Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ενέργειες σε πιθανό σεισμό

Ο σεισμός δεν προειδοποιεί, μπορεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή, την ώρα που οι μαθητές προσεύχονται, βρίσκονται στην αίθουσα και κάνουν μάθημα, την ώρα προσέλευσης, την ώρα του διαλείμματος ή την ώρα που σχολάνε.

Ιδιαίτερα την ώρα της προσευχής χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχει μια σχετική χαλαρότητα από όλους καθώς υπάρχουν μαθητές που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και θα πρέπει να αντιδράσουν ανάλογα με το σημείο εντός ή εκτός του σχολείου όπου και αν βρίσκονται. Σεισμός την ώρα του μαθήματος: κατά την διάρκεια της δόνησης

Οι μαθητές μπαίνουν αμέσως κάτω από τα θρανία και ο εκπαιδευτικός κάτω από το γραφείο για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο σεισμός. Όλοι κρατούν σταθερά το ένα πόδι του επίπλου κάτω από το οποίο βρίσκονται. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τραυματισμοί από την πτώση δομικών υλικών ( π.χ σοβάδες) αλλά και άλλα υλικά όπως φωτιστικά , ντουλάπες βιβλία, τζάμια.

Άλλωστε στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι όποιος ξαπλώσει μπρούμυτα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης ακόμη και σε κατάρρευση του κτιρίου. Κατά συνέπεια: όσο μικρότερος είναι ο όγκος τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης υπάρχουν. Περιμένουν ψύχραιμα οδηγίες από τον εκπαιδευτικό.

Δεν εγκαταλείπουν το κτίριο στη διάρκεια του σεισμού

Δεν πλησιάζουν κοντά σε παράθυρα Δεν βγαίνουν σε ταράτσες ή μπαλκόνια Δεν προσπαθούν να διαφύγουν από τα παράθυρα Δεν χρησιμοποιούν ανελκυστήρα αν υπάρχει Και όσοι είναι έξω δεν μπαίνουν μέσα στο κτίριο αλλά απομακρύνονται από αυτό. Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης Εκκένωση των αιθουσών Κάποιος από το προσωπικό ή ακόμα και ο ίδιος ο διευθυντής ανοίγουν τις πόρτες όσο πιο γρήγορα γίνεται και κάποιος αναλαμβάνει να διακόψει τις παροχές νερού και ηλεκτρικού.

Ο εκπαιδευτικός φροντίζει για την εκκένωση της αίθουσας του: Ανοίγει την πόρτα της αίθουσας.

Εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση γιατί ανοίγοντας την πόρτα προς τα έξω υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματισθεί κάποιος διερχόμενος μαθητής αλλά και ανοίγοντας προς τα μέσα να τραυματισθεί κάποιος εξαιτίας του συνωστισμού.

Ελέγχει την κατάσταση του κτιρίου και επισημαίνει τα επικίνδυνα σημεία στους μαθητές όπως ντουλάπες, βιβλιοθήκες κ.α και τους συντονίζει ώστε η αποχώρηση να γίνει με ψυχραιμία ,τάξη και προσοχή.

Καθοδηγεί τους μαθητές προς την έξοδο και τους επισημαίνει να κρατούν την τσάντα πάνω από το κεφάλι τους.

Η εκκένωση του κτιρίου γίνεται άμεσα αρχίζοντας από τις τάξεις που βρίσκονται πιο κοντά στην έξοδο, ενώ στους άλλους ορόφους ξεκινώντας από τις τάξεις που βρίσκονται πιο κοντά στις σκάλες.

Ο εκπαιδευτικός ελέγχει την κατάσταση της σκάλας και δίνει το σύνθημα εκκένωσης.

Χώρος συγκέντρωσης

Ως χώρος συγκέντρωσης ορίζεται το προαύλιο του σχολείου αμέσως μετά την εκκένωση των αιθουσών. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται και οι ενέργειες που γίνονται άμεσα είναι: Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνουν τους μαθητές και παίρνουν παρουσίες.

Αν υπάρχουν απόντες κάποιοι εκπαιδευτικού μπαίνουν στο κτίριο και τους αναζητούν. Αν υπάρχουν μικροπυρκαγιές η ομάδα πυρασφάλειας τις σβήνει. Κανένας μαθητής δεν μπαίνει στο κτίριο γιατί υπάρχει κίνδυνος μετασεισμών.

Οι μαθητές μένουν σε απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων μακριά από το κτίριο.

Δεν καταναλώνει κανείς νερό της βρύσης γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εξαιτίας των γεωλογικών αναταράξεων στην περιοχή. Αποφεύγεται από όλους το άγγιγμα τυχόν πεσμένων ή κομμένων καλωδίων.

Όλοι παραμένουν στο προαύλιο μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για την ασφαλή αποχώρησης όλων. Αν υπάρχουν παγιδευμένοι εκπαιδευτικοί οι μαθητές εντός του σχολείου ειδοποιούνται η Πυροσβεστική –ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ. Αν το προαύλιο είναι μικρό επιβάλλεται η μετάβαση των μαθητών σε γειτονικό μεγαλύτερο και ασφαλέστερο χώρο ο οποίος είναι γνωστός από πριν, ενώ για την μετάβαση των μαθητών ακολουθείται η εξής διαδικασία: Κάποιο μέλος του διδακτικού προσωπικού πηγαίνει και ελέγχει τον χώρο και διαλέγει την ασφαλέστερη και συντομότερη διαδρομή. Ακολουθεί η μετάβαση των μαθητών σε ομάδες των 10-15 ατόμων με ένα τουλάχιστον συνοδό η κάθε ομάδα. Σεισμός κατά την διάρκεια του διαλείμματος Κατά την διάρκεια της δόνησης.

Όσοι βρίσκονται μέσα στο σχολείο δεν βγαίνουν έξω αλλά λαμβάνουν τις προφυλάξεις που έχουν ήδη μάθει .

Όσοι βρίσκονται στο προαύλιο παραμένουν εκεί, δεν κινούνται προς την είσοδο του σχολείου αντίθετα απομακρύνονται από αυτό. Με το τέλος της δόνησης συγκεντρώνονται όλοι στο προαύλιο, μακριά από το κτίριο και καταμετρούνται από τους εκπαιδευτικούς. Ακολουθεί έλεγχος των αιθουσών, εκκενώνονται όλοι οι χώροι και παραμένουν όλοι στο προαύλιο και ακολουθούν τις οδηγίες της επίσημης πολιτείας και δεν βασίζονται σε φήμες.

Την ώρα της αποχώρησης η κατάσταση που επικρατεί είναι συνήθως παρόμοια με αυτή της άφιξης και της προσευχής και απαιτείται αυξημένη ετοιμότητα. Τέλος στην διάρκεια της αντισεισμικής εκπαίδευσης καλό θα ήταν να προετοιμάζονται οι μαθητές και για την ενδεχόμενη μεταστέγαση σε άλλο κτίριο. Άσκηση ετοιμότητας σε σχολικό κτίριο Μέσα στο πλαίσιο της αντισεισμικής εξάσκησης εκπαιδευτικών και μαθητών, κρίνεται απαραίτητη η παρουσίαση μιας προγραμματισμένης άσκησης σε όλα τα στάδια της: Ορίζεται η ημερομηνία της άσκησης και ανακοινώνεται στους μαθητές.

Οι προειδοποιημένες ασκήσεις ελαχιστοποιούν την δημιουργία ανησυχίας, των φημών και προετοιμάζουν ψυχολογικά καλύτερα τους μαθητές.

Την ημέρα της άσκησης γνωστοποιούνται στους μαθητές τα συνθηματικά και οι ήχοι που έχουν σχέση με την άσκηση, την αρχή και το τέλος της που θα γίνουν από το κουδούνι , την σειρήνα ή κάποιο άλλο μέσο.

Με το που ακούγεται ο πρώτος συνθηματικός ήχος ο εκπαιδευτικός φωνάζει: Σεισμός όλοι κάτω από τα θρανία, ενώ ο ίδιος προφυλάσσεται κάτω από την έδρα κρατώντας το ένα πόδι της. Κανείς δεν μετακινείται. Ηχεί το σύνθημα της λήξης του σεισμού και αρχίζει η φάση της εκκένωσης.

Ο εκπαιδευτικός ανοίγει με προσοχή την πόρτα, ελέγχει τον διάδρομο και περιμένει την σειρά εκκένωσης της τάξης. Ακολούθως δίνει την εντολή να εκκενωθεί η τάξη μόλις ολοκληρωθεί αυτή της προηγούμενης.

Υπενθυμίζει δε στα παιδιά να κρατήσουν κάτι πάνω από τα κεφάλια των όπως την σάκα τους καθώς και προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης. Η μετακίνηση γίνεται με ψυχραιμία, ταχύτητα και με το ένα παιδί πίσω από το άλλο. Αν το πλάτος το επιτρέπει μπορεί να αποχωρούν τα παιδιά σε δυάδες. Το σημαντικότερο όμως είναι ο ρυθμός ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ο εκπαιδευτικός της πρώτης αίθουσας παραμένει στο διάδρομο ή στην έξοδο και ελέγχει την πορεία των μαθητών. Θα ήταν σκόπιμο η άσκηση να επαναλαμβάνεται τακτικά ώστε να πετύχουμε την εμπέδωση των ενεργειών. Παράλληλα η γνώση των μικρών μαθητών μεταφέρεται στην τοπική κοινωνία σε περιπτώσεις που θα την χρειαστούν αν βρίσκονται μακριά από την σχολική μονάδα.

Σχέδιο ετοιμότητας αντισεισμικής προστασίας Κατάρτιση Σχεδίου: Γίνεται σύσκεψη όλου του προσωπικού, με αντικείμενο «Μέτρα αντισεισμικής προστασίας». Εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες του κτιρίου και του αυλείου χώρου, οι ευθύνες που επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου και προβαίνουμε στη σύνταξη του παρόντος σχεδίου ετοιμότητας για την καλύτερη προστασία και φύλαξη σε περίπτωση σεισμού.

Α΄ Ενέργειες πριν από το σεισμό. Λεπτομερειακή ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού επί του σχεδίου. Ενημέρωση των μαθητών κάθε τάξης από τον υπεύθυνο δάσκαλο για τον τρόπο δράσης.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται σε γνωριμία με όλο το σχολικό χώρο: εσωτερική σκάλα, είσοδοι, έξοδοι, διαδρομές ταχείας και ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου, αύλειος χώρος, χώρος συγκέντρωσης. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τη χρήση των διακοπτών ηλεκτρικού και νερού καθώς και των πυροσβεστήρων. Ελέγχεται να μην υπάρχουν μεγάλα αντικείμενα σε υψηλά σημεία ή να στερεώνονται καλά. Ασφαλίζεται το αρχείο του σχολείου. Συγκεντρώνεται υλικό Α΄ βοηθειών και τοποθετείται σε ένα σταθερό μεταλλικό κουτί, στο ισόγειο του κτιρίου, και σε ένα σακίδιο στο χώρο του Γραφείου.

Ελέγχεται καθημερινά η ελεύθερη προσπέλαση στις κύριες εξόδους του κτιρίου οι οποίες καθημερινά είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. 9. Ενημέρωση των γονέων για την παραλαβή των μαθητών σε περίπτωση σεισμού.

Ενημερώνοντας και ασκώντας συνεχώς τους μαθητές μας, με ασκήσεις ετοιμότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του σεισμού σαν ένα φυσικό φαινόμενο και να εξοικειωθούμε με τις επιβαλλόμενες ενέργειες προς αποφυγή πανικού.

Β΄ Ενέργειες κατά και μετά το σεισμό.

α. Αν ο σεισμός γίνει την ώρα του διαλείμματος.

Κατά την ώρα του διαλείμματος όλοι οι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου. (πίσω και μπροστά).

Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί απομακρύνουν τους μαθητές από τα κτίρια που περιβάλλουν το προαύλιο και τους συγκεντρώνουν στα σημεία συγκέντρωσης που είναι ήδη γνωστά.(κέντρο προαυλίου).

Όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο κτίριο (εκπ/κοί, μαθητές, γονείς) καλύπτονται σε ασφαλή σημεία (κάτω από γραφεία, θρανία, πλαίσια θυρών). Στη συνέχεια κατευθύνονται στους προκαθορισμένους τόπους συγκέντρωσης στο προαύλιο του σχολείου στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Το ίδιο κάνουν και οι μαθητές του πίσω προαυλίου, οι οποίοι οδηγούνται με ασφάλεια και χωρίς πανικό από τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό του πίσω προαυλίου. Ο Δ/ντής, αφού ελέγξει τους χώρους του ισογείου, για τυχόν εγκλωβισμένους, και κλείσει τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος κατευθύνεται στο χώρο συγκέντρωσης.

Οι ίδιες ενέργειες γίνονται και στον α΄ όροφο του κτιρίου από τον υποδ/ντή ή από τον εφημερεύοντα του μπροστινού προαυλίου.

β. Αν ο σεισμός γίνει κατά την ώρα διαλείμματος βροχερής ημέρας κατά την οποία οι μαθητές παραμένουν στο κτίριο.

Οι εφημερεύοντες εκπ/κοί φωνάζουν «σεισμός» και καλούν τους μαθητές να καλυφθούν σε ασφαλή σημεία (κάτω από θρανία, γραφεία πλαίσια θυρών),για όσο χρόνο διαρκούν οι δονήσεις, και στη συνέχεια κατευθύνονται προς το κλιμακοστάσιο και τις εξόδους των αιθουσών και με τη συνδρομή και των άλλων εκπαιδευτικών του σχολείου, οδηγούν τους μαθητές με ταχύτητα, αλλά χωρίς πανικό στο προαύλιο και στο γνωστό χώρο συγκέντρωσης.

Ο Δ/ντής και ο Υπ/ντής ενεργούν σύμφωνα με τα εδάφια 4,5 της παραγράφου α. γ. Αν ο σεισμός γίνει την ώρα του μαθήματος.

1. Ο εκπαιδευτικός κάθε τάξης δίνει το παράγγελμα «σεισμός». Μπαίνουν όλοι κάτω από τα θρανία χωρίς πανικό και παραμένουν εκεί μέχρι το πέρας των δονήσεων.

2. Ο Δ/ντής κλείνει το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού στο ισόγειο και κινείται προς το κλιμακοστάσιο, για να διευκολύνει τη γρήγορη και ομαλή έξοδο των μαθητών του α΄ορόφου.

3. Με το πέρας των σεισμικών δονήσεων δίνεται από το Δ/ντή το σήμα εκκένωσης του κτιρίου (τρία παρατεταμένα σφυρίγματα και αρχίζει η έξοδος των μαθητών από τις τάξεις με την εξής σειρά χωρίς πανικό. Ισόγειο Οι μαθητές των (π.χ Α, Β΄,Γ΄) τάξεων εξέρχονται από τις αίθουσές τους και κατευθύνονται στο χώρο συγκέντρωσης (κέντρο του μπροστινού προαυλίου). Η έξοδος των μαθητών του ισογείου γίνεται ταυτόχρονα, μετά το σύνθημα εκκένωσης του κτιρίου, αφού υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης διαφορετικών εξόδων. 1ος ΄Όροφος Κατέρχονται από τη σκάλα με επιμέλεια, ασφάλεια και ηρεμία οδηγούμενοι από τους δ/λους οι μαθητές των τμημάτων με την εξής σειρά: (π.χ. ΣΤ΄,Δ΄,Ε΄,Τμήμα Ένταξης,) μαθητές που τυχόν θα υπάρχουν στην αίθουσα πληροφορικής και στην αίθουσα προβολών και εξέρχονται του κτιρίου κατευθυνόμενοι στο χώρο συγκέντρωσης (κέντρο του μπροστινού προαυλίου). Οι μαθητές , οι οποίοι κατά την ώρα του σεισμού αθλούνται στο πίσω προαύλιο ή στη διαμορφωμένη για το λόγο αυτό αίθουσα του υπογείου, οδηγούνται μετά το πέρας των σεισμικών δονήσεων στο κέντρο της πίσω αυλής και στη συνέχεια με ασφάλεια και χωρίς πανικό στην μπροστινή αυλή.

4. Με την ολοκλήρωση της εξόδου ο Δ/ντής ελέγχει τους χώρους του ισογείου, για να βεβαιωθεί ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν εγκαταλείψει το κτίριο. Στην ίδια ενέργεια προβαίνει στον α΄όροφο ο Υπ/ντής.

5. Γίνεται καταμέτρηση των μαθητών στο χώρο συγκέντρωσης και ελέγχεται η σωματική τους κατάσταση, για τυχόν μικροτραυματισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από τους εκπαιδευτικούς: αναφέρονται (ονομαστικά) ………………………………………………………….

6 οι οποίοι φροντίζουν και για τη μεταφορά του φαρμακευτικού υλικού στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί,……………………………. φροντίζουν για την ψυχολογική στήριξη των μαθητών, την επικοινωνία με τους γονείς και την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών από το χώρο του σχολείου.

7. Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών ή εγκλωβισμού μαθητών – εκπαιδευτικών εντός του κτιρίου, ο Δ/ντής επικοινωνεί και ζητά βοήθεια από Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομείο, Αστυνομική Δ/νση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης. Γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού και ψυχολογικής στήριξης των θυμάτων από τους εκπαιδευτικούς …… (αναφέρονται ονομαστικά) ………………………………………, Αν εκδηλωθεί φωτιά η ομάδα πυρασφάλειας, που αποτελείται από …… αναφέρονται ονομαστικά …………………………………με ότι εξοπλισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν από τα σημεία πυρόσβεσης του κτιρίου, αναλαμβάνουν δράση αμέσως χωρίς να περιμένουν εντολή από το συντονιστή.

8. Συντονιστής εφαρμογής του σχεδίου ορίζεται ο Δ/ντής, σε περίπτωση απουσίας του ο Υπ/ντής και σε απουσία και των δύο ο αρχαιότερος υπηρεσιακά εκπαιδευτικός.

9. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο χώρο του σχολείου μέχρι να αποχωρήσει με ασφάλεια και ο τελευταίος μαθητής και ενημερωθούν από το Δ/ντή του Σχολείου ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει λήξει.

10. Οι ενέργειες δράσης των παραγράφων 4,5,6,7,8,9 της περίπτωσης (γ) εφαρμόζονται, εάν απαιτηθεί, και στις περιπτώσεις (α,β). δ. Αν ο σεισμός γίνει την ώρα λειτουργίας του τμήματος του ολοήμερου σχολείου(13.15- 16.15). Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός ………………………………… με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, που βρίσκονται στο σχολείο τη στιγμή εκείνη, οδηγούν, μετά το πέρας των δονήσεων, τους μαθητές στο χώρο συγκέντρωσης και ενεργούν σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις παραγράφους 4,5,6,7,8,9 της περίπτωσης (γ) του παρόντος σχεδίου, ενημερώνοντας άμεσα το Δ/ντή του Σχολείου.

Mε εκτίμηση 

Ο Δ/ντής 2ου ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων