Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (+Δραστηριότητα)

«Διάβαζε για να ζήσεις.»

Γκυστάβ Φλωμπέρ, 1821-1880, Γάλλος συγγραφέας

      Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Ας δούμε λίγες πληροφορίες για τους δυο δημιουργούς, στους οποίους είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα!

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον»Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα. Μερικά από το γνωστότερα έργα του είναι τα εξής: «Άμλετ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Όπως σας αρέσει», «Μάκβεθ», «Όνειρο Θερινής Νυκτός» και πάρα πολλά άλλα αριστουργήματα που αξίζει να διαβάσετε κάποια στιγμή στη ζωή σας.

 

Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα ήταν Ισπανός συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας στην ισπανική γλώσσα και ο κατ’ εξοχήν μυθιστοριογράφος παγκοσμίως. Το έργο του ανήκει χρονικά στην «χρυσή εποχή» (περ. 1492-1648) της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε εξαιρετική άνθηση στις τέχνες. Το διασημότερο μυθιστόρημά του, ο Δον Κιχώτης, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και έχοντας υποβληθεί σε συστηματική ανάλυση και κριτικό σχολιασμό από τον 18ο αιώνα.

Ποια είναι όμως τα εφόδια που χαρίζει το διάβασμα σε ένα παιδί;

1) Η ιστορία ενός βιβλίου θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά να δουν κάποια πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μέσα από τις ιστορίες μπορούν να μάθουν για αξίες που ίσως οι γονείς δυσκολεύονται να εξηγήσουν, όπως για παράδειγμα τη φιλία, την εμπιστοσύνη ή τον σεβασμό. Και όλα αυτά θα τα γνωρίσουν και θα τα κατανοήσουν μέσω των ιστοριών που θα διαβάσουν.
2) Μαθαίνουν να νικούν τους φόβους τους. Μέσα από την ιστορία, μαζί με τον ήρωα, έρχονται αντιμέτωποι με κάποιους τυχόν δικούς τους φόβους και βρίσκουν τρόπους να τους ξεπερνούν.
3) Αρχίζουν ή μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να λύσουν ένα πρόβλημα.
4) Μέσα στα βιβλία υπάρχουν πάρα πολλά ηθικά διδάγματα.
5) Οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους.
6) Τέλος, ένα βιβλίο είναι μία πολύ καλή αφορμή για διάλογο. Μετά το τέλος ενός βιβλίου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την ιστορία με τα παιδιά, να τα ρωτήσουμε και να απαντήσουμε σε τυχόν δικές τους ερωτήσεις.

 

Ο κάθε αναγνώστης έχει και ορισμένα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !

Γιατί… το διάβασμα είναι πάνω από όλα ευχαρίστηση!

Ας διαβάσουμε τώρα όλοι μαζί τον «ΥΜΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» του Ευγένιου Τριβιζά!

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!!!

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΠΑΜΕ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ!

 

Ποιο είναι άραγε το αγαπημένο σας βιβλίο;

 ΓΡΑΨΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ!

&

Με τη βοήθεια κάποιου γράψτε στη ζωγραφιά σας την ακόλουθη φράση και συμπληρώστε την!

«ΔΙΑΒΑΖΩ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑΤΙ…»

 

Θα περιμένω τις δημιουργίες σας!
Σας στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά!
Κα Αντωνία

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=2180

https://imaginistes.wordpress.com/2018/06/11/%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%B6%CE%AC%CF%82-%CE%BF-%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/

https://blogs.sch.gr/9dimkoryd/2018/04/30/%CE%BF-%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9/

https://el.wikipedia.org/

https://www.mothersblog.gr/paidi/ekpaideysi/story/33487/ti-mporei-na-prosferei-se-ena-paidi-i-anagnosi-enos-vivlioy

http://www.youtube.gr

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση