STEAM INNOVATIVE TEACHING IN THE DIGITAL ERA-1η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων του Προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ 2023-2-BG01-KA210-SCH-000176961 με θέμα STEAM INNOVATIVE TEACHING IN THE DIGITAL ERA πραγματοποιήθηκε η 1η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων στη Βουλγαρία από 31 Μαΐου ως 6 Ιουνίου 2024.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου, εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας, και  κος Νικόλαος Γιαννέλος, εκπαιδευτικός Μουσικής συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη μαζί με εκπαιδευτικούς από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Βουλγαρίας (συντονιστής), της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας και της Εσθονίας.

Το πρόγραμμα προωθεί την εκπαίδευση STEAM που επικεντρώνεται στη μάθηση μέσω της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών και στόχο έχει την εξερεύνηση καλών πρακτικών και τη δημιουργία καινοτόμων μαθημάτων STEAM.

Για τον σκοπό αυτό η επίσκεψη ξεκίνησε με επιμόρφωση των συμμετεχόντων στις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας μέσω της παρακολούθησης βιωματικού εργαστηρίου κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπαιδευτικοί εξασκήθηκαν στη χρήση ψηφιακών εργαλείων που είναι αναγκαία για τη δημιουργία μαθημάτων STEAM. Στη συνέχεια, σχηματίζοντας δύο μικτές διεθνείς ομάδες, εργάστηκαν για τη δημιουργία και την εφαρμογή καινοτόμων μαθημάτων χρησιμοποιώντας εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής.

Τα μαθήματα, που υλοποιήθηκαν στην Αγγλική γλώσσα, θα μεταφραστούν και θα εφαρμοστούν στα σχολεία των εταίρων και θα κοινοποιηθούν και σε άλλα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω της πλατφόρμας eTwinning, ενώ το Σεπτέμβριο του 2025 θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο.

Α’ τάξη – Οι δράσεις μας

Η πρώτη σχολική χρονιά στο Δημοτικό ολοκληρώθηκε!
Γέλια, χαρές, χαμόγελα, καινούργια αρχή, γνώση δημιουργία ανακαλύψεις…! Στιγμές που φτιάξαμε μαζί.
Πολύτιμες κοινές μας αναμνήσεις! Με δύναμη και έμπνευση από αυτές, συνεχίστε να δημιουργείτε στη ζωή σας…..
Σας ευχαριστούμε για τη χρονιά που μας χαρίσατε!
Οι εκπαιδευτικοί: Σοφία Μπαζή, Χρύσα Σουλιώτη, Δέσποινα Αντωνιάδου
9 1

Αποχαιρετιστήρια γιορτή λήξης της ΣΤ’ τάξης 2023-2024

Ανάμεσα σε γέλια και δάκρυα ,σε αναμνήσεις από τα έξι  χρόνια στο δημοτικό σχολείο  και σε όνειρα για την καινούρια σελίδα της ζωής τους,  τα  παιδιά της  Στ΄ Τάξης μας αποχαιρέτησαν. Μέσα από αποσπάσματα διαφόρων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου μας “ταξίδεψαν” και μας πρόσφεραν όμορφες στιγμές. Ακολούθησε πάρτι, το οποίο οργανώθηκε άψογα από τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ ο DJ   συνόδευε με ευχάριστη μουσική. Ήταν μια καταπληκτική βραδιά!  Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την υπέροχη  εκδήλωση!

Καλό καλοκαίρι!

Παίζοντας, κατασκευάζω τις Μαθηματικές έννοιες της Α’ Δημοτικού

Το ταξίδι στη γνώση και τη ζωή αρχίζει στην Α΄ Δημοτικού, σ’ ένα περιβάλλον που δεν καταπιέζει αλλά γοητεύει, με βασική επιδίωξη τη γνωστική επάρκεια, την καλλιέργεια  μαθηματικής σκέψης και κριτικά σκεπτόμενων αυριανών πολιτών.

Η πρώτη αρίθμηση, αποτελεί την αφετηρία της ενασχόλησης με τους αριθμούς και περιλαμβάνει την ανάπτυξη των πρώτων αριθμητικών εννοιών, όπως είναι τα ψηφία, οι αριθμητικές λέξεις, οι φυσικοί αριθμοί, η αξία θέσης των ψηφίων, το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης και οι αριθμητικές πράξεις.

Η εκπαιδευτική δράση που υλοποιήθηκε περιλαμβάνει δράσεις βιωματικού χαρακτήρα για τη διδασκαλία των ενοτήτων: υπέρβαση της δεκάδας και πολλαπλασιασμός – διαίρεση. Ένας από τους τρόπους μέσα από τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η μάθηση, είναι το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι αυθόρμητο, ευχάριστο και δημιουργικό.

«Παιχνίδι στην αυλή»

Με σκοπό, λοιπόν να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες τη σημασία των αριθμών, προτάθηκαν δραστηριότητες και καταστάσεις από την καθημερινή ζωή, οι οποίες δίνουν νόημα και επιτρέπουν τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας και σημασίας των αριθμών. Στον όμορφο προαύλιο χώρο λοιπόν του σχολείου μας, στις 11/6/2024, οι μαθητές Α1 τμήματος με την σύμπραξη των εκπαιδευτικών Δέσποινας Αντωνιάδου και Σοφίας Μπαζή διδάχτηκαν την υπέρβαση της δεκάδας, παίζοντας το παιχνίδι: «Τα παπάκια κολυμπάνε». Ειδικότερα, γεμίσαμε μια παιδική πισίνα με νερό, θέτοντας δραστηριότητες πρόσθεσης και αφαίρεσης, αξιοποιώντας 2 απόχες, 9 παπάκια ροζ και 9 κίτρινα.

Γράψαμε στον πίνακα προσθέσεις και αφαιρέσεις που το αποτέλεσμα τους υπερέβαινε το 10 και ζητήσαμε από τους μαθητές/τριες να υπολογίσουν το αποτέλεσμα της πράξης (π.χ. 9+6=15) και να ρίξουν ή να αφαιρέσουν από την πισίνα τα αντίστοιχα παπάκια.

Μπορεί να βραχήκαμε λίγο (καλοκαίρι είναι δεν πειράζει) και να ζεσταθήκαμε, αλλά μάθαμε να κάνουμε καταμέτρηση αντικειμένων μιας συλλογής και σύγκριση ποσοτήτων.

«Πάμε όλοι μαζί στη λαϊκή»

Όμως τα παιχνίδια δε σταμάτησαν εκεί… μη ξεχνάτε είμαστε παιδιά και λατρεύουμε τα παιχνίδια. Ετοιμαστήκαμε λοιπόν για τα ψώνια μας στη λαϊκή. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, μαζί με τους δασκάλους τους αποφάσισαν να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά. Έφεραν 5 καλάθια που το καθένα είχε μέσα 4 πορτοκάλια. Έτσι γράψαμε στον πίνακα «4+4+4+4+4=20 ή 5 φορές το 4 μας κάνει 20». Αφού συζητήσαμε με ποιον τρόπο, καταλήξαμε στο αποτέλεσμα και μοιράστηκαν τα καλάθια ένα σε κάθε ομάδα. Στη συνέχεια, κάποια παιδιά χρειάστηκαν μήλα. Τα καλάθια ήταν 3 και είχαν μέσα 5 μήλα το καθένα. Όλοι μαζί με τις ομάδες τους μετρήσανε πόσα είναι τα μήλα και γράψαμε «5+5+5=15 ή 3 φορές το 5 μας κάνει 15». Η ίδια διαδικασία πραγματοποιήθηκε και για τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά. Έπειτα οι μαθητές/τριες, κλήθηκαν να κάνουν αγορές από τα καλάθια με τα προϊόντα του πάγκου, με χειραπτικά υλικά, όπως 1λεπτό, 2λεπτά, 5λεπτά και 10λεπτά, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με αγοραπωλησίες. Στο τέλος, αποφασίσαμε ότι θα μοιράσουμε στους μαθητές της τάξης βερίκοκα και καραμέλες. Οι καραμέλες ήταν 32 και τα βερίκοκα ήταν 16.«Η τάξη έχει 16 μαθητές, πώς θα τα μοιράσουμε δίκαια;»Αφού οι μαθητές βρήκαν το σωστό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι κατανόησαν τις μαθηματικές έννοιες, απόλαυσαν τα γευστικά αυτά φρούτα και τα γλυκίσματα.

Γέλια, φωνές και χαμόγελα πλημμύρισαν το προαύλιο μας και ύστερα τα παιδιά επέστρεψαν στην τάξη τους πιο πλούσιοι σε εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι η μάθηση…. είναι παιχνίδι.

Τι λέτε θα παίξετε και εσείς μαζί μας;

Πρόγραμμα eTwinning: WELLBEING AMBASSADORS (ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ)

Wellbeing Ambassadors (Πρεσβευτές της Ευημερίας) είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning που υλοποίησε το τμήμα Δ2 του σχολείου μας σε συνεργασία με σχολεία από την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Πολωνία. Οι μικροί μας μαθητές ανακάλυψαν τρόπους για να βελτιώσουν την ψυχολογική, τη σωματική και την κοινωνική ευημερία μέσα από τη συμμετοχή τους σε συνεργατικές δραστηριότητες. «Συνάντησαν» τους φίλους τους από τις άλλες χώρες διαδικτυακά, συνομίλησαν ανταλλάσσοντας απόψεις, γιόρτασαν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, περπάτησαν στη φύση, μαγείρεψαν υγιεινό πρωινό στο σχολείο. WELLBEING LOGO

Έπαινος συμμετοχής στον διαγωνισμό συλλογής μπαταριών

Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές του σχολείου επέδειξαν περιβαλλοντική ευαισθησία και συγκέντρωσαν σημαντική ποσότητα μπαταριών, οι οποίες ανακυκλώθηκαν όπως προβλέπεται, αποσπώντας άλλη μια βράβευση γι’ αυτή τους τη συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό.

epainos epibrabeysis

“Διδακτικές επισκέψεις σε μουσεία της πόλης μας από την Α’ τάξη “

Τα τμήματα της Α’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν  κατά το σχολικό έτος 2023-2024, δύο διδακτικές επισκέψεις σε μουσεία της πόλης μας, στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος.

 Στόχοι των επισκέψεων ήταν να μπορέσουν οι μαθητές:
-Να κατανοήσουν την έννοια “μουσείο”, το θεσμό και τη χρησιμότητα,τα αντικείμενα -εκθέματα και τα είδη τους,
-Να διαμορφώσουν κώδικα συμπεριφοράς στο μουσείο,
-Να εξοικειωθούν με το συγκεκριμένο μουσείο,το χώρο,την ιστορία και το περιεχόμενο των συλλογών του,
-Να έρθουν σε επαφή με μερικά από τα εκθέματα,
-Να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους,
-Να αναπτύξουν έρευνα σύμφωνα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα,
-Να συνεργαστούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων,σύμφωνα με τις αρχές της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας,
-Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση από τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια σύνθετη διαδικασία και τέλος
-Να σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διαφύλαξής της, ως στοιχείο επιβίωσης του λαού μας.
 Πριν από κάθε επίσκεψη έγινε κατάλληλη προετοιμασία των μαθητών στην τάξη σχετικά με την έννοια του μουσείου, το θεσμό και τα είδη των συλλογών. Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο μουσείο που θα επισκέπτονταν,την ιστορία του, τον τόπο που βρίσκεται και τις συλλογές του. Τέλος, οι μαθητές γνώρισαν στην τάξη μερικά από τα εκθέματα που επρόκειτο να αξιοποιηθούν στο μουσείο, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον τους .
 Η πρώτη διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 16-04-2024, στο Δημοτικό Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο “Λ.&Ν.Σακελλαρίου”.
 Εκεί, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το πολιτιστικό παρελθόν, την τοπική ιστορία και τη λαογραφία της Καρδίτσας, μέσα από τη γνωριμία με τα εκθέματα του μουσείου.Μια ευγενική κυρία που ήταν υπεύθυνη για την ξενάγηση, παρουσίασε στους μαθητές λαογραφικό υλικό (κοσμήματα , φορεσιές , ξύλινα έπιπλα, χάλκινα σκεύη, υφαντά και αγροτικά εργαλεία) με την αναπαράσταση του καραγκούνικου σπιτιού των αρχών του αιώνα καθώς και τις παραδοσιακές φορεσιές. Επιπλέον, οι μαθητές θαύμασαν από κοντά τα προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού και πρωθυπουργού Ν.Πλαστήρα, της μεγαλύτερης ιστορικής φυσιογνωμίας που ανέδειξε η πόλη τον 20ο αιώνα, καθώς και την εντυπωσιακή αρχιερατική στολή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, όταν ήταν μητροπολίτης Ιωαννίνων. Στο τέλος, τα παιδιά αντιλήφθηκαν την παραδοσιακή φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας και αισθάνθηκαν τη ζεστασιά ενός παλιού σπιτικού!
 Η δεύτερη διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας στις 31-05-2024. Η κ. Λευκή Θεογιάννη, αρχαιολόγος της Εφορείας αρχαιοτήτων Καρδίτσας, παρουσίασε στους μαθητές το πρόγραμμα “Τα αγάλματα”.
 Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον αρχαίο πολιτισμό της Καρδίτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, θαύμασαν τα πολύ σημαντικά ευρήματα της περιοχής και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, περιέργεια και ενθουσιασμό. Στο τέλος, διαπιστώθηκε η διαχρονικότητα των βασικών αναγκών του ανθρώπου και επιστρέψαμε στο σχολείο αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες!
 Τους μαθητές συνόδευαν στις παραπάνω εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σοφία Μπαζή, Δέσποινα Αντωνιάδου και Χρύσα Σουλιώτη.
Ευχαριστούμε θερμά το φιλόξενο προσωπικό και των δύο μουσείων για την άψογη ξενάγηση στους χώρους!

Πώς φροντίζω το σώμα μου για να είμαι υγιής;

Δράση για το μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος στο τμήμα Α2

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της ΜτΠ με στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αξία της διατροφής στη ζωής τους και να ευαισθητοποιηθουν ώστε να φροντίζουν καθημερινά τη διατροφή τους επιλέγοντας υγιεινά τρόφιμα.
Αφού συζητήσαμε τη σημασία της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και στο μάθημα της μελέτης οργανώσαμε την βιωματική δράση κατά την οποία οι μαθητές θα έφερναν υγιεινές επιλογές στο σχολείο για πρωινό. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με χαρά και έφεραν φρούτα, μπάρες δημητριακών, κουλούρια δημητριακά με γάλα, τοστ, σπιτικά κέικ και χυμούς. Όλοι μαζί απολαύσαμε αντί για το σπίτι μας ένα υγιεινό πρωινό στον σχολείο!

Πώς φροντίζω το σώμα μου για να είμαι υγιής;

Δράση για το μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος στο τμήμα Α1

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της ΜτΠ και στην προσπάθεια προαγωγής της υγείας των μαθητών. Στόχος ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν την αξία της σωματικής και στοματικής καθαριότητας ως προς την υγεία, να ερευνήσουν τη σχέση που έχει ο τρόπος που φροντίζουν το σώμα τους με την αίσθηση της ευημερίας, να ευαισθητοποιηθούν ώστε να φροντίζουν καθημερινά την διατροφή τους, κάνοντας υγιεινές επιλογές και τέλος να μάθουν την προσωπική υγιεινή.

Αρχικά τα παιδιά κλήθηκαν να συζητήσουν για την υγιεινή διατροφή και τη σημασία της στην διατήρηση της υγείας. Επίσης, αναφέρθηκαν παροιμίες- φράσεις για την υγεία π.χ. «νους υγιής εν σώματι υγιή» τις οποίες χρησιμοποιεί ο λαός μας και στην νοηματοδότηση των φράσεων, για να γίνει σαφές στους μαθητές η σημασία της διατροφής και της υγιεινής. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους μαθητές να αναφέρουν τι συνηθίζουν να κάνουν στο σπίτι, να πουν τι φαγητά συνήθως τρώνε και αν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αφορμώμενοι από τις απαντήσεις των παιδιών, έγινε εκτενής αναφορά στις διατροφικές συνήθειες, στην άσκηση στην αξία της καθαριότητας (σωματική και στοματική υγιεινή ), προληπτικές επισκέψεις στον γιατρό (οφθαλμίατρο, οδοντογιατρό) και την ξεκούραση (ύπνος) του ατόμου. Για καλύτερη εμπέδωση όλων όσων συζητήθηκαν έγινε βιωματική δράση . Ειδικότερα με την παρότρυνση των δασκάλων τους Δέσποινας Αντωνιάδου και Σοφίας Μπαζή οι μαθητές κλήθηκαν να φέρουν υγιεινές επιλογές φρούτων και λαχανικών στην τάξη με σκοπό την δημιουργία υγιεινού δεκατιανού. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά φέρνοντας φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Οι εκπαιδευτικοί έφεραν νόστιμα σπιτικά μουστοκούλουρα.

Οι γευστικές επιλογές πολλές…. Η όρεξη μας μεγάλη….Ο ενθουσιασμός τεράστιος. Το αποτέλεσμα υπέροχο.

“Χτίζοντας την επικοινωνία ανάμεσα στην οικογένεια και το σχολείο”

Η επικοινωνία, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που εδραιώνει το είδος των σχέσεων των ανθρώπων. Είναι ο βασικός τρόπος του πώς χειριζόμαστε την επιβίωση, πώς αναπτύσσουμε την οικειότητα, πόσο παραγωγικοί είμαστε, πώς κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Σε σχέση με τη συνεργασία οικογένειας – παιδαγωγού και οικογένειας – σχολείου – κοινωνίας, η επικοινωνία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Ο παιδαγωγός και οι γονείς οφείλουν να δουν την επικοινωνιακή τους σχέση, μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλοπροσφοράς και συνέχειας. Η ενδυνάμωση των σχέσεων οικογένειας και παιδαγωγού και οικογένειας – σχολείου – κοινωνίας γίνεται αισθητή, μέσα από διαδικασίες επικοινωνίας, που υπηρετούν τη συνεχή ανα­νέωση και τον εμπλουτισμό αυτής της σχέσης.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στην απογευματινή ομιλία που διοργανώθηκε στο σχολείο μας  την Πέμπτη 30-6-2024 με ομιλήτρια την ψυχολόγο –ψυχοθεραπεύτρια Στάμου Ειρήνη. Η συζήτηση έγινε  μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα ,όπου γονείς κι εκπαιδευτικοί  ξανασυστήθηκαν, αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις και εξέφρασαν προβληματισμούς και απορίες.