no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Εντυπώσεις από τη Βουλγαρία

Συγγραφέας: | 10 Ιουνίου, 2008
| 3 σχόλια |

bul1.jpg  oloi.jpg

 Στις 19 Μαΐου είχα την τύχη να βρεθώ στη Βουλγαρία, στα πλαίσια του προγράμματος Comenius.
Μετά από μιάμιση ώρα ταξίδι με αεροπλάνο και τέσσερεις  ώρες  διαδρομής με το λεωφορείο έφθασα στο Sliven της Βουλγαρίας.
Η διαδρομή ήταν πολύ ευχάριστη, οι εικόνες που αντίκρισα μου θύμισαν τις εκδρομές που έκανα όταν ήμουνα παιδί.  Πράσινα λιβάδια, κάρα που τα σέρνουν άλογα, σπίτια πέτρινα με κεραμίδια και αχυρώνες.

karo.jpg         shivachevo.jpg

 sliven.jpg     Η πόλη του Sliven χαρακτηρίζεται από μεγάλες εργατικές  πολυκατοικίες, με φαρδύς δρόμους, λίγα αυτοκίνητα και καθόλου κυκλοφοριακό. Υπάρχουν μεγάλα υπερκαταστήματα με πολλά προϊόντα της τελευταίας τεχνολογίας. Οι τιμές δεν διαφέρουν από την Ελλάδα, αλλά για τους Βούλγαρους είναι πανάκριβα, αν σκεφτεί κανείς πως ένας εκπαιδευτικός παίρνει  400? το μήνα.
 Εκείνο που ήταν συγκινητικό και συγχρόνως ενδιαφέρον ήταν ότι στη περιοχή ζουν πολλοί Σαρακατσάνοι. Μιλούν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα ακόμα και τα παιδιά τους. Γενικά οι Έλληνες είναι ευπρόσδεκτοι και οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί απέναντί  μας.
Το σχολείο συνεργάτης μας  ήταν στο Shivachevo  μια μικρή πόλη 3000 κατοίκων 35 χιλ. από το Sliven.

shivachevo13.jpg      xoros.jpg

Στο σχολείο μας υποδέχθηκαν με παραδοσιακούς χορούς, και κεράσματα. Γνωριστήκαμε με τους καθηγητές του σχολείου και τον Διευθυντή.  Το σχολείο στεγάζονταν σε ένα παλιό κτίριο και συστεγάζει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η επίδραση που έχει ο Διευθυντής του σχολείου στους καθηγητές. Ελέγχει τα πάντα, ποιους καθηγητές θα προσλάβει, τι μάθημα θα διδάξουν, ποιος θα είναι ο μισθός τους.  Έτσι υπάρχει μεταξύ καθηγητών και διεύθυνσης μια σχέση εξάρτησης , και υποτέλειας. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα μια ανελευθερία έκφρασης που ήταν διάχυτη κάθε στιγμή, μέσα από μια υποκριτική ευγένεια και τυπικότητα.
Οι μαθητές διψούν για επικοινωνία. Θέλανε να έρθουν σε επαφή με όλους τους μαθητές, και επίμονα με ρωτούσαν γιατί δεν υπήρχαν Έλληνες στην ομάδα ( ας είναι καλά οι εξετάσεις). Στις μετακινήσεις μας συχνά τραγουδούσαν ελληνικά τραγούδια, και πολύ απ’ αυτούς μιλούσαν ελληνικά μια και οι γονείς τους δούλευαν στην Ελλάδα. Ήταν πολύ συγκινητικό.
Σαν ταξίδι είχε πολύ ενδιαφέρον. Τώρα που δημιουργήθηκαν δεσμοί με το σχολείο νομίζω πως πολύ σύντομα θα τους επισκεφθούμε ξανά, αυτή τη φορά όμως  με μαθητές.
Καμπαράκη Ελ.  Υπεύθυνη του προγράμματος
κάτω από: COMENIUS, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-08

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες