Φιλογλωσσία· λογισμικό για την διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας για αρχάριους ενήλικες

http://www.xanthi.ilsp.gr/filog/

Η “Φιλογλωσσία” είναι ένα πολυμεσικό (multimedia) εκπαιδευτικό λογισμικό για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας και απευθύνεται σε αρχάριους ενήλικες. Συνδυάζει βίντεο, ήχο (με  τη συμμετοχή φυσικών ομιλητών), εικόνα και κίνηση και υποστηρίζεται από 6 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, δανικά και ρωσικά.
Πέραν του καθαρά γλωσσικού υλικού, το λογισμικό εμπεριέχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που επιτρέπει τη γνωριμία του χρήστη με διάφορες πτυχές του Ελληνικού πολιτισμού.

Η “Φιλογλωσσία” σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το ΙΕΛ στο πλαίσιο του προγράμματος “ΔΙΑΛΟΓΟΣ” της Γενικής Γραμματείας ‘Ερευνας και Τεχνολογίας

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Aγ. Παρασκευή, 9 Μαίου 2013
 

Πρόγραμμα Κύκλου Σεμιναρίων 2013-2014: Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Δωρεάν Webinar τον Ιούλιο

Τα τελευταία χρόνια οι ιδέες που επικρατούν στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και της Εκπαίδευσης περί ενσωμάτωσης, κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών καθώς και άλλων ειδικών στη διερεύνηση των μαθησιακών και κοινωνικογνωστικών δυσκολιών, της ανίχνευσης και της έγκαιρης παιδαγωγικής παρέμβασης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων πάνω στα Θέματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με την υποστήριξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας ανακοινώνεται ο κύκλος σεμιναρίων του Net Media Lab του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 με τίτλο «Ειδική Αγωγή και ΤΠΕ».

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που αντιμετωπίζουν καθημερινά θέματα που αφορούν στις μαθησιακές δυσκολίες και σε προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών καθώς και στους ειδικούς (ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.ά.) οι οποίοι εργάζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου. Επίσης, μπορεί να φανούν χρήσιμα στους φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μελλοντικά με τα θέματα της ειδικής αγωγής και της εκπαίδευσης καθώς και στους γονείς οι οποίοι επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τις μαθησιακές δυσκολίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους. Μέσω της επιμόρφωσης, οι συμμετέχοντες πέρα από την θεωρητική τους κατάρτιση στις επιμέρους θεματικές ενότητες τις οποίες πραγματεύονται τα σεμινάρια, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους προβληματισμούς τους, να λύσουν τυχόν απορίες τους, αλλά να δώσουν και το έναυσμα για την οργάνωση στο άμεσο μέλλον περισσότερο εξειδικευμένων σεμιναρίων.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στα σεμινάρια είναι οι ακόλουθες:

Προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης – Σύγχρονες ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, Μαθησιακές Δυσκολίες- Δυσλεξία, Υποστήριξη παιδιών με ΔΕΠ-Υ, Ειδικές Γλωσσικές Διαταραχές, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές,  Σύνδρομα που οδηγούν σε πολλαπλές αναπηρίες,  Μαθητές με δυσκολίες όρασης, Εισαγωγή στην Κώφωση, Ενδοσχολική βία, Συμπεριφορές που προβληματίζουν στη σχολική τάξη, Διαταραχές οπτικής αντίληψης και μαθησιακές δυσκολίες, Επαγγελματική Συμβουλευτική και Προσανατολισμός σε ΑμΕΑ, Γνωστικές- μεταγνωστικές δεξιότητες, αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Ειδική Αγωγή, κλπ.

Το πρώτο σεμινάριο διάρκειας 9 ωρών (09:00 – 17:00) με τίτλο «Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή και στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ)» θα είναι δωρεάν και θα διεξαχθεί δυο φορές. Η πρώτη θα είναι το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 και θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» (Πατριάρχου Γρηγορίου και Νεαπόλεως 27, Αγ. Παρασκευή Αττικής).

Όσον αφορά στο δωρεάν σεμινάριο, θα υπάρξει διαδικασία online εγγραφής και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Με τη λήξη του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Τα επόμενα 12 σεμινάρια διάρκειας 36 ωρών το καθένα (δυο σαββατοκύριακων) θα είναι επί πληρωμή και θα κοστίζουν 120€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Με την παρακολούθηση 6 σεμιναρίων των 36 ωρών θα δίνεται βεβαίωση για παρακολούθηση 6μηνιαίου σεμιναρίου 216 ωρών.

Με την παρακολούθηση και των 12 σεμιναρίων θα δίνεται βεβαίωση για ετήσιο σεμινάριο 430 ωρών.

Σε όσους παρακολουθήσουν 10 σεμινάρια θα δίνεται έκπτωση και θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τελευταία 2 σεμινάρια (από τα 12) δωρεάν.

Για τη διαδικασία εγγραφών τόσο στο δωρεάν όσο και στα 12 σεμινάρια θα ενημερωθείτε μετά τις 26/08/2013.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των σεμιναρίων.

Η πρόσβαση στο χώρο διεξαγωγής των σεμιναρίων στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» είναι απλή. Οι  συμμετέχοντες που θα μετακινηθούν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό μέχρι τη στάση Νομισματοκοπείο και να κατευθυνθούν στην έξοδο προς Κονδυλάκη. Στη στάση λεωφορείων που βρίσκεται επί της Μεσογείων δίπλα στην έξοδο του Μετρό (ρεύμα προς Αγία Παρασκευή), μπορούν να επιβιβαστούν στο Β5 ή 407 ή 406. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση 4η Αγ. Παρασκευής η οποία και βρίσκεται 50m από την πύλη του Δημόκριτου. Όσοι μετακινηθούν με δικό τους όχημα μπορούν να μπουν στη διεύθυνση: http://www.demokritos.gr/Contents.aspx?CatId=28 και να δουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν να φτάσουν στο χώρο του Δημόκριτου.

Επιπλέον!

σας προσφέρουμε ένα δωρεάν webinar που θα περιλαμβάνει 4 διαλέξεις ώστε να πάρετε μια πρόγευση του δωρεάν σεμιναρίου το Σεπτέμβριο και φυσικά όλου του κύκλου των σεμιναρίων.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική φόρμα στη διεύθυνση:

http://imm.demokritos.gr/webinar_registration

για την εγγραφή σας στο δωρεάν Webinar εισαγωγής στα σεμινάρια «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)» που θα διεξαχθεί από 1-4 Ιουλίου 2013.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 1 Ιουλίου: Γνωστικές- Μεταγνωστικές Δεξιότητες (Δρ. Α. Δρίγκας)

Τρίτη 2 Ιουλίου: Υποστήριξη Παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (Δρ. Ζ. Καραμπατζάκη)

Τετάρτη 3 Ιουλίου: Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία (Δρ. Μ. Καρβούνης)

Πέμπτη 4 Ιουλίου: Ειδικές Γλωσσικές Διαταραχές (Δρ. Π. Γιαννέλη)

Η κάθε διάλεξη θα μεταδίδεται επαναλαμβανόμενα κατά τις ώρες 16:00 – 18:00.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εγγραφής είναι μέχρι την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013.

Πληροφορίες για την ηλεκτρονική διεύθυνση καθώς και τον κωδικό πρόσβασης θα λάβετε την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013.

Από την Οργανωτική Επιτροπή του Σεμιναρίου του Net Media Lab

Ιστότοπος: http://imm.demokritos.gr
Τηλ: 210-6503124, 3230

Οι μαθητές που εξετάζονται προφορικά στο Λύκειο

Β. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΙΠΔ – ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Β1. ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Οι μαθητές και απόφοιτοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, εξετάζονται προφορικά κατόπιν αίτησής τους.

Επίσης προφορικά εξετάζονται οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση. Στην περίπτωση αυτή, η γνωμάτευση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Θ.Π.Α. Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ), ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημόσιου Νοσοκομείου, που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές, σε περίπτωση κακοποίησης του μαθητή λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Τυχόν γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα χωρίς την παραπάνω διαδικασία και ισχύουν, πρέπει να επαναξιολογηθούν κατά τα ανωτέρω.

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) και από τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) (σχετ. η με αριθ. 139843/Γ6/9.11.2012 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., πληροφορίες: τηλ. 210-3442929)

• Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22) έτος της ηλικίας τους.

• Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν τους αποφοίτους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των οποίων οι γνωματεύσεις, που είχαν αποκτήσει από τα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), έχουν λήξει.

• Τα ΚΕΔΔΥ δεν αξιολογούν τους αποφοίτους άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, αν αυτοί δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο. Η αξιολόγησή τους γίνεται μόνο από Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.

• Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) αξιολογούν :
α) μαθητές και
β) αποφοίτους άνω των δέκα οκτώ (18) ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο δεν είχαν αξιολογηθεί, εφόσον στο ΙΠΔ λειτουργεί τμήμα για ενήλικες.

Β2. ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Οι μαθητές και απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού εξετάζονται γραπτά ή προφορικά. Τα ΚΕΔΔΥ ή τα ΙΠΔ γνωματεύουν και εισηγούνται τον τρόπο εξέτασης μαθητών και αποφοίτων με φάσμα αυτισμού, ο οποίος μπορεί να είναι προφορικός ή γραπτός.

Εφόσον εισηγηθούν τον προφορικό τρόπο εξέτασης οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται μόνο προφορικά.

Β3. ΙΣΧΥΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

1. Χρονική ισχύς: Οι γνωματεύσεις των πρώην ΚΔΑΥ λήγουν μετά παρέλευσης τριετίας.

Για τις γνωματεύσεις ΚΕΔΔΥ λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα ισχύος ή ο χρόνος επαναξιολόγησης που αναφέρεται στη διάγνωση. Εφόσον στη γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ δεν αναφέρεται η ισχύς ή ο χρόνος επανεξέτασης, ως χρόνος ισχύος λαμβάνεται η τριετία. Στην περίπτωση αυτή γίνεται επαναξιολόγηση από τα ΚΕΔΔΥ ή από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Η γνωμάτευση η οποία θα χορηγείται από τα οικεία ΚΕΔΔΥ ή ΙΠΔ σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπει σε παλαιότερη χορηγηθείσα γνωμάτευση αλλά πρέπει να εκδίδεται νέα μετά από εξέταση από τον οικείο φορέα κατά το χρόνο της παραπομπής του υποψηφίου.

Ο,τι ισχύει για τη χρονική διάρκεια των διαγνώσεων των ΚΕΔΔΥ ισχύει και για τις γνωματεύσεις των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων με την επιφύλαξη των οδηγιών της με αριθμ. 139843/Γ6/9-11-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής (πληροφορίες: τηλ. 210-3442929).

Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων των οποίων η ισχύς έχει λήξει οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνονται δεκτές για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αυτού.

2. Αρμόδια ΚΕΔΔΥ και ΙΠΔ: Τα ΚΕΔΔΥ, τα οποία χορηγούν τις γνωματεύσεις των προαναφερομένων μαθησιακών δυσκολιών, λειτουργούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο φοίτησης του μαθητή. Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, των οποίων οι γνωματεύσεις για τις προαναφερόμενες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που εξακολουθούν να ισχύουν για το σχολικό έτος 2012-2013, περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο πίνακα της με αριθμ. 139843/Γ6/9-11-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, η οποία σας έχει αποσταλεί (πληροφορίες: τηλ. 210-3442929).
Τονίζεται ότι στις γνωματεύσεις θα πρέπει να αναφέρεται η διάρκεια ισχύος τους ή να αναγράφεται ο χρόνος επαναξιολόγησης του μαθητή.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν. 3699/2008 , όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή, δίδεται το δικαίωμα προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ). Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Η Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) εδρεύει σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Στην περίπτωση όμως που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή και δεν έχει γίνει προσφυγή στη Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, τότε υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ).

Γ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι με τις παρακάτω αναπηρίες εξετάζονται προφορικά. Οι αναφερόμενες αναπηρίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας Υγειονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά οι μαθητές και οι απόφοιτοι οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:

ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% .

ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,

ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

ιν) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή. (σ.σ. μετάβαση στις σχετικές διευκρινήσεις-οδηγίες)

Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση οι αναφερόμενες στις περιπτώσεις (ι), (ιι) και (iii) αναπηρίες πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (βλ. παρ. ΣΤ1)

Ο τρόπος πιστοποίησης της αναφερόμενης στην περίπτωση (ιν) αδυναμίας θα γνωστοποιηθεί με νεότερη εγκύκλιο.

Δ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΑ ΚΕΔΔΥ Ή ΤΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) καθώς και προβλήματα επιληψίας, εξετάζονται γραπτά.

Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση τα μεν προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και επιληψίας πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (βλ. παρ. ΣΤ1), τα δε προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) από τα ΚΕΔΔΥ.

Επίσης γραπτά εξετάζονται οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν γνωματεύσει και εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης (βλ. και παρ. Β2).

Για την ισχύ των γνωματεύσεων ΚΕΔΔΥ και ΙΠΔ βλ. παρ. Β3.

Ε. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι γνωματεύσεις που χορηγούνται κατά περίπτωση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, καθώς και οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων υποβάλλονται με σχετική αίτηση:

α) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) στο Διευθυντή του Λυκείου τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013 .

β) από τους αποφοίτους των (Ημερήσιων-Εσπερινών) Γενικών Λυκείων ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου, στο Λύκειο κατάθεσης της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

γ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

δ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), τους αποφοίτους Β΄ κύκλου ΤΕΕ, (Ημερήσιων και Εσπερινών) τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ (Ημερήσιων και Εσπερινών), καθώς και τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των Ναυτικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο ΕΠΑΛ κατάθεσης της Αίτησης Δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

ε) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο Λύκειο υποβολής της αίτησης –δήλωσης μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

Ειδικά οι γνωματεύσεις που θα ισχύσουν μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ, μπορούν να υποβάλλονται στα οικεία Λύκεια μέχρι τέλος Μαρτίου 2013.

Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά ισχύουν και για τα τυχόν ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων, οι μαθητές και απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι των ΤΕΕ, των πρώην ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων, δηλαδή η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών αφορά υποχρεωτικά και τις πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

ΣΤ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

1. Επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας για τις παραπάνω περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται πιστοποίηση από ΚΕΠΑ, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1-9-2011 από τις Α/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση εφόσον εξακολουθούν να είναι σε ισχύ (επ΄ αόριστον αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους) χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ. Για τη διαδικασία πιστοποίησης από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr). Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι της Αττικής που δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί οφείλουν να υποβάλουν άμεσα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στο ΚΕ.Π.Α. Αθηνών-Πειραιώς 181, ενώ οι υποψήφιοι της υπόλοιπης επικράτειας θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο ΚΕ.Π.Α. της επιλογής τους.

2. Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται δεκτές από τα Λύκεια οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων ή των Υγειονομικών Επιτροπών, οι οποίες αναφέρονται σε αναπηρίες ή σε ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α της παρούσας εγκυκλίου.

3. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά τις παραπάνω κατά περίπτωση προθεσμίες δεν θα γίνονται δεκτά, εκτός από απρόβλεπτες και έκτακτες περιπτώσεις.

4. Όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις προφορικά, η εξέτασή τους θα γίνει μόνο στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.

– Επίσης όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (προβλήματα ακοής, λόγου και ομιλίας, επιληψίας κ.λ.π) επιθυμούν να εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις γραπτά, θα εξετασθούν στα εξεταστικά κέντρα που εξετάζονται και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου.

Με τον ίδιο τρόπο θα εξετασθούν και οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης. Η εξέταση των μαθητών αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασής τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής ή της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου.

5. Ο τρόπος εξέτασης, η διαδικασία χορήγησης και κατάθεσης των γνωματεύσεων για προφορική ή γραπτή εξέταση κατά περίπτωση και η προθεσμία (έως 25-2-2013) ισχύει και για όσους μαθητές της Γ΄ Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις. Οι μαθητές αυτοί μέχρι τις 25-2-2013 μαζί με τη σχετική αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο θα συνυποβάλουν στο Διευθυντή του Λυκείου και τη σχετική γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, ΙΠΔ ή Υγειονομικής Επιτροπής.

6. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλος φορέας στον οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος αυτή, πρέπει να μεριμνήσουν για την ανάρτησή της στους οικείους πίνακες των ανακοινώσεων για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Ειδικότερα οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να ενημερώσουν όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης υπογράφοντας και σε ονομαστική κατάσταση ότι έλαβαν γνώση.

Για την καλύτερη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών, θα πρέπει να ορισθεί σε κάθε Λύκειο από ένας καθηγητής, στον οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές προκειμένου να πληροφορούνται για τα θέματα που αναφέρονται στην εγκύκλιο.

7. Τέλος με νέα εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί θα σας ενημερώνουμε για την διαδικασία αποστολής των γνωματεύσεων των υποψηφίων που θα εξεταστούν πανελλαδικά στα Βαθμολογικά και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

http://edu.klimaka.gr/anakoinoseis-panellhnies/plhrofories-panellhnies/873-ypovolh-dikaiologhtikwn-gia-exetash-mathhtwn-me-eidikes-anagkes.html