«

»

Μαρ 15

Η θεατρική μας ομάδα

Με ομάδα μαθητών από την Γ΄τάξη σκεφτήκαμε, για τη σχολική χρονιά 2013-2014, με μεγάλο ενθουσιασμό και όρεξη, να υλοποιήσουμε πρόγραμμα θεατρικής αγωγής.

Καθώς στις δύο προηγούμενες διδακτικές χρονιές συμμετείχαμε σε πρόγραμμα λέσχης ανάγνωσης γερμανικής λογοτεχνίας, υπήρξε η σκέψη, να δούμε τη θεατρική ομάδα ως συνέχειά του.

Έτσι, διαλέξαμε θεατρικό έργο γνωστού Γερμανού θεατρικού συγγραφέα, συγκεκριμένα του Heinrich von Kleist, την κωμωδία

«Η Σπασμένη Στάμνα».

Πρόκειται για μια ιστορία, που διαδραματίζεται κατά τον 18ο αιώνα στην Ολλανδία. Ο δικαστής Αδάμ θα εκδικάσει μια υπόθεση για μια σπασμένη αλλά πολύτιμη στάμνα. Σύμφωνα με την ενάγουσα, υπεύθυνος για το σπάσιμο της στάμνας είναι το αρραβωνιαστικός της κόρης της Εύας , ο Ρούπρεχτ. Μέσα από κωμικές καταστάσεις, κατά τη διάρκεια της δίκης και της εξιστόρησης των γεγονότων, αποδεικνύεται, πως φταίχτης είναι ο ίδιος το δικαστής!

Μια ιστορία, που επαναλλαμβάνεται κατά καιρούς και κατά τόπους, στην οποία υπάρχει πλήθος πολιτιστικών στοιχείων, το οποία παρατηρήσαμε και εξετάσαμε συγκριτικά στην ομάδα.

Οι μαθητές- ηθοποιοί προσέγγισαν και ενσάρκωσαν πολύ καλά τους ρόλους. Σημαντική βοήθεια σ’αυτό αποτέλεσαν τα θεατρικά παιχνίδια, που κάναμε στις συναντήσεις μας. Σ’αυτά, τα παιδιά αναλάμβαναν αυθόρμητα ρόλους, εκφράζονταν ελεύθερα με μορφασμούς, κίνηση, φωνή και λόγο.

Αυτή την απελευθέρωση έκφρασης την είχαμε όλοι ανάγκη, γιατί, αν και ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, οι υποχρεώσεις και τα πρέπει είναι τόσα πολλά, που, τόσο οι μαθητές όσο και οι ενήλικοι είναι, χωρίς τα θεατρικά παιχνίδια, αρκετά σφιγμένοι.

Υπεύθυνη Προγράμματος : Μαρία Αντωνία Γιαννακάκη

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων