Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων με διενέργεια self test

Oι οδηγίες για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων όλης της χώρας από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ως προς την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό, ανακοινώνονται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικών οδηγιών για την επαναλειτουργία των Λυκείων.

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,  χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων  παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από  Τετάρτη 5 Μαΐου, σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα 10/5 θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.Λήψη αρχείου

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Αγαπητοί γονείς και καλά μας παιδιά , έφτασε η ώρα να ξεκουραστούμε λιγάκι όλοι μας. Σας ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε όσο καλύτερα γίνεται , να έχετε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση! Ευελπιστούμε να συναντηθούμε πια όλη η παρέα ξανά στο σχολείο μας , εκεί που ανήκουμε! Υγεία και Ευτυχία για όλες τις οικογένειες. Για το Πάσχα θα προτιμούσαμε τα παιδιά να μείνουν μακριά από τις οθόνες που τόσο πολύ μας ταλαιπώρησαν. Αλλά αν θέλετε να απασχοληθούν ευχάριστα κάποιες στιγμές σας ετοιμάσαμε μερικές δραστηριότητες που θα βρείτε στην παρακάτω διαδραστική αφίσα.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στη διαδραστική αφίσα

 

Ο λαγός του Πάσχα

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και οι λαγοί έχουν την τιμητική τους στις κατασκευές και στις δραστηριότητές μας. Το λαγό του Πάσχα τον συναντάμε στα παιχνίδια και τα δώρα του Πάσχα, αλλά δεν μας είναι γνωστός από την ελληνική παράδοση. Μας ήρθε από τη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία.

Μπορείς να χρωματίσεις σε κάθε καλαθάκι τόσα αυγά όσα λέει ο αριθμός;Λήψη αρχείου

 

Το ραγισμένο κόκκινο αυγό

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη θα βάψουμε τα αυγά μας για το Πάσχα. Το έθιμο λέει ότι τα αυγά τα βάφουμε κόκκινα αλλά πλέον κυκλοφορούν και  διάφορα άλλα χρώματα. Ας δούμε όμως γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά…

Το βάψιμο των αυγών είναι ένα όμορφο έθιμο του Πάσχα. Δεν είναι λίγες , όμως , οι φορές που τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά… Να , δείτε την ιστορία του ραγισμένου κόκκινου αυγού

 

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Είναι γεγονός ότι τα αυγά και οι κότες πρωταγωνιστούν την περίοδο του Πάσχα. Σήμερα θα πρέπει να  απαντήσουμε ένα ερώτημα καυτό και άκρως φιλοσοφικό : το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;

Ποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό;
Πριν αποφασίσετε, όμως, παιδιά, παρατηρήστε αυτό:

Όπως βλέπετε η ζωή της κοτούλας είναι ένας κύκλος που σχηματίζεται από 4 στάδια

Κι ενώ εσείς  ήσασταν στην κοιλιά της μαμάς σας 9 μήνες μέχρι να γεννηθείτε, το κοτοπουλάκι χρειάζεται μόνο 21 μέρες!

Τέλος, απολαύστε και το βίντεο αυτό,
δείχνει κάτι αναπάντεχο,
μα και εκπληκτικό,
στη φύση δεν έχει λάθος ή σωστό!!!

Τα θαύματα του Χριστού- Ο Μυστικός Δείπνος

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Όπως είδαμε στην ιστορία του Ευαγγελισμού , ένας άγγελος εμφανίστηκε στη Μαρία , την Παναγία , και της είπε ότι θα γεννήσει ένα μωρό το οποίο θα είναι ο γιος του Θεού και θα το ονομάσει Ιησού . Εννέα μήνες μετά , το μωρό αυτό γεννήθηκε σε μία φάτνη στη Βηθλεέμ , όπως πάλι έχουμε μάθει στην ιστορία των Χριστουγέννων. Ο Ιησούς μεγάλωσε και όταν έγινε 30 χρονών άρχισε να διδάσκει το Λόγο του Θεού. Ο Ιησούς ήρθε στη γη για να μας διδάξει να αγαπάμε το Θεό αλλά και ο ένας τον άλλο. Αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που Τον άκουσαν , Τον πίστεψαν και Τον ακολούθησαν. Για να μπορέσει όμως να κάνει ακόμα περισσότερους να Τον πιστέψουν έκανε πολλά θαύματα βοηθώντας ανθρώπους που υπέφεραν. Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά.Λήψη αρχείου

Δυστυχώς όμως κάποιοι ακόμα δεν πίστεψαν στον Ιησού και έτσι Εκείνος ήταν αναγκασμένος να κάνει ένα ακόμα τελευταίο θαύμα : να πεθάνει Ο ίδιος  και να αναστηθεί. Τα γεγονότα αυτά τα είδαμε στην ιστορία του Πάσχα. Πριν ο Ιησούς οδηγηθεί στο σταυρό , κάλεσε τους δώδεκα πιστούς μαθητές του σε ένα τελευταίο δείπνο , στο Μυστικό Δείπνο.

Ο Μυστικός Δείπνος – Λεονάρντο Ντα ΒίντσιΛήψη αρχείου

 

 

Ζωγράφισε κι εσύ το Μυστικό Δείπνο

 

Η ιστορία του Πάσχα

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε την ιστορία

Στο παρακάτω βίντεο ο Πέρης και η Κάτια θα μας εξηγήσουν τα πάντα για τη Μεγάλη εβδομάδα

 

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Ήθη και έθιμα του Πάσχα

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Οι πασχαλίτσες έκαναν την εμφάνισή τους! Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα , η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζει… Ας δούμε λοιπόν , πώς γιορτάζουμε το Πάσχα;

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα έθιμα για το Πάσχα. «Ταξιδεύοντας» επάνω στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη μπορείτε να γνωρίσετε κι εσείς μερικά από αυτά.

Εσύ χαίρεσαι που έρχεται το Πάσχα; Τι είναι αυτό που περιμένεις πιο πολύ;

Πασχαλίτσα

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Διάφορα είδη πασχαλίτσας

Μέτρησε τις βούλες σε κάθε φτερό της πασχαλίτσας και κάνε τις προσθέσεις.Λήψη αρχείου