Δανειστική Βιβλιοθήκη

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στο νηπιαγωγείο δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να αποκτήσουν αναγνωστικές εμπειρίες και μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης που έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία της  από το Νηπιαγωγείο μας.

Στόχος είναι , πρώτα να γνωρίσουν τα παιδιά το καλό παιδικό βιβλίο και να το αγαπήσουν. Ακόμη, ένα καλό βιβλίο μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους, να καλλιεργήσουν  τα συναισθήματά τους και να τα οδηγήσει να ασκήσουν την φαντασία τους.

Επίσης, η δανειστική βιβλιοθήκη κάνει το παιδί ενεργητικό αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα το βοηθά να αποκτήσει σωστές συνήθειες ως προς τον τρόπο χρήσης και συντήρησης των βιβλίων, αναπτύσσοντας το αίσθημα της υπευθυνότητας που αφορά το δανεισμό και το σεβασμό των αντικειμένων που δεν τους ανήκουν.

Η οργάνωση και η λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης κατέχει κεντρική θέση στο Νηπιαγωγείο. Η ενασχόληση των παιδιών με τα βιβλία είναι καθοριστικής σημασίας . Σε κάθε τάξη υπάρχει μία μικρή βιβλιοθήκη για καθημερινή χρήση των βιβλίων από τα παιδιά και μια δανειστική για όλες τις τάξεις, όπου μια φορά τη βδομάδα μπορούν να δανειστούν όποιο βιβλίο θέλουν. Μια φορά τη βδομάδα επίσης, η κάθε τάξη πάει στη μεγάλη βιβλιοθήκη του σχολείου και διαβάζουμε ένα παραμύθι που επιλέγουμε από κει.

Επιπρόσθετα, μέσα από τον δανεισμό των βιβλίων της δανειστικής, αναπτύσσεται στα παιδιά η υπεύθυνη στάση της «επισκευής των βιβλίων» με την έννοια του πρόθυμου αναγνώστη να φροντίσει βιβλία που πιθανόν έχουν υποστεί κάποιες φθορές από την πολλαπλή τους  χρήση.

Η δανειστική βιβλιοθήκη καλλιεργεί αφενός  την φιλαναγνωσία στα παιδιά και διαμορφώνει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά  αφετέρου εμπλέκει με έμμεσο τρόπο τους γονείς με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Ο ρόλος της  οικογένειας  είναι πολύ σημαντικός για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Αφιερώστε στην ανάγνωση του παραμυθιού και στο παιδί σας κάποιο χρόνο διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο πλαίσιο. Παρακαλούμε θερμά για τη συνεργασία σας ώστε να ενισχύσουμε ουσιαστικά την αγάπη για το βιβλίο.

Από την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου τα παιδιά θα μεταφέρουν στο σπίτι τα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης σε υφασμάτινες τσαντούλες και θα τις επιστρέφουν την Δευτέρα. Οι υφασμάτινες τσάντες είναι δωρεά του γονέα Βουτυρά Γεώργιου στο Νηπιαγωγείο.

IMG 20231123 092702 716

1 2