Στις 18 Φεβρουαρίου η δασκάλα μας μαζί με την κυρία Μαρία μας έδειξαν πως γίνεται το ψωμί. Η δασκάλα μας έφερε τα υλικά που ήταν : αλεύρι (σκληρό-μαλακό), μαγιά και αλάτι . Η κυρία Μαρία σε μια λεκάνη έβαλε χλιαρό νερό και διέλυσε την μαγιά, έριξε λίγο αλάτι και πρόσθεσε σιγά σιγά το μαλακό – σκληρό αλεύρι μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Την ζύμη την έκοψε σε μικρότερα μπαλάκια, έδωσε σχήμα φρατζόλας και τα έβαλε κοντά στο καλοριφέρ σκεπάζοντας τα με ένα τραπεζομάντιλο για να ξεκουραστεί η ζύμη και φουσκώσει. Η δασκάλα μας μετά από 1 ώρα τα πήγε στον φούρνο του χωριού για να τα ψήσει . Αργότερα πήγε και πήρε το έτοιμο πια ψωμί. Όλα τα παιδιά χαρήκαμε που είδαμε το ψωμί. Κάναμε έκπληξη στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου δίνοντας τους το δικό μας ψωμί. Ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και με αυτό που κάνουμε. Μου άρεσε αυτή η μέρα και θα ήθελα να κάνουμε τέτοιες Δευτέρες στην τάξη μας.

Δημήτρης Κουτσιμπάνας

Την Πέμπτη η Τρίτη τάξη πήγε στο φούρνο της Άλλης Μεριάς. Μόλις μπήκαμε μέσα είδαμε τους πάγκους του γεμάτους και μύριζε ωραία. Τότε ο κύριος Δημήτρης Κουτριάνος μας πήγε στο χώρο εργασίας όπου γίνεται το ψωμί και μας έδειξε τα μηχανήματα όπου είχαν για να γίνει το ψωμί. Πρώτα μας έδειξε το ζυμωτήριο, ήταν σαν ένα μεγάλο μίξερ που μέσα έριχνες πολύ αλεύρι και αλάτι και το σύρμα άρχιζε να ανακατεύει και από πάνω υπήρχε μια βρυσούλα που έριχνε νερό και γινόταν το ζυμάρι. Τότε ο κύριος Δημήτρης έκοβε λίγο από το ζυμάρι και ανάλογα από πόσο ψωμί ήθελε να φτιάξει το ζύγισε και μετά του έδινε σχήμα. Αμέσως μετά έβαλε το ζυμάρι στη στόφα. Η στόφα είναι ένας χώρος που βάζουμε το ψωμί για να ξεκουραστεί 20΄. Μετά βάζουμε το ψωμί από τη στόφα και το βάζουν στο φούρνο για 20΄. Τέλος βγάζουν το ψωμί και εμείς μπορούμε να το απολαύσουμε. Τότε η τάξη μου έκανε ερωτήσεις στο κύριο Δημήτρη και μας απαντούσε.
Ήταν μια εκπαιδευτική μέρα.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *