Ενεργοποίηση:
Βάζουμε σχετική μουσική κα τα παιδιά χορεύουν και κάθε φορά που η μουσική σταματά παίρνουν μια πόζα που τους ζητά ο/η εκπαιδευτικός εκφράζοντας το αντίστοιχο συναίσθημα π.χ. πόζα χαράς, έκπληξης, λύπης, θυμού.
Παίζει η μουσική:
Έπειτα ακούγεται η μουσική από την ταινία “Superman”.
- Τι σας θυμίζει;
“Τον Σούπερμαν που είχε υπερδύναμη”
- Ποιους/ Ποιες θεωρείτε υπερήρωες/ίδες στη ζωή; Τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
“Αυτούς που σώζουν κάποιον που κινδυνεύει – Τους πυροσβέστες που σώζουν ανθρώπους από τη φωτιά – Τους ναυαγοσώστες που σώζουν κάποιον που πνίγεται – Τους γιατρούς που μας κάνουν καλά και δεν πεθαίνουμε – Αυτούς που δίνουν αίμα σε κάποιον που χρειάζεται – Αυτούς που δίνει την καρδιά τους σε κάποιον που είναι άρρωστος πολύ…”
- Για σκεφτείτε το αρκουδάκι τι ήθελε να γίνει!
“Ήθελε να γίνει Σουπερήρωας για να σώσει τη Ζωή που ήταν στο νοσοκομείο”
Εμφανίζουμε μια κόκκινη υφασμάτινη μπέρτα:
- Για μαντέψτε παιδιά σε ποιον/α άραγε ανήκει;
“Στον Σούπερμαν που είχε υπερδύναμη και έσωζε”
- Μπορεί μια κόκκινη μπέρτα αν τη φορέσει κάποιος να γίνει Σουπερήρωας;
“Όχι πρέπει να έχει και υπερδύναμη”
*Ποιες είναι οι υπερδυνάμεις-αξίες που τον/τη χαρακτηρίζουν, εκείνα δηλαδή τα θετικά χαρακτηριστικά που τον/την μετατρέπουν σε υπερήρωα/ίδα.
- ΒΟΗΘΕΙΑ
- ΜΟΙΡΑΣΜΑ
- ΑΓΑΠΗ
- ΣΤΗΡΙΞΗ
- ΚΑΛΟΣΥΝΗ
- ΦΡΟΝΤΙΔΑ…
Δίνουμε στα παιδιά χάρτινες χρωματιστές καρδούλες και καταγράφουμε υπερδυνάμεις. Έπειτα οι υπερδυνάμεις στερεώνονται στην κάπα και γίνεται η κάπα του/της υπερήρωα/ίδας, εθελοντή/ριας.
Τα παιδιά σηκώνονται, παίρνουν στάση υπερήρωα/ίδας και λένε όλοι/ες μαζί τις υπερδυνάμεις που στερέωσαν στην μπέρτα! Αυτή είναι λοιπόν η μπέρτα γεμάτη με εθελοντές/ριες της τάξης.
Τα συναισθήματα του/της εθελοντή/ριας:
- Πώς νιώθει άραγε ένας/μια εθελοντής/ρια κάθε φορά που προσφέρει;
Παιχνίδι: Μάντεψε το συναίσθημα του/της εθελοντή/ριας. Σε κάρτες αναγράφονται τα συναισθήματα. Κάθε φορά ένα παιδί τραβά μια κάρτα και παρουσιάζει με παντομίμα το συναίσθημα.
Κλείνοντας κάνουμε ένα αντίστοιχο φύλλο εργασίας








