέ!!!

7

7γ

Στη βιβλιοθήκη εν δράσει…

Την Τρίτη 2 Απριλίου το σχολείο μας αγκάλιασε με ενθουσιασμό τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Υπό την καθοδήγηση της κας Ζωής Μαργαρίτη, της αφοσιωμένης υπεύθυνης της σχολικής βιβλιοθήκης μας, και τη βοήθεια της φοιτήτριας Όλγας Μενιέ, κάθε τάξη συμμετείχε σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη σχολική μας βιβλιοθήκη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην κυρία Ζωή για την άψογη οργάνωση και στα παιδιά για την εξαιρετική συνεργασία και την απεριόριστη δημιουργικότητά τους!

Τώρα, ας απολαύσουμε μερικά απολαυστικά στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τις δράσεις της ημέρας…

Α΄ Τάξη

Β΄ Τάξη

Γ΄ Τάξη

 

Δ΄ Τάξη

Ε΄ Τάξη

ΣΤ΄ Τάξη

Εκδρομή στη λίμνη Κάρλα

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού στα Κανάλια Μαγνησίας, τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τη Λίμνη Κάρλα. Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής, και στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο «Αειφόρο Ελληνικό σχολείο», ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες την ιδιαίτερη περιβαλλοντική, οικολογική και πολιτιστική αξία της λίμνης και το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Η ξενάγηση στους χώρους που επισκέφτηκαν έγινε από τον κ. Γκανάτσιο Σωτήρη, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου, ο οποίος έδωσε μια ολοκληρωμένη  εικόνα για την ιστορία και την πορεία της λίμνης, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της.

Η πρώτη στάση ήταν στο θυρόφραγμα, όπου ο κ. Γκανάτσιος εξήγησε στους μαθητές/τριες τη διαδικασία αποξήρανσης και επανασύστασης της λίμνης. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να δουν το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στη λίμνη μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία.

Λίγο έξω από τα Κανάλια, τους περίμενε ο πάτερ Αθανάσιος, ο οποίος τους μίλησε για τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, τη μακραίωνη ιστορία του, την αρχιτεκτονική και τις  εντυπωσιακές τοιχογραφίες που χρονολογούνται σε τρεις διαφορετικές εποχές.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαν το  Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια, όπου έμαθαν για τη ζωή της λίμνης, τη χλωρίδα και την πανίδα, τη ζωή των ψαράδων και είδαν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για το ψάρεμα. Επίσης, έμαθαν για τον Ήταυρο το μυθολογικό πλάσμα που “ζούσε”  στη λίμνη Κάρλα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γκανάτσιο  και τον κ. Πασχάλη Δήμου που πρόσφεραν την ευκαιρία στα παιδιά μας να γνωρίσουν τον πλούτο της περιοχής της λίμνης Κάρλας!

 

Γιορτή βιβλίου

Ετοιμαστείτε να γιορτάσουμε τον υπέροχο κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας….

 αρχείο λήψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την Τρίτη 2 Απριλίου και με το σύνθημα  «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!» οι μαθητές/τριες του σχολείου μας με την δασκάλα της Ε΄ Τάξης και υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης, Ζωή Μαργαρίτη, συνεργάστηκαν, οργάνωσαν και θα παρουσιάσουν δράσεις αφιερωμένες στο βιβλίο και τη φιλαναγνωσία σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας.

Οι δράσεις θα είναι οι εξής:

  1. Θεατρικό παιχνίδι με θέμα τα βασικά μέρη του βιβλίου (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο, ράχη).
  2. Βιβλιοπαρουσιάσεις του βιβλίου “Ο θησαυρός της Βαγίας” Ζωρζ Σαρή από τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης Μελίνα Μεντή και Σοφία Σούρλα.
  3. Παρουσίαση στα παιδιά της εργασίας για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τον μαθητή της Ε΄ τάξης Νίκο Σαμαρά.
  4. Ανάγνωση του φετινού μηνύματος και παρουσίαση της αφίσας για το 2024.
  5. Δημιουργία και συμπλήρωση ενός χειροποίητου βιβλίου από όλες τις τάξεις.
  6. Κατασκευή χειροποίητων σελιδοδεικτών για όλα τα παιδιά του σχολείου με την βοήθεια των φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Όλγα Μενιέ και Σοφία Καραγιάννη που εθελοντικά συνεργάζονται με το σχολείο μας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας.

Το μήνυμα «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!» για τον εορτασμό αυτής της ημέρας για το 2024 γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η αφίσα της ημέρας φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο.

Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Η ελληνική έκδοση της αφίσας τυπώθηκε με τη χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

AFISA PAGKOSMIA HMERA PAIDIKOU BIBLIOU 2024