Δώρα ευχές και κάλαντα στο Λεούσειο από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Καθιερωμένη πλέον  η επίσκεψη στο Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα από τους μαθητές και τις μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας την τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
   Μετά  τη γιορτή στο σχολείο, τα παιδιά ξεκίνησαν από το 2ο Γυμνάσιο περπατώντας και έφθασαν στο Λεούσειο μεταφέροντας χρήσιμα υλικά για  το καθημερινό συσσίτιο που παρασκευάζεται  εκεί και διανέμεται από τους ανθρώπους – εθελοντές.
Στην υποδοχή η υπεύθυνη του συσσιτίου καθηγήτρια κ. Έφη Παπαευασταθίου, η ψυχή του συσσιτίου και μέλος  του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Η κ. Παπαευσταθίου ενημέρωσε  τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον καθημερινό αγώνα που γίνεται στο Λεούσειο προκειμένου να ετοιμαστούν 65 μερίδες φαγητού.
  Από  την προηγούμενη ημέρα οι μαθήτριες είχαν ζυμώσει ψωμάκια και τα είχαν αποστείλει στο Λεούσειο Ίδρυμα. Η κίνηση αυτή θέλει να τονίσει το πνεύμα αγάπης και δοτικότητας που πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα, όλο  το χρόνο, και όχι μόνο τις Άγιες ημέρες.
  Οι μαθητές τραγούδησαν τα κάλαντα και αποχώρησαν δίνοντας μια υπόσχεση ότι δεν θα ξεχνούν ποτέ  τον αγώνα που γίνεται εκεί καθημερινά  για  τους συνανθρώπους μας.
   Αξίζει να πούμε ότι πολλά παιδιά δεν γνώριζαν την προσπάθεια αυτή του συσσιτίου και δεν είχαν ξαναμπεί στο κτίριο  του Λεουσείου Ιδρύματος.
     Τα παιδιά  συνόδευσε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γ.Μπήτρος και η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Κ. Αλυφαντή.

Ένα διαφορετικό Christmas Run με σκοπό την αγάπη και την προσφορά.

Πολλοί χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες και ένας Dj με μουσική, έθιμα και δώρα.

 Οι λουκουμάδες ήρθαν ζεστοί, τραγανοί και ζαχαρωμένοι στην ώρα τους  να  ολοκληρώσουν με τη γλύκα  τους μια απλή αλλά πολύ ζεστή γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.
   Μια περιπλάνηση στον κόσμο της Βυζαντινής εικονογραφίας  των ημερών αλλά  και της Δυτικής παράδοσης των ημερών, μαζί με έθιμα από όλο  τον κόσμο και  ιδιαίτερα από  τα νησιά  του Αιγαίου ήταν το περιεχόμενο  της γιορτής  που ετοίμασαν τα παιδιά  με πολύ χριστουγεννιάτικη μουσική από το Dj Αργύρη Γρυπαίο  και  το ηχοσύνολο  του.
  Πλούσια  κεράσματα από  το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και από την κ. Κασιμάκη Φλωρεντία  η οποία  ετοίμασε από τα ξημερώματα δύο τεράστια κουτιά με λουκουμάδες.

Ζυμώματα στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

    Για άλλη μια χρονιά οι μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου ζύμωσαν ψωμάκια  για να τα προσφέρουν στο Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα, προκειμένου να συνοδεύσουν  τις μερίδες  φαγητού που ετοιμάζονται και μοιράζονται σε απόρους.
   Μια  δράση  που σκοπό έχει να μας  εντάξει στον κλίμα  των ημερών και να καλλιεργήσει  τον εθελοντισμό και τη συλλογικότητα  που δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο αυτές  τις μέρες.
  Παράλληλα  η δράση αυτή  αποτελεί και ένα μάθημα  οικιακής οικονομίας. Μαθαίνει στα παιδιά πως μπορούν να  παρασκευάζουν  το ψωμί και  στο σπίτι τους.
   Και όταν  ζύμωναν παλιά  στα σπίτια πάντα προέβλεπαν να υπάρχει ένα καρβέλι – ψωμί  για  το γείτονα για έναν φίλο  για κάποιον που ήθελαν  να φιλέψουν.
Αυτό είναι  το  ελληνικό ήθος, αυτός ήταν ο τρόπος ζωής  των ανθρώπων  στις πόλεις και τα χωριά παλαιότερα.
   Αυτός είναι ο τρόπος  που θα μας βγάλει από  το καβούκι μας ή από την κρίση και θα μας κάνει να νοιαστούμε  για  τον άλλον για  τον αδελφό μας.

Μια μέρα στο Ίδρυμα Νιάρχου και στο Πλανητάριο το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

 Με  τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο πάρκο  του Ιδρύματος Νιάρχου και  στο Ευγενίδειο Ίδρυμα όπου οι μαθητές παρακολούθησαν  προβολή με θέμα: «Η ζωή στο σύμπαν».
  Μπορεί κάποιος να  διαφωνεί ή να έχει κάποιες ενστάσεις με  την ύπαρξη και λειτουργία αυτών  των μεγάλων χώρων, ακόμα και με  την  αρχιτεκτονική τους, ωστόσο δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι στον σημερινό Έλληνα αυτοί οι χώροι είναι μια όαση πολιτισμού.
  Αν κάτι είναι αξιοσημείωτο και αξίζει  κανείς να επισκεφθεί  τους χώρους  του Ιδρύματος Νιάρχου είναι  η  Εθνική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο ένα από τα δύο μεγάλα κτίρια  του συγκροτήματος. Ένας στην κυριολεξία χώρος πολιτισμού, άνετος, καθαρός, φωτεινός με πολύ κόσμο ιδιαίτερα  νέους ανθρώπους, φοιτητές – σπουδαστές  να μελετούν είτε από βιβλία είτε από Lap top.
 Στο  Πλανητάριο

Ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

 Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες  στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας για  την εορτή των Χριστουγέννων. Πολλές μαθήτριες με πολύ κέφι ξεκίνησαν το στολισμό  του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην  είσοδο του σχολείου. Σειρά έχουν οι τάξεις και οι υπόλοιποι χώροι ώστε όλα να είναι έτοιμα για να υποδεχτούμε την μεγάλη εορτή.
   Πέρα από την καθιερωμένη εορτή προγραμματίζονται δράσεις με πολλές εκπλήξεις καθώς θα πλησιάζει η ημέρα που τα σχολεία  θα κλείσουν για τις διακοπές  των εορτών.

Θύμηση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

    Μνήμες από  τα χρόνια της ζωής των απλών ανθρώπων  του μόχθου κατά  τη διάρκεια  της επταετίας 1967 -1973, αναδύθηκαν μέσα από  τη  γιορτή για  την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Η τρομοκρατία  των πολιτών από το καθεστώς των συνταγματαρχών, η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής, η καταπίεση, οι απαγορεύσεις, ο χαφιεδισμός, οι συλλήψεις, οι μεταγωγές κρατουμένων στις Φυλακές της Αίγινας, ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης ήταν τα στοιχεία εκείνα που σκιαγράφησαν τα θεατρικά σκετς αλλά και τα αποσπάσματα από ταινίες της εποχής εκείνης.
  Αποσπάσματα από το ΕΟΑ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) με τις μεγάλες γιορτές της χούντας στο Καλλιμάρμαρο, ενδεικτικές  της κακογουστιάς και της μεγαλομανίας  των ανθρώπων  του καθεστώτος, αλλά και αποσπάσματα από  τις ελληνικές ταινίες: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;». «Ένα τανκς στο κρεββάτι μου» και τα «Πέτρινα χρόνια»  με κυρίαρχη σκηνή αυτή της μεταγωγής κρατουμένων από τις Φυλακές  Αβέρωφ στην Αίγινα.
  25 μαθητές από όλες τις τάξεις  του σχολείου πλαισίωσαν την εορτή και κατόρθωσαν να μεταδώσουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής.

Φυτεύοντας ένα δέντρο στον κήπο του σχολείου.

 Περιμένοντας  τις βροχές  ετοιμάζονται  οι κήποι με νέα λουλούδια και δέντρα.
  Ένα από  τα καλύτερα  και  ουσιαστικότερα  μαθήματα  για τα παιδιά  να ασχολούνται  με τον κήπο του σχολείου   και να έρχονται σε επαφή με τη γη, με το χώμα, να νοιώθουν  τις εποχές και τις αλλαγές  τους και να φυτεύουν ένα δέντρο.
   Όπως  έλεγε και ο γέροντας Αμφιλόχιος  της Πάτμου, «φυτεύοντας ένα δέντρο, φυτεύεις ζωή και ελπίδα».
   Για άλλη μια  φορά μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου μαζί με  το γυμναστή  τους φύτεψαν δέντρα  για να ανανεωθεί ο κήπος  του σχολείου.

Το «Ξυπόλυτο τάγμα» στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Η καθιερωμένη σχολική εορτή  για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας, ήταν αφιερωμένη στη ζωή των παιδιών στα χρόνια  της γερμανικής κατοχής. Πέρα από την πείνα που αποδεκάτισε χιλιάδες παιδιά, έγινε αναφορά  στον καθημερινό αγώνα  για την επιβίωση των παιδιών, την εκπαίδευση, τα συσσίτια, τα παιδικά παιχνίδια την εποχή εκείνη, αλλά και για τη συμμετοχή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.
   Πολλά παιδιά έγιναν σαλταδόροι για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί ή μια μπομπότα, συμμετείχαν στην αντίσταση και στις οργανώσεις. Κάποια άλλα προσπαθούσαν να ξεχάσουν τα βάσανά τους και κυρίως την πείνα, παρακολουθώντας κουκλοθέατρο ή καραγκιόζη σε πρόχειρες και υπαίθριες σκηνές που στήνονταν σε αυλές και στις γωνιές  των δρόμων.
   Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος προβλήθηκε και ένα σημαντικό απόσπασμα από την ταινία: «Ξυπόλυτο τάγμα» που καθήλωσε  τους μαθητές και τις μαθήτριες με τις ρεαλιστικές εικόνες  της ανέχειας και της πείνας εκείνων των χρόνων.
   Αυτά  τα χρόνια  12.000  παιδιά δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα ενώ σε όλη την Ευρώπη ο αριθμός υπερβαίνει  το 1,5 εκατομμύριο.

Μέχρι τον Άι Νικόλα στην Καβουρόπετρα.

 Η πάλλευκη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένας αγαπημένος τόποςπεριπάτου για τους Κυψελιώτες και όχι μόνο. Ο Άγιος Νικόλαος δεσπόζει  στη  βόρεια πλευρά της Αίγινας, πάνω στο λόφο  του δίπλα σε έναν μικρό πευκώνα. Η θέα προς  την παραλία και τη θάλασσα  του Σαρωνικού είναι μοναδική με το ατελείωτο πήγαινε – έλα των πλοίων να οργώνει την επιφάνεια του νερού και να σπάει την κυριαρχία  του μπλε.
   Αυτή την ομορφιά  του τοπίου απήλαυσε μια μεγάλη ομάδα μαθητών  του 2ου Γυμνασίου το πρωί της Παρασκευής 5/9  στα πλαίσια  της αθλητικής ημέρας  του σχολείου. Το περπάτημα, η άσκηση είναι μέρος  της ημέρας αυτής και ευκαιρία να γνωρίσουμε  γωνιές και σημεία  του τόπου μας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό  του ναού και πήραν πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και την ιστορία  του. Σύμφωνα με την ιστορικό Γωγώ Κουλικούρδη ο ναός πιθανολογείται ότι είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού προς τιμήν του Ηρακλή.
  Για πολλά  χρόνια και μέχρι  τις αρχές  της δεκαετίας του ’80 δεν επιτρεπόταν από την αρχαιολογία η ανοικοδόμηση σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο που βρίσκεται η εκκλησία. Κατόπιν τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν και σήμερα κοντά  στο ναό υπάρχουν ακόμα και συγκροτήματα κατοικιών.

Αθλητική ημέρα στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

 Αθλητική ημέρα μετ’ εμποδίων λόγω κακοκαιρίας.Και αφού ο καιρός το επέτρεψε οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Αίγινας δραστηριοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή 5/9 με ομαδικά παιχνίδια που έλαβαν χώρα στους αθλητικούς χώρους  της Κυψέλης.
  Στο γήπεδο εδώ και καιρό έχει τοποθετηθεί ο παλιός τάπητας από το γήπεδο της Αίγινας, με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει ομορφήνει αλλά και να είναι πιό λειτουργικός.
  Η αθλητική ημέρα είναι ένας θεσμός πλέον για  τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και προσφέρεται για ποικίλες δράσεις που στόχο έχουν την τόνωση της συλλογικότητας, της συμμετοχής, της άσκησης και της γνώσης  των αθλημάτων.
   Για  τη φετινή χρονιά είχε ορισθεί Πανελλαδικά η 28η Σεπτεμβρίου ως αθλητική ημέρα, όμως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η πραγματοποίησή της  αναβλήθηκε και κάθε σχολείο έπραξε κρίνοντας από τον καιρό.