Λήψη αρχείου

 



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Διάκριση της εργασίας των μαθητών/τριών του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. στο Μαθητικό Συνέδριο

«Πάρε τη λέξη μου δώσ’ μου το χέρι σου: Ορθώνοντας τον λόγο μας ενάντια στη βία».

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συγχαίρουμε του μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για την επιλογή της εργασίας τους, ως μίας από τις πέντε, που πρόκειται να δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του ψηφιακού περιοδικού, etWinning ELeCtrOnic MagazinE, https://welcome.etwinning.gr .

Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αξιολόγησε την εργασία που παρουσίασαν οι μαθητές/τριες μας με τίτλο «Ο Πρίαμος μέσα από την Τέχνη της Ποίησης, της Ζωγραφικής και του Κινηματογράφου», στις 27/3/2025, στο Συνεδριακό Κέντρο Κ. Παπούλιας στα Ιωάννινα, ως «ένα αξιόλογο δείγμα διεπιστημονικής προσέγγισης». Η επιτροπή σχολίασε «τον επιτυχή συνδυασμό της φιλολογικής ανάλυσης, της θεωρίας του οπτικού γραμματισμού και των κινηματογραφικών σπουδών». Επίσης έκρινε «ιδιαίτερα αξιέπαινη την ωριμότητα με την οποία οι μαθητές/μαθήτριες αντιμετωπίζουν τη θεματική της απώλειας, της ικεσίας και της ενσυναίσθησης, αναδεικνύοντας τον Πρίαμο ως εμβληματική μορφή ειρηνικής αριστείας και ηθικής ανωτερότητας». Τέλος διαπίστωσε ότι «η εργασία προάγει τη συναισθηματική και ηθική καλλιέργεια των μαθητών και είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της σύγχρονης ανθρωπιστικής εκπαίδευσης».

Η Διεύθυνση και ο Σ.Δ. του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί για την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου τον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου. Επίσης ευχαριστεί την κα. Ζαντραβέλη Βαρβάρα, υπεύθυνη του περιοδικού etWinning ELeCtrOnic MagazinE, για την πρόσκληση που απηύθυνε προς την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου, ώστε να δημοσιευθούν πέντε εργασίες, που λειτουργούν ως πρότυπο καλής πρακτικής.

Την εργασία υλοποίησαν οι μαθητές/μαθήτριες της Β Γυμνασίου: Γκιονάι Κενάντο, Γκόγκος Βασίλειος, Δάσκαλος Νικόλαος, Δημητράκου Δήμητρα, Ζήσης Κωνσταντίνος, Καμάσσα Ντομένικο, Κώτση Χαρίκλεια, Μποντίνας Θωμάς, Παπαδόπουλος Χάρης, Σόφη Φωτεινή, Στράτη Αρετή, Τσανάκα Κυριακή.

Την καθοδήγηση και εμψύχωση των μαθητών/τριών ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί: Παπαθανασίου Χρυσούλα, ΠΕ02 και Ζώη Γεωργία, ΠΕ02.50.

Συμμετοχή στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Πάρε τη λέξη μου δώσ’ μου το χέρι σου: Ορθώνοντας τον λόγο μας ενάντια στη βία».

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο:

«Από τα βήματα, στα λόγια και στη μορφή του Αποστόλου Παύλου», στις 10 Απριλίου 2025,

στους θρησκευτικούς χώρους του Ι.Ν. των Αποστόλων στη θέση «Λιθάρι» και του Ι.Ν. του Αποστόλου Βαρνάβα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος «Από τα βήματα, στα λόγια και στη μορφή του Αποστόλου Παύλου», πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, επίσκεψη στα μνημεία της περιοχής μας που συνδέονται με τη μορφή του Αποστόλου Παύλου.

Στις 10 Απριλίου 2025 οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν τον Ι.Ν. των Αποστόλων στη θέση «Λιθάρι» και τον Ι.Ν. του Αποστόλου Βαρνάβα στον ειδυλλιακό χώρο δίπλα στον ποταμό Λούρο και το κατάφυτο δάσος.

Η επίσκεψη μας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, πλαισιώθηκε από την παρουσία του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ανέλυσε στους μαθητές την πολύπλευρη προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου αλλά και την πλούσια ιεραποστολική του δράση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον «ύμνο της Αγάπης», από την Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους, (ιβ´ 27 – ιγ´ 13) και ακολούθησε διάλογος με τα παιδιά. Τον ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και κυρίως για την ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση που είχε με τους μαθητές. Ευχαριστούμε, θερμά, και τον πατέρα Ιωαννίκειο, αλλά και τους πατέρες Ιωσήφ και Απόστολο για την ξενάγηση στους ιστορικούς ναούς, την υποδοχή και την θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.

Στο πέρας της επίσκεψης υλοποιήθηκε εργαστήρι σκίτσου στον υπαίθριο και μοναδικής ομορφιάς χώρο του Αγίου Βαρνάβα.

Υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης είναι οι: κ. Χρυσάνθη Μπάρκα, Θεολόγος και συντονίστρια του προγράμματος, η κ. Βαγιούλα Τζίμα, Φιλόλογος και ο κ. Δημήτρης Αποστολίδης Καθηγητής εικαστικών.

Λίγα λόγια για τα μέρη που επισκεφτήκαμε:

‍Η Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου.

..Κατευθυνόμενος για την Νικόπολη, λέει η παράδοση, στάθηκε, κάπου δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την περίφημη εκείνη μεγαλόπολη· και, καθισμένος επάνω σε ένα λιθάρι, μίλησε στους «παρατυχόντες» για τον Χριστό. Και από τότε, θέση και λιθάρι, έμειναν στην συνείδηση του χριστιανικού λαού της περιοχής, ιερά και άγια· αφού εκεί δημιουργήθηκε η απαρχή της Ηπείρου.

Και ονομάζεται τώρα η περιοχή Λιθάρι. Και κτίσθηκε από πανάρχαιους χρόνους εκεί εκκλησία. Και γίνεται στις 29 Ιουνίου, στην μνήμη του αποστόλου Παύλου, μεγάλο πανηγύρι· ένα πανηγύρι, όχι φιλοτιμία των εκκλησιαστικών ηγετών του εικοστού αιώνα, αλλά νοσταλγία και πόθος του λαού, που μαρτυρεί για το «λιθάρι» σωρεία θαυματουργίες και πλήθος οπτασίες και φανερώσεις του αγίου Αποστόλου.

Ο Απόστολος Βαρνάβας

Στη μέση από τα χιλιάδες περιχαρακωμένα χωράφια της Λάμπρης, κοντά στο ποτάμι υψώνεται το παλιό εκκλησάκι του Αι- Βαρνάβα. Στην πράσινη αγκαλιά μέσα στα στρέμματα του άγριου πλατύφυλλου δάσους με γέρικες ιτιές, θεόρατες λεύκες, λυγιές, αρωματικά φρεσκοκυπάρισσα, αναρριχώμενες κουρμενιές. Όλα με χάρη κάνουν συντροφιά, το Βαρνάβα, νύχτα μέρα. Λυγούν τη μέση τους, γυρνούν το κεφάλι τους και προσκυνούν ευλαβικά.

visit

Ο Όμιλος Μουσικής επισκέφθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου, το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, στο χώρο του, που βρίσκεται εντός του κάστρου του Αγίου Ανδρέα.

Μας υποδέχθηκε η σκηνοθέτις της ομάδας κ. Λίλη Σακκά, η οποία μας ξενάγησε στο χώρο και μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Ακολούθησε μια όμορφη συζήτηση μεταξύ των μελών του Ομίλου και του Εργαστηρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου παρουσίασαν ένα δείγμα της φετινής μας θεατρικής δουλειάς, στη σκηνή του ΘΕΠ, κάτι που συγκέντρωσε πολλά επαινετικά σχόλια κι αρκετό χειροκρότημα.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας συμμετείχαν στις ασκήσεις προετοιμασίας για την πρόβα της θεατρικής ομάδας.

Αφού παρακολουθήσαμε και ένα μικρό μέρος της πρόβας του έργου που ετοιμάζει το ΘΕΠ, αποχωρήσαμε, με την αίσθηση της πολύ ευχάριστης και ξεχωριστής εμπειρίας που είχαμε.

Ευχαριστούμε το ΘΕΠ και την κ. Σακκά για τη φιλοξενία, και περιμένουμε την επόμενη συνάντησή μας.

Η υπεύθυνη του Ομίλου Μουσικής, Όλγα Κουρεμένου.

THEP 2

Το διάστημα από 3/4/2025 έως 5/4/2025 μαθητές και μαθήτριες της Α, Β, Γ Γυμνασίου του 1ο Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο αφενός του πολιτιστικού προγράμματος «Το Εργαστήρι φωτογραφίας του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ.» αφετέρου του Αναλυτικού Προγράμματος στην Ιστορία Α Γυμνασίου, την πόλη του Ναυπλίου, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και την πόλη της Πάτρας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες μας με την άφιξη μας στην πόλη του Ναυπλίου επισκέφτηκαν την Εθνική Πινακοθήκη Παράρτημα Ναυπλίου και ξεναγήθηκαν από τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης στους χώρους της έκθεσης. Παρατήρησαν λεπτομέρειες από ζωγραφικούς πίνακες με πρωταγωνιστές τους αγωνιστές της επανάστασης του 1821, αναπαραστάσεις από μάχες και ναυμαχίες της συγκεκριμένης περιόδου, όπως και πίνακες σύγχρονων δημιουργών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από μυθικά σύμβολα.

Το απόγευμα περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα τοπόσημα του Ναυπλίου, συμμετέχοντας σε ένα διαδραστικό ομαδικό παιχνίδι αναζήτησης κρυμμένου θησαυρού. Αρχικά απέκτησαν βασικές ιστορικές πληροφορίες για αρχιτεκτονικά μνημεία και ανδριάντες ιστορικών προσώπων που συνδέθηκαν με την ιστορία της πόλης, όπως:

  • την πλατεία Καποδίστρια, Συντάγματος,

  • την πρώτη σχολή Ευελπίδων και νυν Πολεμικό Μουσείο,

  • το παλαιότερο τζαμί της πόλης και μετέπειτα αλληλοδιδακτικό σχολείο, σήμερα γνωστό ως Τριανόν,

  • το Βουλευτικό, στο οποίο στεγάστηκε η Βουλή τη επαναστατημένης Ελλάδας και μετέπειτα το Ελληνικό Σχολείο,

  • τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου με την παράσταση του Μυστικού δείπνου, αντίγραφο της σύνθεσης του Λεονάρντο ντα Βίντσι,

  • τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας,

  • την οικία Αρμανσμπεργκ,

  • τα τείχη της Ακροναυπλίας και την Πύλη της Ξηράς,

  • τον ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου και του Όθωνα,

  • το ταφικό μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη,

Έπειτα οι μαθητές/τριες μας κλήθηκαν να απαντήσουν σε γρίφους που τους τέθηκαν για τα παραπάνω τοπόσημα και να οδηγηθούν μέσω χάρτη στο τελικό σημείο συνάντησης όλων των ομάδων, που ήταν η Πλατεία Συντάγματος, διαγωνιζόμενες για το ποια θα φτάσει πρώτη. Παράλληλα φωτογράφιζαν τα σημεία αυτά, ώστε να δημιουργήσουν μια φωτο-ιστορία με πρωταγωνιστές τους ίδιους και τις ίδιες, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του «Εργαστήριου φωτογραφίας».

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη μας στο Παλαμήδι, όπου οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από τους προμαχώνες του φρουρίου, το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και τη φυλακή, όπως θρυλείται, του Κολοκοτρώνη. Η ιστορική και αισθητική εμπειρία των μαθητών μας, οι οποίοι θαύμασαν και φωτογράφισαν από το Παλαμήδι την πανοραμική θέα της πόλης, το Μπούρτζι και την ευρύτερη περιοχή, ολοκληρώθηκε με την κατάβαση τους στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου από τα 857 σκαλοπάτια του φρουρίου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στον οποίο περιηγηθήκαμε με τη βοήθεια της ξεναγού μας τον θολωτό τάφο του θησαυρού του Ατρέα και το μυκηναϊκό ανάκτορο με τα κυκλώπεια τείχη, την πύλη των Λεόντων και τους θαλαμοειδείς τάφους. Οι δραστηριότητες μας συνεχίστηκαν το απόγευμα με την παρακολούθηση μιας ταινίας περιπέτειας στον κινηματογράφο του Ναυπλίου.

Τελευταίος σταθμός μας την επόμενη μέρα ήταν η Πάτρα, όπου είδαμε στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, έργα γλυπτικής, από τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή, την κλασική και τη ρωμαϊκή εποχή με τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η πτέρυγα με τα ταφικά έθιμα κάθε ιστορικής περιόδου, όπως και η αφιερωματική αίθουσα με την ιστορία του γυαλιού στην αρχαία Πάτρα με τίτλο «Ιριδισμοί».

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την περιήγηση μας στο κέντρο της πόλη της Πάτρας.

Συμπερασματικά οι στόχοι της εκπαιδευτικής εκδρομής μας υλοποιήθηκαν με επιτυχία, όπως κρίνουμε και από τον ενθουσιασμό των μαθητών/τριών μας, καθώς συνδέσαμε την ιστορική γνώση με τη βιωματική μάθηση, την προσεκτική παρατήρηση με το παιχνίδι, την εμπειρία της φωτογράφισης με βάση ένα δομημένο πλαίσιο αφήγησης.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Ρωμαΐδου Μαρία, ΠΕ07

Παπαθανασίου Χρυσούλα, ΠΕ02

Τζίμα Βαγιούλα, ΠΕ02

Λάππα Λίδα, ΠΕ02

17443110057691744311023730

 

«Η Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης»: «Διαδραστικό εργαστήριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τις προκλήσεις και τις σύγχρονες εφαρμογές της»:

Μια εισαγωγή στην μηχανική μάθηση, τα υπολογιστικά νευρωνικά δίκτυα και τα γλωσσικά μοντέλα μέσω παιχνιδοποίηση και συζήτησης. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab (American Space) και σε συνεργασία με το «Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας», του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις εκτείνονται και πέραν του δήμου έδρας του σχολείου. Στο πλαίσιο πρωτόκολλου συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεχίσαμε για δεύτερη χρονιά την επικοινωνία μας, τόσο με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όσο και με την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Το θέμα είναι επίκαιρο και αφορά στα ηθικά ερωτήματα που εγείρονται από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε μια εποχή συνεχών εξελίξεων η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος της υφιστάμενης πραγματικότητας. Τι όμως θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Τι θέση έχει η ηθική σε αυτό; Πόσο θα επηρεάσει η Τεχνητή Υπερνοημοσύνη τον ανθρώπινο παράγοντα και τη συνείδηση; Πώς πρέπει τελικά να πράττουμε, ώστε να μη ξε- χάσουμε το σημαντικότερο όλων, ότι πρωτίστως και κυρίως είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

Η δράση εντάσσεται στο μάθημα των θρησκευτικών και στην Θεματική Ενότητα 4. «Διαστάσεις της Χριστιανικής Διδασκαλίας, Ηθικές προκλήσεις του καιρού μας, διάσταση θεωρίας και πράξης. Η χριστιανική διδασκαλία.», της Α’ Τάξης Λυκείου. Συντονίστρια της δράσης είναι η εκπαιδευτικός Χρυσάνθη Μπάρκα, θεολόγος.

Εισηγητές:

Μάριος Μαγιολαδίτης, Μαθηματικός και Πληροφορικής,

Δρ. Άρτεμη Παπανδρίτσα, φιλόλογος, Υπότροφος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard (Early Career Fellow in Hellenic Studies 2024-2025), Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ethics