ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα τελευταία δέκα χρόνια είμαι δάσκαλος στο 21ο δημοτικό σχολείο Αθηνών , σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες  πλέον  αλλά και προνομιούχες ταυτόχρονα περιοχές της Αθήνας

Στα σχολεία της πλατείας Αμερικής η σύνθεση των μαθητών ποικίλει από 15 έως 17 χώρες του κόσμου! Το σχολείο μας έχει πιο πολλούς Έλληνες μαθητές από τα γύρω σχολεία (20%) καθώς οι πολύτεκνες ιερατικές  και λαϊκές χριστιανικές  οικογένειες που επιμένουν να ζουν γύρω απ’ τον Άγιο Αντρέα οδού Λευκωσίας – καθολικό της Ιεράς Μονής που έχτισε η Αγία Φιλοθέη τον 16 Μ.Χ  αιώνα – στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μας .

Στην τάξη μου ,την Α΄ Δημοτικού , έχω μαθητές από την Ελλάδα την Αλβανία,την Γεωργία , την Ουκρανία , την Ρουμανία , την Σιέρα Λεόνε …Ένα παζλ εθνικοτήτων που σε κάνει ταυτόχρονα κουρασμένο και χαρούμενο. Κουρασμένο συνεχώς γιατί καλείσαι να μάθεις μια δύσκολη και απαιτητική γραμματικά , συντακτικά και εκφραστικά γλώσσα ,την Ελληνική ,σε παιδιά που δεν ξέρουν να την μιλούν από το σπίτι τους αλλά και χαρούμενο γιατί έχεις συνεχώς την αίσθηση ότι διδάσκεις σ’ όλο τον κόσμο!

Έτσι η επίδοση των μαθητών στην τάξη έχει πρωτίστως να κάνει με την ιδιοσυγκρασία , τον χαρακτήρα του μαθητή, το φιλότιμό του, την θέλησή του, την διάθεση υπακοής και την αγάπη του προς τον δάσκαλο αλλά και με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων  και την προσοχή που του δίνουν στο σπίτι. Βέβαια η καλή σχέση των γονέων μεταξύ τους και η διάθεσή τους να ασχοληθούν με τον μικρό μας μαθητή είναι οι δυο βασικοί παράγοντες από τους οποίους πολλές φορές καθορίζεται η επίδοσή του.

Στην Α΄δημοτικού μπαίνουν τα θεμέλια της γνώσης αλλά και της στάσης που θα κρατήσει ο μαθητής στη σχολική του πορεία. Η παρουσία των γονέων σ΄αυτήν την καινούρια προσπάθεια είναι καθοριστική. Οι γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας καλούνται να συμπαρασταθούν στην νέα ζωή του μαθητή. Και η συμπαράσταση αυτή πρέπει να είναι περισσότερο συναισθηματική και πρακτική. Οι γονείς καλούνται να βοηθήσουν το παιδί τους να οργανώσει το χρόνο του , να μην φοβάται τις εργασίες , να μάθει να τις λύνει και να τις κατανοεί μόνο του και να αναπτύξει την  κριτική του διάθεση .Δεν είναι λίγες οι φορές που ο μαθητής αναζητά την παρέα των γονέων του για να γράψει τις εργασίες του.

Αυτά όλα ακούγονται ωραία αλλά το ερώτημα είναι ποιος τα εφαρμόζει. Σε κάθε τάξη αυτά τα «τυχερά »  παιδιά δεν είναι ποτέ πάνω από δύο ή τρία.Μπορεί ο αριθμός αυτός να σοκάρει αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα . Οι γονείς αν είναι τυχεροί δουλεύουν κυριολεκτικά όλη τη μέρα αλλά και αν έχουν ακόμα χρόνο δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους καθώς δεν ξέρουν να μιλούν και να γράφουν. Πολλές φορές αυτό που καταφέρνουμε στην τάξη χαλάει στο σπίτι και έτσι αργεί πολύ η πρόοδος του μαθητή.

Η κάθε τάξη έχει και την δική της δυναμική. Έτσι ο δάσκαλος πρέπει να αφήνει χώρο , να δίνει ευκαιρίες και στους μαθητές που δυσκολεύονται περισσότερο. Κι αυτές οι ευκαιρίες μπορεί να είναι επίσης  η παρότρυνση να γίνουν μέλη της χορωδίας του σχολείου, να αγαπήσουν την δανειστική βιβλιοθήκη , να πάρουν μέρος με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα θεατρικό παιχνίδι ή σκετς που θα ανεβάσει η τάξη , να πάρει μέρος στις αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνονται και από τον ίδιο τον δάσκαλο ως μαθητεία στην δυναμική της ομάδας . Με λίγα λόγια ο δάσκαλος καλείται να ανακαλύψει το ταλέντο του μαθητή, την ιδιαίτερη ευκολία σε μια δράση. Δεν υπάρχει μαθητής που να μην έχει έστω και ένα ταλέντο. Πάνω σ΄αυτό μπορείς να χτίσεις σιγά σιγά την αυτοεκτίμηση , την κοινωνική αποδοχή και να πυροδοτήσεις την θέληση για καλύτερη επίδοση.

Όλα αυτά γίνονται στο σχολείο. Τι γίνεται όμως όταν στο σπίτι όλα γκρεμίζονται; Τι γίνεται όταν οι γονείς δεν είναι πια ερωτευμένοι και στη συνέχεια χωρίζουν; Εκεί μπορούν όλα να τελειώσουν ακόμα και για τον καλύτερο μαθητή του σχολείου καθώς η δύναμη του μαθητή δεν είναι μόνο το μυαλό του αλλά και η ψυχική του διάθεση

Παρακολουθώντας την πορεία μαθητών που στο σπίτι ζούσαν ένα πολύ νοσηρό περιβάλλον παρατήρησα ότι το πρώτο αποτέλεσμα ήταν η παραμέληση του παιδιού. Και η παραμέληση έχει χειρότερα αποτελέσματα από την κακοποίηση. Μέσα σ’ αυτήν την έλλειψη αγάπης και στην καινούρια κατάσταση μίσους, κατάκρισης και αλληλοκατηγόριας το παιδί χάνει την χαρά του και θλίβεται . Αυτή η θλίψη, στο σχολείο παίρνει την μορφή της άρνησης αλλά και της βίας καθώς και  της παραβατικότητας ή της αυτοκαταστροφής ,καθώς ο μαθητής δεν μπορεί να εκφράσει το παράπονό του και να δεχτεί το τέλος της αγάπης.

Ο δάσκαλος πρέπει εγκαίρως να ανακαλύψει αυτήν την θλίψη- πένθος-  και οπωσδήποτε να παρέμβει. Να ενημερώσει τους γονείς , να τους φέρει μπροστά στις ευθύνες τους και να τους θυμίσει ότι εκτός από τον εγωισμό τους στο σπίτι υπάρχει ένα παιδί που τους αγαπάει και τους δυο το ίδιο!

Έχουμε παραδείγματα δασκάλων που πραγματικά άλλαξαν την φθίνουσα πορεία  της επίδοσης ενός μαθητή επειδή με προσωπικό κόστος μπήκαν στη ζωή του , κάτι βέβαια που απαιτεί προσοχή , νομική γνώση και κοινωνικές δεξιότητες .

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πόσο μεγάλη σημασία έχει η βεβαιότητα του μαθητή ότι  ο Θεός υπάρχει, ότι μας αγαπάει όλους και ότι μπορείς να τον επικαλεσθείς για βοήθεια. Αν η οικογένεια κάνει αυτό το μεγάλο  δώρο στα μέλη της τότε η ψυχική δύναμη του μαθητή πολλαπλασιάζεται και δρα με ηρεμία και σιγουριά καθώς έχει μάθει να στηρίζει την γνώση του στην πίστη (που ξεκουράζει) και όχι στον εαυτό του ( που τον αγχώνει). Σ΄αυτό το σημείο επισημαίνω την θετικότατη επίδραση που έχει η παρουσία ενός καλού πνευματικού-εξομολόγου στην ζωή και στη σχολική επίδοση ενός μαθητή.Οι γονείς πολλές φορές εγκλωβίζονται σε λανθασμένες ιδέες και πρακτικές και δεν μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους. 

 Πολύ δύσκολα όμως θα το συναντήσει κανείς αυτό ακόμα και σε χριστιανικές οικογένειες καθώς οι γονείς νομίζουν πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την επίδοση των παιδιών τους .Και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ λογικό , είναι όμως μια μορφή απιστίας , η κρυφή έκφραση ενός εγωισμού , η οποία κουράζει πάρα πολύ τα παιδιά και συνεχώς χαλάει την σχέση των μελών της οικογένειας .

Για την επίδοση του μαθητή και την σχέση της οικογένειας μ’ αυτήν  σίγουρα θα έχουν γραφτεί πάρα πολλά άρθρα και θα έχουν γίνει πολλές μελέτες. Δεν έχω όμως δει να ασχολούνται με την τελευταία αυτή επισήμανση και τον ρόλο που παίζει στην επίδοση του μαθητή. Το βάρος φαίνεται ότι πέφτει σε ψυχολογικές και μαθησιακές μελέτες που συνήθως έρχονται από το εξωτερικό και ταυτίζουν πάντα την καλή επίδοση με την οικονομική κατάσταση των γονέων.

Όμως εδώ είναι Βαλκάνια ….δεν είναι παίξε γέλασε….και  υπάρχει  Θεός!

 Με αγάπη και εκτίμηση ο δάσκαλος της Α΄τάξης του 21ου δημ. Σχολ. Αθηνών και εφημέριος του Ιερού Παρεκκλησίου της Οσίας Ξένης κάτω Πατησίων, πατήρ Γεώργιος Γανωτής

 

Ο εορτή των Τριών Ιεραρχών

Γιορτάσαμε σήμερα μαθητές και δάσκαλοι τους προστάτες μας, τους Τρεις Ιεράρχες. Το πρωί οι μαθητές της Στ᾽και οι δάσκαλοι όλων των τάξεων εκκλησιαστήκαμε στο ιστορικό εκκλησάκι της γειτονιάς μας, τον Άγιο Ανδρέα της οδού Λευκωσίας. Εκεί συναντήσαμε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής μας. Η επίκαιρη ομιλία του π. Ιγνατίου μας παρώθησε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

 

…….Θα ήθελα να τελειώσουμε με λόγια των τριών Ιεραρχών.

«Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια έτσι και εσείς να διαλέγετε από αυτά που λέτε, κάνετε ή διαβάζετε τα καλά και ωφέλιμα».(Αγ. Γρηγ.ο Θεολόγος)

«Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στη καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη».(Αγ.Ιωαν.Χρυσόστομος)

Αυτό το τελευταίο αγαπημένα μας παιδιά και καλοί μας δάσκαλοι και  δασκάλες είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στα χρόνια πού ζούμε.

Συνεχίστε, αγαπημένοι μας δάσκαλοι και δασκάλες που με πολύ αντίξοες συνθήκες  εργάζεστε, να προσφέρετε ομορφιά και έμπνευση και αγάπη στους μαθητές σας.

Παιδιά μας, που σας νοιαζόμαστε πολύ, μη παραδοθείτε στην θλίψη της εποχής, στο βόλεμα , αλλά εργαστείτε φιλότιμα να γίνετε οι άνθρωποι με φλόγα στη καρδιά, με Χριστό, για να διορθώσετε τις πόλεις και τις ζωές μας, για να χαρείτε τα όμορφα της ζωής.

Όλοι οι παππούληδες από το εκκλησάκι του Άγ.Ανδρέα οδ. Λευκωσίας  σας το ευχόμαστε και θέλουμε να είμαστε κοντά σας σε ό,τι σαν σχολείο αλλά ξεχωριστά ο καθένας σας χρειάζεται.

Αυτά ήταν μερικά από τα λογάκια, ενώ μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία.

Τρεις Ιεράρχες

UnknownΑς ευχηθούμε οι Άγιοι Ιεράρχες να είναι πάντα βοηθοί μας!!! Και  του χρόνου!!!

Οι δράσεις ανακύκλωσης ….συνεχίζονται!!

Οι δράσεις ΜΕΑ (Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω) του σχολείου μας συνεχίζονται και έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας. Οι μαθητές του Β1 έφτιαξαν υπέροχες αφίσες και μετά την πρωινή προσευχή έκαναν μια υπέροχη παρουσίαση στους συμμαθητές τους σχετικά με το τι πρέπει να πετούν στον μπλε κάδο του σχολείου μας.

Σχολική εκδρομή στο Αττικό Πάρκο

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου τα σχολεία μας πραγματοποίησαν μια πραγματικά αξέχαστη επίσκεψη στον ωραιότερο ζωολογικό κήπο της πατρίδας μας , το Αττικό Πάρκο.

Πάνω από 260 μαθητές και 20 δάσκαλοι βρεθήκαμε μια ηλιόλουστη μέρα του Γενάρη σε ένα υπερθέαμα άγριων ζώων –πουλιών και δελφινιών . Μαθητές και δάσκαλοι χαρήκαμε τα ζώα αλλά πιστεύω την παράσταση την έκλεψαν κυριολεκτικά τα υπέροχα 4 δελφίνια με τους εκπαιδευτές τους.

Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές του θεάματος αλλά δεν μπορούν να περιγράψουν τα γουρλωμένα μάτια από θαυμασμό και τα ανοιχτά στόματα μαθητών και δασκάλων. Η συγκίνηση που σου προκαλούν αυτά τα ευγενέστατα και φιλικά πλάσματα είναι τόσο μεγάλη που σου ΄ρχεται να πέσεις στην μεγάλη πισίνα να κολυμπήσεις μαζί τους

Ιδιαίτερη ήταν η χαρά και η συγκίνηση του δασκάλου της Α΄ τάξης που επιλέχτηκε από το κοινό να « βοηθήσει » τους εκπαιδευτές .Στο τέλος της επίδειξης ο δάσκαλος πολύ συγκινημένος αγκάλιασε και φίλησε τον « Άρη » το δελφίνι μέσα στα χειροκροτήματα όλων

Θερμές ευχαριστίες τόσο στην Διεύθυνση του Αττικού Πάρκου όσο και στην στην Μαρία Γανωτή της Α.Ν.Ι.Μ.Α που συνετέλεσαν ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν στην εκδρομή αυτή και αρκετοί μαθητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ 2013 “Στοματική Υγιεινή – Φροντίδα δοντιών”

Στα πλαίσια του προγράμματος ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ 2013  οι Γιατροί του  Κόσμου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Δήμο Αθηναίων, επισκέφτηκαν το σχολείο μας.  Έγινε  δωρεάν Οδοντιατρικός Έλεγχος και φθωρίωση  σε όλα τα παιδιά του σχολείου μας. Όσα παιδιά παρουσιάζουν κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημαμπορούν  να επισκεφθούν δωρεάν  το οδοντιατρείο των Γιατρών του Κόσμου ή του Δήμου Αθηναίων.

Συγχρόνως παρουσίασαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές, συζήτησαν μαζί τους και τους έδωσαν οδηγίες και κατευθύνσεις για καλή στοματική υγεία

Ήδη οι μαθητές της Δ΄τάξεις έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα ” Στοματική Υγιεινή – Φροντίδα δοντιών”

Κοινωνική Υπηρεσία του σχολείου μας

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

 Σας ενημερώνουμε ότι στο χώρο του σχολείου μας λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία, η οποία ασχολείται με την υποστήριξη και τη συμβουλευτική των μαθητών και των οικογενειών τους. Οι γονείς που επιθυμούν να επισκεφτούν την κοινωνική λειτουργό, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, μπορούν να προσέρχονται στο χώρο του σχολείου καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικής συννενόησης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108675965 – 2108652643

                                          κα    Κατσιφλώρου Ηρώ                                  

“Δεν πετάμε τίποτα”! Φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων

Γνωστοί Έλληνες σεφ,  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Let’s go green και η ομάδα Playroom, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν με ευφάνταστες δράσεις στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, που συνδιοργανώνουν το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης τροφίμων και η συμμετοχή του κοινού μέσα από προτάσεις, λύσεις και συμβουλές για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.

Για δύο μέρες, οι πολίτες προσκαλούνται να δουν έμπειρους και ταλαντούχους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων. Τα εν λόγω τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων.

Το παιδικό κομμάτι του φεστιβάλ γεμίζει με υπέροχες δράσεις και βιωματικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom και το Let’s go green. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων.

Παράλληλα, οι καλεσμένοι μπορούν να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti, να παρακολουθήσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται τη σπατάλη τροφίμων και να μάθουν να κομποστοποιούν ό, τι δεν γίνεται να καταναλωθεί. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και στην κουζίνα του σπιτιού τους και να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ: http://kalyterizoi.gr/sites/kalyterizoi.gr/files/attachment/news/food_waste_festival_program.pdf

Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 11.00 έως τις 19.00, Σάββατο και Κυριακή.

 

Ο ΜΠΛΕ κάδος στο σχολείο μας

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Αθηναίων στο αίτημά μας να τοποθετηθεί μπλε κάδος ανακύκλωσης στην αυλή του σχολείου. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!!! Η αυλή μετά το μεγάλο διάλειμμα ήταν πεντακάθαρη και οι κάδοι σκουπιδιών σχεδόν άδειοι. Όλοι οι μαθητές, υπό το άγρυπνο βλέμμα της υπεύθυνης ομάδας ανακύκλωσης του ΣΤ1 πετούσαν τα πλαστικά σακουλάκια που περιείχαν το πρωινό τους καθώς και τα πλαστικά μπολάκια από το ρυζόγαλο (αφού τα ξέπλεναν) μέσα στον μπλε κάδο. Για τους μαθητές της Α και Β τάξης τοποθετήσαμε έναν μικρότερο κάδο δίπλα από τις βρύσες και στη συνέχεια η ομάδα ανακύκλωσης τον άδειασε μέσα στον μπλε κάδο.

Μπράβο στους μαθητές μας, στην ομάδα ανακύκλωσης και στο Δήμο μας

20140115_120038_resized

20140115_120058_resized 20140115_120136_resized

 

Το σχολείο μας συμμετείχε στο bookwave 2013!

_DS12946Με τη συμμετοχή 134 σχολείων της Αττικής και την προσφορά 6000 βιβλίων για τις βιβλιοθήκες τους ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη το bookwave 2013. Την κοινωφελή δράση εμπλουτισμού σχολικών βιβλιοθηκών συνδιοργάνωσαν η μη κερδοσκοπική οργάνωση Library4all και το Μουσείο Μπενάκη με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Χορηγός επικοινωνίας της δράσης ήταν η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

H βιβλιοθήκη του σχολείου μας εμπλουτίστηκε με ολοκαίνουρια βιβλία και οι μικροί μαθητές μας θα μπορούν να τα απολαύσουν είτε στο χώρο της βιβλιοθήκης είτε να τα δανειστούν. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του προγράμματος κι ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο τους!!!!Scan 140140001