«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2016» Καλωσορίζουμε την Άνοιξη και τα χελιδόνια!

Η Ορνιθολογική μας προσκαλεί για 22η χρονιά να συμμετέχουμε στην πιο χαρούμενη γιορτή της Άνοιξης, στα «Χελιδονίσματα» και να υποδεχθούμε τα χελιδόνια, φτιάχνοντάς τους μια πήλινη χελιδονοφωλιά!

Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας φωλιές από πηλό.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά και οι γονείς θα ενημερωθούν για το πώς να κατασκευάσουν τις φωλιές, θα τις πάρουν μαζί τους και αφού στεγνώσουν θα τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες!

Αφισσα_xelidonismata2016

 

XELIDONISMATA IMG_9811 XELIDONISMATA IMG_9823

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου

Να ‘τανε το ’21 – Γιώργος Νταλάρας – Na ‘tane to ’21 – George Dalaras

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα γιορτής και έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες.
Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.
Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, το 1821.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Μια μέρα σαν κι αυτή, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετεφερε το μήνυμα του Θεού στην Παναγία, ότι θα γεννήσει τον Υιό Του. Το γεγονός αυτό ονομάζεται Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Έναρξη της Επανάστασης

Οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους για τετρακόσια
περίπου χρόνια.
Δεν άντεχαν άλλο τη σκλαβιά και αποφάσισαν να πολεμήσουν σκληρά τους Τούρκους.
Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης των
Ελλήνων εναντίον των Τούρκων.
Ο λαός ξεσηκώθηκε για να πολεμήσει για την ελευθερία του.
Οι Έλληνες ορκίστηκαν “Ελευθερία ή θάνατος”

Σύμφωνα με την παράδοση, στις 25 Μαρτίου του 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμάνός σήκωσε το επαναστατικό λάβαρο και κήρυξε την ελληνική επανάσταση εναντίον των Τούρκων.

Το δρόμο για την Επανάσταση είχε ήδη ανοίξει ο Ρήγας Φεραίος με τα επαναστατικά του ποιήματα και κυρίως με το Θούριο.
Ρήγας Φεραίος
video
Η Επανάσταση κράτησε περίπου 9 χρόνια, και το 1830 ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος. Για να φτάσουν οι Έλληνες στην επιτυχία πολέμησαν ηρωικά και χιλιάδες σκοτώθηκαν στις μάχες.
Από τους πιο γνωστούς ήρωες της Επανάστασης είναι ο Θεόδωρος Κολοκτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς, ο Ανδρέας Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και πολλοί πολλοί άλλοι.
http://mathitesefkarpias.blogspot.gr/2012/03/25.html
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Αθανάσιος Διάκος
Μακρυγιάννης
Κωνσταντίνος Κανάρης
Μαντώ Μ