14. ΣΤ2 ΤΑΞΗ

1. Το άρωμα των Χριστουγέννων πλημμύρισε το Στ2. Οι μαθητές μαζί με τη δασκάλα τους την κα. Μαργαρίτα κατασκεύασαν ημερολόγια, στεφάνια, γούρια και πολλά άλλα.

2. Οι μαθητές της Στ 2 τάξης του σχολείου μας με τη δασκάλα τους κυρία Μαργαρίτα έφτιαξαν αποκριάτικα ανθρωπάκια από γυάλινα βάζα και ξύλινες κουτάλες . Καταπληκτικές κατασκευές από καταπληκτικά παιδιά. 

3. Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
.
(Στιχουργός: Πόλυ Βασιλάκη)

Οι μαθητές της Στ2 τάξης του σχολείου μας και η δασκάλα τους η κα Μαργαρίτα ζύμωσαν ο καθένας τη δική του Σαρακοστή και την έψησαν. Ακολουθούν φωτογραφίες.

4. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι μια συνειδητή επιθετική πράξη, στάση ή χειρισμός εναντίον ενός ατόμου ή αριθμών ατόμων και επιχειρείται από ένα η περισσότερα άτομα. Μπορεί να διαρκεί για σύντομη χρονική περίοδο ή για ολόκληρα χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάχρηση εξουσίας. Ο δράστης έχει σκοπό να βλάψει το παιδί –στόχο και δεν φοβάται την αντεκδίκηση διότι βασίζεται στην αδυναμία του παιδιού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς είναι ότι ο δράστης συνήθως υπερέχει του παιδιού-στόχου σε ότι αφορά τη σωματική δύναμη, υπάρχει δηλαδή ανισότητα στη δύναμη. Επίσης είναι σκόπιμη συμπεριφορά και συνήθως οι εκφοβιστικές πράξεις είναι επαναλαμβανόμενες. https://www.paidiatros.com/paidi/psychologia/sholikos-ekfovismos

Οι μαθητές της Στ2 τάξης και η δασκάλα τους κα Μαργαρίτα έφτιαξαν αφίσες εναντίον της Ενδοσχολικής Βίας. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

Έχοντας σαν άκουσμα γνωστή μελωδία του trapper  Τρανού, οι μαθητές της Στ2 ΄ Τάξης του σχολείου μας, συνεργάστηκαν σε ομάδες και έγραψαν τους ακόλουθους στίχους.

 

Συγγραφή στίχων από τους μαθητές της Στ2΄ Τάξης

 

Όλοι οι μάγκες του σχολείου θέλουν να εκφοβίζουνε,

θέλουν μόνο να χτυπάνε και να τραμπουκίζουνε.

Ξεσκεπάστε συμμορίες που με bulling λειτουργούν.

Είναι θύματα κι εκείνοι, γι’ αυτό έτσι αντιδρούν.

v    v   v

Με φοβίζουν μ’ εκβιάζουν και τρόμο παντού σκορπούν.

Θέλω μόνο να τους κάνω την πλευρά μου να δουν.

Ξέρουν μόνο να ξεσπάνε και να κατηγορούν.

Βοηθήστε με παιδιά, μην σιωπάτε άλλο πια.

v    v   v

Τα παιδιά όλα στο σχολείο βλέπουν και παρατηρούν,

Όμως τίποτα δεν κάνουν κι επιλέγουν να σιωπούν.

Θεατής άλλο μη μένεις και κάνε το σωστό.

Αν το κάνεις και εσύ, θα σωθώ κι εγώ μαζί.

v    v   v

Δε μ’ αρέσει να με δέρνεις και να με πονάς.

Δε μ’ αρέσει να ‘μια θύμα και σε μένα να ξεσπάς.

Τη μαγκιά σου μην πουλάς σε μικρότερα παιδιά.

Σταμάτα πια να εκφοβίζεις και τον τρόμο να γεννάς.

v    v   v

Λέξεις, πράξεις, κοροϊδίες άσε στην άκρη , αν τολμάς.

Τον νταή πια να μην κάνεις στις παρέες που γυρνάς.

Σεβασμό εγώ γυρεύω, δε φοβάμαι άλλο πια.

Κάτω οι εκβιασμοί σου και το ύφος που πουλάς.

v    v   v

Είσαι θύτης κι εγώ θύμα και εκφοβισμό πουλάς.

Λόγια λες που πληγώνουν και τον πανικό γεννάς.

Θύμα σου δεν είμαι άλλο σου φωνάζω δυνατά!

Αντιδρώ και προχωράω με το κεφάλι μου ψηλά!

 

5. 

25η Μαρτίου 1821-25η Μαρτίου 2023. Διακόσια δύο (202) ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που οι Έλληνες σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης και αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό. Διακόσια (200) ολόκληρα; Χρόνια από την στιγμή που οι Έλληνες έγραψαν ιστορία και με τις θυσίες τους και την αυταπάρνησή τους ενέπνευσαν, όχι μόνο τις επόμενες γενιές Ελλήνων, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Άλλωστε ο ιστορικός έχει χαρακτηρίσει την Ελληνική Επανάσταση ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης, αφού τα αποτελέσματά της επέφεραν τεράστιες αλλαγές που έχουν αντίκτυπο μέχρι και στις ημέρες μας.

Μια Επανάσταση που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή σπουδαίων ανθρώπων, τεράστιο προσωπικοτήτων. Ανθρώπων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ανθρώπων που θυσίασαν τις ζωές τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης (και λόγω της αδυναμίες εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας COVID-19) ο Δήμος Αγίας Παρασκευής επιχειρεί μια μίνι ιστορική αναδρομή στις κορυφαίες προσωπικότητες του μεγαλύτερου Αγώνα του Έθνους.

Προσωπικότητες που με το αίμα τους και την ψυχή τους υπέγραψαν την Ελευθερία μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ

ΠΑΠΑΦΕΛΕΣΣΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

ΚΙΤΣΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ 

Οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης με τη δασκάλα τους την κα. Μαργαρίτα παρουσιάζουν τις εργασίες τους, οι οποίες βρίσκονται στον πίνακα ανακοινώσεων του 2ου ορόφου, έξω από την τάξη τους. Θαυμάστε τη δουλειά τους.

6.

Η σημασία της Μεγάλης Εβδομάδος

Η Μεγάλη εβδομάδα για τους περισσότερους σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα και δεύτερον νηστεία. Και μπορεί στο μυαλό μας τώρα αυτά να φαντάζουν λογικά και αυτονόητα, λίγες δεκαετίες όμως πριν, η Μεγάλη Εβδομάδα σήμαινε πολλά περισσότερα για τους Έλληνες.

Κάθε μέρα είχε την ιεροτελεστία της, τα πρέπει της και τα μη. Κάθε τόπος είχε τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα που η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων πρόσταζε να ακολουθήσουν. Άλλωστε πίστευαν ακράδαντα ότι η Μεγάλη Εβδομάδα, οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου και τη νίκη της ζωής, σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης.

Τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, είναι βγαλμένα από τις ρίζες του πολιτισμού και τις διηγήσεις των γιαγιάδων, έθιμα που κάποια καλά κρατούν με το πέρασμα του χρόνου και κάποια άλλα καλούμαστε να τα αναβιώσουμε.

Η Μεγάλη Εβδομάδα, οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου, τη νίκη της ζωής σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης. Τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, είναι βγαλμένα από τις ρίζες του πολιτισμού και τις διηγήσεις των γιαγιάδων, έθιμα που κάποια καλά κρατούν με το πέρασμα του χρόνου και κάποια άλλα καλούμαστε να τα αναβιώσουμε.

Στην Κεφαλονιά λένε:
«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί.”

Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα, ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά κυρίως, ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές και οι γλάστρες βάφονται κόκκινες.Επίσης, στις μέρες μας, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο.

Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, φτιάχνονται νωρίτερα τα κουλουράκιακαι τα τσουρέκια.

Μεγάλη Τετάρτη

Τη Μεγάλη Τετάρτη, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλουράκια την επόμενη ημέρα.Παλιότερα, στην Αθήνα οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν αλεύρι, το οποίο ζύμωναν χωρίς προζύμι. Ο παπάς ακουμπούσε πάνω στη ζύμη το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι φούσκωνε. Αυτό αποτελούσε το προζύμι της χρονιάς.

Μεγάλη Πέμπτη

Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα του και κρασί που συμβολίζει το αίμα του. Το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού.Ένα από τα κυριότερα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και το ζύμωμα των τσουρεκιών. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα των Παθών. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα.Για τους πιστούς, η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Πολλοί φτιάχνουν ταχινόσουπα και άλλοι συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξίδι εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού. 

https://www.argiro.gr/2019/04/megali-evdomada-kai-ta-ethima-ton-imeron-mechri-pascha/

https://www.argiro.gr/2019/04/megali-evdomada-kai-ta-ethima-ton-imeron-mechri-pascha/

Οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης και η δασκάλα τους κα. Μαργαρίτα, υποδέχονται το Πάσχα μέσα από τις υπέροχες κατασκευές τους. Δείτε τες και θαυμάστε τες.

 

2.Κατασκευές Πασχαλινές

Μετά από 2 χρόνια καραντίνας, ξαναλειτούργησε το πασχαλινό εργαστήρι του Στ2 του 2ου Δ. Σχ. Πειραιά. Χρώμα, κέφι, χαρά στόλισαν την τάξη μας και έφεραν χαμόγελα στα μαθητούδια μου, στα υπέροχα παιδιά μου. Καλή Λαμπρή, αγαπημένα μου.278359942 10216470609636172 544930257102942062 n278361122 10216470611996231 5563240958224150307 n278361616 10216470608276138 5312623419425206978 n278367385 10216470614116284 7811868614679302212 n278368329 10216470617636372 7613472876162688856 n278371393 10216470619196411 194960984579015303 n278376396 10216470607436117 8521961924228802862 n278380993 10216470613836277 938345075595067072 n278388797 10216470618556395 5774097844852493068 n278389433 10216470612436242 1057484365880512384 n278391056 10216470615236312 7132958425977444187 n278407738 10216470618876403 4301579050448861794 n278409876 10216470613236262 2560854892791365235 n278412348 10216470604996056 2606441454645952339 n278422886 10216470615876328 8838717394330535910 n278435727 10216470605276063 4087372840777275041 n

278288411 10216470618276388 3853128481469637063 n278301349 10216470604196036 2127531508392603477 n278302336 10216470605956080 8190442801350165135 n278310865 10216470610076183 321361325937355077 n278310890 10216470608796151 2059185958062759565 n278320003 10216470604716049 7722683835835569063 n278327176 10216470614756300 1057508073131173839 n278328575 10216470606796101 2298516029974795642 n278331501 10216470611156210 7199935292140834908 n278338208 10216470612916254 8738947541634818921 n278338960 10216470614396291 210218124566882152 n278342865 10216470609196161 2628413584257621479 n278342882 10216470611436217 6074020757204638586 n278353270 10216470616676348 6186220468014714656 n278445121 10216470603636022 5176605012652280989 n278445724 10216470606356090 4797781652184428006 n278446273 10216470607756125 4532702029106133235 n278452783 10216470603916029 8351041170855680351 n278474760 10216470616356340 4473499741492055663 n278480634 10216470610396191 2454401464783233946 n

 

278492216 10216470605636072 5823059183932834176 n278551188 10216470616996356 1322765236947789604 n

15.04.2022 Η Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από την Τέχνη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

“Τα Δικαιώματα των παιδιών”

278504172 1355480884964668 8374916496327248341 n278376440 1377759766031568 6210113329785530203 n

22.10.2021 Οι μαθητές του ΣΤ2 με την εκπαιδευτικό τους, κ. Κουμεντάκου : «Με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και τη Γερμανική κατοχή που ακολούθησε, θα εκπονήσουμε το σχέδιο εργασίας: «Ο Πειραιάς διηγείται: Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και η γερμανική κατοχή». Οι δρόμοι, τα αγάλματα, το νοσοκομείο Μεταξά, διηγούνται την ιστορία τους. Τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας. 81 χρόνια μετά!»


Μετάβαση στο sway.office.com.