Οι μαθητές του Γ1 ζωγράφισαν τον ήρωα που τους έκανε περισσότερη εντύπωση και στη συνέχεια βρήκαν πληροφορίες για τον βίο του για να δημιουργήσουν τα κρυπτόλεξα, τις ακροστοιχίδες και το ψηφιακό βιβλίο “Η ταυτότητα των ηρώων του 1821”.

Ακολουθούν μερικές από τις δημιουργίες τους…

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, το 1o Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου και το Γενικό Λύκειο Σχηματαρίου συνεργάζονται σε ένα διεπιστημονικό έργο με τίτλο :

«“Να ‘τανε το 21…” 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821»

που θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του eTwinning και τις ιστοσελίδες των σχολείων για να παρουσιάσει τις δρασεις που θα πραγματοποιηθούν .

Από το σχολείο μας συμμετέχουν το Γ1 τμήμα και η Ε τάξη με τις δασκάλες τους , κα. Θεοδωρίδου Μαρία και κα. Μαυρουδή Αικατερίνη. Συμμετέχουν επίσης και οι εκπαιδευτικοί Αλεξάκη Ελένη (Φυσική Αγωγή) , Χαλούλια Σταματία (ΤΠΕ) , Μαδεντζίδη Παγώνα (μουσική), Νότη Στασινή (τμήμα ένταξης), Πέτρος Πετράκης (θεατρική αγωγή) και Κατσαουνίδου Νίκη (μουσική).

Θα ασχοληθούμε με τους Έλληνες που έζησαν το 1821 και πρωταγωνίστησαν στον αγώνα μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας. Μέσω στοχευμένης έρευνας, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις για την προετοιμασία και την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821. Διάχυση των ιδεών του νεοελληνικού διαφωτισμού που προετοίμασε την ελληνική επανάστασης, πολιτιστικά σταυροδρόμια έξω από τα σύνορα. Έλληνες στη Δύση και την Ανατολή. Η δημιουργία και η συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους.

Το έργο θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα θέματα: λογοτεχνία, τέχνη (θέατρο, μουσική, χορός), έθιμα, πολιτική και κοινωνική ζωή. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος με έμφαση στην ενσωμάτωση και τη δημιουργική ανάπτυξη της ελληνικότητας στην ευρωπαϊκή διαδικασία.

Β. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 

Ο στόχος του έργου είναι να επιτύχουν οι μαθητές την βαθύτερη γνώση της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης μέσω της ενσυναίσθησης, να εκτιμήσουν αυτήν την παράδοση και να αυξήσουν τις προσδοκίες και τις μνήμες για τις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, στο τέλος του έργου, οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν πώς αναπτύχθηκε, αναπτύχθηκε και αναπτύχθηκε η ελληνική παρουσία στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικειώνονται με τα ερευνητικά εργαλεία και αναπτύσσουν δεξιότητες για συνεργασία στο ελληνικό πλαίσιο και προετοιμάζονται για μια αντίστοιχη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, αναμένεται να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στη συνύπαρξη των λαών και να εργαστούν πιθανά μελλοντικά ως ζωντανό παράδειγμα της ειρηνικής παρουσίας τους. Γενικά, οι μαθητές θα είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των συνεργασιών και των αλληλεπιδράσεων, έτσι ώστε να βελτιώσουν τον ψηφιακό αλφαβητισμό τους, τη δημιουργικότητά τους, τις δεξιότητες συνεργασίας και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

  • Ψηφιακό υλικό
  • e-book
  • Κρυπτόλεξα στο learningapps

Μακρυγιάννης Ιωάννης – eTwinning by Andreas

Οδυσσέας Ανδρούτσος – eTwinning by Zoitsa

Νικηταράς – eTwinning by Kalliopi

Κωνσταντίνος Κανάρης – eTwinning by Spyrous

  • Online διαδραστικά φύλλα εργασίας

Ο Θούριος – Ρήγας Φεραίος

Μπουμπουλίνα – Μαντώ Μαυρογένους