Τα παγκάκια “τραγουδάνε” ακόμα

Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα

Πρόσφατα, οι Atenistas διοργάνωσαν περίπατο – ξενάγηση στην Κυψέλη με στάσεις και διηγήσεις σε μια σειρά ιστορικών κτιρίων της αστικής περιοχής. Η μαζική βόλτα ολοκληρώθηκε στο 21ο Δημοτικό Σχολείο της Κυψέλης στην οδό Κύπρου 46 (περιοχή Πλατεία Αμερικής, ουσιαστικά). Εμείς περάσαμε την πύλη του σχολείου και μιλήσαμε με τον κ. Μιχάλη, 40 ετών, δάσκαλο του Δημοτικού. Ο κ. Μιχάλης είναι και μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

“Να φοβάμαι; Όχι βέβαια. Ζω εδώ από το 1991. Δεν έχει τύχει να δεχθώ επίθεση από κάποιον. Μου έχουν πει άλλοι ότι τους έχουν κλέψει αλλά προσωπικά δεν έχω πάθει κάτι”, μας λέει από τη δική του μεριά. “Στην πολυκατοικία που μένω, είμαι ο μόνος Έλληνας.

Μια χαρά συνυπάρχω με τους ξένους. Σίγουρα το βράδυ όταν γυρίζω σπίτι, είμαι πιο “υποψιασμένος”, έχω το νου μου. Παλιότερα θυμάμαι που έμενα στην πλατεία Βάθης. Ερχόμουν με τα πόδια μέχρι τη Φωκίωνος για να δω τους συγγενείς μου και να βγω στα στέκια μου εδώ. Τώρα δεν το κάνεις αυτό εύκολα, ειδικά το βράδυ και ειδικά αν είσαι κοπέλα. Δεν πιστεύω πως φταίνε όμως οι μετανάστες για την εγκληματικότητα. Η οικονομική κρίση έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα”.

 

 

Πολυπολιτισμικότητα στα σχολεία

“Εδώ, στο 21ο, το 68% των παιδιών είναι παιδιά μεταναστών. Παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και έχουν γίνει φίλοι όλοι μεταξύ τους. Κάποτε λέγαν τα ελληνάκια, δεν τον παίζω αυτόν, είναι Αλβανός. Τώρα τι να πουν; Ούτως ή άλλως είναι όλα μοιρασμένα εδώ, παιδιά κάθε καταγωγής και προέλευσης. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα που έχουμε, μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα την αυριανή κοινωνία, με μετανάστες ενσωματωμένους”, προσθέτει.

Πρέπει να λαμβάνουν όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα την ιθαγένεια, τον ρωτάμε.

“Το κακό σε αυτή τη χώρα, είναι ότι όλα γίνονται χωρίς μέτρο. Αποφασίζουμε κάτι και μετά εφαρμόζεται αλόγιστα. Προχειροδουλειές. Αυτά τα παιδιά, ναι, πρέπει να λαμβάνουν την ιθαγένεια αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Αν είναι παιδιά μόνιμων μεταναστών που ζουν στη χώρα, εργάζονται, πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, γιατί να μην έχουν την ιθαγένεια; Είναι άδικο, δεν προσφέρεις σαν κράτος κάτι σε εκείνον που εργάζεται για σένα”.

Θα φεύγατε από την περιοχή;

“Ειλικρινά; Όχι. Μόνο για λόγους βαρεμάρας, για να αλλάξω παραστάσεις”, μας λέει γελώντας.

Τι σε ενοχλεί περισσότερο;

“Τα σκουπίδια στους δρόμους”, υπογραμμίζει ο κ. Μιχάλης. “Ο Δήμος πρέπει να ενδιαφερθεί περισσότερο”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχολείο έχει εφαρμόσει το Πρόγραμμα: Δεξιότητες για Παιδιά του Δημοτικού. Πρόκειται για μια ενεργό εκπαιδευτική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων μέσα από την εργασία σε ομάδες, καθώς και μια ποικιλία ασκήσεων και δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη. Ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη σύσφιξη των σχέσεων Ελληνόπουλων και παιδιών μεταναστών.

 

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο : http://news247.gr/eidiseis/reportaz/to_news_247_sthn_kypselh_ta_pagkakia_tragoydane_akoma.2257127.html