1. Το άρωμα των Χριστουγέννων πλημμύρισε το Στ2. Οι μαθητές μαζί με τη δασκάλα τους την κα. Μαργαρίτα κατασκεύασαν ημερολόγια, στεφάνια, γούρια και πολλά άλλα.
2. Οι μαθητές της Στ 2 τάξης του σχολείου μας με τη δασκάλα τους κυρία Μαργαρίτα έφτιαξαν αποκριάτικα ανθρωπάκια από γυάλινα βάζα και ξύλινες κουτάλες . Καταπληκτικές κατασκευές από καταπληκτικά παιδιά.
3. Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.
Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!
Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:
Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
.
(Στιχουργός: Πόλυ Βασιλάκη)
Οι μαθητές της Στ2 τάξης του σχολείου μας και η δασκάλα τους η κα Μαργαρίτα ζύμωσαν ο καθένας τη δική του Σαρακοστή και την έψησαν. Ακολουθούν φωτογραφίες.
4. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι μια συνειδητή επιθετική πράξη, στάση ή χειρισμός εναντίον ενός ατόμου ή αριθμών ατόμων και επιχειρείται από ένα η περισσότερα άτομα. Μπορεί να διαρκεί για σύντομη χρονική περίοδο ή για ολόκληρα χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάχρηση εξουσίας. Ο δράστης έχει σκοπό να βλάψει το παιδί –στόχο και δεν φοβάται την αντεκδίκηση διότι βασίζεται στην αδυναμία του παιδιού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς είναι ότι ο δράστης συνήθως υπερέχει του παιδιού-στόχου σε ότι αφορά τη σωματική δύναμη, υπάρχει δηλαδή ανισότητα στη δύναμη. Επίσης είναι σκόπιμη συμπεριφορά και συνήθως οι εκφοβιστικές πράξεις είναι επαναλαμβανόμενες. https://www.paidiatros.com/paidi/psychologia/sholikos-ekfovismos
Οι μαθητές της Στ2 τάξης και η δασκάλα τους κα Μαργαρίτα έφτιαξαν αφίσες εναντίον της Ενδοσχολικής Βίας. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.
Έχοντας σαν άκουσμα γνωστή μελωδία του trapper Τρανού, οι μαθητές της Στ2 ΄ Τάξης του σχολείου μας, συνεργάστηκαν σε ομάδες και έγραψαν τους ακόλουθους στίχους.
Συγγραφή στίχων από τους μαθητές της Στ2΄ Τάξης
Όλοι οι μάγκες του σχολείου θέλουν να εκφοβίζουνε,
θέλουν μόνο να χτυπάνε και να τραμπουκίζουνε.
Ξεσκεπάστε συμμορίες που με bulling λειτουργούν.
Είναι θύματα κι εκείνοι, γι’ αυτό έτσι αντιδρούν.
v v v
Με φοβίζουν μ’ εκβιάζουν και τρόμο παντού σκορπούν.
Θέλω μόνο να τους κάνω την πλευρά μου να δουν.
Ξέρουν μόνο να ξεσπάνε και να κατηγορούν.
Βοηθήστε με παιδιά, μην σιωπάτε άλλο πια.
v v v
Τα παιδιά όλα στο σχολείο βλέπουν και παρατηρούν,
Όμως τίποτα δεν κάνουν κι επιλέγουν να σιωπούν.
Θεατής άλλο μη μένεις και κάνε το σωστό.
Αν το κάνεις και εσύ, θα σωθώ κι εγώ μαζί.
v v v
Δε μ’ αρέσει να με δέρνεις και να με πονάς.
Δε μ’ αρέσει να ‘μια θύμα και σε μένα να ξεσπάς.
Τη μαγκιά σου μην πουλάς σε μικρότερα παιδιά.
Σταμάτα πια να εκφοβίζεις και τον τρόμο να γεννάς.
v v v
Λέξεις, πράξεις, κοροϊδίες άσε στην άκρη , αν τολμάς.
Τον νταή πια να μην κάνεις στις παρέες που γυρνάς.
Σεβασμό εγώ γυρεύω, δε φοβάμαι άλλο πια.
Κάτω οι εκβιασμοί σου και το ύφος που πουλάς.
v v v
Είσαι θύτης κι εγώ θύμα και εκφοβισμό πουλάς.
Λόγια λες που πληγώνουν και τον πανικό γεννάς.
Θύμα σου δεν είμαι άλλο σου φωνάζω δυνατά!
Αντιδρώ και προχωράω με το κεφάλι μου ψηλά!
5.
2.Κατασκευές Πασχαλινές
Μετά από 2 χρόνια καραντίνας, ξαναλειτούργησε το πασχαλινό εργαστήρι του Στ2 του 2ου Δ. Σχ. Πειραιά. Χρώμα, κέφι, χαρά στόλισαν την τάξη μας και έφεραν χαμόγελα στα μαθητούδια μου, στα υπέροχα παιδιά μου. Καλή Λαμπρή, αγαπημένα μου.
15.04.2022 Η Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από την Τέχνη
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
“Τα Δικαιώματα των παιδιών”
22.10.2021 Οι μαθητές του ΣΤ2 με την εκπαιδευτικό τους, κ. Κουμεντάκου : «Με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και τη Γερμανική κατοχή που ακολούθησε, θα εκπονήσουμε το σχέδιο εργασίας: «Ο Πειραιάς διηγείται: Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και η γερμανική κατοχή». Οι δρόμοι, τα αγάλματα, το νοσοκομείο Μεταξά, διηγούνται την ιστορία τους. Τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας. 81 χρόνια μετά!»