Ημέρα της Γης (+Δραστηριότητες)

γη 2020

“Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.”

Ινδιάνικη παροιμία

     Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ μας θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε – είναι το σπίτι μας, ο ξενιστής μας, μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε.

—————————-

Ο πλανήτης μας σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση «Εκτάκτου Ανάγκης», καθώς η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει έναν αόρατο, αλλά πολύ ύπουλο εχθρό. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης μας «ξεκουράζεται» αυτή την περίοδο.
Δεν είναι εύκολο να δει κανείς θετική πλευρά σε μια πανδημία που απειλεί ανοιχτά πια την ανθρωπότητα.
Όσο ο κόσμος αποσύρεται όμως στα σπίτια του και οι δρόμοι αδειάζουν, οι ουρανοί και τα ποτάμια μας αναπνέουν κάπως καλύτερα.
Κι ενώ τα ευεργετικά οφέλη που έχει ο κορονοϊός στο περιβάλλον δεν αντισταθμίζουν αλίμονο τον πόνο, τον φόβο και το πένθος που αφήνει πίσω της η επιδημία, η καραντίνα και η ανάσχεση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας αφήνουν το τοπίο γύρω μας πιο καθαρό.
Τρανό παράδειγμα παραμένει η Κίνα, που βλέπει ξανά πώς είναι να είναι ο ουρανός γαλανός, ακόμα και σε μητροπόλεις που κυριαρχούσε το γκρίζο. Μας το έδειξε και η NASA αυτό με υπέροχες δορυφορικές εικόνες.
Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, τη χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον κορονοϊό μετά την Κίνα. Όπως μας δείχνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έχουν πέσει δραματικά στη χώρα.
Ακόμα και τα κανάλια της Βενετίας έγιναν κρυστάλλινα, εξαιτίας της δραστικής μείωσης του τουρισμού. Ψάρια εμφανίστηκαν ξανά δίπλα στις γόνδολες… (άρθρο: https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6116894/koronoios-ola-ta-paraxena-poy-ekane-sto-perivallon)

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ!

 

 

 

 ΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ!

 

 

(1)Αφού ακούσετε τα τραγουδάκια θα ήθελα να ζωγραφίσετε τον πλανήτη μας, τη Γη!

 

 

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!!!

 «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά. . . κι αγαπούσε ένα αγοράκι». Έτσι αρχίζει το όμορφο παραμύθι που το διάβασμά του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας. 
Γραμμένο κι εικονογραφημένο απ’ τον προικισμένο και πολυσύνθετο Σελ Σιλβερστάιν, αυτό το τρυφερό και παραβολικό παραμύθι καταφέρνει να συγκινήσει αναγνώστες κάθε ηλικίας. Είναι μια συναισθηματική ερμηνεία του χαρίσματος που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν κι εκείνοι που ξέρουν να ανταποδίδουν με αγάπη.

(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Για να δείτε και να ακούσετε το παραμύθι πατήστε ΕΔΩ!

 

(2)Αφού το δείτε θα ήθελα να ζωγραφίσετε ό,τι σας άρεσε περισσότερο!

 

Θα περιμένω με ανυπομονησία της δημιουργίες σας!
Σας στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά!
κα Αντωνία

 

(1)

(2)

 

 

 

 

 

 

Πηγές:

https://sites.google.com/site/queescondenuestroplanetatierra/ (εικόνα άρθρου)

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B7%CF%82

https://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=0295

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6116894/koronoios-ola-ta-paraxena-poy-ekane-sto-perivallon

https://edonipiagogeio.blogspot.com/2015/04/22.html

http://dreamkindergarten.blogspot.com/2013/05/5.html

https://www.politeianet.gr/books/9789602792834-silverstein-shel-dorikos-to-dentro-pou-edine-196118

https://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2018/04/2018-2.html

https://www.youtube.com/watch?v=UmZulvbllPU

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *