Παρουσίαση του etwinning έργου “Tales of natural Disasters”

Φτάνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκαν και οι δραστηριότητες από το etwinning έργο, “Tales of natural Disasters”. Ήταν ένα πολύ δημιουργικό και όμορφο ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου τα παιδιά γνώρισαν, ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για τις φυσικές καταστροφές. Άκουσαν μυθικές ιστορίες και μέσα από πειράματα, βιωματική παρατήρηση και αλληλεπίδραση έφτασαν στην επιστημονική τεκμηρίωση των φαινομένων κι έμαθαν τρόπους προστασίας και πρόληψης, καθώς αυτές επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων άμεσα.

Ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες τα παιδιά παρουσίασαν στους γονείς τους όλα όσα κατάφεραν, όλα όσα έμαθαν!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένες όλες τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν από τα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου μας, το 3ο, 4ο και 3ο ολοήμερο.

https://view.genially.com/66851958983f8700148caf8b/presentation-telikh-paroysiash-tales-of-natural-disasters

Screenshot 2024 07 30 223045

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιήθηκε στο τμήμα 2 του 1ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα:

Μεσόγειος Θάλασσα:

Τη θάλασσά μου αγαπώ

και μαθαίνω να τη φροντίζω όσο μπορώ!!!

Ένα δημιουργικό ταξίδι στη Μεσόγειο Θάλασσα!!!

Μαζί με τα παιδιά και συνεργάτες μας τους γονείς των παιδιών κάναμε ένα δημιουργικό και πλούσιο σε γνώση, ταξίδι στη Μεσόγειο Θάλασσα!!!

Στο πλαίσιο του Προγράμματος αναπτύχθηκαν οι θεματικές ενότητες:

  •  Προσδιορισμός και ανάπτυξη των σχέσεων με το κοινωνικό πλαίσιο
  • Εμπλοκή σε δράσεις:  ενεργώ για το περιβάλλον
  • Αναγνώριση και αξιοποίηση πολιτιστικών στοιχείων

 Επιδιωκόμενοι παιδαγωγικοί στόχοι για τους μαθητές/μαθήτριες:

  • Να αναπτύξουν κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη
  • Να περιγράφουν αξίες που είναι σημαντικές για την κοινωνική ζωή (π.χ. υπευθυνότητα, σεβασμός, αλληλεγγύη)
  • Να αποκτήσουν συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες
  • Να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις και συμπεριφορές
  • Να κινητοποιούνται και να συμβάλλουν θετικά στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος
  • Να γνωρίσουν την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου που ζούνε.
  • Σύνδεση σχολείου –  οικογένειας

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Συντονισμού  του Περιβαλλοντικού Προγράμματος:

κ. Παπαδοπούλου Σουζάνα



Λήψη αρχείου

 

 

 

Συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών

 

Η ταινία που δημιούργησαν οι μαθητές του Τμήματος 1 “Νεάντερταλ και Χόμο Σάπιενς – Η φιλία που θα μπορούσε να ενώσει δύο κόσμους” επιλέχθηκε και προβήθηκε στο  3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών που διοργανώνεται από το Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Κινηματογραφική Εκπαίδευση» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου Α.Π.Θ. και τις ΔΠΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Πέλλας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και Αθλητισμού και των συνεργαζόμενων φορέων του δικτύου, ΕΚΟΜΕ, Film Office Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προβάλει και να αναδείξει τις ταινίες των παιδιών ενώ μαθήτριες και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις κινηματογραφικές τους δημιουργίες στη μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, πιθανόν καθοριστική για το μέλλον τους, ως δημιουργοί αλλά και θεατές.

Υπόθεση Ταινίας

Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, δύο φυλές, οι Χόμο Σάπιενς και οι Νεάντερταλ, έρχονται αντιμέτωπες. Ο φόβος και η καχυποψία καθιστά απίθανη την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Καθώς η τροφή λιγοστεύει, και ενώ η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη αυτοί αποφασίζουν να συνεργαστούν και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για το καλό όλων.Μία φιλία βασισμένη στην περιέργεια αλλά και στην επιθυμία για κατανόηση αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο παιδιά των Χόμο Σάπιενς και δύο παιδιά των Νεάντερταλ.Οι πρωταγωνιστές μαθαίνουν για την αξία της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τι θα γίνονταν ΑΝ η ιστορία είχε κυλήσει κάπως έτσι; ΑΝ οι προγονοί μας αποδεχόταν το διαφορετικό;

ΑΝ προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες προτάσσοντας τη φιλία, την αγάπη, το σεβασμό για τον άλλο και τη φύση;

ΙΣΩΣ τότε σήμερα όλα να ήταν αλλιώς!!!

CamScanner 2024 05 28 10.35 1Screenshot 29 Screenshot 24

Ανακύκλωση και Κοινωνική μέριμνα

Ευχαριστούμε τους μαθητές, τις μαθήτριές μας και τις οικογένειες τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του σχολείου για τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών, κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.

Με την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μειώνουμε  την ποσότητα αποβλήτων που καταλήγουν σε χωματερές και υδάτινα σώματα. Ταυτόχρονα εξοικονομούμε πόρους και μειώνουμε την ανάγκη για νέες πρώτες ύλες, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Με τη συνεργασία του σχολείου με το Σύλλογο Μέριμνα Ζωής η ανακύκλωση συμβάλει στην κοινωνική υποστήριξη, γίνεται ένας τρόπος για να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη. Έτσι φέτος τα καπάκια  που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν στον Σύλλογο Μέριμνα, ο οποίος μέσα από την ανακύκλωση τους, συγκεντρώνει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων βελτιώνοντας έτσι τη ζωή συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες.

 

Screenshot 18 Screenshot 19

Screenshot 20Screenshot 21

27ο Φεστιβάλ Παιδείας – Στο ρυθμό της Δημοκρατίας

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στο 27ο Φεστιβάλ Παιδείας που διοργανώνεται από την Αντιδημαρχεία Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής και Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Ο τίτλος του Φεστιβάλ για φέτος ήταν: “Στο Ρυθμό της Δημοκρατίας” και τα νηπιαγωγεία συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με ομαδικά έργα.

Screenshot 35

Τμήμα 1

CamScanner 2024 04 18 13.08 11

Τμήμα 2

Screenshot 16

Τμήμα 4

Screenshot 15

IMG ef66e35ba2556d51dfb6211e6d4b9121 V

IMG a4259ad759391f414287a47d50206006 V

IMG ec32bd11c5aefb6f6971a4ff61f970dc V

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Φτάνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι το Διαδίκτυο  και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής σχολικής και όχι μόνο ζωής. Εξίσου σημαντικό λοιπόν, είναι και η εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία στην ασφάλεια του Διαδικτύου, στο να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στο διαδίκτυο, στους κινδύνους και στη διαχείριση αυτών. Φέτος δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ευγένεια στο Διαδίκτυο, στην προστασία της προσωπικής ζωής και στην αντιμετώπιση των διαδικτυακών φίλων πάντα ως αγνώστων!

Ακολουθούν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο 3ο Ολοήμερο Τμήμα.

 

Ολοκλήρωση Σχεδίου Δράσης «Υποστήριξη δράσεων ενημέρωσης γονέων/κηδεμόνων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος»

Τη σχολική χρονιά 2023-2024 υλοποιήθηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου το Σχέδιο Δράσης με τίτλο:

Υποστήριξη δράσεων ενημέρωσης γονέων/κηδεμόνων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος – ΓΟΝΕΑΣ  (Γνωρίζω-Οργανώνω-Νιώθω-Ενθαρρύνω-Αγκαλιάζω-Συμμετέχω)

Γνωρίζω: Αποκτώ γνώσεις γύρω από θέματα που αφορούν το παιδί μου

Οργανώνω: Σχεδιάζω και θέτω σε λειτουργία τρόπους διαχείρισης της συμπεριφοράς του παιδιού μου

Νιώθω: Συναισθάνομαι τις ανάγκες του παιδιού μου

Ενθαρρύνω: Δίνω κίνητρα στο παιδί μου, ενισχύοντας τη διάθεσή του για προσπάθεια, βοηθώντας το να ξεπεράσει δισταγμούς ή φόβους

Αγκαλιάζω: Αφουγκράζομαι και αποδέχομαι κάθε προσπάθεια του παιδιού μου προς βελτίωση, αλλά και κάθε δυσκολία του

Συμμετέχω: Παίρνω μέρος στις σχολικές δραστηριότητες και συνεργάζομαι με τους/τις εκπαιδευτικούς του παιδιού μου

Όλοι και όλες αποκομίσαμε πολύτιμες γνώσεις που έχουν κοινό στόχο την ομαλή και υγιή εξέλιξη των παιδιών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους γονείς/κηδεμόνες, τις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις του Σχεδίου Δράσης!!!

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς και ειδικούς που συνεργάστηκαν με το σχολείο και αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας να καταθέσουν τις γνώσεις τους στις ενημερωτικές ομιλίες που υλοποιήθηκαν.

 

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων- Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ

  1. Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το παρόν εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» προσεγγίζει θέματα οικογενειακής ποικιλομορφίας προς άρση των όποιων διακρίσεων, μέσα από δραστηριότητες που στοχεύουν στην καλλιέργεια και ενίσχυση των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα στους μαθητές (4Cs – συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και επικοινωνία), αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής (κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και ευαισθησία). Υλοποιήθηκε και στα τέσσερα τμήματα του Νηπιαγωγείου. Ενδεικτικά παρουσιάζονται κάποιες δραστηριότητες.

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

Να εκφράσουν αντιλήψεις, συναισθήματα, ιδέες για την έννοια της «οικογένειας».

Να έρθουν σε επαφή με όψεις της οικογενειακής πολυμορφίας μέσω παραμυθιού.

Να γνωρίσουν τον τύπο της πυρηνικής, της εκτεταμένης, της μονογονεϊκής, της θετής οικογένειας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Να δώσουν λύσεις σε προβληματική κατάσταση μιας πυρηνικής, μιας εκτεταμένης, μιας μονογονεϊκής, μιας θετής οικογένειας με δημοκρατικό τρόπο (οικογενειακό συμβούλιο).

Να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση των μαθητών ώστε να κατανοούν πώς αισθάνονται άλλα άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες.

Να συνειδητοποιήσουν ότι απέκτησαν νέες γνώσεις για τους διαφορετικούς τύπους οικογένειας.

Screenshot 33

Τα παιδιά ζωγράφισαν διάφορους τύπους οικογένειας.

Screenshot 4

Screenshot 5

Και βρήκανε λύσεις σε προβλήματα που προέκυψαν.

 

Screenshot 6

 

 

Screenshot 7

 

Στο τέλος ζωγράφισαν έναν τύπο οικογένειας και πώς νιώθουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί.

Screenshot 8

Βρήκαν τα υπέρ και τα κατά των διάφορων τύπων οικογένειας.

Screenshot 9

Έφτιαξαν συννεφόλεξα.

Screenshot 10

Στο ολοήμερο τμήμα

κατασκέυασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι

Screenshot 11

 

και έγραψαν μια ιστορία  με τίτλο:

Γιατί είμαστε οικογένεια” – Free stories online. Create books for kids | StoryJumper

Screenshot 12

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση