Το Σχολείο μας προετοιμάζεται για να λειτουργήσει με ασφάλεια και να υποδεχθεί όλα τα παιδιά στις 13 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα θα δείξουν όλα τα παιδιά τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος του self test. Tο δεύτερο τεστ της πρώτης εβδομάδας θα το δείξουν την Παρασκευή. Μετά τη δεύτερη εβδομάδα τα αποτελέσματα θα τα φέρνουν Τρίτη και Παρασκευή.
Όπως γνωρίζουμε όλοι και όλες αυτή η σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική. Με καλή διάθεση, οργάνωση και τήρηση των κανόνων όλα θα τα ξεπεράσουμε ομαλά και θα έχουμε μια καλή χρονιά.
Παρακαλούμε πολύ να εκπαιδεύσετε τα παιδιά στη σωστή χρήση της μάσκας, καθώς η χρήση της είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Παρακάτω θα βρείτε τις βασικές οδηγίες , σύμφωνα με τις οποίες θα λειτουργήσει το σχολείο μας (οι οποίες μπορεί να αλλάξουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα).
Προσέλευση μαθητών
- Για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται η είσοδος γονέων και άλλων ατόμων στο κτίριο, παρά μόνο αν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τη Διεύθυνση ή τους εκπαιδευτικούς.
- Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης δεν επιτρέπεται να συνοδεύουν παιδιά στο σχολείο.
- Οι μαθητές που εμφανίζουν πυρετό ή και άλλα συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο.
- Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.
Αποχώρηση μαθητών
- Η αποχώρηση των μαθητών γίνεται αποκλειστικά από τους γονείς ή από το πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από εκείνους υπογράφοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Μάσκες
- Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στην είσοδο και έξοδο των μαθητών, στις αίθουσες, στην τουαλέτα και στους εξωτερικούς χώρους(διαλείμματα) όπου παρατηρείται συνωστισμός.
- Συστήνουμε τη χρήση φαρμακευτικής μάσκας και όχι πάνινης.
- Κάθε μαθητής πρέπει να έχει καθημερινά μαζί του τουλάχιστον δύο μάσκες και 2 χωριστά πλαστικά σακουλάκια που θα απολυμαίνονται καθημερινά από τους γονείς.
- Περισσότερα για τη σωστή χρήση μάσκας στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Πρωινή συγκέντρωση Δημοτικού
- Με την είσοδό τους στο σχολείο οι μαθητές κατευθύνονται στις τάξεις τους όπου τους περιμένει ο δάσκαλος, η δασκάλα του τμήματος.
- Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή των μαθητών στο σχολείο.
- Τα παιδιά βγάζουν τη μάσκα μόνο όταν τρώνε ή έχουν μάθημα γυμναστικής.
Διαλείμματα
- Τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά για τις τρεις πρώτες τάξεις και διαφορετικά για τις υπόλοιπες τάξεις. Θα δίνεται χρόνος στο προσωπικό καθαριότητας για απολύμανση και εξαερισμό των αιθουσών, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
- Συστήνεται τακτική απολύμανση (ή πλύσιμο) των χεριών στα διαλείμματα. Στα διαλείμματα δεν επιτρέπονται μπάλες ούτε χρήση παιχνιδιών από το σπίτι.
Αίθουσες
- Οι μαθητές θα αλλάζουν αίθουσα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις(εργαστήριο, ξένες γλώσσες), αφού θα παίρνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλειά τους.
- η Δανειστική Βιβλιοθήκη θα χρησιμοποιηθεί όταν κριθεί ασφαλής.
- Οι αίθουσες, όπως και όλοι οι χώροι του σχολείου, καθαρίζονται, απολυμαίνονται και αερίζονται διαρκώς.
- Τα θρανία έχουν κοινό προσανατολισμό.
Σε κάθε αίθουσα υπάρχει:
- Απολυμαντικό χεριών για χρήση από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όποιος γονέας μπορεί να εφοδιάζει το παιδί του με αντισηπτικά.
- Απολυμαντικό επιφανειών για χρήση από εκπαιδευτικούς για την απολύμανση των επιφανειών της έδρας.
- Πρέπει να αποφεύγεται η κοινή χρήση μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων από τους μαθητές. Ο κάθε μαθητής πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα.
- Συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση του μαρκαδόρου του πίνακα ή και κοινόχρηστου εξοπλισμού (πληκτρολόγια, υλικά εργαστηρίων).
- Σε χώρους εργαστηρίων (αίθουσα πληροφορικής) θα πραγματοποιείται σχολαστικός καθαρισμός του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση του.
Σίτιση
- Οι μαθητές μπορούν να φέρνουν φαγητό από το σπίτι για το μεσημέρι. Προτείνουμε ξηρά τροφή (σάντουιτς, τυροπιτάκια, φρούτα κλπ). Για αυτό το λόγο αυτό απαραίτητη είναι η πετσέτα για να στρώνουν τα παιδιά στο θρανίο.
Η σίτιση στο Ολοήμερο θα γίνεται στην αίθουσα διδασκαλίας (Β1)
Διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα:
- Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19, με τον αναπληρωτή του.
Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, παίρνονται τα εξής μέτρα:
- Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.
- Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
- Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής.
Διαχείριση ύποπτου από τους γονείς:
Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα διαγνωστικό τεστ για COVID-19.
Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.
Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας.
Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Μαθητής/τρια με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19 και σύμφωνα με την ιατρική αξιολόγηση μπορεί να είναι ύποπτο κρούσμα και για τον οποίο –ως εκ τούτου– συνιστάται διαγνωστικό τεστ για COVID-19, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν έγινε τεστ παρά τις συστάσεις, δεν προσέρχεται στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) εικοσιτετράωρα απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου
Χρήση Τουαλέτας:
Οι τουαλέτες διαθέτουν:
- Υγρό κρεμοσάπουνο
- Χειροπετσέτες. Χρησιμοποιούνται κυρίως στα διαλείμματα.
- Σε κάθε τουαλέτα εισέρχεται μόνο ένας μαθητής με ευθύνη του εκπαιδευτικού υπηρεσίας. Οι υπόλοιποι περιμένουν στον διάδρομο κρατώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκα.
- Συστήνεται μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό.
Μαθήματα
- Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών οι μαθητές φέρνουν μαζί τους τα υλικά που τους υποδεικνύει η εκπαιδευτικός, καθώς τα υλικά δεν μένουν στο σχολείο για λόγους ασφαλείας.
- Στο μάθημα της Γυμναστικής οι μαθητές κατευθύνονται στον χώρο άθλησης φορώντας μάσκα .
- Τα παιδιά ΔΕΝ φέρνουν μαζί τους μπάλες στο σχολείο. Τα παιδιά κάθε τμήματος παίζουν μόνο μεταξύ τους στο μάθημα της Γυμναστικής, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες μπάλες του σχολείου.
- Συστήνεται η απολύμανση των χεριών πριν και μετά το μάθημα.
Επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς
Η επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιείται:
- Τηλεφωνικά
- Διά ζώσης κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εκπαιδευτικό ή τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες μετά από πρόσκληση του σχολείου.
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας συμβουλευτείτε:
- Οδηγίες ΕΟΔΥ
- Οδηγίες Υπουργείου Παιδείας
Η διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου εύχονται στους μαθητές και τις οικογένειές τους μία καλή σχολική χρονιά με υγεία!
Ευελπιστούμε σε μία καλή συνεργασία!
Με σύνεση και υπομονή ας διαχειριστούμε τις δυσκολίες και της φετινής της χρονιάς! Φέτος έχουμε και εμπειρία!
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ & Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ