10. Δ2 ΤΑΞΗ

Δ2

 

Οι μαθητές της Δ2 τάξης εμπνεύστηκαν από το έργο του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη και με την καθοδήγηση της δασκάλας τους δημιούργησαν τον δικό τους πίνακα για να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια κατασκεύασαν ανθρωπάκια από αλουμινόχαρτο με συνθήματα και κόκκινα γαρίφαλα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Το αγόρι και η πόρτα

Εκεί που έπεσε
είναι μια κόκκινη λίμνη,
ένα κόκκινο δέντρο,
ένα κόκκινο πουλί.

Σηκώθηκε όρθια
η πεσμένη καγκελόπορτα-
χιλιάδες άλογα.
Λαός καβαλίκεψε.
Κομνηνέ! – φωνάξαμε.
Γύρισε και μας κοίταξε
δε φορούσε επίδεσμο
ούτε στεφάνι.
Άσπρα άλογα, κόκκινα άλογα
και μαύρα, πιο μαύρα-
καλπασμός, – η ιστορία
Να προφτάσουμε.

Οι μαθητές μας της Δ2 Τάξης και η δασκάλα τους η κα. Ελένη Τσόλκα γιόρτασαν την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με όμορφες κατασκευές. Δείτε τη δουλειά τους.

 

Οκτώβρης 1940, του Γιάννη Ρίτσου

Ανοίγουν τα παράθυρα
κι όσοι μένουν χαιρετούν αυτούς που φεύγουν
και φεύγουν όλοι.
Γέμισαν οι πόλεις τύμπανα και σημαίες.
Ορθή η αυγή σημαιοστολίζει τα όνειρά μας
κι η Ελλάδα λάμπει μες στα φώτα των ονείρων μας .
Ο ήλιος πλυμένος
με το καθάριο πρόσωπο στραμμένο στον άνθρωπο,
χαιρετάει τους δρόμους που τραβούν στη μάχη.
Αυτοκίνητα περνούν γεμάτα πλήθος.
Αποχαιρετιούνται στις πόρτες και γελάνε
ύστερα ακούγονται τ’ άρβυλα στην άσφαλτο,
το μεγάλο τραγούδι των αντρίκιων βημάτων
που μακραίνει και σβήνει στο βάθος του δρόμου,
ως το βραδινό σταθμό με τα χαμηλωμένα φώτα.
Εκεί τα τρένα περιμένουνε
σφυρίζουν για λίγο έξω από την πόλη,
ακούγονται οι αποχαιρετιστήριοι πυροβολισμοί
κι ύστερα όλα σωπαίνουν και περιμένουν.
Διαβάζουμε τα τελευταία παραρτήματα:
Νικούμε. Νικούμε.
Πάντα νικάει το δίκιο!
Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.
Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.”Αθήνα, Νοέμβριος 1940, Γιάννης Ρίτσο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα έφτασε στη Δ2 τάξη του σχολείου μας. Τα παιδιά με τη δασκάλα τους την κα. Γιώτα έφτιαξαν υπέροχες δημιουργίες.

2. Η Δ2 τάξη στον πίνακα ανακοινώσεων στον δεύτερο όροφο του σχολείου κρέμασε τις εργασίες της. Ποικίλα τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές μας! Τα ζώα, τα ψάρια “οι εισβολείς των θαλασσών”, τα λουλούδια, την ανακύκλωση, τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, τις σχέσεις με τους γείτονές μας, τους Τούρκους, και συνταγές για … πεντανόστιμα τρουφάκια!

3. Οι μαθητές του Δ2 τμήματος με τη δασκάλα τους την κυρία Γιώτα έφτιαξαν όμορφους κλόουν από πλαστικά μπουκάλια. Υπέροχες δημιουργίες, από τους μικρούς μας καλλιτέχνες!

4. Πώς φτιάχνετε ένα κόμικ;

Οι μαθητές της Δ2 τάξης υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας. Γιώτας έφτιαξαν κόμικ. Ακολουθεί δείγμα της δουλειάς τους.

5. Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.

https://www.nextdeal.gr/epikairotita/koinonia/68866/25i-martioy-1821ti-giortazoyme

Οι μαθητές της Δ2 τάξης με τη δασκάλα τους κα. Γιώτα μίλησαν για τους ήρωες του 1821 και βρήκαν πληροφορίες γι΄ αυτούς. Στη συνέχεια δημιούργησαν μία παρουσίαση, την οποία την έβαλαν στον πίνακα ανακοινώσεων έξω από την τάξη τους στον 2ο όροφο.

Ακολουθεί δείγμα της δουλειάς τους.

 

6. Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή αλλά δεν γνωρίζουμε ίσως τον ακριβή λόγο. Αυτό λοιπόν γίνεται κάθε χρόνο, έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και βασίζεται στην εξής παράδοση.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, ο Εβραίοι γιόρταζαν το πέρασμα από την Ερυθρά θάλασσα με επικεφαλής τον Μωυσή την 14η μέρα του μήνα Νισάν, δηλαδή ανήμερα της πρώτης εαρινής πανσελήνου.

Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Εβραίους, ωστόσο αργότερα θέλοντας να το συνδέσουν με την αναστάσιμη ημέρα, την Κυριακή, αποφάσισαν να το γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά την ανοιξιάτικη πανσέληνο ούτως ώστε να μην συμπίπτει με το εβραϊκό.

Πως όμως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το εξής:

Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.

Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.

Σημειώστε ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.

 

Η αγαπημένη μας κα. Πολυξένη, η δασκάλα των εικαστικών του σχολείου μας κατασκεύασε με τους μαθητές των τάξεων Δ1 και Δ2 πασχαλινά κουνελάκια. Θαυμάστε τα έργα των μικρών δημιουργών.

7. Οι μικροί μαθητές του Δ2 τμήματος με τη βοήθεια των οδηγιών της δασκάλας τους κας Γιώτας, αλλά και τη βοήθεια της κας. Αλεξάνδρας Κοντάκου έφτιαξαν πασχαλινές κατασκευές, που πραγματικά θα τις λατρέψετε. Δείτε τις!

8. Οι μαθητές μας του Δ2 τμήματος και η δασκάλα τους η κα. Γιώτα υποδέχτηκαν τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, στολίζοντας την πόρτα του τμήματος με χειροποίητα λουλούδια. Ένας ολάνθιστος κήπος στήθηκε από τα παιδιά μας. Καλό Μήνα!

9. Στο μάθημα της Γλώσσας, οι μαθητές του Δ2 τμήματος μίλησαν με τη δασκάλα τους για τα δικαιώματα των παιδιών και φιλοτέχνησαν μία αφίσα. Μια υπέροχη δουλειά από τα παιδιά μας!

10. Στο μάθημα της Γλώσσας η δασκάλα του Δ2 τμήματος κα. Γιώτα με τους μαθητές της ασχολήθηκαν με την Κυκλοφοριακή Αγωγή και κατασκεύασαν την αφίσα που κρέμασαν έξω από την τάξη τους με σκοπό να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου.

 

11. Η Μητέρα, το πιο αγαπητό πρόσωπο της ζωής μας τιμάται κάθε χρόνο την 2η Κυριακή του Μαΐου. Οι μαθητές του Δ2 τμήματος του σχολείου μας με τη βοήθεια της δασκάλας τους κας Γιώτας αλλά και με τη βοήθεια της κας Αλεξάνδρας έφτιαξαν πανέμορφα τριαντάφυλλα για να προσφέρουν στις μανούλες τους.

ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Στέλιος Σπεράντσας

Τη δουλειά τελειώσαμε
με καλή καρδιά.
Κλείστε τα βιβλία σας
τώρα πια, παιδιά!

Ώρα για το σπίτι μας,
ώρα ευλογημένη.
Το τραπέζι στρώθηκε
και μας περιμένει!

Πάμε στης μανούλας μας
τη ζεστή αγκαλιά.
Πάμε, για να πάρουμε
δυο γλυκά φιλιά!

Να της πούμε σήμερα
με χαρά μεγάλη,
πόσα ωραία μάθαμε
στο σχολειό μας πάλι!