Αρχική » 2024 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2024

Επιλέξτε κατηγορία:

Μαθαίνουμε Ασφαλείς -Υπουργείο Παιδείας

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Μετά από σχετική πρόσκληση της Μαθηματικού Παράλληλης Στήριξης , Δήμητρας Στεργίου, υποδεχθήκαμε σήμερα στο σχολείο μας, 20 Μαρτίου 2024, τη θεατρική ομάδα ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ-Αερόπλοιο, η οποία παρουσίασε την παράσταση ΄΄Γιάννης Χ= Xenos΄’. Μια διαδραστική παράσταση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (Bulling),τη βία και τη ‘’διαφορετικότητα’’ εν γένει.

Η παράσταση έλαβε μέρος στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσία του διευθυντή, του συλλόγου εκπαιδευτικών και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και  επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο.

Κείμενο/Σκηνοθεσία ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ Σκηνικό/κοστούμια  ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ Σχεδιασμός πρωτότυπων βιντεοπροβολών ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ Σχεδιασμός ειδικών φωτισμών και ήχου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ Μουσική  ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ Παίζουν: Σπύρος Ξένος (ηθοποιός), Περικλής Κανελλόπουλος (ηθοποιός) Γιάννης Ζέρβας (ηθοποιός, θεατρολόγος) Τατιάνα Άρκου (ηθοποιός, φιλόλογος), Ναταλία Φλουρή (ηθοποιός, τραγουδίστρια) και  ο Σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής σε ρόλο αφηγητή και  συντονιστή της διάδρασης – συζήτησης με το κοινό. Στις βιντεοπροβολές συμμετέχουν οι ηθοποιοί ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΙ  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ Διάρκεια παράστασης και συζήτησης: 1 ώρα και 20′.

1 12 1

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης , οι μαθητές μας παρακολουθούσαν με προσοχή, συμμετείχαν στις ερωτήσεις του συντονιστή και τέλος πρότειναν λύσεις αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων.

354

 

Τι είναι όμως σχολικός εκφοβισμός;

Ο εκφοβισμός είναι μια μορφή βίας μεταξύ παιδιών ή εφήβων που εμφανίζεται και λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στο σχολείο. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα γνωστό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από πολύ παλιά. Ο Dan Olweus θεωρείται πρωτοπόρος γιατί ήταν ο πρώτος επιστήμονας που ερεύνησε το φαινόμενο και έλαβε και σχετική διάκριση για τη δουλειά του στο πεδίο αυτό.

Ο εκφοβισμός στο σχολικό πλαίσιο μπορεί να πάρει μορφή σωματική ή λεκτική ή τη μορφή μιας άλλης πιο έμμεσης συμπεριφοράς όπως η διάδοση φημών ή ο σκόπιμος αποκλεισμός από μια ομάδα (Olweus, 2003)

. Ο εκφοβισμός προϋποθέτει μια ανισορροπία στη δύναμη ή συμβαίνει στα πλαίσια μιας ασύμμετρης σχέσης, το οποίο σημαίνει ότι οι μαθητές που εκτίθενται σε αρνητικές, εκφοβιστικές συμπεριφορές δυσκολεύονται να αμυνθούν. Συγκεκριμένα, για να χαρακτηριστεί μια επιθετική πράξη εκφοβισμός θα πρέπει να υπάρχει διαφορά δύναμης ανάμεσα στο θύμα και στο δράστη (θύτη) που καθιστά το θύμα αδύναμο να αμυνθεί.

Οι λόγοι που οδηγούν σε κακοποίηση παιδιών από άλλα παιδιά είναι μεταξύ άλλων:

 

  • η ματαίωση (το παιδί μπορεί να αισθάνεται ματαίωση γιατί αντιμετωπίζει μια δυσκολία που δεν έχει διαγνωσθεί αλλά αναμένεται από αυτό να λειτουργήσει στο επίπεδο του σχολείου χωρίς να του παρέχεται ειδική φροντίδα π.χ. δυσλεξία),
  • έλλειψη ή τα κακά πρότυπα στο σπίτι και στο σχολείο (με αποτέλεσμα να μην έχει καλές κοινωνικές δεξιότητες),
  • η κακοποίηση στο σπίτι (το παιδί κακοποιείται στο σπίτι και εκφράζει το θυμό του κακοποιώντας άλλους),
  • η παραμέληση από την οικογένεια (η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι ολοκληρωμένη),
  • η διαταραχή διαγωγής (η οποία είναι προοίμιο αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ψυχοπαθητικής διαταραχής ή άλλων διαταραχών της προσωπικότητας),
  • η θυματοποίηση (εάν το παιδί έχει πέσει θύμα και δεν έχει προστατευθεί τότε μπορεί να οδηγηθεί στη βία για λόγους επιβίωσης)

 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; (γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά)

 

* Τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και παρέμβασης όπου εμπλέκονται ταυτόχρονα ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά και αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό παράγοντα πρόληψης του φαινομένου του εκφοβισμού.

* Απαραίτητη κρίνεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο καλύτερα.

* Απαραίτητη κρίνεται επίσης η συμβουλευτική μαθητών για την ευαισθητοποίηση και ενίσχυσή τους για την αντιμετώπιση εκδηλώσεων εκφοβισμού και συμπεριφορών βίας.        * Απαραίτητη κρίνεται και η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής ψυχικής υγείας τα οποία να είναι άμεσα συνδεδεμένα με το σχολικό πρόγραμμα σπουδών καθώς και να στελεχωθούν οι εκπαιδευτικές περιφέρεις με ειδικούς ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Ο εκπαιδευτικός σε ρόλο σχολικού διαμεσολαβητή

* ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης

(πηγή: ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Πανεπιστημίου Πατρών)

 

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

sch.gr-Υπηρεσίες για μαθητές

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο

Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση