Με τον Edi Grεenbot (ρομποτάκι Edison) “μετακινηθήκαμε” πράσινα και φτάσαμε να είμαστε μεταξύ των σχολείων που διακρίνονται στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών για την Εκπαίδευση. Ευχαριστούμε τον ΕΛΛΑΚ για τη χορήγηση του εξοπλισμού και την ευκαιρία να συμμετέχουμε με δράσεις για την Πράσινη Οικονομία που είναι Ανοικτή και Ίση για όλους.
Στο σύνδεσμο η λίστα με τα σχολεία που διακριθήκαμε:
Η φετινή σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και για να γιορτάσουμε και να αποχαιρετιστούμε αποφασίσαμε να δείξουμε σε όλους/-ες τι μάθαμε σε αυτό το πρόγραμμα που όλοι/-ες δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, μικρούτσικοι/ες και μεγαλούτσικες/-κοι βιολόγοι!
Στήσαμε το σκηνικό της γιορτής που παράλληλα ήταν και εκθεσιακός χώρος με τις δημιουργίες μας από τις επιμέρους ενότητες του etwinning έργου: “Stem..ικρούτσικοι βιολόγοι ανακαλύπτουν το ανθρώπινο σώμα”.
Χρησιμοποιήσαμε τα γράμματα που οι συνεργάτες του έργου ετοίμαζαν κάθε μήνα και τα οποία περιείχαν τις αποστολές της βιολόγου:
Από την ενότητα “Ανακαλύπτω το ανθρώπινο σώμα” αξιοποιήσαμε το ποίημα της “άτακτης” ψείρας και προβάλλαμε στους γονείς ταυτόχρονα τα συνεργατικά έργα της ενότητας: το ψηφιακό βιβλίο και το μουσείο του ανθρωπίνου σώματος
από την ενότητα “Τα κόκαλα και οι μύες” χρησιμοποιήσαμε τον σκελετούλη για να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι με τα μέλη του σώματος και το όνομά τους για παιδιά και γονείς.
Στο σκηνικό μας προστέθηκαν και οι εντυπώσεις των παιδιών από το έργο:
Η γωνιά των δοντιών όπου συμβουλεύαμε τους επισκέπτες της έκθεσης για το πώς θα κρατήσουν γερά και καθαρά τα δόντια τους:
Η ενότητα της καρδιάς:
Η ενότητα των πνευμόνων
στην οποία υπήρχε ακόμα ένα παιχνίδι: μια χάρτινη μελισσούλα που τα παιδιά έφτιαξαν ίδια με τη Beebot ακολουθούσε μια διαδρομή που περιελάμβανε εικόνες με συμβουλές για την καλή υγεία των πνευμόνων μας
Η ενότητα των “Συναισθημάτων” είχε και αυτή τις δημιουργίες των μικρών βιολόγων και μαζί ένα παιχνίδι. Πάλι μια μικρή μελισσούλα πήγαινε από συναίσθημα σε συναίσθημα και ο/η οδηγός της μπορούσε να μιλήσει για αυτά.
Κεντρική θέση στο σκηνικό είχαν τα “εργαστήρια” όπου οι μικροί/-ές βιολόγοι χωρισμένοι σε ομάδες είπαν όσα έμαθαν για το ανθρώπινο σώμα, έκαναν πειράματα και έδωσαν συμβουλές.
Από το σκηνικό και τη γιορτή μας δεν μπορούσε να λείψει η Beebot η οποία έδειχνε το δρόμο ανάμεσα στις ενότητες με τη βοήθεια της συνεργατικής πίστας που δημιούργησαν οι συνεργάτες του έργου:
Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απονεμήθηκε στο έργο “Everything is possible, even the impossible!” στο οποίο συμμετείχαμε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τις ιδρύτριες Ambra Coccia και Εύη Καρελά καθώς και όλα τα μέλη για την όμορφη συνεργασία.
Η συμμετοχή του σχολείου στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο “Παιδεία στα Μέσα”, αποτέλεσε την αφορμή να οργανωθούν δραστηριότητες με θέμα την τηλεόραση. Χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου, προσαρμοσμένο στην ηλικιακή ομάδα των νηπίων, οι δραστηριότητες στόχευαν:
Στο να ανακαλύψουμε τα μηνύματα που μας στέλνει η τηλεοπτική εικόνα
Να εντοπίσουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε παρακολουθώντας τα τηλεοπτικά προγράμματα
Να κατανοήσουμε τον κώδικα της τηλεόρασης
Να αναλύσουμε τις διαφημίσεις
Να δημιουργήσουν τα παιδιά ένα δελτίο ειδήσεων και να το παρουσιάσουν
Να παρατηρήσουμε την τηλεοπτική σήμανση
Ξεκινήσαμε καταγράφοντας τις γνώσεις των παιδιών για την τηλεόραση:
Τα παιδιά ζωγράφισαν όλα όσα παρακολουθούν στην τηλεόραση:
Ζωγράφισαν και τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα:
Μιλήσαμε για τα συναισθήματα που έχουμε νιώσει παρακολουθώντας τηλεόραση:
Και αν η τηλεόραση ήταν μουτζούρα τι είδους μουντζούρα θα ήταν και γιατί;
Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν αγαπημένες διαφημίσεις:
Προβάλλαμε τις διαφημίσεις και ζητήσαμε ταυτόχρονα από τα παιδιά να σημειώνουν σε καθεμιά αν έχει χρώματα, όμορφη μουσική και αν είναι αστεία. Όλες οι διαφημίσεις είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά και για αυτό μας αρέσουν να τις παρακολουθούμε.
Το ποίημα της Μαρίας Γουμενοπούλου μας προέτρεψε να μην πιστεύουμε όλα όσα μας λένε οι διαφημίσεις. Τα παιδιά ζωγράφισαν κάτι που είχαν δει στη διαφήμιση και ζήτησαν από τους γονείς τους να τους το αγοράσουν:
Μετά τις διαφημίσεις ακολουθούν οι ειδήσεις! Τα νέα των παιδιών έγιναν κατασκευή με ρολά τα οποία δίπλωναν και ξεδίπλωναν τα νέα της τάξης:
Τα παιδιά σε ρόλο παρουσιαστή συγκέντρωσαν πληροφορίες για τον/την καλεσμένο/η τους και ύστερα τον παρουσίασαν στην τηλεόραση:
Οι ενημερωτικές εκπομπές συνεχίστηκαν. Οι ειδήσεις στο σχολείο είναι πολλές. Όταν τις συγκεντρώσαμε όλες φτιάξαμε …
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ:
Μετά τις ειδήσεις σειρά είχαν τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθούν οι γονείς και τα παιδιά καμιά φορά:
“Τι άλλο μπορούμε να δούμε στην οθόνη της τηλεόρασης;” ρωτήσαμε τα παιδιά. Κάποια μίλησαν για μερικούς αριθμούς αλλά δεν μπορούσαν να απαντήσουν με βεβαιότητα ποιοι ήταν αυτοί. Γνώριζαν για ποιο λόγο ήταν εκεί. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα σήματα καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων:
Και κατατάξαμε αυτά που βλέπουν οι γονείς και τα παιδιά:
Στο τέλος δημιουργήσαμε ένα βίντεο με τα σύμβολα καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων:
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή