Αρχική » Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ

Φιλοτελισμός
Φεβρουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Ιστορικό

Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 με μεγάλο ενθουσιασμό υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τις κυρίες Στεφανίδου Μαρία και Καλαντίδου Σούζη από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

fd00

Ο Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτήθηκε το 2014 με τη συγχώνευση 14 Φορέων και έχει την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων και των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.

Κύρια αρμοδιότητά του είναι η λειτουργία και διαχείριση 11 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, 8 Σταθμών Μεταφόρτωσης, που εξυπηρετούν πληθυσμό 2.000.000 πολιτών, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Βασικός στόχος του αποτελεί η δημιουργία μιας Κοινωνίας Μηδενικών Αποβλήτων, που αξιοποιεί τα αστικά απορρίμματα, για να παράγει κοινωνικό όφελος. Αυτό άλλωστε ανταποκρίνεται και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής περιβάλλοντος και μπορεί να ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσα από σύγχρονα έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι δύο κυρίες μας ενημέρωσαν για τα οφέλη από τη χρήση ενός νέου χρώματος κάδου, του ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥ ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφών.

fd04

Στους καφέ κάδους βάζουμε το υπόλοιπο της κουζίνας μας, όπως μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα και λαχανικά, ψωμί, όσπρια, γαλακτοκομικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ και τσαγιού, μικρά κλαδιά και φύλλα, ακόμη και χαρτοπετσέτες.

fd05

Στον καφέ κάδο δεν βάζουμε νωπά κρέατα και ψάρια για λόγους υγιεινής, μαγειρικά λάδια και λίπη, τις συσκευασίες (πλαστικές, χάρτινες, μεταλλικές), ξύλινα αντικείμενα και ροκανίδια και ό,τι άλλο δεν κομποστοποιείται.

fd06

Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μία πλούσια σκούρα ουσία, που λέγεται κομπόστ ή χούμος. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Αν διαθέτει η περιοχή μας καφέ κάδο, τότε πρέπει να χωρίζουμε καθημερινά στην κουζίνα μας τα υπολείμματα των τροφών από τα υπόλοιπα σκουπίδια και να τα μεταφέρουμε στον κάδο χωρίς να απορρίπτουμε μαζί τις πλαστικές σακούλες. Το ειδικό απορριμματοφόρο τα συλλέγει και τα πηγαίνει στη μονάδα κομποστοποίησης.

fd07

Μας ενημέρωσαν επίσης και για την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών στους ειδικούς μπλε κάδους-κώδωνες.

fd09 fd10

Τις ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μας έμαθαν και μας έδειξαν:

fd01 fd02 fd03 fd11 fd12

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς