ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καλημέρα! 

Σήμερα είναι Παρασκευή 1 Μαΐου 2020 και βρισκόμαστε στην εποχή της Άνοιξης

Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου και το τρίτο παιδάκι της Άνοιξης. Ο Μάιος έχει κι άλλα ονόματα : Καλομηνάς , Λούλουδος , Πράσινος , Τριανταφυλλάς…γιατί λέτε να του έχουν δώσει αυτά τα ονόματα; Μα  επειδή έχει πολύ καλό καιρό , τα  λουλούδια ανθίζουν, στα δέντρα κρέμονται νόστιμοι καρποί κι όλη η φύση οργιάζει στα καταπράσινα λιβάδια.

Η πρώτη ημέρα του Μαΐου που είναι η σημερινή λέγεται και Πρωτομαγιά . Είναι μία σύνθετη λέξη , φτιάχνεται δηλαδή αν ενώσουμε δυο λέξεις μαζί. Ποιες λέξεις;  Πρώτος + Μάιος. Η Πρωτομαγιά έχει ένα ξεχωριστό έθιμο.Μήπως το γνωρίζετε ;

        

Λουκάς Γεραλής , Πρωτομαγιά

Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και τότε συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως τη γιορτή του Αϊ- Γιαννιού του Θεριστή και τότε το καίγανε σε μεγάλες φωτιές στους δρόμους.

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αν τώρα δε μέναμε σπίτι και πηγαίναμε ακόμα στο σχολείο , σήμερα δε θα είχαμε μάθημα! Γιατί σήμερα είναι απεργία! Σήμερα γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Πριν πολλά χρόνια οι εργάτες των εργοστασίων δούλευαν πάρα πολλές ώρες , ακόμα και τις Κυριακές , για πολύ λίγα χρήματα. Η ζωή τους ήταν δύσκολη και σκληρή μέσα στα εργοστάσια. Ζούσαν μέσα στη φτώχεια χωρίς να ξεκουράζονται όσο το είχαν ανάγκη , αφού τους υποχρέωναν να δουλεύουν όλη μέρα. Αυτό ήταν άδικο και απάνθρωπο και δεν έπρεπε να συνεχιστεί. Οι εργάτες που ζούσαν στο Σικάγο της Αμερικής λοιπόν , αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και να ζητήσουν από τα αφεντικά τους και την Κυβέρνηση να εργάζοναι 8 ώρες την ημέρα ώστε να τους μένουν 8 ώρες ελεύθερες με τις οικογένειές τους κι άλλες 8 ώρες ύπνου το βράδυ. Όλοι μαζί σταμάτησαν να εργάζονται και βγήκαν στους δρόμους. Έκαναν δηλαδή α π ε ρ γ ί α. Ήταν 1η Μαϊου 1886. Η πρωτομαγιάτικη απεργία και ο αγώνας αυτών των ανθρώπων για καλύτερη ζωή , χάρισαν σε όλους εμάς σήμερα , στους γονείς σας , τις 8 ώρες εργασίας. Από τότε η 1η Μαϊου κάθε χρόνο γιορτάζεται ως η μέρα των εργαζομένων. Αυτή την ημέρα κανείς δεν πάει για δουλειά γιατί όλοι απεργούν!

 

Καλή Πρωτομαγιά και Καλό Μήνα!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *