no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Μετά το ταξίδι μας στην Τουρκία.

Συγγραφέας: | 4 Μαΐου, 2009
| 3 σχόλια |

konstantinoupoliΕπεράσαμε όμορφα και τούτη τη φορά!!!

Μπόρει το 5ήμερο ταξίδι μας στην Τουρκία να έχει τελειώσει εδώ και καιρό αλλά όλες αυτές οι εμπειρίες που ζούσαμε καθημερινά θα μείνουν σίγουρα για πάντα στο μυαλό μου! Όλα ξεκίνισαν κάπως έτσι…Την Κυριακή 12 Απριλίου συναντηθήκαμε όλοι: ο Κος Κοτούλας, η Κα Καμπαράκη, εγώ και άλλοι εννέα συμμαθητές μου στο Σταθμό Λαρίσης χαρούμενοι και έτοιμοι να φύγουμε από τα πάτρια εδάφη. Το ταξίδι με το τρένο, αν και μεγάλο καθώς ταξιδεύαμε 24 ώρες, ήταν φανταστικό! Γελάγαμε, συζητάγαμε, παίζαμε, βλέπαμε το τοπίο και χωρίς καν να το καταλάβουμε το πρωϊ της Δευτέρας  13 Απριλίου είχαμε φτάσει  στην Τουρκία.

Και τι δεν κάναμε όσο μείναμε εκεί… Κάθε μέρα περνάγαμε όλο και πίο ωραία! Ήρθαμε σε επάφη με παιδιά από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ισπάνια τα οποία μας μάθανε διάφορα πράγματα για τη χώρα τους, αλλά και εμείς τους μάθαμε για τη δικιά μας… Από παραδοσιακούς  χώρους και παιχνίδια μέχρι απλές λέξεις. Ακόμη,γνωρίσαμε τον πολίτισμο και την ιστορία της Τουρκίας μέσα από τα διάφορα μουσεία και αξιοθέατα που επισκεφθείκαμε και μπόρω να πω οτι ενθουσιάστηκα πολύ από αυτά που άκουσα και είδα! Επιπλέον δοκιμάσαμε και τα φαγητά τους… Κάποια ήταν τόσο γευστικά που θέλαμε και δέυτερο πιάτο και κάποια άλλα κάπως καυτερά που απλώς αρκεστήκαμε στο ένα… Βέβαια το μόνο σίγουρο για την τούρκικη κούζινα είναι ότι υπάρχει μια τεράστοια ποικιλία στα μπαχαρικά μέχρι και τους μπακλαβάδες. Τέλος, όλοι χορέψαμε και τραγουδήσαμε με την ψυχή μας… Τι τούρκικα τσιφτετέλια, τι ελλήνικα καλαματιανά… τα πάντα! Αχ, κρίμα που τελείωσε τόσο γρήγορα η επίσκεψή μας… Άλλα, τι να κάνουμε, όλα τα ωραία τελειώνουν… Βέβαια σ’αυτήν την περίπτωση δεν έχουν τελειώσει εντελώς, καθώς μερικοί, έχουμε κρατήσει επάφες με τα παιδία που γνωρίσαμε εκεί μέσω e-mail, τηλεφώνου ή και γραπτώς… και ανταλλάσουμε αναμνήσεις… Ναι, ήταν μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία και νιώθω πολύ τυχέρη που μου δώθηκε η ευκαιρία να τη ζήσω!!

Τελικά ο τίτλος αυτού του προγράμματος Comenius μέσα από τους αλλούς γνώρίζω τον εαυτό μου κάλυτερα είναι απόλυτα σώστος… Πέρα από τις νέες γνώσεις που απέκτησα, έμαθα πως σε κάποια πράγματα είμαστε εμείς μπρόστα και σε κάποια άλλα αύτοι, ενώ υπάρχουν και κάποια άλλα τα όποια πρέπει να βελτιώσουμε και οι δυο πλευρές.

Αγγουράκη Έλλη Β1′

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε τις εντυπώσεις της Γουρδουπάρη Ευτυχίας του Β1′. Οι εντυπώσεις της είναι με τέτοιο τρόπο αποτυπομένες που αξίζει να κάνετε κλικ εδώ..

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ       iznik-students.jpg

Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι που πραγματικά πιστεύω ότι μας χάρισε απίστευτες εμπειρίες!

Όλα τα παιδιά ήταν πολύ φιλόξενα και κοινωνικά και αυτό μας έκανε να νιώσουμε  πιο άνετα. Αμέσως αρχίσαμε να συστηνόμαστε με τα παιδιά και να μιλάμε μαζί τους για διάφορα θέματα. Έτσι αποκτήσαμε καινούριους φίλους και ταυτόχρονα εξασκήσαμε τα αγγλικά μας. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι μέσα από αυτή την εκδρομή γνωρίσαμε  νέους πολιτισμούς, ιδέες και αντιλήψεις. Επίσης καταλάβαμε πόσο λάθος είναι αυτή  η αντίληψη και η έχθρα που έχουμε με τον τούρκικο λαό.

Ζάφτη Δέσποινα Β’1

           ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.                agia sofia kostandinoupoliΤο ταξίδι μας αυτό στην Τουρκία  ήταν πραγματικά υπέροχο!Τα μνημεία ήταν φυσικά μοναδικά και η ομορφιά των πόλεων ασύλληπτη.

Ας πούμε, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις χριστιανικές εικόνες που ανασύρονται στην Αγία Σοφία αλλά και τις ιστορίες της όπως ‘το μάτι της Παναγίας’, το αρχαίο υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης, το θησαυροφυλάκιο με τους αμύθητους θησαυρούς αλλά  και την προσπάθεια μετατροπής της Τουρκίας σε μια ‘πράσινη χωρά’.

Βεβαία  υπήρξαν πράγματα που δεν μου άρεσαν όπως ο φερετζές που έκανε αισθητή την παρουσία του, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο εθνικισμός των πολιτών, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν μου εντυπώθηκε όπως οι ίδιοι οι άνθρωποι και η φιλικότητα τους.

Πραγματικά δεν ξέρω τί περίμενα, αλλά σίγουρα όχι αυτό! Σοκαρίστηκα  απίστευτα όταν μας υποδέχθηκε όλο το σχολειό στην αυλή διοργανώνοντας μια πρωτότυπη γιορτή με τούρκικους παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν μας. Έπειτα η έκπληξη συνεχίστηκε όταν μας οδήγησαν σε μια αίθουσα με σπιτικά φαγητά που πρόσφερε η κάθε νοικοκυρά


/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} που πρόσφερε η κάθε νοικοκυρά έχοντάς τα ετοιμάσει ειδικά για την άφιξή μας. Όλοι μας χαμογελούσαν και μας έσφιγγαν το χέρι κάνοντας μας να αισθανθούμε πολύ σημαντικοί ! Έτσι καταφέραμε  να αποκτήσουμε όλοι πολλούς  φίλους (όχι μονό τούρκους )με τους οποίους περπατήσαμε, ψωνίσαμε, συζητήσαμε, φτιάξαμε κοσμήματα και βγάλαμε φωτογραφίες. Λυπηθήκαμε όλοι όταν χρειάστηκε να φύγουμε και να τους αφήσουμε πίσω….

Λιακοπούλου Αριάδνη Γ2′ 


/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ            Kinsterna

Ως αντιπροσωπία παιδιών του σχολείου μας μαζί με δύο καθηγητές (Μ. Κοτούλας και Ελ .Καμπαράκη)επισκεφθήκαμε την Κωνσταντινούπολη.Την Μ. Τετάρτη στις 15-4-09 περιηγηθήκαμε στην Πόλη. Εκεί, είδαμε πολλά αξιοθέατα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν  το Υδραγωγείο (the Basilica Cistern). Είχε δημιουργηθεί από τα Βυζαντινά χρόνια και βρισκόταν κάτω από τη γη. Ο χώρος διέθετε κρυφό φωτισμό και κάτι σαν γεφυρούλες για να περπατούν οι επισκέπτες ώστε να θαυμάσουν το μέρος.Υπήρχαν κολώνες διαφόρων ρυθμών οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να περνάει νερό ανάμεσά τους(μέσα στο νερό κολυμπούσαν και ψάρια).Όποιος ήθελε πετούσε μια τούρκικη λύρα κι έκανε μια ευχή. Στη συνέχεια, κατεβαίνοντας μια σκάλα παρατηρήσαμε ότι δύο κολώνες είχαν κάτω ως βάση από ένα κεφάλι μέδουσας. Τα κεφάλια αυτά είχαν φίδια για μαλλιά όμως πρόσωπο με όμορφα χαρακτηριστικά. Λίγο πριν φύγουμε από το Υδραγωγείο παρατηρήσαμε ότι μία κολώνα είχε μια μικρή τρύπα που βρισκόταν σχεδόν στο μέσο της. Στην υγρή αυτή τρύπα χωρούσε μόνο ένα ανθρώπινο δάχτυλο. Λέγεται πως όταν τοποθετήσει κανείς το δείκτη του στην τρύπα και με την υπόλοιπη παλάμη ολοκληρώσει έναν κύκλο μια ευχή του θα πραγματοποιηθεί.

Κι όμως ,το Υδραγωγείο δεν ήταν το μόνο που με εξέπληξε. Εντυπωσιάστηκα κυρίως από τη φιλική τους στάση (των Τούρκων ) προς εμάς (ως group αλλά και ως Έλληνες). Φέρθηκαν πολύ καλά σε εμάς, φρόντισαν ώστε τίποτα να μην μας λείψει, γι αυτό και τους συμπαθήσαμε αμέσως. Οι μαθητές ήταν κοινωνικοί και ήθελαν να κάνουν φιλίες. Μας χάρισαν και δώρα, ως ενθύμια από την Τουρκία.

Γενικότερα, η άποψη που έχω για την Τουρκία μέχρι στιγμής είναι θετική επειδή γνώρισα την κουλτούρα τους, κάποια τοπικά  ήθη και έθιμα (μέσω της συνομιλίας μου μαζί με τα παιδιά ), καθώς κι εντυπωσιάστηκα από τα αξιοθέατα κι αξιοπερίεργα της Πόλης. Θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε το μέρος ως οργανωμένο group και να γνωρίσετε τον πολιτισμό και τα αξιοθαύμαστα μνημεία.

Κέσπερη Τριανταφυλλιά Γ2′

  Τουρκία 2009    arxaiologiko mouseio IZMIT

Το ταξίδι μας στην Τουρκία ήταν ξεχωριστό, γεμάτο καινούριες εμπειρίες και εντυπώσεις θετικές στην πλειοψηφία τους!
Αυτό που ξεχώρισα ήταν η βόλτα με το καραβάκι στον Βόσπορο, εκεί που η Ανατολή συναντά την Δύση, εκεί που οι τεράστιες γέφυρες ενώνουν την Ασία με την Ευρώπη…
Αυτό που με συγκίνησε ήταν η επίσκεψη στην Αγία-Σοφία η οποία ήταν μεγαλόπρεπη και εκθαμβωτική αλλά ταυτόχρονα κακώς διατηρημένη, γεγονός το οποίο με δυσαρέστησε.
Σ’αυτό το ταξίδι περάσαμε υπέροχες στιγμές που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια… Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές που μας συνόδεψαν χωρίς τους οποίους ίσως να μην είχε πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι !Χατζή Αγγελική Γ3′



/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

   Εντυπώσεις από την  Τουρκία    gevma         kostantinoupoli

Στην Τουρκία περάσαμε φανταστικά. Όλη η εμπειρία και το ταξίδι, απ’ την πρώτη κιόλας μέρα μες το τρένο, ήταν φανταστική αν και λίγο κουραστική.
Όταν φτάσαμε στην Τουρκία το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν τα κτίρια και γενικότερα το τοπίο. Αυτό έγινε ακόμα πιο εμφανές όταν πήραμε το καράβι για να διασχίσουμε το Βόσπορο και να πάμε απ’ την μια μεριά στην άλλη. Φτάνοντας πλέον στο ξενοδοχείο τακτοποιηθήκαμε και είχαμε την πρώτη μας επαφή με τα παιδιά απ’ τις άλλες χώρες. Έπειτα όλοι μαζί ξεκινήσαμε για το τοπικό σχολείο. Όταν φτάσαμε η υποδοχή των Τούρκων μαθητών και καθηγητών ήταν υπέροχη. Μας είχαν ετοιμάσει ωραία προγράμματα για να μας δείξουν την κουλτούρα τους, τους χορούς τους όπως επίσης και τον τρόπο ζωής τους. Όλοι ήταν τόσο καλοί και φιλικοί μαζί μας που τους συμπάθησα απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή. Στη συνέχεια της ημέρας άρχισε η ξενάγησή μας στην πόλη. Όλα ήταν τόσο όμορφα και οι άνθρωποι τόσο διαφορετικοί από μας.
Όλες οι μέρες μας στην Τουρκία πέρασαν πολύ ωραία, με πολύ γέλιο, καινούργιες γνωριμίες και κάθε μέρα βλέπαμε κάτι καινούργιο που πάντα μας εντυπωσίαζε. Ερχόμασταν όλο και πιο κοντά με τα παιδιά και ο καθένας μάθαινε στον άλλον παιχνίδια ή τραγούδια απ΄ την χώρα του. Επίσης ήρθαμε και πιο κοντά με τους καθηγητές μας αλλά και με αυτούς των άλλων σχολείων.
Πραγματικά ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα και μου δόθηκε η ευκαιρία να δώ πόλις όπως η Κωνσταντινούπολη που είχα ακούσει τόσα πολλά γι’ αυτήν και την Ιστορία της. Επίσης γνώρισα και άλλους τρόπους ζωής και τελείως διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτή την εκδρομή δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Καϊάφα Μαρίλλια Γ2′

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ       dolma bahce

 Με το σχολείο στις 12/4 πήγαμε μια εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius. Το ταξίδι ήταν πολύ ωραίο καθώς πήγαμε με  τρένο και μπορούσαμε να δούμε πολύ ωραία τοπία. Μόλις φτάσαμε γνωρίσαμε τα παιδιά από την Ισπανία και την Γαλλία. Όταν βέβαια επισκεφθήκαμε το τουρκικό σχολείο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και παιδιά από την Τουρκία. Επιπλέον είδαμε πολλά αξιοθέατα όπως είναι η ονομαστή σε όλο τον κόσμο εκκλησία της Αγιά Σοφιάς, το Μπλε Τζαμί που κατασκευάστηκε για να «κλέψει» λίγο από την δόξα και την ομορφιά της Αγιάς Σοφιάς. Θαύμασα το παλιό Υδραγωγείο με το κεφάλι της Μέδουσας που νομίζεις ότι είσαι σε άλλη εποχή όταν το επισκέπτεσαι. Επίσης ήταν πολύ εντυπωσιακό  το παλάτι του Τοπ Καπί με τα εντυπωσιακά κοσμήματά και το «χλιδάτο παλάτι» του Ντολμά Μπακτσέ. Ακόμα ήταν ιδιαίτερη η εντύπωση που μου έκανε όταν πήγαμε και ψωνίσαμε στην «Κλειστή Αγορά».

Στην Κωνσταντινούπολη φάγαμε πολύ ωραίο φαγητό σε παραδοσιακά εστιατόρια με όλες τις ομάδες από το πρόγραμμα.

Χάρις σ’ αυτή την εκδρομή γνωρίσαμε πολλά παιδιά από άλλες χώρες και κάναμε καινούργιες φιλίες.  Μερικοί από εμάς έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με μερικά από αυτά τα παιδιά.

Ήταν  μια ξεχωριστή εμπειρία  για τον καθένα μας και μακάρι να ξαναπηγαίναμε!!!!!!!

Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους καθηγητές που μας συνόδευσαν και οργάνωσαν αυτή την εκδρομή, την Κα Καμπαράκη και τον Κο Κοτούλα.

Πόπωλη Φωτεινή Β3′

κάτω από: COMENIUS, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2008-09

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες