Κάλαντα του Λαζάρου

Πού ’σαι Λάζαρε,
πού είναι η φωνή σου,
που σε γύρευε
η μάνα κι η αδερφή σου.
Ήμουνα στη γη,
στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς,
εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών
τρώνε ψάρια, τον κολιόν
και την άλλη Kυριακή
ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.

Η ιστορία μια φέτας τυριού….

Η καλή μας φίλη και συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου ήρθε να μας διηγηθεί την ιστορία μιας φέτας τυριού (ή καλύτερα δύο φέτες τυριού), όπως διαδραματίζεται στο όμορφο βιβλίο της το “Τυρολόγιον”. Το “Τυρολόγιον” δεν είναι απλώς ένα παραμύθι. Είναι ιστορία, ολόκληρη. Η ιστορία μια φέτας τυριού που δεν έτρωγε σωστά και οδηγήθηκε στην Ανορεξία. Η ιστορία μιας άλλης φέτας τυριού που κι εκείνη δεν έτρωγε σωστά και οδηγήθηκε στην Παχυσαρκία. Η ιστορία του ίδιου του τυριού, μέσα από μια συνοπτική Τυροεγκυκλοπαίδεια, δοσμένη με τρόπο νόστιμο, για να μπορεί να φαγωθεί από κάθε παιδί και να χωνευτεί από κάθε μεγάλο (παιδί).

Η κυρα Σαρακοστή στο …. πιάτο μας!!!

Με τον πιο όμορφο τρόπο τα πρωτάκια μας κατανόησαν την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας. Ζύμωσαν τη δική τους κυρά Σαρακοστή και την έψησαν στο φούρνο της γειτονιάς. Με στόμα ανύπαρκτο -λόγω της νηστείας- με τα χέρια σταυρωμένα -λόγω της προσευχής- και με ποδαράκια επτά -να συμβολίζουν τις επτά βδομάδες απ’τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση- η κυρά Σαρακοστή υπήρξε, τρόπον τινά, η”βασίλισσα” του νηστίσιμου Σαραντάμερου (ουσιαστικά πενηνταήμερου όμως) που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Κάθε Σάββατο κόβουμε κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο! Εμείς φυσικά φάγαμε τις σαρακοστές μας ζεστές ζεστές!!

Όταν το μάθημα γίνεται παιχνίδι!!!

Και πάλι με την ομάδα τέχνης “Πάροδος”. Τα πρωτάκια μας έπαιξαν, αυτοσχεδίασαν, χάρηκαν, έμαθαν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, με μια πολυάριθμη θεατρική ομάδα, η οποία εθελοντικά χαρίζει στους μαθητές μας γνώσεις και ψυχαγωγία. Ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία και την ομάδα του!!!

Βότανα της Ελλάδας

Το φθινόπωρο φυτέψαμε αρωματικά φυτά και τα βλέπουμε με χαρά να μεγαλώνουν. Ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε για τα περισσότερα βότανα της χώρας μας, τη χρήση τους και τις ιδιότητές τους. Μια μαθήτρια μας έφερε αποξηραμένα μυρωδικά και βότανα και γέμισε η τάξη μας αρώματα!!!

Τα μικρά μας βιβλιαράκια!!!

Με τους μαθητές της Δ΄τάξης φτιάξαμε απίθανα “μικρά βιβλιαράκια”. Με θέματα που επέλεγαν τα ίδια τα παιδιά, γράφαμε και εικονογραφούσαμε τα βιβλιαράκια μας και μετά τα παρουσιάζαμε στην τάξη…

Η Ομάδα Τέχνης Πάροδος στην σχολική τάξη!

Μια πολύ όμορφη συνεργασία ξεκίνησε φέτος με την ομάδα τέχνης “Πάροδος” που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας. Η ομάδα έρχεται στο σχολείο μας ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ή πηγαίνουμε εμείς στο χώρο τους. Συμμετέχουν οι μαθητές όλων των τάξεων και κυρίως της Δ΄και Β΄τάξης με δραματοποίηση επιλεγμένων κειμένων όπως η “Φαρφανέλα”  και με βασικό στόχο τη δημιουργική ψυχαγωγία των παιδιών αυτοσχεδιάζοντας μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι, τη μουσική και τη θεατρική έκφραση.

 

Kid’s Lab στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Kid’s Lab του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” είχαν την ευκαιρία συμμετέχουν οι μαθητές της Ε΄τάξης. Κεντρικό θέμα του προγράμματος είναι κάτι που μας αφορά όλους: η υγιεινή διατροφή. Σχεδιασμένο για παιδιά από οκτώ έως δώδεκα ετών, το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει απαντήσεις στο γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύχρωμα και υγιεινά.  Μέσω συναρπαστικών πειραμάτων, οι μαθητές ανακαλύπτουν τα συστατικά των τροφών και τις μεθόδους για να τα αναλύσουν. Το “Clever Foodies” βοηθάει τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για την υγιεινή διατροφή και να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, με διασκεδαστικό τρόπο. Σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για το Kids’ Lab, τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά το μαγικό κόσμο της χημείας μέσα σε πραγματικό περιβάλλον εργαστηρίου, μέσα από απλές και διασκεδαστικές δράσεις.

“Δον Κιχώτης” στο Θέατρο Παλλάς

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές των σχολείων μας στο θέατρο Παλλάς. Μαζί μας η Χέρμα, η Ερμίνια και η Ροζαλία, από την Καστίλλη Λα Μάντσα, την πατρίδα του Δον Κιχώτη. Ήταν ο ωραιότερος τρόπος να αποχαιρετήσουν οι δασκάλες από την Ισπανία τη χώρα μας και να τελειώσουν έτσι δύο αξέχαστες εβδομάδες που περάσαμε μαζί τους.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να ξανασυναντηθούμε σύντομα!!!

Στα καμαρίνια του θεάτρου με τον “Δον Κιχώτη” Γιάννη Στάνκογλου

Με την Σαββίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Στανκογλου.

Ο παπα Γιώργης είχε δει την παράσταση και ενθουσιασμένος μας παρακίνησε να την παρακολουθήσουμε. Ευχαριστούμε!!!!!