Διευκρινίσεις

Ηλεκτρονικές εγγραφές στα Δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας

Σε απάντηση ερωτημάτων διευκρινίζεται ότι αναφορικά με το νέο τρόπο αιτήσεων εγγραφών στα Νηπιαγωγεία μέσω του συστήματος «Πρώτη Εγγραφή», ισχύουν τα ακόλουθα:

1) Η κατανομή των νηπίων/προνηπίων στις σχολικές μονάδες πραγματοποιείται με την προβλεπόμενη διαδικασία που ισχύει όλα τα προηγούμενα σχολικά έτη.
Συγκεκριμένα, μετά την αποδοχή των αιτήσεων από τα νηπιαγωγεία που υπάγονται τα νήπια/προνήπια, πραγματοποιείται κατανομή των μαθητών που πλεονάζουν σε όμορες σχολικές μονάδες λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση από αυτές. Για το λόγο αυτό συστήνεται τριμελής επιτροπή στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την ηλεκτρονική εγγραφή, σε καμία περίπτωση δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας και δε λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της αίτησης, με δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών όλα τα νήπια/προνήπια θα εγγραφούν σε δημόσιο νηπιαγωγείο γενικής παιδείας. Ως εκ τούτου, για την βέλτιστη λειτουργία του συστήματος ενδείκνυται οι αιτήσεις να υποβάλλονται σταδιακά και να αποφευχθεί η υποβολή την πρώτη ή την τελευταία ημέρα της περιόδου εγγραφών (15-30 Μαΐου 2020).

2) Στο σύστημα «Πρώτη Εγγραφή» αναρτώνται μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να επιβεβαιωθεί η διεύθυνση κατοικίας και η κηδεμονία, όταν η τελευταία δεν προκύπτει μέσω διαλειτουργικότητας από το Μητρώο Πολιτών. Πρόκειται για τα ελάχιστα δικαιολογητικά που καθιστούν έγκυρη την αίτηση. Τα υπόλοιπα παραστατικά θα πρέπει να προσκομιστούν στη σχολική μονάδα για τους εξής λόγους:

  • το ΑΔΥΜ, το βιβλιάριο εμβολίων και η βεβαίωση από ΚΕΣΥ (εφόσον υπάρχει) αφορούν ιατρικά δεδομένα και δεν δύναται να αναρτηθούν.
  • η βεβαίωση εργασίας και η βεβαίωση φοίτησης σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα δεν αναρτάται για διευκόλυνση των γονέων, δεδομένου ότι κατά τη στιγμή της αίτησης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα έχουν στη διάθεσή τους. Το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό λόγω και των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που είναι ακόμη σε ισχύ.

Η αίτηση που υποβάλλεται από τον γονέα/κηδεμόνα επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης όσον αφορά τα δηλούμενα στοιχεία και όλες οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις θα εκδοθούν βάσει αυτών. Ως εκ τούτου, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής δεν απαιτείται η άμεση προσκόμιση των δικαιολογητικών. Κατόπιν επικοινωνίας με το Νηπιαγωγείο, τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την ημέρα πρώτης προσέλευσης κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πηγή:https://proti-eggrafi.services.gov.gr/info