Η δασκάλα της Δ΄ τάξης, αξιοποιώντας τη διαθεματική προσέγγιση, οργάνωσε τη διδασκαλία με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο όπου γεννήθηκαν. Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και στη Μελέτη Περιβάλλοντος, οι μαθητές/τριες επιχείρησαν να «ρίξουν φως» στα βουνά, στις λίμνες, στα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία, καθώς και στα προϊόντα του νομού Κιλκίς, με ιδιαίτερη αναφορά στην Παιονία. Ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε με τον πιο όμορφο βιωματικό τρόπο: μια εκδρομή-περιήγηση στην Αξιούπολη.
Με φύλλα παρατήρησης στα χέρια, οι μικροί/ές ερευνητές/τριές μας, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς, περιηγήθηκαν σε σημεία-ορόσημα του χωριού: στο άγαλμα της Ελευθερίας (μνημείο πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου), στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και στο στρατιωτικό νεκροταφείο. Κατά το διάλειμμά τους έξω από τον ναό, απόλαυσαν το δεκατιανό τους θαυμάζοντας τη φύση και παρατηρώντας τα σκιουράκια, που εμφανίστηκαν ξαφνικά και τους ξετρέλαναν!
Την ξενάγηση στον ναό ανέλαβε ο πανοσιολογιότατος π. Ιγνάτιος, ο οποίος μοιράστηκε πολύτιμες πληροφορίες για τον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο του ναού. Η εμπειρία αυτή ενέπνευσε τα παιδιά να δημιουργήσουν ζωγραφιές. Σημαντική ήταν και η συμβολή των γονέων, οι οποίοι, ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία, έστειλαν εργασίες, βιβλία και χάρτες, εμπλουτίζοντας έτσι το υλικό της τάξης.
Κατά την επίσκεψη στο στρατιωτικό νεκροταφείο, ο διευθυντής μίλησε στα παιδιά και τους έδειξε τα βουνά που ξεδιπλώνονταν μπροστά τους. Μια μαθήτρια έφερε κιάλια και όλοι, με τη σειρά τους, απόλαυσαν την υπέροχη θέα του μαγιάτικου πρωινού. Η μέρα ολοκληρώθηκε με πικνίκ, γεμάτο λιχουδιές που είχαν φέρει τα παιδιά στις τσάντες τους. Δεν έλειψαν, φυσικά, ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι στις κούνιες, αλλά και οι αυτοσχέδιες κατασκευές με υλικά της φύσης (ξύλα, πέτρες, χώμα).
Τα χαμόγελα και η χαρά των παιδιών στο τέλος της ημέρας αποτυπώθηκαν στα ειλικρινή τους λόγια:
«Ήταν η καλύτερη εκδρομή ως τώρα!!»
Ακολουθούν φωτογραφίες και έργα των παιδιών:












