Λήψη αρχείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από σήμερα, 24/3 έως και τις 7/4, οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα, στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία και στα Πειραματικά Σχολεία

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, από τον γονέα ή κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια των μαθητών/τριών, στο Πληροφοριακό Σύστημα Αιτήσεων Εισαγωγής (Π.Σ.Α.Ε.) για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια), Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια), Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) και Πειραματικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια).

Προκηρυσσόμενες θέσεις για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας με Λ.Τ.:

  • για την Α΄ Γυμνασίου: 44
  • για την Α΄ Λυκείου: 10

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα γίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://depps.eservices.minedu.gov.gr/
ο οποίος και θα παραμείνει ανοιχτός για την υποβολή των αιτήσεων έως και τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 και ώρα 13:00.

Επίσης, στον σύνδεσμο βρίσκονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στις διαδικασίες εισαγωγής στα Π.Σ., ΔΗΜ.Ω.Σ., Π.Ε.Σ. και ΠΕΙ.Σ. καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Ο/Η γονέας ή ο/η κηδεμόνας ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια των μαθητών/τριών κατά την υποβολή της αίτησής του/της, μπορεί να συμπληρώνει το κινητό του/της τηλέφωνο, στο οποίο θα λάβει τα εξής ενημερωτικά γραπτά μηνύματα (SMS):

α. για το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα διαγωνισθεί ο /η υποψήφιος/α και τον κωδικό της αίτησής του/της καθώς και για τα αποτελέσματα των Π.Σ., των ΔΗΜ.Ω.Σ., των Π.Ε.Σ. (2 μηνύματα),

β. για τα αποτελέσματα της κλήρωσης των ΠΕΙ.Σ. (1 μήνυμα).

Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να είναι υποψήφιος/α σε έως 2 Π.Σ. (Γυμνάσια-Λύκεια), ή/και 1 ΔΗΜ.Ω.Σ. (Γυμνάσιο-Λύκειο), ή/και 1 Π.Ε.Σ. (Γυμνάσιο-Λύκειο) και έως 1 ΠΕΙ.Σ. (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) ταυτόχρονα. Αν έχουν επιλεγεί περισσότερες της μιας σχολικές μονάδες (Π.Σ., ΔΗΜ.Ω.Σ. και Π.Ε.Σ.) δηλώνεται η σειρά προτίμησης στο Π.Σ.Α.Ε. για τη φοίτηση σε αυτές. Από τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες που έχουν δηλωθεί επιλέγεται επίσης ένα (1) από τα Π.Σ. ή το ΔΗΜ.Ω.Σ. ή το Π.Ε.Σ., στο οποίο ο/η υποψήφιος/α μαθητής/τρια επιθυμεί να είναι επιλαχών/ούσα, σε περίπτωση μη επιτυχίας σε καμία από τις επιλογές του. Σε περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια είναι επιτυχών/ούσα σε ένα από τα Π.Σ., ΔΗΜ.Ω.Σ., Π.Ε.Σ. και ταυτόχρονα σε ΠΕΙ.Σ. θα πρέπει να δηλωθεί εκ των υστέρων η επιλογή μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων επιτυχίας με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

Υπενθυμίζεται ότι:

η ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία είναι το Σάββατο 3 Μαΐου 2025.

Με τη διαδικασία αυτή οι μαθητές αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο/Γυμνάσιο κατά περίπτωση σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και των μαθηματικών εννοιών. Αντικείμενο της γραπτής δοκιμασίας είναι στοιχεία, τα οποία οι μαθητές ήδη έχουν επεξεργασθεί και γνωρίζουν από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο/Γυμνάσιο κατά περίπτωση. Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες βασίζονται στην αποστήθιση. Οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία.

Οι μαθητές  εξετάζονται στα παραπάνω πεδία στο πλαίσιο μιας (1) ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας, για μεν την Α΄ Γυμνασίου εκατόν πενήντα (150) λεπτών για δε την  Α΄ Λυκείου τριών (3) ωρών.

Τα θέματα των εξεταζόμενων γνωστικών πεδίων, τίθενται υπό τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής, οι οποίες συνοδεύονται από σχετικό βοηθητικό υλικό, ιδίως κείμενα και ασκήσεις, προκειμένου να  χρησιμοποιηθούν από τους υποψηφίους για να απαντήσουν.

  • Το πλήθος των ερωτήσεων σε κάθε γνωστικό πεδίο είναι είκοσι (20). Oι δέκα (10) ερωτήσεις έχουν τέσσερεις (4) πιθανές απαντήσεις με μια ορθή απάντηση η οποία βαθμολογείται με δυο (2) και οι άλλες δέκα (10) ερωτήσειςέχουν πεντε (5) πιθανές απαντήσεις με μια ορθή απάντηση η οποία βαθμολογείται με τρία (3). Η επιλογή της απάντησης ανά ερώτηση σημειώνεται από τον υποψήφιο μαθητή σε ειδικό απαντητικό φύλλο.
  • Τα απαντητικά φύλλα βαθμολογούνται εντός κλίμακας βαθμολόγησης από μηδέν (0) έως εκατό (100) βαθμολογικές μονάδες. Ως άριστα λογίζονται οι εκατό (100) βαθμολογικες μονάδες. Σε κάθε ένα (1) από τα εξεταζόμενα γνωστικά πεδία αποδίδονται πενήντα (50) βαθμολογικές μονάδες. Δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης. Ενδεικτικά θέματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. εντός των επόμενων ημερών.
  • Στην περίπτωση διασυνδεδεμένων Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.), οι απόφοιτοι του Πρότυπου Γυμνασίου εγγράφονται απευθείας στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, υπό την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την φοίτησή τους στο Γυμνάσιο. Αν στην Α΄ τάξη των διασυνδεδεμένων Λυκείων προκύπτουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.  Στα μη διασυνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, το σύνολο των θέσεων της Α΄ τάξης του Λυκείου καλύπτεται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.

για τις διαδικασίες εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μπορείτε να αναζητήσετε στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών-Μίτος, για τα Πρότυπα ΕΔΩ

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://depps.minedu.gov.gr/

Η Υπουργική Απόφαση ΕΔΩ



Λήψη αρχείου

Διάκριση της εργασίας των μαθητών/τριών του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. στο Μαθητικό Συνέδριο

«Πάρε τη λέξη μου δώσ’ μου το χέρι σου: Ορθώνοντας τον λόγο μας ενάντια στη βία».

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συγχαίρουμε του μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για την επιλογή της εργασίας τους, ως μίας από τις πέντε, που πρόκειται να δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του ψηφιακού περιοδικού, etWinning ELeCtrOnic MagazinE, https://welcome.etwinning.gr .

Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αξιολόγησε την εργασία που παρουσίασαν οι μαθητές/τριες μας με τίτλο «Ο Πρίαμος μέσα από την Τέχνη της Ποίησης, της Ζωγραφικής και του Κινηματογράφου», στις 27/3/2025, στο Συνεδριακό Κέντρο Κ. Παπούλιας στα Ιωάννινα, ως «ένα αξιόλογο δείγμα διεπιστημονικής προσέγγισης». Η επιτροπή σχολίασε «τον επιτυχή συνδυασμό της φιλολογικής ανάλυσης, της θεωρίας του οπτικού γραμματισμού και των κινηματογραφικών σπουδών». Επίσης έκρινε «ιδιαίτερα αξιέπαινη την ωριμότητα με την οποία οι μαθητές/μαθήτριες αντιμετωπίζουν τη θεματική της απώλειας, της ικεσίας και της ενσυναίσθησης, αναδεικνύοντας τον Πρίαμο ως εμβληματική μορφή ειρηνικής αριστείας και ηθικής ανωτερότητας». Τέλος διαπίστωσε ότι «η εργασία προάγει τη συναισθηματική και ηθική καλλιέργεια των μαθητών και είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της σύγχρονης ανθρωπιστικής εκπαίδευσης».

Η Διεύθυνση και ο Σ.Δ. του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί για την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου τον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου. Επίσης ευχαριστεί την κα. Ζαντραβέλη Βαρβάρα, υπεύθυνη του περιοδικού etWinning ELeCtrOnic MagazinE, για την πρόσκληση που απηύθυνε προς την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου, ώστε να δημοσιευθούν πέντε εργασίες, που λειτουργούν ως πρότυπο καλής πρακτικής.

Την εργασία υλοποίησαν οι μαθητές/μαθήτριες της Β Γυμνασίου: Γκιονάι Κενάντο, Γκόγκος Βασίλειος, Δάσκαλος Νικόλαος, Δημητράκου Δήμητρα, Ζήσης Κωνσταντίνος, Καμάσσα Ντομένικο, Κώτση Χαρίκλεια, Μποντίνας Θωμάς, Παπαδόπουλος Χάρης, Σόφη Φωτεινή, Στράτη Αρετή, Τσανάκα Κυριακή.

Την καθοδήγηση και εμψύχωση των μαθητών/τριών ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί: Παπαθανασίου Χρυσούλα, ΠΕ02 και Ζώη Γεωργία, ΠΕ02.50.

Συμμετοχή στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Πάρε τη λέξη μου δώσ’ μου το χέρι σου: Ορθώνοντας τον λόγο μας ενάντια στη βία».

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο:

«Από τα βήματα, στα λόγια και στη μορφή του Αποστόλου Παύλου», στις 10 Απριλίου 2025,

στους θρησκευτικούς χώρους του Ι.Ν. των Αποστόλων στη θέση «Λιθάρι» και του Ι.Ν. του Αποστόλου Βαρνάβα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος «Από τα βήματα, στα λόγια και στη μορφή του Αποστόλου Παύλου», πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, επίσκεψη στα μνημεία της περιοχής μας που συνδέονται με τη μορφή του Αποστόλου Παύλου.

Στις 10 Απριλίου 2025 οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν τον Ι.Ν. των Αποστόλων στη θέση «Λιθάρι» και τον Ι.Ν. του Αποστόλου Βαρνάβα στον ειδυλλιακό χώρο δίπλα στον ποταμό Λούρο και το κατάφυτο δάσος.

Η επίσκεψη μας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, πλαισιώθηκε από την παρουσία του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ανέλυσε στους μαθητές την πολύπλευρη προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου αλλά και την πλούσια ιεραποστολική του δράση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον «ύμνο της Αγάπης», από την Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους, (ιβ´ 27 – ιγ´ 13) και ακολούθησε διάλογος με τα παιδιά. Τον ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και κυρίως για την ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση που είχε με τους μαθητές. Ευχαριστούμε, θερμά, και τον πατέρα Ιωαννίκειο, αλλά και τους πατέρες Ιωσήφ και Απόστολο για την ξενάγηση στους ιστορικούς ναούς, την υποδοχή και την θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.

Στο πέρας της επίσκεψης υλοποιήθηκε εργαστήρι σκίτσου στον υπαίθριο και μοναδικής ομορφιάς χώρο του Αγίου Βαρνάβα.

Υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης είναι οι: κ. Χρυσάνθη Μπάρκα, Θεολόγος και συντονίστρια του προγράμματος, η κ. Βαγιούλα Τζίμα, Φιλόλογος και ο κ. Δημήτρης Αποστολίδης Καθηγητής εικαστικών.

Λίγα λόγια για τα μέρη που επισκεφτήκαμε:

‍Η Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου.

..Κατευθυνόμενος για την Νικόπολη, λέει η παράδοση, στάθηκε, κάπου δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την περίφημη εκείνη μεγαλόπολη· και, καθισμένος επάνω σε ένα λιθάρι, μίλησε στους «παρατυχόντες» για τον Χριστό. Και από τότε, θέση και λιθάρι, έμειναν στην συνείδηση του χριστιανικού λαού της περιοχής, ιερά και άγια· αφού εκεί δημιουργήθηκε η απαρχή της Ηπείρου.

Και ονομάζεται τώρα η περιοχή Λιθάρι. Και κτίσθηκε από πανάρχαιους χρόνους εκεί εκκλησία. Και γίνεται στις 29 Ιουνίου, στην μνήμη του αποστόλου Παύλου, μεγάλο πανηγύρι· ένα πανηγύρι, όχι φιλοτιμία των εκκλησιαστικών ηγετών του εικοστού αιώνα, αλλά νοσταλγία και πόθος του λαού, που μαρτυρεί για το «λιθάρι» σωρεία θαυματουργίες και πλήθος οπτασίες και φανερώσεις του αγίου Αποστόλου.

Ο Απόστολος Βαρνάβας

Στη μέση από τα χιλιάδες περιχαρακωμένα χωράφια της Λάμπρης, κοντά στο ποτάμι υψώνεται το παλιό εκκλησάκι του Αι- Βαρνάβα. Στην πράσινη αγκαλιά μέσα στα στρέμματα του άγριου πλατύφυλλου δάσους με γέρικες ιτιές, θεόρατες λεύκες, λυγιές, αρωματικά φρεσκοκυπάρισσα, αναρριχώμενες κουρμενιές. Όλα με χάρη κάνουν συντροφιά, το Βαρνάβα, νύχτα μέρα. Λυγούν τη μέση τους, γυρνούν το κεφάλι τους και προσκυνούν ευλαβικά.

visit

Ο Όμιλος Μουσικής επισκέφθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου, το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, στο χώρο του, που βρίσκεται εντός του κάστρου του Αγίου Ανδρέα.

Μας υποδέχθηκε η σκηνοθέτις της ομάδας κ. Λίλη Σακκά, η οποία μας ξενάγησε στο χώρο και μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Ακολούθησε μια όμορφη συζήτηση μεταξύ των μελών του Ομίλου και του Εργαστηρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου παρουσίασαν ένα δείγμα της φετινής μας θεατρικής δουλειάς, στη σκηνή του ΘΕΠ, κάτι που συγκέντρωσε πολλά επαινετικά σχόλια κι αρκετό χειροκρότημα.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας συμμετείχαν στις ασκήσεις προετοιμασίας για την πρόβα της θεατρικής ομάδας.

Αφού παρακολουθήσαμε και ένα μικρό μέρος της πρόβας του έργου που ετοιμάζει το ΘΕΠ, αποχωρήσαμε, με την αίσθηση της πολύ ευχάριστης και ξεχωριστής εμπειρίας που είχαμε.

Ευχαριστούμε το ΘΕΠ και την κ. Σακκά για τη φιλοξενία, και περιμένουμε την επόμενη συνάντησή μας.

Η υπεύθυνη του Ομίλου Μουσικής, Όλγα Κουρεμένου.

THEP 2

Το διάστημα από 3/4/2025 έως 5/4/2025 μαθητές και μαθήτριες της Α, Β, Γ Γυμνασίου του 1ο Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο αφενός του πολιτιστικού προγράμματος «Το Εργαστήρι φωτογραφίας του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ.» αφετέρου του Αναλυτικού Προγράμματος στην Ιστορία Α Γυμνασίου, την πόλη του Ναυπλίου, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και την πόλη της Πάτρας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες μας με την άφιξη μας στην πόλη του Ναυπλίου επισκέφτηκαν την Εθνική Πινακοθήκη Παράρτημα Ναυπλίου και ξεναγήθηκαν από τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης στους χώρους της έκθεσης. Παρατήρησαν λεπτομέρειες από ζωγραφικούς πίνακες με πρωταγωνιστές τους αγωνιστές της επανάστασης του 1821, αναπαραστάσεις από μάχες και ναυμαχίες της συγκεκριμένης περιόδου, όπως και πίνακες σύγχρονων δημιουργών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από μυθικά σύμβολα.

Το απόγευμα περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα τοπόσημα του Ναυπλίου, συμμετέχοντας σε ένα διαδραστικό ομαδικό παιχνίδι αναζήτησης κρυμμένου θησαυρού. Αρχικά απέκτησαν βασικές ιστορικές πληροφορίες για αρχιτεκτονικά μνημεία και ανδριάντες ιστορικών προσώπων που συνδέθηκαν με την ιστορία της πόλης, όπως:

  • την πλατεία Καποδίστρια, Συντάγματος,

  • την πρώτη σχολή Ευελπίδων και νυν Πολεμικό Μουσείο,

  • το παλαιότερο τζαμί της πόλης και μετέπειτα αλληλοδιδακτικό σχολείο, σήμερα γνωστό ως Τριανόν,

  • το Βουλευτικό, στο οποίο στεγάστηκε η Βουλή τη επαναστατημένης Ελλάδας και μετέπειτα το Ελληνικό Σχολείο,

  • τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου με την παράσταση του Μυστικού δείπνου, αντίγραφο της σύνθεσης του Λεονάρντο ντα Βίντσι,

  • τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας,

  • την οικία Αρμανσμπεργκ,

  • τα τείχη της Ακροναυπλίας και την Πύλη της Ξηράς,

  • τον ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου και του Όθωνα,

  • το ταφικό μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη,

Έπειτα οι μαθητές/τριες μας κλήθηκαν να απαντήσουν σε γρίφους που τους τέθηκαν για τα παραπάνω τοπόσημα και να οδηγηθούν μέσω χάρτη στο τελικό σημείο συνάντησης όλων των ομάδων, που ήταν η Πλατεία Συντάγματος, διαγωνιζόμενες για το ποια θα φτάσει πρώτη. Παράλληλα φωτογράφιζαν τα σημεία αυτά, ώστε να δημιουργήσουν μια φωτο-ιστορία με πρωταγωνιστές τους ίδιους και τις ίδιες, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του «Εργαστήριου φωτογραφίας».

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη μας στο Παλαμήδι, όπου οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από τους προμαχώνες του φρουρίου, το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και τη φυλακή, όπως θρυλείται, του Κολοκοτρώνη. Η ιστορική και αισθητική εμπειρία των μαθητών μας, οι οποίοι θαύμασαν και φωτογράφισαν από το Παλαμήδι την πανοραμική θέα της πόλης, το Μπούρτζι και την ευρύτερη περιοχή, ολοκληρώθηκε με την κατάβαση τους στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου από τα 857 σκαλοπάτια του φρουρίου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στον οποίο περιηγηθήκαμε με τη βοήθεια της ξεναγού μας τον θολωτό τάφο του θησαυρού του Ατρέα και το μυκηναϊκό ανάκτορο με τα κυκλώπεια τείχη, την πύλη των Λεόντων και τους θαλαμοειδείς τάφους. Οι δραστηριότητες μας συνεχίστηκαν το απόγευμα με την παρακολούθηση μιας ταινίας περιπέτειας στον κινηματογράφο του Ναυπλίου.

Τελευταίος σταθμός μας την επόμενη μέρα ήταν η Πάτρα, όπου είδαμε στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, έργα γλυπτικής, από τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή, την κλασική και τη ρωμαϊκή εποχή με τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η πτέρυγα με τα ταφικά έθιμα κάθε ιστορικής περιόδου, όπως και η αφιερωματική αίθουσα με την ιστορία του γυαλιού στην αρχαία Πάτρα με τίτλο «Ιριδισμοί».

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την περιήγηση μας στο κέντρο της πόλη της Πάτρας.

Συμπερασματικά οι στόχοι της εκπαιδευτικής εκδρομής μας υλοποιήθηκαν με επιτυχία, όπως κρίνουμε και από τον ενθουσιασμό των μαθητών/τριών μας, καθώς συνδέσαμε την ιστορική γνώση με τη βιωματική μάθηση, την προσεκτική παρατήρηση με το παιχνίδι, την εμπειρία της φωτογράφισης με βάση ένα δομημένο πλαίσιο αφήγησης.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Ρωμαΐδου Μαρία, ΠΕ07

Παπαθανασίου Χρυσούλα, ΠΕ02

Τζίμα Βαγιούλα, ΠΕ02

Λάππα Λίδα, ΠΕ02

17443110057691744311023730

 

«Η Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης»: «Διαδραστικό εργαστήριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τις προκλήσεις και τις σύγχρονες εφαρμογές της»:

Μια εισαγωγή στην μηχανική μάθηση, τα υπολογιστικά νευρωνικά δίκτυα και τα γλωσσικά μοντέλα μέσω παιχνιδοποίηση και συζήτησης. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab (American Space) και σε συνεργασία με το «Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας», του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις εκτείνονται και πέραν του δήμου έδρας του σχολείου. Στο πλαίσιο πρωτόκολλου συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεχίσαμε για δεύτερη χρονιά την επικοινωνία μας, τόσο με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όσο και με την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Το θέμα είναι επίκαιρο και αφορά στα ηθικά ερωτήματα που εγείρονται από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε μια εποχή συνεχών εξελίξεων η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος της υφιστάμενης πραγματικότητας. Τι όμως θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Τι θέση έχει η ηθική σε αυτό; Πόσο θα επηρεάσει η Τεχνητή Υπερνοημοσύνη τον ανθρώπινο παράγοντα και τη συνείδηση; Πώς πρέπει τελικά να πράττουμε, ώστε να μη ξε- χάσουμε το σημαντικότερο όλων, ότι πρωτίστως και κυρίως είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

Η δράση εντάσσεται στο μάθημα των θρησκευτικών και στην Θεματική Ενότητα 4. «Διαστάσεις της Χριστιανικής Διδασκαλίας, Ηθικές προκλήσεις του καιρού μας, διάσταση θεωρίας και πράξης. Η χριστιανική διδασκαλία.», της Α’ Τάξης Λυκείου. Συντονίστρια της δράσης είναι η εκπαιδευτικός Χρυσάνθη Μπάρκα, θεολόγος.

Εισηγητές:

Μάριος Μαγιολαδίτης, Μαθηματικός και Πληροφορικής,

Δρ. Άρτεμη Παπανδρίτσα, φιλόλογος, Υπότροφος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard (Early Career Fellow in Hellenic Studies 2024-2025), Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ethics

Το σχολείο μας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την ολοκλήρωση ενός εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 και 28 Μαρτίου 2025 στην Πάτρα και την Αρχαία Ολυμπία με αφορμή την δια ζώσης συμμετοχή των εργασιών των μαθητών στο 3ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο με τίτλο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου!», στο Πειραματικό λύκειο Πάτρας. Οι μαθητές μας είχαν την μοναδική ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς τομείς, καθώς και να γνωρίσουν την πλούσια ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Πασσά Όλγα, Μαγαλιού Μαρία και Διαμαντοπούλου Μαρία όπου προγραμμάτισαν τρεις κύκλους δράσεων.

Οι τρεις πρώτες επισκέψεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού του Ομίλου Τεχνολογίας “My Career-STEM” και στόχευαν στην γνωριμία των μαθητών με τον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται σε αυτούς τους τομείς.

Η διήμερη εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε την Πέμπτη 27 Μαρτίου με επίσκεψη στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο εργαστήριο ρομποτικής Open Robotics Group, οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες, όπως ρομποτικούς βραχίονες και τις αρχές λειτουργίας τους για βιομηχανικές εφαρμογές, μηχανισμούς ρομποτικής για την εξόρυξη πολύτιμων γαιών κ.α. Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ και drone, ενώ στο δεύτερο εργαστήριο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με προγραμματιζόμενα κιτ ρομποτικής- Lego, αποκτώντας πρακτική εμπειρία. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού και να ενημερωθούν για τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Την ίδια ημέρα, ο όμιλος επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, όπου έγινε παρουσίαση για το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού και τις σύγχρονες επαγγελματικές του προοπτικές, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλική οικονομία. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια, όπου παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερευνητικές δραστηριότητες, όπως τον προσδιορισμό του χρόνου αποσύνθεσης πλαστικού και ένα πρακτικό πείραμα που εστίαζε στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια και την μετατροπή της σε κινητική ενέργεια το οποίο ανέδειξε τις σύγχρονες προκλήσεις και τις καινοτόμες λύσεις που αναζητά η επιστήμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, η εκπαιδευτική επίσκεψη του Ομίλου Τεχνολογίας ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στο εργοστάσιο παραγωγής χάρτινων συσκευασιών EL PACΚ Α.Ε.. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής, από την αρχική μορφή του χαρτιού έως την τελική συσκευασία, μαθαίνοντας για τις διαδικασίες επεξεργασίας, κοπής, βαφής και εκτύπωσης. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τη σημασία και τον τρόπο ανακύκλωσης, κατανοώντας τη σύνδεση της βιομηχανίας με την αειφορία καθώς και για την σημασία συνύπαρξης και συνεργασίας πολλών ειδικοτήτων (Οικονομολόγων, Μηχανολόγων, Ηλεκτρονικών κ,α,) σε τέτοιου εύρους βιομηχανίες.

Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις συνεχίστηκαν με μια επίσκεψη στην ιστορική Αρχαία Ολυμπία. Εκεί, οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το μοναδικό Μουσείο του Αρχιμήδη, το όραμα του Κώστα Κοτσανά. Το μουσείο εντυπωσίασε με την διαδραστική του προσέγγιση, παρουσιάζοντας τις εφευρέσεις και τα επιτεύγματα του Αρχιμήδη και άλλων αρχαίων Ελλήνων μηχανικών με έναν ζωντανό και κατανοητό τρόπο. Οι μαθητές θαύμασαν τις ανακατασκευές των μηχανών του Αρχιμήδη, όπως ο κοχλίας και το υδραυλικό ωρολόγιο, καθώς και τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια πηγή έμπνευσης, αναδεικνύοντας την τεχνολογική υπεροχή και την εφευρετικότητα των αρχαίων Ελλήνων και τη διαχρονική αξία της ελληνικής σκέψης στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Την ίδια ημέρα, 28 Μαρτίου, στα πλαίσια του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου στην Πάτρα, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια ακόμη εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας. Με τη βοήθεια της ξεναγού, τα παιδιά περιηγήθηκαν και θαύμασαν τον αρχαιολογικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των ναών του Δία και της Ήρας, του Εργαστηρίου του Φειδία, του Γυμνασίου και της Παλαίστρας. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η επίσκεψη στο Στάδιο της Ολυμπίας, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε έναν συμβολικό αγώνα δρόμου, με έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς. Στη συνέχεια, στο αρχαιολογικό μουσείο, οι μαθητές θαύμασαν τα εκθέματα, με κορυφαίο τον αριστουργηματικό Ερμή του Πραξιτέλη.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη θερμή φιλοξενία και την ακατάπαυστη όρεξη να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους μαθητές μας στους:

  • κ. Κουστουμπάρδη Παναγιώτη (επίκουρο καθηγητή) από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών.

  • στους κ. Κουτσούκο Πέτρο (ομότιμο καθηγητή), κ. Μπρόσντα Σουζάνα (μέλος ΕΔΙΠ) και κ. Παπαβασιλείου Γιάννα (επίκουρη καθηγήτρια) από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

  • στην κ. Σπανούδη Έφη (προϊσταμένη HR), τους κ. Κατζάνο Κώστα και Λοτσάρη Κώστα (προϊσταμένους παραγωγής) από τη βιομηχανία ELPAC, τόσο για την τόσο καλά οργανωμένη παρουσίαση όσο και την προσφορά πλούσιου μπουφέ στους μαθητές.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικών επισκέψεων :

– Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών/Χημικών Μηχανικών/EL PACK A.E.: Πασσά Όλγα (Μηχανολόγος)

– Μουσείου Αρχιμήδη/Χημικών Μηχανικών: Μαγαλιού Μαρία (Φυσικός)

– Αρχαίας Ολυμπίας: Διαμαντοπούλου Μαρία (Φιλόλογος)

patras2
patra3

patras3

 

Παγκόσμια Ημέρα παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου 2025

«Comic & Graphic Novel, μια καινοτόμος τεχνική μάθησης στην τάξη μας» «Γλώσσα των εικόνων»

Την Τετάρτη 02/04/2025, στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2025, υλοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας, με Λυκειακές Τάξεις, στην Παιδική και Εφηβική βιβλιοθήκη του Δήμου Πρέβεζας.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίo με διάφορες εκδηλώσεις.

Από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας με Λ. Τ. και με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Χρυσάνθη Μπάρκα, υλοποιείται κατά το σχολικό έτος 2024-2025, η καινοτόμος δράση με τίτλο: «Comic & Graphic Novel, μια καινοτόμος τεχνική μάθησης στην τάξη μας», παρέχοντας στους μαθητές πληροφορίες για τα κόμικς και την απόκτηση γνώσεων μέσω εναλλακτικών και ελκυστικών μεθόδων – τεχνικών.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την Προϊσταμένη κα Ανθή Αγγέλη, προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες στη δράση μαθητές από ένα αντίτυπο της ιστορίας κόμικς για την αρχαία Νικόπολη με τίτλο «στην Πόλη της Νίκης». Ο τρόπος δημιουργίας της πρωτότυπης αυτής ιστορίας παρουσιάστηκε από την κα Πολυξένη Μπάρκα (ιστορικό-αρχαιολόγο), μίας εκ των δημιουργών του κόμικς. «Η πόλη της νίκης», όπως τιτλοφορείται η ιστορία, παρουσιάζει στο κοινό την πόλη που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό σε ανάμνηση της μεγάλης του νίκης στη ναυμαχία του Ακτίου, με ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, τρόπο, μέσα από τη γλώσσα των εικόνων, όπως τιτλοφορείται ο φετινός εορτασμός.

Η δράση υλοποιήθηκε στον χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Πρέβεζας στις 6:00 μ.μ. σε συνεργασία με την βιβλιοθηκονόμο κ. Χριστίνα Κατσινίκα.

Μέσα από τη δράση και την αγαστή συνεργασία των πολιτισμικών φορέων της πόλης μας Σχολείο – Μουσείο – Βιβλιοθήκη, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μυηθούν στον καταπληκτικό κόσμο των κόμικς και της ιστορίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για την προσφορά στους μαθητές των κόμικς για την αρχαία Νικόπολη με τίτλο «στην Πόλη της Νίκης», καθώς και τη Δημοτική βιβλιοθήκη Πρέβεζας για την υπέροχη φιλοξενία και την υπόσχεση και για μελλοντική συνεργασία.

Συντονίστρια της δράσης: Χρυσάνθη Μπάρκα, εκπαιδευτικός ΠΕ01.

library

 

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η Σχολική Εορτή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Πρέβεζας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν καθολική καθώς πλαισίωσαν τη γιορτή με την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμμματος της εκδήλωσης, με τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς, αφήγηση χρονικού της επετείου και απαγγελία ποιημάτων. Στην εορταστική εκδήλωση έγιναν αναφορές τόσο στο διττό χαρακτήρα της επετείου θεολογικό και εθνικοαπελευθερωτικό, όσο και στην αξία της ελευθερίας ως στάση ζωής στη σύγχρονη εποχή.

Την εορτή επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί κ. Μπάρκα Χρυσάνθη-Θεολόγος, κ. Τζατζά Όλγα- Αγγλικής Φιλολογίας και η κ. Τζίμα Βαγιούλα-Φιλόλογος. Τη χορωδία συντόνισε η κ. Κουρεμένου Όλγα- Μουσικός.

Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα Ιωαννίκιο για την παρουσία του και τη συμβολή του για την υλοποίηση της εκδήλωσης, τους γονείς για την παρουσία τους, τη Διευθύντρια κ. Καινουργιώτη-Τσόλκα Κωνσταντούλα, το Σύλλογο Διδασκόντων και φυσικά όλους τους μαθητές μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυλλάδιο του προγράμματος της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Τζόκα Ευσταθία, Β΄ Γυμνασίου και Μιχαλοπούλου Φωτεινή, Α΄ Γυμνασίου, οι οποίες απέδωσαν τις εικόνες της Μαντώς Μαυρογένους και του Ευαγγελισμού αντίστοιχα.

25h