Η Νίκαια δημιουργήθηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Η ίδρυση της Νίκαιας ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου 1923, ημέρα που τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της και ξεκίνησε η δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού που έφερε το όνομα “Νέα Κοκκινιά”, για να ξεχωρίζει από την ήδη υπάρχουσα συνοικία “Κοκκινιά” που πήρε το όνομα “Παλιά Κοκκινιά”.
Το 1923, μετά την κατασκευή των πρώτων σπιτιών στη Νίκαια, η φιλανθρωπική οργάνωση “Νοσοκομεία Αμερικανίδων Κυριών” (American women’s Hospital) με πρόεδρο την Αμερικανίδα γυναικολόγο Dr. Esther Lovejoy (ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός που πήρε την ειδικότητα της γυναικολογίας στις ΗΠΑ) και διευθύντρια την Dr. Emile Parmely, βοήθησε να ιδρυθεί το πρώτο νοσοκομείο της περιοχής, για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων που είχαν αυξήσει κατα πολύ τον πληθυσμό του Πειραιά. Το νοσοκομείο χτίστηκε στη θέση που σήμερα στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας και πήρε το όνομα “Αμερικανικό Νοσοκομείο”.
Το πρώτο οίκημα του νοσοκομείου ήταν λυόμενα από τα υπολείμματα των γερμανικών παραγκών και οι πρώτες νοσοκόμες που εργάστηκαν εθελοντικά ήταν Αμερικανίδες δασκάλες, που ήρθαν από τη Σμύρνη μαζί με τους πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν προσωρινά στο οίκημα που αργότερα έγινε το ξενοδοχείο “Σμύρνη”. Λειτούργησε με έξι εξωτερικά ιατρεία (παθολογικό, γυναικολογικό-μαιευτικό, χειρουργικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, δερματολογικό) και με παθολογική, παιδιατρική, γυναικολογική-μαιευτική και χειρουργική κλινική. Στελεχωμένο το νοσοκομείο από πρόσφυγες γιατρούς, παρείχε δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα και ήταν της δύναμης των 60 κλινών. Στον ίδιο χώρο λειτούργησε και “Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων” μέχρι το 1933.
Το 1928-1929 το Νοσοκομείο διέθετε 105 κρεβάτια και λειτουργούσε κάτω από τη διεύθυνση του “Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού Περιθάλψεως της Εγγύς Ανατολής“, της γνωστής “Νήαρ Χοτ”. Το 1935 παραχωρήθηκε στο Δήμο Νέας Κοκκινιάς με την ονομασία “Προσφυγικόν Νοσοκομείον Νέας Κοκκινιάς Αμερικανίδων Κυριών”. Το 1936 μετονομάστηκε σε “Πρότυπον Λαϊκόν Νοσοκομείον Νέας Κοκκινιάς, πρώην Αμερικανίδων Κυριών”. Το 1938 αρχίζει να χτίζεται νοσοκομείο στην περιοχή των Άσπρων Χωμάτων, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Κρατικό Νοσοκομείο, γιατί ο πληθυσμός του Πειραιά είχε αυξηθεί πολύ και από την εσωτερική μετανάστευση. Η αποπεράτωση του Κρατικού Νοσοκομείου, αφού πρώτα στεγάστηκε σε διάφορα προσωρινά κτήρια, έγινε το 1948 και άρχισε να λειτουργεί το 1952 με τον εξοπλισμό του Αμερικανικού Νοσοκομείου.
Το Αμερικανικό Νοσοκομείο το γκρέμισαν αργότερα και στη θέση του χτίστηκε κατά τα έτη 1968–1970 το σχολικό συγκρότημα για το 9ον Γυμνάσιον Θηλέων Νικαίας Πειραιώς. Έπειτα, όμως, όταν το 1976 έγινε σε όλη την Ελλάδα ο χωρισμός Γυμνασίου-Λυκείου (μέχρι τότε υπήρχε μόνο το εξατάξιο Γυμνάσιο), δημιουργήθηκε το 2ον Γυμνάσιον Νικαίας, όπως και το 2ον Λύκειον Νικαίας (το οποίο συστεγαζόταν και λειτουργούσαν μαζί με το σύστημα: εναλλάξ πρωινό-απογευματινό), ενώ για ένα διάστημα συστεγαζόταν στον ίδιο χώρο και το Ιδιωτικό Εσπερινό Γυμνάσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Σήμερα, πλέον, στεγάζεται στο κτήριο αυτό μόνο το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας, επειδή τα δύο συστεγαζόμενα σχολεία απέκτησαν, το 2000, τα δικά τους κτήρια στη Νίκαια.
Αγγελική Ευθυμίου (καλλιτεχνικών, πρώην υποδιευθύντρια)
.
Φωτογραφίες του σχολείου μας από τη …δεκαετία του ’80
.
.
Δορυφορική φωτογραφία
από το Bing Maps 3D (με επιλογή εικόνας: bird’s eye)
–.–
Αναπνέοντας …κιμωλία
Αποφοίτησα το 87 με Καραβά Γυμνασιάρχη, Κανέλλο γυμναστή …Ευθυμίου καλλιτεχνικά, κα Τσαμουρά …. Βουζάτο… τι θύμισες έχω απ΄ αυτό το σχολείο που πέρασα και μετά τις τρεις τάξεις του Λυκείου
Εκεί… 6 απίστευτα χρόνια σ΄ αυτά τα σκαλάκια….
Αποφοιτησα κι εγω το 1978 Εχω τις ωραιοτερες αναμνησεις και θα ηθελα να βρεθουμε με τις παλιες μου συμμαθητριες Την Νασσου Ευαγγελια που σχολιασε πιο πανω την ειχα συμμαθητρια και συγκινηθηκα πολυ Το ραντεβου μας ηταν καθε χρονο στις 11 Μαιου στη καφετερια του Δελλληγιαννη στο Πειραια Μακαρι καποτε πριν γερασουμε εντελως να βρεθουμε
Το 1978 είχα πάει και εγώ στο Γυμνάσιο Θηλέων Νικαίας (2α γυμνασίου). Είχα έρθει από Καναδά τότε και εκεί έκανα τις πρώτες μου φίλες στην Ελλάδα. Στην 3η γυμνασίου μεταφέρθηκα στο 1ο Μικτό Γυμνάσιο Νικαίας (ΑΓΩΓΗ). Οι φωτογραφίες με πήγαν πολλά χρόνια πίσω. Thank you very much….
Πήρα απολυτήριο από το Λύκειο το 1978 και βλέποντας τις φωτογραφίες που αναρτήσατε συγκινήθηκα πολύ. Υπογράφει η Λυκειάρχης ΣΤ. ΚΟΥΡΝΙΩΤΟΥ. Το πατρικό μου είναι στην Νίκαια και ανεβαίνω συχνά, μιας και μένω στο Ηράκλειο Κρήτης. Σκοπός μου είναι να μπορέσω να βρω τις συμμαθήτριες του 1977-1978 του ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ (Ν.309/1976), για να ξανασυναντηθούμε. Μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε?
Να είστε καλά! Σας αποστείλαμε μια σχετική πληροφορία στην προσωπικό σας ιστοσελίδα…
Θα μου λείψει το σχολείο σας πάρα πολύ! Θα ήθελα να συνεχίσω στο σχολείο εκεί σε εσάς, αλλά όμως τώρα πια βρίσκομαι στο Γυμνάσιο της Κάσου… Πολλά χαιρετίσματα στα παιδιά που ήμασταν μαζί στην Α΄ Γυμνασίου!!
Καλή χρονιά και σε σένα, Αθηνά, και καλή δύναμη εκεί στο νησί και στο σχολείο σου, στην Κάσο. Να είσαι καλά! Αυτές τις ημέρες μαθαίναμε τα νέα σου από τις φίλες σου.
Σε χαιρετούμε κι εμείς από εδώ, οι καθηγητές σου, αλλά και οι συμμαθητές σου στο Β1 και Β2 !
Επειδή ανήκω σε αυτούς που πήγαν πρώτοι σε αυτό το σχολικό κτίριο, μόλις κατασκευάστηκε, στεγάστηκε σε αυτό το Γυμνάσιο Θηλέων Νικαίας,το οποίο μέχρι τότε συστεγαζόταν με το Αρρένων. Αργότερα, όταν έγιναν μεικτά, μετονομάστηκε σε 2ο Γυμνάσιο Νικαίας. Το 1976 που αποφοίτησα, πήρα απολυτήριο Γυμνασίου. Το Λύκειο ξεκίνησε εκείνη τη χρονιά τη λειτουργία του, ταυτόχρονα με το εξατάξιο Γυμνάσιο.