Παρουσίαση δράσεων ΜΝΑΕ

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 στην Αίθουσα Βιργινία Τσουδερού του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Καπναποθήκη «Π», πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ξάνθης, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του προγράμματος Μ.Ν.Α.Ε. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και η ανάδειξη του εκπαιδευτικού και κοινωνικού ρόλου του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.

Το σχέδιο Δράσης του σχολείου μας με τίτλο «Ποτέ Δεν Είναι Αργά… Για Μια Νέα Αρχή» είναι μια προτροπή. Απευθύνεται προς στους μαθητές μας, τους εν δυνάμει μαθητές μας αλλά και προς το ίδιο το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιήθηκαν τέσσερις δράσεις με κοινό γνώμονα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών/τριών, τη συνεργασία και την επικοινωνία. Βασικοί στόχοι ήταν να δοθεί έμφαση στη συλλογική εργασία, στην ενεργό εμπλοκή του μαθητή, στην καινοτομία, στη βιωματικότητα αλλά και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του σχολείου. Αναπτύχθηκαν δράσεις που σχετίζονταν με τη Συμμετοχή, το Περιβάλλον, την Τεχνολογία, την Ψυχολογία και την Τέχνη. Το δε σχολείο συνεργάστηκε με έξη φορείς της πόλης μας, το ΙΘΤΠ, το θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά του Νέστου, το κέντρο πρόληψης και εξαρτήσεων «Έκφραση», το ΚΠΕ Βιστωνίδας, το XanthiTechLab και το φοιτητικό παράρτημα της ΙΕΕΕ του ΔΠΘ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα του Διευθυντή μας, κου Γεώργιου Μασούρα, ο οποίος παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ» (ΜΝΑΕ).

Τη σκυτάλη πήρε η κα Αναστασία Σιδέρη εκπαιδευτικός Πληροφορικής υπεύθυνη του έργου, η οποία παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης και τα αποτελέσματα της υποδράσης «Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με Arduino”.

Στη συνέχεια ο κος Διαμαντάκης Ιωάννης εκπαιδευτικός Ηλεκτρολογίας παρουσίασε την υποδράση «Ένα Νέο ΕΠΑ.Λ αρωγός στην Ευφυή Γεωργία», με υπεύθυνο υποδράσης τον κο Ντερέκα Αναστάσιο καθηγητή Ηλεκτρολογίας. Καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας εξηγούσαν σε όλους τους ενδιαφερόμενους την κατασκευή μακέτας του καινοτόμου «Ευφυούς Θερμοκηπίου» που είχε μεταφερθεί στο χώρο της παρουσίασης.

Ο κος Αθανάσιος Χατζηαναστασίου εκπαιδευτικός Πληροφορικής αναφέρθηκε στην υποδράση «Καμπάνια Προώθησης του σχολείου μου με σύγχρονα μέσα “#1ο_Εσπερινό_ΕΠΑΛ_Ξάνθης”».

Παρουσιάστηκε το καινούριο blog, το Facebook και το κανάλι στο youtube και προβλήθηκε διαφημιστικό σποτ του σχολείου, όλα δημιουργίες των μαθητών μας.

Η κα Δήμητρα Χαϊνά εκπαιδευτικός Μηχανολογίας, παρουσίασε την υποδράση «Ενίσχυση Αυτοεκτίμησης – Θεατρική Παράσταση “Μονόπρακτο σε πολλές Πράξεις”», η οποία τόνισε τη σημασία της ομάδας και αναφέρθηκε σε όλους τους συνεργάτες της υποδράσης.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο φωτογραφιών από όλες τις υποδράσεις και όλες τις φάσεις του προγράμματος, αφιερωμένο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν δύο θεατρικές παραστάσεις από τον νεοσυσταθέντα θίασο του σχολείου μας.

Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τo “Της κακομοίρας” (γνωστή και ως «Ο μπακαλόγατος») ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1963, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου. Με Διανομή:
Ζήκος: Φλωρόπουλος Γιώργος, Παντελής: Παπαμιχαήλ Αχιλλέας
Αντρέας: Παπαχρυσοβέργης Πασχάλης, Κατερίνα: Ιμάμ Νεσλιχάν
Μανώλης: Χατζούδης Θεόδωρος, Σωτήρης: Σπυριάδης Κων/νος

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Μονόπρακτο «Κηφισοφών» του Δ. Ψαθά
Με Διανομή:
Πιπίτσα: Παπαδοπούλου Κατερίνα
Ελενίτσα: Κατσαράκη Δέσποινα
Ξενοφών: Ρουσινόπουλος Χρήστος
Μαρία: Κεσανλή Ευγενία
Γιάννης Χαρμίδης: Σαμουηλίδης Μιχάλης
Χρηστάκης: Χατζούδης Θεόδωρος

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, του Εσπερινού Γυμνασίου Ξάνθης, του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ξάνθης και πλήθος συγγενών και φίλων των μαθητών/τριών μας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκε ελαφρύ γεύμα (catering).