Οι πρώτες μου λεξούλες με το θ και δ

Δύο πολύ καλά βοηθήματα από τις εκδόσεις Ζήτη του λογοθεραπευτή Μηνά Παπαγιαννόπουλου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μέσα από προφορικές και γραπτές ασκησούλες να προφέρουν ή να διαβάσουν λεξούλες που περιέχουν τα γραμματάκια δ και θ .
Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών που σίγουρα θα ενθουσιαστούν με την πλούσια εικονογράφηση. Ας πάρουμε όμως μια γεύση από τα βιβλιαράκια αυτά ….

Ο Λάρυ και η Λου είναι δύο παιδάκια που τους αρέσει να μαθαίνουν καινούριες λεξούλες. Τη μια μέρα βγάζουν τη γλωσσούλα για να πουν λεξούλες με τα γραμματάκια “θ” και “δ”, την άλλη κλείνουν το στοματάκι τους χαμογελαστά για να κάνουν προτασούλες με το γραμματάκι “σ”. Και είναι όλα τόσο απλά, με ένα χαμόγελο και τη γλωσσούλα μοναχά. Αν γίνεις κι εσύ φίλος τους, θα μάθεις όλα τα γραμματάκια όμορφα και καθαρά, όπως τα λέει ο μπαμπάς και η μαμά. Τι λές, θέλεις να προσπαθήσεις?

http://www.ziti.gr/

Compasito – a manual on human rights education for children! (επιτέλους και στα ελληνικά)

Η “Μικρή Πυξίδα” (Compasito) είναι ένα σημείο αφετηρίας για τους εκπαιδευτικούς, δασκάλους και εκπαιδευτές που επιθυμούν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παιδιά. Το βιβλίο βοηθά τον αναγνώστη να εξοικειωθεί με τις κύριες έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού και παρέχει ένα ουσιαστικό θεωρητικό υπόβαθρο σε 13 κύρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η δημοκρατία, η ισότητα των φύλων, το περιβάλλον, η φτώχεια και η βία. Οι πρακτικές δραστηριότητες που περιγράφονται στο βιβλίο παρέχουν κίνητρο στα παιδιά να εντοπίσουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο ίδιο τους το περιβάλλον και τα βοηθούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη, υπευθυνότητα και την αίσθηση της δικαιοσύνης. Αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο –το οποίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 15 γλώσσες– είναι πλέον διαθέσιμο και στα ελληνικά. Η μετάφραση της “Μικρής Πυξίδας” αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κέντρου Στήριξης ΜΚΟ. Το εγχειρίδιο, το οποίο πρόκειται να αποσταλεί σε όλα τα σχολεία της Κύπρου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το διαβάσουν εδώ εντελώς δωρεάν

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=120723103005-e85424f663754fb2b090af4590afee03 docname=compasito username=ngo_support_centre loadinginfotext=Compasito%20%2F%20%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AE%20%CE%A0%CF%85%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B1 showhtmllink=true tag=compasito width=420 height=297 unit=px]

Ώρα για GCompris

Το GCompris είναι μια σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού και αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Μερικές από τις δραστηριότητες αν και έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, ωστόσο διατηρούν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια κατηγοριοποίηση μερικών δραστηριοτήτων του GCompris:

  • ανακάλυψη του υπολογιστή: πληκτρολόγιο, ποντίκι, …
  • άλγεβρα: πίνακας μνήμης, αρίθμηση, πίνακας διπλής καταχώρησης, είδωλα γεωμετρικών σχημάτων, …
  • επιστήμη: λειτουργία διώρυγας, ο κύκλος του νερού, υποβρύχιο, ηλεκτρικά κυκλώματα, …
  • γεωγραφία: τοποθέτησε τις χώρες στο χάρτη
  • παιχνίδια: σκάκι, μνημονικές τεχνικές, σύνδεσε 4, oware, sudoku, …
  • ανάγνωση: εξάσκηση των αναγνωστικών δεξιοτήτων
  • άλλα: εκμάθηση της ώρας, παζλ με διάσημους πίνακες ζωγραφικής, διανυσματική σχεδίαση, …Αυτή τη στιγμή το GCompris προσφέρει περισσότερες από 100 δραστηριότητες, ενώ αρκετές βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το GCompris είναι ελεύθερο λογισμικό, που σημαίνει ότι μπορείτε να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες, να το βελτιώσετε και, το πιο σημαντικό, να το μοιραστείτε με όλα τα παιδιά του κόσμου.Για να το κατεβάσετε ελεύθερα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
  • http://gcompris.net/download/gcompris-12.11.exe

    Για να δείτε όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει πατήστε ΕΔΩ

    “ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ”

    Το λογισμικό “Μικροί καλλιτέχνες σε δράση” ενσωματώνει ενότητες ζωγραφικής, σχεδίου, μουσικής, κειμένων, εικόνων, έργων τέχνης. Διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από την αλληλεπίδραση Η/Υ – μαθητή και προσαρμόζεται στις ικανότητες και στις δυνατότητες των μαθητών, έτσι ώστε όλοι να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Ενδείκνυται για την προσχολική αγωγή, τις πρώτες τάξεις δημοτικού, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και άτομα με αναπηρία.

    Διατίθεται ελεύθερα για εκπαιδευτική χρήση.

    Μέγεθος: 307 MB
    Λειτουργικό σύστημα: Windows All
    Κατασκευαστής: Πλειάδες
    Πηγή: e-yliko.gr

    Κατέβασέ το

    Βοήθημα μαθηματικών

    Η σελίδα  Βοήθημα Μαθηματικών είναι ένα on line λογισμικό εμπέδωσης και εξάσκησης των τεσσάρων πράξεων ,  σύγκρισης αριθμών και εκμάθησης της ώρας . Δίνει τη δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας, τύπου άσκησης , χρόνου και επανάληψης .

    Για να παίξουμε …
    1. Επιλέγουμε ενότητα ( πρόσθεση, αφαίρεση , πολλαπλασιασμό , διαίρεση , σύγκριση ή ώρα )
    2. Κάνουμε κλικ στο επίπεδο δυσκολίας ( πολύ εύκολο , αρκετά εύκολο , εύκολο ή μέτριας δυσκολίας)
    3. Μπορούμε να επιλέξουμε και τον τύπο της εξίσωσης που επιθυμούμε ( άθροισμα , συμπλήρωμα …)
    4. Ρυθμίζουμε και τον χρόνο διάρκειας του παιχνιδιού και …
    5. Ξεκινάμε το παιχνίδι !

    Σύγκριση κλασμάτων

    Για να συγκρίνουμε δύο κλάσματα:
    Αν τα κλάσματα έχουν ίδιους παρονομαστές συγκρίνουμε τους αριθμητές.
    (Το μεγαλύτερο είναι αυτό με τον μεγαλύτερο αριθμητή.)
    Αν τα κλάσματα έχουν ίδιους αριθμητές συγκρίνουμε τους παρονομαστές.
    (Το μεγαλύτερο είναι αυτό με τον μικρότερο παρονομαστή.)

    Αν έχουν διαφορετικούς και αριθμητές και παρονομαστές, τα κάνουμε ομώνυμα. (Με ίδιους παρονομαστές.)

    Για να το υπολογίσουμε με το μυαλό, και πιο γρήγορα, κάνουμε το εξής:
    Έχουμε, π.χ. το 3/5 και το 7/9.
    Αν πολλαπλασιάσουμε τους παρονομαστές μεταξύ τους (5×9), το 45 θα είναι κοινό πολλαπλάσιο (Όχι το ελάχιστο – απλώς κοινό). Τότε ο πρώτος αριθμητής (το 3) θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το 9 και ο δεύτερος παρονομαστής (το 7) με το 5.
    Μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας το παρακάτω σχήμα:

    Δηλαδή, πρακτικά, πολλαπλασιάζουμε το 3 με το 9 για να βρούμε τον πρώτο αριθμητή και το 7 με το 5 για να βρούμε τον δεύτερο αριθμητή (Χιαστί).

    ΜΑΘΑΙΝΩ  ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ

    ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ (skool.gr)

    ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ (eduportal.gr)

    ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΤΑ ΚΑΛΑΣΜΑΤΑ (διαδραστικό)

    ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ (διάλεξε κάθε φορά το μεγαλύτερο κλάσμα)

    ΣΠΑΣΕ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ (πρώτα αυτό με το μικρότερο κλάσμα)

    ΚΡΕΜΑΣΕ ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ